Συνέντευξη Στουρνάρα: Πρωτογενές πλεόνασμα για κούρεμα χρέους και έμμεση παραδοχή για νέα μέτρα
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2013

Ρεπορτάζ: Σε έμμεση προαναγγελία μέτρων από το καλοκαίρι κατέληξε η κυβερνητική προσπάθεια να πείσει την κοινή γνώμη πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα. Παράλληλα, προανήγγειλε ουσιαστικά και κούρεμα χρέους, καθιστώντας σαφές ότι θα μετέλθει όλων των μέσων για να εγγράψει για το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να ζητήσει ενεργοποίηση ρητρών και άρα "κούρεμα του επίσημου τομέα". Οι δύο αυτές προαναγγελίες σημαίνουν ότι εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά θα συνεχίσουν να ζουν για πολύ καιρό ακόμη υπό τον ζυγό των Μνημονίων.

Παρ' ότι η κυβέρνηση κρατά ως "επτασφράγιστο μυστικό" τον τρόπο και τις πηγές κάλυψης του δημοσιονομικού κενού των 4 δισ. ευρώ, η οποία, όπως υποστηρίζει, θα αποτρέψει τα νέα μέτρα, δύο αποστροφές του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου πιστοποιούν το σοβαρό ενδεχόμενο λήψης τους. Η πρώτη ήταν η απάντησή του σε ερώτηση για την κάλυψη του κενού: "δεν έχει σημασία πώς καλύφθηκε, αλλά καλύφθηκε". Και η δεύτερη, ήταν η φράση του ότι "για την παρούσα επισκόπηση (σσ: της τρόικας) δεν υπάρχουν νέα μέτρα".

Από τη συνέντευξη προέκυψε και μία ακόμη "διπλή" είδηση, της οποίας το δεύτερο σκέλος θα είναι αποτέλεσμα της πρώτης. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε για το δημόσιο χρέος της χώρας και την προοπτική για κούρεμα του "επίσημου τομέα", δηλαδή των ομολόγων που κατέχουν ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (OSI), πως "όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές". Ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε πως αποτελεί "εθνικό στόχο" η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, παρ' ότι επίσημος στόχος παραμένει τυπικά ο μηδενισμός του δημοσίου ελλείμματος, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες χρέους και να μπορέσει η Ελλάδα να ζητήσει νέα παρέμβαση για μείωσή του. (Το ΔΝΤ πάντως προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014).

Σε μια εμφανή προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας -ανάλογη εκείνης της προχθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά-, το οικονομικό επιτελείο έδωσε συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό και ότι η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη από την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, καθώς τόνισε ότι τα έσοδα βρίσκονται εντός στόχων και το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Όπως είπε, η αύξησή τους υπολογίζεται σε 3,2% σε σχέση με πέρυσι προ επιστροφών φόρων και σε 9,8% μετά τις επιστροφές. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους έμμεσους φόρους. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Γ. Στουρνάρας τόνισε για το χρέος και την προοπτική για κούρεμα του "επίσημου τομέα", δηλαδή ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης (OSI), ότι "όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές". Με αφορμή άλλη ερώτηση, ξεκαθάρισε ότι η μείωση κατά 15% στην επιβάρυνση του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα αφορά στο τελικό ποσόν που θα πληρώσει ο καταναλωτής.

 

Στουρνάρας για Εθνική: Μακάρι να την ήθελαν ξένοι

Ειδικά για την Εθνική Τράπεζα και για το εάν θα πουληθεί, o υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε απλώς να απαντήσει ότι "δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους, μακάρι να υπήρχε". "Η Εθνική εδρεύει Σοφοκλέους και Αιόλου και είναι εκεί" πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι από τον περασμένο Ιούνιο επέστρεψαν στις Τράπεζες -ακόμη και τον Μάρτιο, παρά την κρίση στην Κύπρο- καταθέσεις 20 δισ. ευρώ. Εξάλλου χαρακτήρισε "εθνικό στόχο" τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Παρ' ότι ο στόχος επισήμως είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι απαιτείται θετικό αποτέλεσμα για να μπορέσει η χώρα να ενεργοποιήσει τη ρήτρα για νέα αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους.

 

Ρύθμιση χρεών. Όροι και δόσεις

Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου (Γ. Στουρνάρας, Χρ. Σταϊκούρας, Γ. Μαυραγάνης και Θ. Θεοχάρης), όσοι οφειλέτες του Δημοσίου έχουν ενταχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν θα μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις της νέας ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών. Όπως προκύπτει, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούν να τα ρυθμίσουν ως εξής:

1. Για χρέος έως 5 χιλ. ευρώ θα εξετάζεται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη ώστε να μπορούν οι δόσεις του να ξεπεράσουν τις 48 και με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για φυσικό πρόσωπο και όχι επιχείρηση ή επιτηδευματία.

2. Για χρέος από 5 χιλ. έως 75 χιλ. ευρώ οι δόσεις θα είναι 48.

3. Για χρέος από 75 χιλ. έως 300 χιλ. ευρώ θα απαιτείται σύνταξη έκθεσης οικονομικής φερεγγυότητας του οφειλέτη, που θα συνυποβάλλεται με σχετική αίτηση στην εφορία.

4. Προσημείωση ακινήτων και άλλες εμπράγματες εξασφαλίσεις επί της οφειλής θα απαιτούνται για χρέος μεγαλύτερο των 300 χιλ. ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο των 25 ευρώ, ταυτόχρονα όμως οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 8,75%. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης ενός χρέους της τάξεως των 4.000 ή των 5.000 ευρώ σε "απεριόριστες" δόσεις (ακόμη και για 15 χρόνια), αλλά οι τόκοι με τους οποίους θα επιβαρυνθεί ο οφειλέτης θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόσθετο ποσό, που θα πρέπει επίσης να αποπληρώσει!

Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ακόμη αύξηση ορίου άνω του οποίου θα θεωρείται ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή. Το όριο, από τα 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, εξετάζεται να αυξηθεί στα 10.000 ευρώ.

Ακόμη, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να διορθώσει την "γκάφα" στο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει τη φορολογία των 18άρηδων ακόμη και στην περίπτωση που έχουν ετήσιο εισόδημα 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων. Όσοι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών είναι προστατευόμενα τέκνα δεν θα υποχρεωθούν εφέτος να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Για το ότι η απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης (αλλά μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού μπορεί να γίνουν μέχρι τέλος του έτους κι όχι τον Ιούνιο) ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση μαζί του, ο Γ. Στουρνάρας.

Τέλος το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,2% φέτος, ενώ θα εμφανίσει ανάπτυξη 0,5% το 2014 και 3,3% το 2018. Προβλέπει ακόμη ανεργία 26% το 2014 και 27% φέτος και έλλειμμα 4,6% του ΑΕΠ φέτος και 3,4% το 2014, ενώ πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% του ΑΕΠ) βλέπει το 2014.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton