Ο Αλ. Τσίπρας στα ΤΕΙ Λάρισας: Το Μνημόνιο οδηγεί σε άτακτη χρεωκοπία
Σίμος Χ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/04/2013

Το Μνημόνιο οδηγεί τη χώρα σε διάλυση και, πιθανόν, ακόμα και σε άτακτη χρεωκοπία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή του ομιλία στους φοιτητές του ΤΕΙ Λάρισας, ενόψει των φοιτητικών εκλογών που θα διεξαχθούν αύριο Τετάρτη σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Συμπλήρωσε δε πως η πρόσφατη επίσκεψη των εκπροσώπων της τρόικας έφερε νέα μέτρα, όπως τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και την παράταση του χαρατσιού, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να τα “καμουφλάρει”, με σκοπό να κερδίσει χρόνο. Ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβερνητική ρητορική περί “ανεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης”, επισημαίνοντας πως η υποταγή στην τρόικα έχει ως συνέπειες την κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού ανεργίας, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τους μισθούς πείνας, την αποδόμηση της δημοκρατίας και της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας και τη γενικευμένη κοινωνική εξαθλίωση. Επιπλέον, τόνισε πως η πολιτική που ασκεί η Μέρκελ υλοποιεί το σχέδιο του κεφαλαίου των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά, σχέδιο που οδηγεί στη διάλυση της υφιστάμενης Ευρώπης, όπως υπογράμμισε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ακόμα πως υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τα Μνημόνια, η οποία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση, για να εφαρμοστεί, την ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά από τους αγώνες του λαού, αγώνες στους οποίους η νεολαία καλείται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, σημείωσε.

Απολύσεις και χαράτσι αποτελούν νέα μέτρα * Το σχέδιο του κεφαλαίου δεν ανατρέπεται με επιστροφή στα εθνικά νομίσματα

“Κάνουν σα να μην καταλαβαίνουν πως το Μνημόνιο που μας επέβαλαν οδηγεί τη χώρα στη διάλυση και μέρα με τη μέρα κάνει πιθανό ακόμα και το σενάριο της άτακτης χρεωκοπίας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για τις συνέπειες της εφαρμογής του Μνημονίου. Σχολιάζοντας την τακτική της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόσφατη συμφωνία με την τρόικα, ο Αλ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά: “Προσπαθούν να διασώσουν τα προσχήματα και να κερδίσουν πολιτικό χρόνο, αλλάζοντας ονομασίες στα μέτρα: βαφτίζοντας τα χαράτσια 'ενιαίο φόρο', τις απολύσεις 'κινητικότητα' και την διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 'σχέδιο Αθηνά'”.

 

Παρέδωσαν τη χώρα χωρίς να ρίξουν μια ζαριά

Αντιστρέφοντας την κυβερνητική ρητορική περί “ανευθυνότητας του ΣΥΡΙΖΑ” σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες του τελευταίου για την ακύρωση του Μνημονίου, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις συνέπειες που έχει υποστεί η χώρα από την πιστή εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής: “Μας εγκαλούν διαρκώς ότι θέλουμε να παίξουμε τη χώρα στα ζάρια. Ποιοι; Αυτοί που την παρέδωσαν στους δανειστές δίχως να ρίξουν ούτε μια ζαριά”. Και πρόσθεσε: “Ψάχνουν να βρουν το κόστος της αντίστασης. Το κόστος της υποταγής το έχουνε υπολογίσει; Το έχουνε κοστολογήσει; Ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι. Απολύσεις παντού. Ανθρωποθυσίες παντού. Μισθοί των 300 ευρώ. Φτώχεια - πείνα - εξαθλίωση. Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Και στο βάθος συρρίκνωση της δημοκρατίας - άρση της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας”.

 

Οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αντισταθούν

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως, αυτή τη στιγμή, στην Ευρώπη, υλοποιείται ένα πολιτικό σχέδιο που σκοπεύει στην πλήρη δέσμευση του Νότου από τον Βορρά και οδηγεί σε διάλυση την υφιστάμενη Ευρώπη: "Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αυτά που αύριο θα συμβούν στην Ιταλία, δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της καταστροφικής ηλιθιότητας κάποιων κολλημένων νεοφιλελεύθερων τεχνοκρατών. Είναι ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο να γκρεμιστεί η Ευρώπη που ξέραμε και να φτιαχτεί μια νέα Ευρώπη. Αυτή η νέα Ευρώπη θα έχει τον υπερχρεωμένο Νότο να σέρνεται με σχοινί πίσω από το όχημα του πλεονασματικού Βορρά”. Επιπλέον, τόνισε πως “στην ουσία δεν υπάρχει πλεονασματικός Βορράς. Υπάρχει το κεφάλαιο του Βορρά που διασφαλίζει τα πλεονάσματά του. Και υπάρχει ο κόσμος της εργασίας σε Βορρά και Νότο, που εξωθείται στην ανεργία, τη φτώχεια, την επισφάλεια”.


...Μεσογειακή Άνοιξη

Ωστόσο, υπογράμμισε πως το σχέδιο αυτό μπορεί να ανατραπεί από τους αγώνες των λαών της Ευρώπης, κι όχι από την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα: “Αυτό που θα ζήσουμε στον ευρωπαϊκό Νότο το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί η αδιάλλακτη και καταστροφική πολιτική της Μέρκελ και των Μερκελιστών, θα είναι μια νέα Μεσογειακή Άνοιξη. Άνοιξη των κινημάτων, άνοιξη των αγώνων, άνοιξη των λαών και της δημοκρατίας. Νά γιατί δεν είναι η πολιτική μας η απομόνωση, η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και ο ανταγωνισμός των λαών. Γιατί την ελπίδα θα την ξαναφέρουν στην Ευρώπη οι κοινοί αγώνες των λαών και όχι ο ανταγωνισμός στην υποτίμηση των νομισμάτων”.

 

Η νεολαία στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή

“Δεν θα πέσει η κυβέρνηση του Μνημονίου αν δεν τη ρίξουν με τους αγώνες τους οι νέες και οι νέοι της πατρίδας μας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος να ξελασπώσει την κατάσταση είναι ο ίδιος ο λαός. Και στην πρωτοπορία ενός τέτοιου κινήματος βρίσκεται το κομμάτι του λαού που, εκτός από το δικαίωμα να επιβιώνει και να ζει αξιοπρεπώς, διεκδικεί και το δικαίωμα να ονειρεύεται. Αυτό το κομμάτι είναι η νεολαία”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση από το Μνημόνιο και την εφαρμογή του σχεδίου "Αθηνά", ο Αλ. Τσίπρας τόνισε τη σημασία που έχει για την ενίσχυση του αγώνα υπέρ της δημόσιας και δωρεάν παιδείας η ενίσχυση των δυνάμεων της Αριστερής Ενότητας στις αυριανές εκλογές: “Το Μνημόνιο δεν είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Είναι εδώ για να αλλάξει τα δεδομένα. Και η παιδεία είναι ένας από τους βασικότερους στόχους του. Ως επιχείρημα για τη διάλυση της ανώτατης και τεχνολογικής εκπαίδευσης χρησιμοποίησαν την πελατειακή πολιτική που οι ίδιοι ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή την ίδρυση ενός τμήματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ σε κάθε πόλη, για να μαζέψουν ψήφους. Τώρα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς σχέδιο πηγαίνουν στο απέναντι άκρο. Καταστρέφουν συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση”. Και πρόσθεσε: “Η Αριστερή Ενότητα, δηλαδή εσείς, καλείστε να αναμετρηθείτε με τις δυνάμεις της κρίσης και της υποβάθμισης. Είτε αυτές ονομάζονται Μνημόνιο και τρικομματική κυβέρνηση είτε ονομάζονται παραταξιακό κατεστημένο”.

 

Ανθρωποθυσίες οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα

Για ψευδεπίγραφη διαπραγμάτευση με την τρόικα, η οποία επιφέρει νέα σκληρά μέτρα όπως οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, επικρίνοντας την κυβέρνηση Σαμαρά για τις υποσχέσεις περί “τελευταίων μέτρων” που είχε μοιράσει μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, τον περασμένο Νοέμβριο. Μία μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας από τον χώρο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του κόμματος τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το επίμαχο θέμα, έκανε λόγο για ανθρωποθυσίες και κάλεσε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν την ασκούμενη πολιτική.

“Πού ακριβώς σταματά το θράσος εκείνων που υποστήριζαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑΕΚΜ τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό με 'ανυπόστατα σενάρια' περί απολύσεων όταν η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας;” τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Και πρόσθεσε: “Υπάρχει κάποιο όριο στην κυβερνητική υποκρισία όταν μετά από κάθε συζήτηση με την τρόικα βαφτίζουν το μνημονιακό έγκλημα επιτυχία και τους εαυτούς τους στυλοβάτες της εθνικής προσπάθειας; Για πόσες ακόμα φορές θα μιλήσουν για 'τελευταία μέτρα'”;

“Οι δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, κατ’ εντολήν της τρόικας, μας οδηγούν έναν αιώνα πίσω. Σε άλλες, παλιότερες, σκοτεινές για τη χώρα εποχές. Πρόκειται για 15.000 ανθρωποθυσίες που έρχονται να προστεθούν στα εκατομμύρια άλλων, που έχουν συμβεί στον ιδιωτικό τομέα”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν, με τους αγώνες τους, και τέρμα στη διαρκή και επαναλαμβανόμενη θυσία της Ιφιγένειας, προκειμένου να πνεύσει ούριος άνεμος για τους δανειστές μας”.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton