Κεντρική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ: Εκλογές - κυβέρνηση Αριστεράς, η μόνη λύση
Παπαδημητρίου Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ιδρυτικό Συνέδριο 10-14 Ιουλίου * Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας

Σε μια κρίσιμη για τον τόπο καμπή, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ συζήτησε επί διήμερο για την κυβερνητική πολιτική και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας της, για την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της Αριστεράς και τι, ειδικότερα, προτείνει στα οικονομικά ζητήματα. Αναπόφευκτα, θέματα φυσιογνωμίας της αριστερής διακυβέρνησης και πολιτικών συμμαχιών ήταν επίσης διαρκώς επί τάπητος.

Η πολιτική απόφαση της Κ.Ε. εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, με κανένα “κατά” και αρκετά “λευκά” (αφού ενσωματώθηκαν κείμενα συμβολής π.χ. της Ανάσα), αντιθέτως δεν υπερψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες που έθεσε υπό την αίρεση του Σώματος η Αριστερή Πλατφόρμα για το ευρώ και τις συμμαχίες (είχε νωρίτερα αποσύρει μια τρίτη τροπολογία για τη συλλογικότητα εντός κόμματος).

Η Κ.Ε. αποφάσισε τη διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στις 10 έως 14 Ιουλίου, για το οποίο στην πολιτική απόφαση επισημαίνεται: “Θέλουμε το Συνέδριό μας να επικοινωνεί με τον κόσμο της εργασίας και να τον εκφράζει. Θέλουμε οι αποφάσεις του Συνεδρίου μας να είναι η συμφωνία της Αριστεράς με τον λαό, ώστε νΆ ανατρέψουμε την κατάσταση, να σταματήσουμε την καταστροφή και να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα. Θέλουμε το Συνέδριό μας να αποτελέσει ένα νέο κάλεσμα συμμετοχής, μια νέα αρχή δημοκρατίας”.

Αναφορικά με το Ιδρυτικό Συνέδριο, σε κοινή δήλωσή τους, τέσσερα μέλη της Γραμματείας της Κ.Ε. (Λουκάς Αξελός, Γιώργος Νικολακάκης, Ρούντι Ρινάλντι, Γιάννης Χατζηαντωνίου) και 15 μέλη της Κ.Ε. ζητούν συνέδριο “ουσίας και όχι καταγραφής συσχετισμών”, εκφράζοντας την άποψη ότι, “θα ήταν πιο σωστό να πάμε σε ένα καταστατικό συνέδριο τον Ιούνιο, και όχι τον Ιούλιο, μέσα στο καλοκαίρι, για να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα της δημιουργίας και της λειτουργίας του νέου φορέα με το βλέμμα στο μέλλον και στην Αριστερά του 21ου αιώνα”, και μετά, τον Οκτώβριο, να πάει ο φορέας σε ουσιαστική διαδικασία για τα πολιτικά ζητήματα. Διευκρινίζουν πάντως ότι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την επιτυχία του Συνεδρίου, ανεξαρτήτως χρόνου.

 

Για το ευρώ...

Στο φλέγον ζήτημα της οικονομικής πολιτικής, και του νομίσματος κατ' επέκταση, η απόφαση της Κ.Ε. σημειώνει: “Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι. Για μας λοιπόν, το βασικό μας μέλημα είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε λοιπόν πολύ ξεκάθαρα ότι στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος μας είναι μαζί με τους άλλους λαούς της Ευρώπης να ανατρέψουμε το νεοφιλελεύθερο δόγμα της λιτότητας και να ανατρέψουμε και τη σημερινή αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Στόχος μας δεν είναι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Γιατί πάση θυσία στο ευρώ, σημαίνει πάση θυσία στο Μνημόνιο, πάση θυσία στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των υπό γερμανική ηγεμονία ευρωπαϊκών πολιτικών ελίτ. Πάση θυσία στο ευρώ σημαίνει την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης.Αυτό τον ρεαλισμό εμείς δεν τον αποδεχόμαστε. Εμείς έχουμε σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης για την κοινωνική σωτηρία. Έχουμε σχέδιο που μοιραζόμαστε με τους υπόλοιπους λαούς του Νότου και τους εργαζόμενους του Βορρά. Για μας η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή μας, αλλά οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο”.

Με αφορμή πάντως τα γεγονότα στην Κύπρο, καταγγέλλεται “μια εκβιαστική πολιτική, που αποκαθηλώνει, πέραν των άλλων, και την κυρίαρχη αφήγηση συγκρότησης της Ε.Ε., ως χώρου 'σταθερότητας και ασφάλειας', ενώ συγχρόνως αναλαμβάνει την ευθύνη μιας γενικευμένης αποσταθεροποίησης των χωρών του Νότου, αλλά και κάθε χώρας που βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στον 'μπαμπούλα' του χρέους. Ασφάλεια από εδώ και στο εξής θα υπάρχει μόνο στις μητροπόλεις της 'αυτοκρατορίας', μοιάζουν να λένε σε μερίδες του κεφαλαίου, που δοκίμαζαν τα κέρδη στην περιφέρεια, οι ηγέτες της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ, ξεχνώντας πως μέσα στον πόλεμο η ασφάλεια εξαφανίζεται ακόμα και στα πιο οχυρωμένα κάστρα”.

 

...και τις συμμαχίες

Στο κεφάλαιο των πολιτικών συμμαχιών διαβάζουμε εξάλλου: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην πρότασή του για συνεργασία των δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, τη ριζοσπαστική οικολογία ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά μια πρόταση που ήταν από την αρχή ταυτισμένη με τον ίδιο, μια πρόταση που βρίσκεται στο πυρήνα του σχεδίου για την κυβέρνηση της Αριστεράς (...) Είναι σαφές πως στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης για να έρθει σε ισχύ η πρότασή μας. Ταυτόχρονα όμως δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε έναν διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας για της ανατροπή της καταστροφής και τη στήριξη της κυβέρνησης της Αριστεράς”.

Ταυτόχρονα, το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο στέλνει το σήμα για την κινητοποίηση το προσεχές διάστημα. Ειδικότερα, μήνας -ορόσημο είναι ο Μάιος, τότε δηλαδή που θα οργανωθούν δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. “Γενικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ να εμφανίζεται παντού”. Αλλά και ένα μήνα μετά, η πρώτη συνάντηση της εναλλακτικής συνόδου Alter Summit 7 και 8/6 στην Αθήνα.

Επιπλέον, “το επόμενο διάστημα θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που οργανώνονται ανήμερα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, με κεντρικά συνθήματα 'Ποτέ ξανά χούντα και φασισμός' και 'Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία', στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε μια σειρά από πόλεις της χώρας. Είναι εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και αγώνα απέναντι στη σημερινή εκδοχή της μνημονιακής 'δημοκρατίας έκτακτης ανάγκης' και τη φασιστική απειλή. Θα εργαστούμε ώστε η απεργία της Πρωτομαγιάς να αποτελέσει αφετηρία νέων έντονων εργατικών και κοινωνικών κινητοποιήσεων”.

Ενώ προαναγγέλλεται “μεγάλη πρωτοβουλία προς τον γερμανικό λαό, στον οποίο τίθεται το ζήτημα των κινδύνων για τη συνολική πολιτική σταθερότητα που προκύπτουν από τους ηγεμονισμούς, την αντιδημοκρατική συμπεριφορά και τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της γερμανικής κυβέρνησης".

Στην ομιλία του εξάλλου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ο φόβος έχει αλλάξει πια στρατόπεδο, αλλά και πως το “Μνημόνιο είναι κλινικά νεκρό”, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για δημοκρατική διέξοδο, για προσφυγή στις κάλπες. Κατηγόρησε εξάλλου τον Αντ. Σαμαρά ότι απέφυγε να διεκδικήσει κοινή τοποθέτηση, εκ μέρους των άλλων ηγετών της Ε.Ε., ότι το μοντέλο της Κύπρου δεν θα επαναληφθεί. Για το ΚΚΕ -δεν είχε τελειώσει ακόμη το Συνέδριό του- ευχήθηκε, καταχειροκροτούμενος, να γίνει πραγματικότητα ο κοινός καημός κομμουνιστών, αριστερών και προοδευτικών πολιτών για ενωτική δράση.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton