Αριστερή Πλατφόρμα: Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι καταστροφή
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/04/2013

Οι δύο τροπολογίες της Αριστερής Πλατφόρμας που δεν υιοθετήθηκαν από την πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής αφορούσαν στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωζώνης αφενός, στις πολιτικές συμμαχίες αφετέρου. (Η τρίτη τροπολογία για τη συλλογική λειτουργία στο κόμμα αποσύρθηκε πριν τις ψηφοφορίες.) Στην πρώτη τροπολογία -που ανέπτυξε ο Στάθης Κουβελάκης, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιχειρηματολογεί για λογαριασμό της πλειοψηφίας-, η Α.Π. υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη έξοδος της χώρα από την Ευρωζώνη, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά 'καταστροφή' ή εθνική απομόνωση. Τα κυριότερα σημεία της έχουν ως εξής:

Οι δύο τροπολογίες που καταψηφίστηκαν

“...Η Ευρωζώνη, αποκτώντας όλο και πιο ακραία χαρακτηριστικά ενός νέου ευρω-ολοκληρωτισμού, μετατρέπεται συνολικά σε πειραματικό χώρο εντός του οποίου τείνουν να εκμηδενισθούν και τα πλέον στοιχειώδη εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ στην πράξη ακυρώνονται επί της ουσίας και η ίδια η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία και σχεδόν κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας, φτάνοντας στο σημείο αποφάσεις που καταστρέφουν κυριολεκτικά χώρες, όπως η Κύπρος, να λαμβάνονται εκβιαστικά και τελεσιγραφικά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο από κλειστά υπερεθνικά κέντρα, στο όνομα της παραμονής στο ευρώ.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις υπογραμμίζουν ακόμη πιο έντονα ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επαναθεμελιώνονται, αλλά μόνο ανατρέπονται, αν το αίτημα παραμένει -και παραμένει- μια Ευρώπη των λαών, της σύγκλισης, της προόδου και του σοσιαλισμού.

(...)

Η κυβέρνηση της Αριστεράς, έχοντας ως στόχο να υλοποιήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής, πρέπει να προετοιμαστεί από κάθε άποψη για όλες τις συνέπειες και τα ενδεχόμενα της αναπόφευκτης σύγκρουσης με την Ευρωζώνη του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, περιλαμβανομένης, αν χρειαστεί, και της εξόδου από την Ευρωζώνη.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, που απαιτεί καλή προετοιμασία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά 'καταστροφή' ή εθνική απομόνωση, όπως προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τα παπαγαλάκια του συστήματος. Αντίθετα, στον βαθμό που εντάσσεται σε ένα προοδευτικό σχέδιο ρήξης με τα Μνημόνια και την τρόικα και ανατροπής της λιτότητας, με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό, μπορεί να αποτελέσει, παρά τις προσωρινές δυσκολίες που θα επιφέρει, μια βιώσιμη και θετική πρόταση διεξόδου με ελπιδοφόρο ορίζοντα για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Η θέση 'καμιά θυσία για το ευρώ' δεν είναι επαρκής και πρέπει να συμπληρωθεί, ύστερα και από την καταλυτική εμπειρία της Κύπρου, με τις παραπάνω θέσεις, που εκφράζουν την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και τους στόχους μας μέχρι το τέλος".

 

Με... μέτρο, τα ανοίγματα

Στην άλλη τροπολογία, αυτήν των συμμαχιών, η Α.Π. δηλώνει θετική στη συνεργασία με πρόσωπα από τον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, αρκεί να έχουν οριστικά κλείσει την πόρτα σε λογικές διαχείρισης του συστήματος. Από το εγχείρημα εξαιρούνται, ωστόσο, όσοι είχαν θέσεις ευθύνης στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ. Ο Αντώνης Νταβανέλος, επιχειρηματολογώντας υπέρ της τροπολογίας, υποστήριξε πως όσοι εννοούν άλλες συμμαχίες από εκείνες της Ιδρυτικής Διακήρυξης πρέπει να το καταθέσουν τώρα. Ανταπαντώντας, εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Αρ. Μπαλτάς έκανε λόγο για "δίκη προθέσεων" και παρουσίασε τις σταθερές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι: Κυβέρνηση της Αριστεράς και πολιτική συμμαχιών που φθάνει μέχρι τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.

Αναλυτικά, τα βασικά σημεία της προτεινόμενης τροπολογίας έχουν ως εξής:

"Στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, η οποία θα βασίζεται στη συμμετοχή και τη στήριξη των ευρύτερων δυνατών συνεργαζόμενων αριστερών δυνάμεων, βλέπουμε θετικά τις διεργασίες, τους προβληματισμούς, την κινητικότητα και τη ζωντάνια που αναπτύσσεται στους άλλους χώρους της κομμουνιστικής Αριστεράς, όσο και αν ορισμένες φορές αυτές οι διεργασίες από τμήματα αριστερών δυνάμεων κινούνται σε απόκλιση από τις δικές μας αναζητήσεις.

(...)

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες, δεν αρκεί πια να περιορίζεται σε γενικές ενωτικές εκφωνήσεις, αλλά οφείλει να σχεδιάσει και να αναλάβει συγκεκριμένες, εποικοδομητικές και ρεαλιστικές πολιτικές και προγραμματικές πρωτοβουλίες για τη συνεργασία και τη συμπαράταξη της Αριστεράς.

Για μας, μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με προσωπικότητες και συλλογικότητες από τον σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τΆ αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινούς αγώνες.

Τέτοιου είδους συνεργασίες, που μπορεί να γίνονται δυνατές με όρους μετατοπίσεων προς τΆ αριστερά και όχι αναδίπλωσης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά και τις σοσιαλδημοκρατικές αυταπάτες, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση πρόσωπα ή φορείς που είχαν ρόλους σημαντικής ευθύνης στη δεξιόστροφη πορεία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στις μνημονιακές επιλογές του και πολύ περισσότερο τέτοιου είδους ευρύτερες συνεργασίες δεν αφορούν δυνάμεις κεντροδεξιού προσανατολισμού, ανεξάρτητα από την αντιμνημονιακή ρητορική τους".

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton