Πρωθυπουργός από άλλο πλανήτη
Μελιγγώνης Γιώργος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Ο Αντ. Σαμαράς, λίγο πριν στείλει στην ανεργία 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, θριαμβολόγησε για τις εξελίξεις, προανήγγειλε νέο κούρεμα χρέους και ισχυρίστηκε ότι... σύντομα η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τα Μνημόνια

Σε διαγγελματικού χαρακτήρα δηλώσεις από ένα... άλλο, παράλληλο σύμπαν προχώρησε χθες ο Αντ. Σαμαράς, με αφορμή τη “συμφωνία” της κυβέρνησης με την τρόικα. Έχοντας κερδίσει πολιτικό χρόνο έως τη μεγάλη “επιθεώρηση” του Ιουνίου και τα νέα μέτρα και με έντονο το προεκλογικό άρωμα, ο Αντ. Σαμαράς, λίγο πριν στείλει στην ανεργία 15.000 δημοσίους υπαλλήλους, θριαμβολόγησε για τις εξελίξεις, προανήγγειλε νέο κούρεμα χρέους και ισχυρίστηκε ότι... σύντομα η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τα Μνημόνια!

Ήδη από τις αρχές του χρόνου, ο Αντ. Σαμαράς εφάρμοζε την τακτική της δημιουργίας κλίματος τεχνητής και πλαστής αισιοδοξίας. Ωστόσο, χθες, δεν κράτησε... ούτε τα προσχήματα και έφτασε στο σημείο να πει ότι, όταν ο υπόλοιπος κόσμος μπαίνει σε τροχιά αστάθειας, η Ελλάδα “θωρακίζεται και σταθεροποιείται”.

Έχοντας συμφωνήσει με την τρόικα -αλλά και με τους εταίρους του στη σύσκεψη αρχηγών του περασμένου Σαββάτου- να απολυθούν 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι (με το στίγμα του επιόρκου και του “πλεονάζοντος προσωπικού”), ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε χθες ότι... είναι κοντά ακόμη και η απαλλαγή της Ελλάδας από τα Μνημόνια, ενώ διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι “οι θυσίες πιάνουν τόπο”.

Παράλληλα, επιχειρώντας να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα που είχε κάνει λόγο για “ανθρωποθυσία”, ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε πως τα όσα δεσμεύθηκε να κάνει η κυβέρνηση “δεν είναι ανθρωποθυσία, αλλά ποιοτική αναβάθμιση του Δημοσίου”.


“Λαϊκή απαίτηση”

Μπαίνοντας σε επικίνδυνες ατραπούς, ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τις απολύσεις στο Δημόσιο “λαϊκή απαίτηση” και εξομοίωσε τους επίορκους με όσους αποχωρήσουν οικειοθελώς, αλλά και με εκείνους που θα απολυθούν έπειτα από την κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν σήμερα. Κατά τα λοιπά ο Αντ. Σαμαράς προανήγγειλε ότι έρχεται νέο κούρεμα, επικαλούμενος την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για εφέτος, ενώ έκανε λόγο για “πρώτη μικρή ανακούφιση”, σχολιάζοντας τη μείωση του χαρατσιού κατά 15% το 2013.

Ο πρωθυπουργός θριαμβολόγησε ακόμη για τις ρυθμίσεις περί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και προανήγγειλε κυβερνητική πρωτοβουλία για τα “κόκκινα δάνεια”. Μάλιστα, ανακοίνωσε την εκταμίευση -οσονούπω- της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και είπε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος και για την επόμενη δόση, ύψους 6 δισ. ευρώ.

 

Ανακούφιση έως... τα νέα μέτρα

Οι... από άλλον πλανήτη δηλώσεις Σαμαρά συνδέονται όχι μόνο με τα εκλογικά σενάρια, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση αν επιχειρήσει να περάσει “Μνημόνιο 4”, αλλά και με την ανάγκη του Μεγάρου Μαξίμου να πάρει πολιτική ανάσα έως τον Ιούνιο, οπότε μετατέθηκαν όλα τα μείζονα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Ακόμη και συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά παραδέχονταν ότι τα σημαντικά θέματα, δηλαδή το δημοσιονομικό κενό και τα νέα μέτρα, μετατίθενται για την επιθεώρηση του Ιουνίου, όταν, δηλαδή, οι τροϊκανοί θα αξιώσουν από την κυβέρνηση να ενεργοποιηθούν οι “ρήτρες αυτόματης απόκλισης” -να πάρει, δηλαδή, νέα μέτρα, τα οποία θα αποτελούν, ουσιαστικά, ένα τέταρτο Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει βάσει της στρατηγικής “αν πηδήσουμε τον Ιούνιο, θα απογειωθούμε από τον Σεπτέμβριο”, που έχει παραδεχθεί προ εβδομάδων ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας με “γαλάζιους” βουλευτές. Άλλωστε στις αρχές καλοκαιριού παρέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός και τη φημολογούμενη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ συνεργάτες του ευελπιστούν ότι ο τουρισμός θα φέρει έσοδα στη χώρα και θα “παγώσει” -έστω με εποχικό τρόπο- την κλιμάκωση της ανεργίας.

 

ΣΥΡΙΖΑ: “Περίσσιο θράσος”

Οξύτατη ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση καταλόγισε στον Αντ. Σαμαρά “περίσσιο θράσος” και “εγκληματικά μέτρα που συναποφάσισε με την τρόικα”. “Ο πρωθυπουργός μιλά για μείωση των φόρων όταν μονιμοποιεί την εξοντωτική υπερφορολόγηση των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων μέσα από το χαράτσι της ΔΕΗ. Επαίρεται ότι θα εξεταστεί τον Ιούνιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, για την οποία ο ίδιος είχε προσωπικά δεσμευτεί πως θα υλοποιούσε αμέσως μετά τις εκλογές” επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “αφήνει εκτός (από τις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) όσους πραγματικά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους”.

“Υπερηφανεύεται για 15.000 προσλήψεις νέων δημοσίων υπαλλήλων, αλλά επιμελώς ξεχνά ότι αυτές έρχονται στη θέση των 150.000 θέσεων εργασίας που χάνονται μέχρι τα τέλη του 2015, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Μόνο στο μυαλό του πρωθυπουργού συνιστά 'ποιοτική αναβάθμιση' του δημοσίου ο ακρωτηριασμός του, μέσα από τις απολύσεις και τη συνολική υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες”, συνεχίζει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “υπενθυμίζοντας” στον Αντ. Σαμαρά πως “επί της κυβέρνησής του η χώρα μας κατέστη πρωταθλήτρια στην ανεργία εντός της Ευρώπης”. “Ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος που βλέπει σταθεροποίηση και θωράκιση της χώρας” κατέληξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Οξεία ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, που επισήμανε ότι “η συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας εγκαινιάζει ένα νέο γύρο βάρβαρων μέτρων που, όπως και τα προηγούμενα, συνοδεύονται από ψέμα, κοροϊδία και προσπάθεια διάσπασης των εργαζομένων”.

“Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οφειλές σε εφορίες, ταμεία και ΔΕΗ αποτελούν κυνική πρόκληση απέναντι στον εργαζόμενο λαό” υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Περισσός καταλήγοντας πως “οι εργαζόμενοι χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν ότι, στα πλαίσια της πολιτικής, που υπηρετεί τα μονοπώλια και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., δεν πρόκειται να υπάρχει ανακούφιση, αλλά επιδείνωση της θέσης τους”.

 

Πρωθυπουργικές δηλώσεις εκτός τόπου και χρόνου

Όπως προαναφέρθηκε, το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Αντ. Σαμαρά ήταν σαν... να μιλούσε για μία άλλη χώρα. Μεταξύ πολλών, εκτός τόπου και χρόνου, σημείων της χθεσινής δήλωσης Σαμαρά είναι τα παρακάτω:

* “Ενώ κλιμακώνεται σε όλο τον κόσμο η αβεβαιότητα και η ανησυχία, η Ελλάδα σταθεροποιείται και η θέση μας θωρακίζεται”.

* “Για πρώτη φορά αποφασίζεται μείωση φορολογικών συντελεστών: Συγκεκριμένα η φορολόγηση της Ακίνητης Περιουσίας μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ θα είναι μειωμένη το 2013 κατά 15%. Επίσης ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, που θα ισχύσει από την επόμενη χρονιά, από το 2014, θα είναι ανεξάρτητος από τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη”.

* Με την αποκλιμάκωση της φορολογίας που αρχίζει και με περισσότερες δόσεις προς τις εφορίες και προς τις τράπεζες, ανακουφίζονται τα νοικοκυριά.

* “Ενεργοποιούνται ακόμα προγράμματα με κοινοτικούς πόρους των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των μακροχρόνια άνεργων και για τη στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο”.

* “Ο στόχος της ανακούφισης των ασθενέστερων γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Και μάλιστα με έμφαση στην ανεργία των νέων...”.

* “Για καθέναν απ’ αυτούς που αποχωρούν θα προσλαμβάνεται ένας νέος, με απόλυτα αξιοκρατικό τρόπο. Δεν είναι αυτό… 'ανθρωποθυσία', όπως λένε κάποιοι, δηλαδή να διώχνεις 'επίορκους' και να προσλαμβάνεις νέους και άξιους! Είναι ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου! Και είναι και απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας”.

* “Αναγνωρίζεται επισήμως ότι για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός του 2012 πήγε και καλύτερα ακόμα από τις προβλέψεις, ενώ και το πρώτο τρίμηνο του 2013 πηγαίνει πάλι καλύτερα από τις εκτιμήσεις”.

* “Αλλά επιτέλους πιάνουμε τους στόχους μας, ενώ και το ίδιο το πρόγραμμα αρχίζει να βελτιώνεται…”.

* “Ώς πρόσφατα η Ελλάδα ήταν το 'παράδειγμα προς αποφυγήν' για όλη την Ευρώπη. Τώρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η ανασφάλεια διαχέεται παντού. Αλλά η Ελλάδα εμφανίζεται θωρακισμένη από κάθε άποψη”.

* “Σε λίγο χρόνο η Ελλάδα δεν θα εξαρτάται πια από Μνημόνια. Αλλά θα είναι μια Ελλάδα αναπτυξιακή, μια Ελλάδα ανταγωνιστική, μια Ελλάδα εξωστρεφής. Μια Ελλάδα δηλαδή ισχυρή”.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton