Ευρώ, συμμαχίες και συνέδριο... μέσα από τις ομιλίες στην Κ.Ε.
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/04/2013

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την Ευρωζώνη, οι πολιτικές συμμαχίες και το κυβερνητικό ζήτημα, η συλλογικότητα στις κομματικές αποφάσεις και το ιδρυτικό συνέδριο ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη διήμερη Κ.Ε., όπως προκύπτει και από τις πιο κάτω παρεμβάσεις, που ενδεικτικά παραθέτουμε:

Δημήτρης Βίτσας: Λεφτά υπάρχουν τελικώς, καθώς ο Κ. Χατζηδάκης χάρισε 400 εκατ. ευρώ στους μεγαλοεργολάβους (...). Στις Σκουριές ζούμε το υπόδειγμα του τρόπου που προχωρά η πολιτική. Θέλουμε κυβέρνηση της Αριστεράς, όπλο στα χέρια του λαού.

Αντώνης Νταβανέλος: Πρώτο μέλημά μας να είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς. Πότε αποφασίσαμε κυβέρνηση “με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα χωρίς αλαζονεία”; Ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία ρήξη, και με την Ευρωζώνη.

Ρούντι Ρινάλντι: Χρειάζεται συνέδριο ουσίας, θέλουμε κόμμα μελών, ανοιχτό σε λαϊκά στρώματα. (...) Οι ρήξεις δεν γίνονται με συνθήματα, αλλά με συγκρούσεις και συμμαχίες. Τι αντιπροτείνει η μειοψηφία στο θέμα του ευρώ; Είναι ρεαλιστική η συνεργασία με ΚΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Μας ενδιαφέρει ή όχι να υπάρχει μια δεξιά αντιμνημονιακή δύναμη που θα απορροφά τον κόσμο, ο οποίος θέλει να φύγει από τη Ν.Δ. αλλά δεν θέλει και να προσχωρήσει στη Χρυσή Αυγή;

Νίκος Χουντής: Το κεντρικό πρόβλημα είναι η εναλλακτική πρόταση. Κάπου έχει... στομώσει το πράγμα, (...) το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι κομβικό και είναι ορθότατο αυτό που λένε σύντροφοι ότι δεν είναι μείζον το νόμισμα, υποτιμούν ωστόσο ποιο είναι το νόμισμα αυτό.

Πάνος Σκουρλέτης: Είναι άστοχη η κριτική ότι πάμε σε συνέδριο “φαστ τρακ”, (...) από πού και ώς πού το βιώσιμο σχέδιο είναι η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα; Αυτό δεν είναι εμμονή; (...) Πάμε να φτιάξουμε τη σύγχρονη Αριστερά του αιώνα μας. Αλίμονο αν πάμε σε συνεργασία μόνο με το ΚΚΕ -άρα, θα πρέπει να περιμένουμε το επόμενο Συνέδριό του...- και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μόνο. (...) Η συλλογικότητα δεν είναι υπόθεση α λα καρτ, πρέπει να επιδεικνύουμε σεβασμό στις συλλογικά δημοκρατικές αποφάσεις.

Αλέκος Καλύβης: Είναι δύσκολη η διαχείριση του “όχι” -μην το υποτιμούμε. Όμως, μπροστά στο Συνέδριο πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για ανατροπή της Ευρωζώνης και οικοδόμηση της Ευρώπης με νέα “υλικά”. Πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. (...) Γιατί δεν λέμε ότι δεν θέλουμε στελέχη που είχαν μνημονιακή θητεία;

Κώστας Αθανασίου: Πώς ήταν ο χώρος της Αριστεράς δέκα χρόνια πριν; Κάποιοι από εμάς όχι μόνο δεν μιλιόμασταν, αλλά ήμασταν και σε άγρια σύγκρουση. Πώς θα ήταν η χώρα χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ; Πρέπει να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Το βασικό του στοιχείο είναι η εσωκομματική δημοκρατία και πρέπει πάντα να εξαντλούμε τη σύνθεση. Δεν είναι δημοκρατικό πάντως να έχει παρθεί μια απόφαση και από την επομένη να τη ροκανίζουμε.

Γιάννης Μηλιός: Αυτοί που λένε για άλλο νόμισμα είναι υπέρ ή κατά της υποτίμησης; Ακόμα και αν συμβεί η διάλυση της Ευρωζώνης, πώς θα αποτρέψουμε / μετριάσουμε την υποτίμηση;

Δημήτρης Στρατούλης: Το πρόγραμμα της Αριστεράς δεν είναι βόλτα σε ανθισμένα περιβόλια ούτε αισθησιακό ταγκό με τη Μέρκελ. Η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν είναι απευκταία περίπτωση.

Χρήστος Λάσκος: Σε όλες τις Κ.Ε. έχουμε τις ίδιες τροπολογίες, και πριν από τρία χρόνια τα ίδια έλεγαν κάποιοι. Άρα είναι προσχηματικό. Δεν είναι λειτουργικό, άρα δεν είναι δημοκρατικό. (...) Ασχέτως νομίσματος, ο άνεργος πρέπει να ξέρει τι θα κάνει για αυτόν η κυβέρνηση της Αριστεράς; Τι θα γίνει με την υγεία;

Αλέκος Φλαμπουράρης: Έχουμε πει ότι τη σύγκρουση θα την πάμε μέχρι τέλους, μήπως περιμέναμε την Κύπρο για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα; (...) Να το ξανασκεφτούμε για το συνέδριο, αν δεν είναι συνέδριο νίκης. Αν είναι έτσι, να πάμε σε καταστατικό συνέδριο.

Στάθης Λεουτσάκος: Συνέδριο της Αριστεράς και ιδίως της δικιάς μας Αριστεράς σημαίνει να γίνει πολιτικό γεγονός στην κοινωνία και δη στην Αριστερά -και αυτό θα γίνει με παραγωγή θέσεων και όραμα. Δεν πρέπει να είναι συνέδριο στελεχών.

Θοδωρής Δρίτσας: Δεν χρειάζεται να πολωθούμε για το τι κυβέρνηση θέλουμε. Αρκεί να πούμε κυβέρνηση με αριστερό πρόγραμμα.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η υποτίμηση του νομίσματος συνεπάγεται μείωση μισθών. Εκτός από την εσωτερική υποτίμηση που υπέστη ο λαός, θα του βάλουμε από πάνω και την εξωτερική υποτίμηση δηλαδή;

Γιάννης Μπαλάφας: Τα μεσαία στρώματα ούτε εχθροί μας είναι ούτε και αδιάφοροι. Αντιθέτως, είναι σύμμαχοι στον νέο συνασπισμό εξουσίας. Όσο πιο μεγάλη η επίθεση και η καταστροφή, τόσο πλατύτερο πρέπει να είναι το μέτωπο.

Σόφη Παπαδόγιαννη: Ο κόσμος μας ρωτά: Αν γίνετε κυβέρνηση και η τρόικα σας βάλει το μαχαίρι και σας πει “ή συμμορφώνεστε ή τέρμα η ρευστότητα”, τι θα κάνετε στην περίπτωση αυτή; Η εισήγηση στο ερώτημα αυτό δεν δίνει πειστική απάντηση (...) Προκειμένου να διώξουμε τους βρικόλακες της τρόικας, η κυβέρνηση της Αριστεράς να έλθει σε σύγκρουση με την τρόικα, αν χρειαστεί.

Αριστείδης Μπαλτάς: Οι φράσεις “κυβέρνηση της Αριστεράς” και “κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά” είναι περίπου συνώνυμες και είναι κυβερνήσεις εθνικής - κοινωνικής σωτηρίας.

Γιώργος Σταθάκης: Ένα χρόνο πριν ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μια κυβέρνηση που θα μας βγάλει από το Μνημόνιο και τη φτωχοποίηση. Οι πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν πάρα πολύ και διάλεξαν εμάς, και όχι το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΔΗΜ.ΑΡ. ή τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Αλέξης Μητρόπουλος: Να δεσμευτούμε ότι όσοι έχουν διαφορετικές απόψεις δεν θα ξαναφέρουν τον φορέα σε συνθήκες εσωτερικής ρήξης και ιδεολογικής σύγκρουσης. Κάνουμε έκκληση για ενότητα, αφού οι αναλύσεις και επεξεργασίες όλων μας δεν φαίνεται να έχουν ουσιώδεις διαφορές, παρά μόνον σε ορισμένες -τίμιες πάντως- δομοκρατικές εμμονές ή διαφορετική εκτίμηση του χωροχρόνου.

Τάσος Κορωνάκης: Αν θέλουν οι σύντροφοι της Αριστερής Πλατφόρμας να πουν ότι θέλουν να είμαστε εκτός ευρώ. (...) Το ζήτημα της εσωκομματικής δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό και ο καθένας πρέπει να δει τη δική του πλευρά.

Κώστας Ήσυχος: Η Ε.Ε. είναι με την πλευρά όσων σκοτώνουν τη δημοκρατία καθημερινώς. Ουδέποτε έγινε διαπραγμάτευση μεταξύ Eurogroup και Κύπρου, ένα τελεσίγραφο τεσσάρων ημερών δόθηκε μόνο. (...) Με μια ριζοσπαστική κυβέρνηση της Αριστεράς ένας λαός μπορεί να λέει “όχι” και να γίνεται το μεγάλο παράδειγμα του πολλαπλασιασμού.

Γιάννης Θεωνάς: Όσο μικρός και αν είναι ένας λαός (βλ. Κύπρος) μπορεί και ταράζει τα ύδατα. Πώς όμως; Με δράση σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, άμεση δράση για την ανατροπή των υφιστάμενων πολιτικών, ένα ένα μέτρο να το ξεφτίζουμε στην πράξη. Δεύτερον, να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για την επόμενη μέρα, αν βρεθούμε -οικειοθελώς ή όχι- εκτός Ευρωζώνης.

Κώστας Πουλάκης: Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης είναι σφιχταγκαλιασμένα για να μείνουν όσο γίνεται παραπάνω στην εξουσία. Θα ευνοούσαν να γίνουν πρώτα οι ευρωεκλογές, να φύγει ο θυμός του κόσμου, ει δυνατόν να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές και μετά οι εθνικές...

Ανδρέας Καρίτζης: Το ζητούμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική, εσωτερική σύνδεση με όσους αντιστέκονται και ταυτόχρονα με πλατιά ακροατήρια. Τη σύνδεση προσπαθεί να σπάσει η κυβέρνηση. Προτείνω δύο λέξεις, Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια, που μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα ενός “σοβαρού πατριωτισμού”.

Θεανώ Φωτίου: Ο ευρωσκεπτικισμός ευνοεί το ΚΚΕ, αλλά και Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή. Αν εμείς μετατοπιστούμε προς τον ευρωσκεπτικισμό, χάνουμε στη φερεγγυότητά μας. (...) Ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα θα μας φέρει στην εξουσία και αυτό θα μας κρατήσει εκεί. Το θέμα της Κ.Ε. πρέπει να είναι ποιες κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες θα πάρουμε, ώστε ο κόσμος να νιώσει ότι είμαστε δίπλα του -και αυτό πετυχαίνουν οι δομές αλληλεγγύης.

Νίκος Μανιός: Το 27% δεν έγινε γιατί είχαμε καλό πρόγραμμα. Ήταν προϊόν του κινήματος που αναπτύχθηκε, η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν κινηματική. Με ένα λαό μαραζωμένο, να μην περιμένουμε ότι θα πάρουμε τις εκλογές. Πρώτο κόμμα αυτοδύναμο πρέπει να είναι το σύνθημά μας. Να αναπτύξουμε σχέδιο ελπίδας. Και στο σύνθημα “μαζί ξαναχτίζουμε την Ελλάδα” θα προσέθετα (μαζί ξαναχτίζουμε) την Ευρώπη των λαών.

Πάνος Κοσμάς: Όταν δεν έχεις θέση ρήξης για το ευρώ, δεν μπορείς να ακυρώσεις το Μνημόνιο. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες δεν μπορεί παρά να είναι κοινωνικοποίηση όλων των τραπεζών υπό εργατικό - κοινωνικό έλεγχο.

Μαρία Μπόλαρη: Είναι κομβικό το θέμα της κυβέρνησης της Αριστεράς. Η πλειοψηφία των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ γιατί το θεώρησαν συνέχεια του αγώνα που έκαναν. Να μην κάνουμε συναντήσεις με τα “αποκαΐδια” της σοσιαλδημοκρατίας. Ανοίξαμε δρόμο στη ριζοσπαστική Αριστερά και σε αυτό πρέπει να επιμείνουμε.

Τασία Χριστοδουλοπούλου: Αυτοί που λένε για δραχμή μήπως έχουν στο μυαλό τους την Ελλάδα του 2000, τότε που δανειζόμασταν αφειδώς; Θα ήθελα επίσης μια απάντηση: Ευρώ σημαίνει διαχείριση και δραχμή σοσιαλισμός;

Γιάννης Τόλιος: Όλο το τραπεζικό σύστημα πρέπει να περάσει υπό δημόσιο έλεγχο. (...) Η Ευρωζώνη έχει γίνει σουρωτήρι. Η ακύρωση του Μνημονίου, η καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, η διαγραφή του μεγαλύτερου χρέους πρέπει να ξαναμπούν στα κείμενά μας. Το παράδειγμα της Κύπρου έδειξε καθαρά τον εκβιασμό και αυτό πρέπει να το πάρουμε σοβαρά υπ' όψη μας.

Γιάννης Αλμπάνης: Το θέμα των μεταναστών πρέπει να ιεραρχηθεί πιο ψηλά. Η Κερατέα έδωσε το έναυσμα για τις πλατείες και οι Σκουριές μπορούν να δώσουν το έναυσμα για κάτι παραπάνω.

Σίσσυ Βωβού: Διαπιστώνω υποχώρηση των γυναικείων δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση για κατάργηση της ποσόστωσης είναι απαράδεκτη.

Αδάμος Ζαχαριάδης: Το πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έχει σχέση με το αξιακό φορτίο της Αριστεράς.

Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ): Υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εδώ και 20 χρόνια και δεν σκέφτονται ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα ικανά στελέχη να τα αντικαταστήσουν.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton