Λογική ταμείου και εκλογών: Θεσμοθετείται η αυθαιρεσία
Σταυρογιάννη Λ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2013

Μόνιμο χαρακτήρα λαμβάνει η επιχείρηση εκμετάλλευσης της αυθαιρεσίας χάριν του ταμείου του Μνημονίου, αλλά και προς εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, αρμόδιου κατά τα λοιπά για τον σχεδιασμό και την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Έτσι διευρύνεται ο κατάλογος των παρανομιών και αυθαιρεσιών που ρυθμίζονται, αρκεί να πληρωθεί κάτι έναντι υπόσχεσης εξαίρεσης από την κατεδάφιση και όχι, όπως μέχρι πρότινος, διατήρησης για 30 ή 40 χρόνια. Τακτοποιούνται, από κοτέτσια, καραμπινάτες αυθαιρεσίες σε διατηρητέα κτήρια, αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους, π.χ. για τραπεζοκαθίσματα έως χιονοδρομικά κέντρα, και αυθαίρετα στα λιμάνια.

Ο χρόνος υπαγωγής στη ρύθμιση ξεκινά με την καταβολή του παραβόλου και ολοκληρώνεται στο... διηνεκές, τουλάχιστον για πέντε χρόνια, αφού το ειδικό πρόστιμο εξοφλείται "εντός προθεσμίας εξήντα μηνών από την ημερομηνία υπαγωγής". Η υποτιθέμενη "κόκκινη γραμμή" για αυθαίρετες κατασκευές και εγκατάσταση παράνομων χρήσεων είναι η 28.7.2011 όταν κατατέθηκε το πρώτο νομοσχέδιο στη Βουλή από τον τέως ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το Σχέδιο Νόμου, το οποίο παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης, δίνει συγχωροχάρτι στα αυθαίρετα προ του 1975, έτος που ψηφίστηκε το Σύνταγμα, και στις παράνομες αλλαγές χρήσεων, αρκεί να πληρωθεί το παράβολο των 500 ευρώ. Με το ίδιο ποσό διαγράφεται και πλήθος υπερβάσεων και παραβάσεων, ανεξαρτήτως του αριθμού τους, οι οποίες εφεξής προσδιορίζονται ως "μικρές αυθαίρετες παραβάσεις", ακόμη κι αν π.χ. η υπέρβαση στο ύψος σε επαγγελματικές αποθήκες είναι το 20% αυτού που ορίζει η οικοδομική άδεια.

Άλλη κατηγορία είναι τα αυθαίρετα προ του 1983, για τα οποία καταβάλλεται, εκτός του παραβόλου, και ειδικό πρόστιμο, το οποίο λογαριάζεται με ευνοϊκούς συντελεστές. Σε άλλη κατηγορία κατατάσσονται αυθαίρετες κατασκευές, ή παράνομες αλλαγές χρήσης, "εφόσον δεν παραβιάζεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% το πολεοδομικό μέγεθος της δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους "εξαιρουμένων των κατασκευών στο προκήπιο ή τον ακάλυπτο χώρο”.

 

Μάζευε κι ας είναι και ρόγες

Ένας τεράστιος κατάλογος ειδικών διατάξεων προβλέπει με 500 ευρώ τακτοποίηση της διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου σε σχέση με τα σχέδια, ή χωροθέτηση γκαράζ σε άλλη θέση από την προβλεπόμενη, με 300 ευρώ αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων σε δημόσιες εκτάσεις η καταβολή μόνον του παραβόλου σε αυθαίρετες κατασκευές ή παράνομες χρήσεις κτηρίων του ΟΕΚ.

"Τακτοποιούνται" επίσης αυθαίρετες κατασκευές ή παρανομίες σε τουριστικές εγκαταστάσεις κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης αν μέχρι 28.7.2011 διέθεταν σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ. Επίσης αυθαίρετες προσωρινές κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν παραχωρηθεί νόμιμα για εμπορική εκμετάλλευση ή χρήση τραπεζοκαθισμάτων από φορείς του Δημοσίου ή ΟΤΑ για δύο χρόνια από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση.

Χωρίς παράβολο και ειδικό πρόστιμο νομιμοποιούνται αυθαίρετα του Δημοσίου, κατασκευές και εγκαταστάσεις χιονοδρομικών κέντρων και ορεινών καταφυγίων "δημοσίου συμφέροντος", όπως και εγκαταστάσεις "αστεροσκοπείων και συνοδών εγκαταστάσεων αυτών που ανήκουν στο Δημόσιο ή σε εκπαιδευτικά ιδρύματα δημοσίου χαρακτήρα". Και για να παραδοθούν τα λιμάνια καθαρά στους ιδιώτες, τακτοποιούνται λιμενικές εγκαταστάσεις και κτήρια εντός χερσαίας ζώνης.

Και πάλι το ΤΕΕ αναλαμβάνει την ηλεκτρονική διεκπεραίωση της όλης διαδικασίας, ενώ προβλέπεται ότι μπορεί να ανατεθεί και σε άλλη εποπτευόμενη αρμόδια αρχή, η οποία θα εποπτεύεται από το ΥΠΕΚΑ, αλλά δεν προσδιορίζεται όμως. Για τα αυθαίρετα προ του 1975 και του 1983 δεν απαιτείται κατάθεση σχεδίων, ενώ για την απόδειξη του χρόνου κατασκευής προβλέπεται η εισαγωγή αεροφωτογραφιών της 27.7.2011, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, θα προκύπτουν από το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού των ακινήτων του ΤΕΕ και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν δημόσια έγγραφα. Η κυβέρνηση διακατέχεται από τέτοια εισπρακτική μανία που ως δέλεαρ προβάλλει έκπτωση 20% αν καταβληθεί όλο το πρόστιμο σε ένα μήνα και αν καταβληθεί ποσοστό 30% του προστίμου μέσα σε έξι μήνες η έκπτωση είναι 10%.

Αν και θεσμοθετείται η επιβράβευση της αυθαιρεσίας ως γενικός κανόνας, το νομοσχέδιο, το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση, περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων περί "περιβαλλοντικού ισοζυγίου", όταν στους πόρους του Πράσινου Ταμείου γίνεται κανονικό ριφιφί, καθώς οδηγούνται στη μαύρη τρύπα του κρατικού προϋπολογισμού και μόνον το 2,5% εξ αυτών ετησίως μένει στα χέρια του. Η αποστροφή δε από την ομιλία του υπουργού αναπληρωτή Στ. Καλαφάτη για την αναγκαιότητα καταγραφής των αυθαιρέτων ώστε να μπορέσει στη συνέχεια απερίσπαστος να ασκήσει περιβαλλοντική πολιτική, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων, που ξεκίνησε με τον νόμο 4014/2011 και εμπνευστή τον τέως ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν περπατάει. Προϋπολογίζονταν 2,2 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, έχουν εισπραχθεί 800 εκατ. ευρώ για 310.000 εντάξεις...

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton