Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα
Παπαδημητρίου Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Την αλλαγή σελίδας για τον ελληνικό λαό εγγυήθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, ο πρωθυπουργός να είναι σε φάση... ηρωικής εξόδου.

Αν ο Σαμαράς, ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο, στο καλό! - Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία

“Δεν θέλουμε απλά να σώσουμε την Ελλάδα από το καταστροφικό αδιέξοδο του Μνημονίου. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και εγγυόμαστε τη συντεταγμένη και ασφαλή έξοδο από την κρίση”, τόνισε χαρακτηριστικά δηλώνοντας έτοιμος, αυτός και ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, να αναλάβουν την ιστορική ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας.

Για να υλοποιηθεί όμως ένα τέτοιο σχέδιο, πρέπει κανείς να ξέρει, να θέλει και να μπορεί -και γι' αυτό το τελευταίο ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, “πολύ απλά γιατί μόνον εμείς δεν είμαστε στο μισθολόγιο της διαπλοκής. Δεν είμαστε αποδέκτες πολιτικού χρήματος στα κομματικά ταμεία μας” υπονοώντας έτσι τις σκοτεινές διαδρομές των κομματικών ταμείων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό -συνέχισε- “σχεδιάζουμε μεγάλες θεσμικές τομές για ένα νέο πολιτικό σύστημα. Απεγκλωβισμένο από τη Λερναία Ύδρα της διαπλοκής. Αυτονομημένο από το καρτέλ της ολιγαρχίας”, δέσμευση που με ενδιαφέρον άκουσαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο του Economist.

Παράλληλα ενώπιον του απαιτητικού, ούτως ή άλλως, συγκεκριμένου ακροατηρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσίασε συγκεκριμένες πτυχές της πολιτικοοικονομικής πρότασής του:

“(Η χώρα) χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Άμεση αναστολή του Μνημονίου και κατάργηση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας. Ισχυρή και πετυχημένη διαπραγμάτευση των δανειακών μας υποχρεώσεων. Και όραμα για μεταρρυθμίσεις και φυγή προς τα εμπρός, (επίσης) άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα είναι η αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Γι’ αυτό και σχεδιάζουμε να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μνημόνιο με ένα Εθνικό Σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”-είναι η δέσμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους πολίτες.

Στα επιμέρους μέτρα ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου 2011 -“όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας”, επεσήμανε- και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ενώ στο ζέον θέμα των απολύσεων ξεκαθάρισε ότι εργάζεται για ένα Δημόσιο τομέα απαλλαγμένο από το ρουσφέτι, τις πελατειακές εξαρτήσεις και την κομματοκρατία (που εγκατέστησαν τα δύο, εναλλασσόμενα στην εξουσία κόμματα), για ένα δημόσιο με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, αντιγραφειοκρατικό και αποτελεσματικό στην εξυπηρέτηση του πολίτη, κατά συνέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε, είναι αντίθετος στις οριζόντιες απολύσεις.

 

Αν φεύγει ο Σαμαράς -το καλωσορίζουμε...

Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε αναπάντητη την προχθεσινή δήλωση του Αντ. Σαμαρά από το γραφείο του, στο Μ. Μαξίμου:

“Έδωσε την εντύπωση είτε ότι προσπαθεί να δώσει παρηγοριά στον άρρωστο με συνειδητή ωραιοποίηση της ζοφερής πραγματικότητας είτε ότι ετοιμάζεται για ηρωική έξοδο και εκλογές. Αν πρόκειται για το δεύτερο, τον συγχωρούμε και τον ενθαρρύνουμε να το κάνει το βήμα. Θα είναι καλό και για τον ίδιο και για το τόπο. Αν πρόκειται για το πρώτο δε θα τον συγχωρέσουμε. Μετά δε, και την Κύπρο, είναι σαφές ότι “το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία γίνεται συνώνυμο, και μνημόνιο και χρεοκοπία”.

Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης “δεν είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Επιλογή μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Οφείλουμε, όμως, να διατυπώσουμε μια αλήθεια, καταφανέστατη πια για όλες τις χώρες στην Ευρωζώνη. Αν επιθυμούμε να μην αλλάξουμε νόμισμα στην Ευρωζώνη, πρέπει άμεσα να αλλάξουμε πορεία”.

Με αφετηρία δε την επισήμανση ότι “δεν υπάρχει success story για τη λιτότητα” (βλ. Ιρλανδία - Πορτογαλία), ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι με δική της πρωταρχική ευθύνη “η Ευρωζώνη ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού”.

Στην αίθουσα του “Ιντερκοκοντινένταλ” διακρίναμε επίσης τους Γ. Δραγασάκη, Ν. Βούτση, Δ. Παπαδημούλη, Π. Κουρουμπλή, Γ. Σταθάκη, Αλ. Μητρόπουλο, Ν. Βαλαβάνη, Ν. Αθανασίου, Δ. Τσουκαλά, Δ. Γελαλή, Αλ. Φλαμπουράρη, Π. Σκουρλέτη, Ν. Παππά, Γ. Μηλιό και Κ. Ήσυχο.

 

Ανενημέρωτος Κεδίκογλου

Αδιάβαστος πιάστηκε όμως ο Σ. Κεδίκογλου, που έσπευσε να απαντήσει: “Ο κ. Τσίπρας, μέχρι πριν λίγο καιρό, υποσχόταν ότι θα αποκαταστήσει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του 2009. Σήμερα, λέει ότι θα τον αποκαταστήσει στα επίπεδα του 2011. Περιμένουμε σε 2-3 εβδομάδες να φτάσει στο σήμερα. Και κάτι ακόμα: Από το Μνημόνιο, το οποίο θα καταργούσε, θα έσκιζε και θα διαπραγματευόταν, σήμερα δηλώνει ότι θα ζητήσει απλώς την αναστολή του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει δώσει αναστολή στη λογική και στην υπευθυνότητα”.

Ανταπαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο “να μάθει να διαβάζει καλύτερα, να καταλαβαίνει σωστότερα και να γνωρίζει την ημερομηνία μείωσης του κατώτατου μισθού. Κι αν δεν ξέρει, ας ρωτά -και τούτο γιατί ο κατώτατος μισθός μειώθηκε με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου Αριθμός 6 του Φεβρουαρίου 2012, όπου κατρακύλησε από τα 751 στα 586 ευρώ μεικτά, ενώ για τους νέους μέχρι 25 ετών στα 510 μεικτά. Αυτού του επιπέδου η άγνοια δεν δικαιολογείται για κυβερνητικό εκπρόσωπο”.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton