Γ. Δραγασάκης: Έχουμε συλλογικό κεκτημένο
Παπαδημητρίου Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/04/2013

Ο αγώνας μας ως χώρας και χώρου έχει ευρύτερη σημασία. Αντί να μιλάμε για την αραβική άνοιξη, είναι ίσως καλύτερο να μιλάμε για άνοιξη των λαών της Μεσογείου συνολικά.

Εμφανίσαμε καθυστέρηση μετά τις εκλογές στα οργανωτικά, πράγμα λογικό γιατί δεν είχαμε τις υποδομές. Τώρα γίνεται σημαντικότατη δουλειά με τις ΕΕΚΕ και τα τμήματα και είναι κατάκτηση αυτή. Η σκέψη μας είναι η επεξεργασία να γίνει σε στάδια: Πρώτα η πανελλαδική εσωκομματική διαβούλευση, εν συνεχεία η δημόσια διαβούλευση (τι λένε φορείς, κινήματα, ειδικοί). Μετά θα εγκριθούν οι θέσεις και, τέλος, η συζήτηση των θέσεων αυτών με τον λαό. Η σειρά, διευκρινίζω, δεν είναι δεδομένη.

Έχουμε συλλογικό κεκτημένο, έχουμε εκλογικό πρόγραμμα και τη Διακήρυξη. Φερ' ειπείν έχουμε θέση για το χαράτσι και παραπέμπω στην παρουσίαση που έκανε γι' αυτό ο σ. Λαφαζάνης. Είναι παραλογισμός να κατηγορούνται στελέχη του κόμματος επειδή εκφωνούν τις θέσεις του κόμματος, π.χ. για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Πρέπει να προσέξουμε την ποιότητα του μεταξύ μας διαλόγου, δεν νοείται φερ' ειπείν να επικρίνουμε συντρόφους δημοσίως για πράγματα που ποτέ δεν είπαν. Πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Υπάρχει για παράδειγμα ομόφωνη απόφαση για τις τράπεζες.

Στο θέμα της Κύπρου επιχειρήθηκε να φανεί ότι έχουμε πρόβλημα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας τη χαρακτήρισε -και σωστά- case study. Οι θέσεις μας είναι σαφείς και καθόλου ανυποψίαστες, επιπλέον δικαιώνεται, π.χ. αυτά που λένε τώρα και ξένοι οικονομολόγοι για την ΕΚΤ ή το Σχέδιο Μάρσαλ τα έχουμε πει εμείς εδώ και καιρό.

Είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα, άλλωστε ένα ώριμο κόμμα του 27% είναι επείγον να βρει τον τρόπο να συζητά ήρεμα και ψύχραιμα, χωρίς να δείχνει αποσταθεροποίηση της γραμμής του.

 

Π. Λαφαζάνης: Χρειαζόμαστε το δεύτερο άλμα

Η στιγμή είναι οριακή και χρειαζόμαστε τώρα το δεύτερο άλμα. Ένα άλμα για να πάρει το προβάδισμα και να προκαλέσει χιονοστιβάδα, που θα είναι απείρως πιο αποφασιστικό, πιο δύσκολο, πιο συγκρουσιακό από το πρώτο άλμα που μας έφερε από το 4% στο 27%. Και θα είναι τέτοιο ακόμα και αν κάνουμε -μιλώ θεωρητικά- τη μεγαλύτερη αναδίπλωση στις θέσεις μας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τυγχάνει της εμπιστοσύνης του αστικού κατεστημένου.

Από εδώ θα κριθούν οι εξελίξεις για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη. Από εδώ, από το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να αναλάβουμε την ευθύνη της σύγκρουσης που επίκειται. Και να την αναλάβουμε για να τη φέρουμε σε πέρας μέχρι το τέλος. Η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει δρόμους. Το να τολμήσεις να πας μπροστά δεν είναι εθνική απομόνωση ή αναδίπλωση.

Πέραν του ότι ο όρος “εθνικός” δεν είναι καταραμένος, δεν πρέπει να αποβληθεί από το λεξιλόγιο της Αριστεράς. Αν θέλουμε να βρούμε συμμάχους, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Σύμμαχοι για αυτόν που οπισθοχωρεί, φοβάται, αναδιπλώνεται, ισορροπεί, δεν βρίσκονται. Εμείς θα μπούμε μπροστά ως Αριστερά και ως λαός και θα ανοίξουμε νέα τοπία. Δείτε τα ιστορικά προηγούμενα σε αυτή τη χώρα και όχι μόνο. Αυτό το άλμα χρειαζόμαστε τώρα.

Σε αυτή τη συγκυρία έχω την αίσθηση ότι κάπου χάσαμε την επαφή μας με την πραγματικότητα. Ότι, ενώ πριν ήμασταν πιο μπροστά από την κοινωνία, τώρα εκείνη είναι πιο μπροστά από εμάς και σε κάποια θέματα πολύ πιο μπροστά.

Πρέπει να ξεχάσουμε τις παλιές αναλύσεις ότι απλώς αντιδραστικοποιείται η Ευρωζώνη. Σήμερα ζούμε τον σύγχρονο ευρω-νεοολοκληρωτισμό, που τον αισθάνεται όλος ο ελληνικός λαός. Δεν έχουμε απλώς δικτατορία των αγορών, αλλά δικτατορία στο όνομα του ευρώ, που δεν έχει αφήσει ίχνος εργασιακών και κοινωνικών διακαιωμάτων. Αν αντιδράσουμε, αυτό το βαφτίζουμε απομόνωση;

Δεν είναι δυνατόν να προτείνουμε εναλλακτική λύση που ενδεχομένως θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή και αυτό να το λέμε εμείς. Αυτή ήταν η αχίλλειος πτέρνα στις προηγούμενες εκλογές. Πολλοί πριν έλεγαν ότι η ακύρωση του Μνημονίου και η παραμονή στην Ευρωζώνη ήταν ένα δυσχερές σενάριο. Τώρα οι περισσότεροι το χαρακτηρίζουν αδύνατο.

 

Ν. Βούτσης: Ο μεγάλος ευρωσκεπτικισμός ερχόταν πάντα από δεξιά!

Μετά τις αποφάσεις των τριών επικεφαλής της κυβέρνησης, γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι. Η σύγκρουση σε Ελλάδα και Ευρώπη κορυφώνεται και γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, για ανατροπή πολιτική και κυβερνητική στην Ελλάδα, για ανατροπή της αρχιτεκτονικής και της πολιτικής στην Ευρώπη. Δεν γίνεται να μην καταλαβαίνουμε ότι προετοιμάζονται οι κυρίαρχες δυνάμεις για σύγκρουση προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν το ντόμινο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πολύ με στενοχώρησαν, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται ότι... καθηλωθήκαμε στο 27%. Στενοχωριέμαι γιατί βλέπω ότι η χώρα δεν πηγαίνει προς τα αριστερά. Στις δημοσκοπήσεις τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συγκεντρώνουν από κοινού ποσοστό 43%. Ξέρετε καμιά κυβέρνηση, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, να συγκεντρώνει τέτοιο ποσοστό; Και υπάρχει και η... καβάτζα του 11% της Χρυσής Αυγής. Συνεπώς, είναι βαριά κουβέντα αυτή που άκουσα, ότι η κοινωνία είναι μπροστά από εμάς.

Θέλω όμως να θέσω και ένα ακόμη ερώτημα: Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα -αυτή είναι η πρόταση της Αριστεράς του 21ου αιώνα; Ο μεγάλος ευρωσκεπτικισμός ποτέ δεν ήταν της Αριστεράς, αλλά ερχόταν πάντα από τα δεξιά.

Εκφράζω την απογοήτευσή μου για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ (σ.σ.: τον Αλέκο Αλαβάνο εννοούσε) που είπε ότι δικαιώθηκαν ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, παρότι ο Περισσός υποστήριζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη Ευρώπη.

Εμείς μιλούσαμε για ένα διαφορετικό όραμα για την Ευρώπη, για μια άλλη πορεία της Ευρώπης (σ.σ.: σε αυτό το τελευταίο, όταν ένα μέλος της Κ.Ε αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του Ν. Βούτση, ο γραμματέας της Κ.Ο. ανταπαντώντας θύμισε ότι ακόμη και με πανό, σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, το 1991, είχε αυτός με αρκετούς άλλους διεκδικήσει την άλλη στρατηγική για την Ευρώπη, με την αστυνομία να τους καταδιώκει).

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton