ΣΕΓΑΣ 1997-2013: Πόρτες ερμητικά κλειστές...
Πανταζίδης Ν.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/04/2013

Το 1984, όταν απέκτησε την πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ το ΑΚΕΚΑ, μια κίνηση παλαιών αθλητών - παραγόντων που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα κόμματα της Αριστεράς (μεταξύ των οποίων και του... ΚΚΕ), ο εκλεγείς πρόεδρος και μετέπειτα υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κατσιμπάρδης, στην πρώτη κιόλας επίσκεψη, με τη νέα του ιδιότητα, στα γραφεία της ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι πλέον οι συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου θα είναι "ανοιχτές" για το κοινό και τον τύπο.

Χωρίς την παρουσία του... ταμία αποφάσισε για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ η "αρχαιότερη" των ομοσπονδιών!

Ο κ. Κατσιμπάρδης συνοδευόταν από κάποιες μεγάλες μορφές του ελληνικού στίβου, που είχαν εκλεγεί τότε για πρώτη φορά σύμβουλοι του ΣΕΓΑΣ, όπως ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ο Βασίλης Μαυραπόστολος, ο Νίκος Ρεγκούκος, ο Γιώργος Μπαμπανιώτης, ο Θανάσης Ραγάζος, αλλά και ο ηθοποιός, πρωταγωνιστής του "Θίασου", Βαγγέλης Καζάν. Προκειμένου να γίνει λειτουργική η αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου, ο άλλοτε βαλκανιονίκης των 400 μέτρων ζήτησε μάλιστα από τις τεχνικές υπηρεσίες να διευρυνθεί ο χώρος, προκειμένου να χωράνε και οι παρατηρητές.

Τα Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ ήταν "ανοιχτά" (τουλάχιστον για τους εκπροσώπους του τύπου) και επί διοίκησης Στράτου Μολυβά (1988-1997), αλλά, με το που ανέλαβε πριν από 16 χρόνια η διοίκηση του Βασίλη Σεβαστή, μία από τις πρώτες της αποφάσεις της ήταν να "κλείσουν" τα συμβούλια! Την απόφαση αυτή την δέχτηκαμε αδιαμαρτύρητα οι -τότε- ρεπόρτερ του στίβου, αφού μάλλον ήταν... ανιαρό -τις περισσότερες φορές- να περιμένεις 3 και 4 ώρες για να γράψεις ένα... μονόστηλο. Το τι σημαίνει το "κλείσιμο" των διαδικασιών δεν το αξιολόγησαμε ανάλογα, αφού κι ο πρόεδρος τότε του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ήταν ο ίδιος ρεπόρτερ κλασικού αθλητισμού...

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Μα γιατί αν υπήρχαν "παρατηρητές" στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ στις 19 Δεκεμβρίου 2012, θα μάθαιναν από τότε οι φίλαθλοι του στίβου ότι ανανεώθηκε για τέσσερα χρόνια η σύμβαση της ομοσπονδίας με την εταιρεία που έχει αναλάβει τη διοργάνωση και το μάνατζμεντ του Κλασικού Μαραθώνιου Αθήνας, χωρίς στη συνεδρίαση να παρευρίσκεται ο... ταμίας της ομοσπονδίας, Δημήτρης Ανδριόπουλος, αλλά και ο Γιώργος Κατσιμπάρδης (τι... ειρωνεία!), που επέστρεψε μετά από 24 χρόνια στα διοικητικά του στίβου, αυτή τη φορά ως απλό μέλος...

 

"Παραιτήσου..."

Τα γεγονότα τις τελευταίες μέρες ήταν καταιγιστικά! Σε μια συνέντευξή του στο ειδικευμένο site "stivosnews.gr" o ταμίας -τότε- της ομοσπονδίας είπε μεταξύ άλλων: "Ο ΣΕΓΑΣ συνειδητοποίησε στα τέλη του 2012 ότι μπήκαμε σε μια άλλη εποχή. Τώρα όλοι ξέρουν ότι πρέπει να αλλάξει το μοντέλο διοίκησης και λειτουργίας.... Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, που δεν έχει γίνει αντιληπτή ενδεχομένως απ' όλους, θα γίνει όμως ή θα επιβληθεί...".

Και σε σχέση με τον Κλασικό Μαραθώνιο ο Δ. Ανδριόπουλος επεσήμανε: "Είμαι ήδη στην Επιτροπή Οργάνωσης και συστηματοποίησης των προμηθειών του Μαραθωνίου, οι οποίες είναι ένα τεράστιο κομμάτι του. Προσπαθούμε τώρα να βελτιώσουμε το σύστημα προμηθείων, είτε αφορά υλικά και αγαθά είτε αφορά διαγωνισμούς είτε διερεύνηση προμηθευτών. Πρέπει να παίρνει η ομοσπονδία πιο γρήγορα, πιο φτηνά και πιο ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες".

Από αυτή την συνέντευξη... θίχτηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, γενικός γραμματέας σήμερα της ομοσπονδίας, Βασίλης Σεβαστής, που σε γραπτή του δήλωση ζήτησε την παραίτηση του Ανδριόπουλου, όχι μόνο από τη θέση του ταμία, αλλά και από το Διοικητικό Συμβούλιο: "Ας ξεπεζέψει από το καλάμι... και ας κοιτάξει να συνεργαστεί με όλους εμάς με μετριοπάθεια και ταπεινοφροσύνη... Διαφορετικά τον καλώ να παραδώσει τη θέση του ταμία, αλλά και αυτή του μέλους του Δ.Σ., γιατί του δόθηκε και δεν την κέρδισε με το έργο και τη συνεισφορά του στον χώρο".

Ο κ. Ανδριόπουλος στην απάντησή του ήταν πιο σαφής: "Επειδή όλων η θέση στον ΣΕΓΑΣ αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος, που διατίθεται αυτούς τους δύσκολους καιρούς από την πολιτεία, δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτή η διαχείριση πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και σύμφωνα με τους νόμους, κοινοτικούς και ελληνικούς, που διέπουν τη λειτουργία της ομοσπονδίας μας".

 

Απόφαση με... πληγές!

Στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο που ακολούθησε την περασμένη Δευτέρα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος "φαγώθηκε" από τη θέση του ταμία και μάλιστα με ψήφους 20-0! Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Κώστας Παναγόπουλος, αμέσως μετά ανακοίνωσε:

"Αποδέχθηκα την πρόταση Σεβαστή και ήρθα στην ομοσπονδία προσπαθώντας να περάσω ένα νέο μοντέλο για τον τρόπο λειτουργία, του προεδρείου. Στο μοντέλο αυτό υπήρχε και ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, με τον οποίο έχω συνεργαστεί πολλά χρόνια. Δυστυχώς, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν υπήρχαν πια τα απαραίτητα στοιχεία που αποτελούσαν αναγκαία συνθήκη για να μπορέσει κάποιος να λειτουργήσει σε στενό σώμα.

Το συμβούλιο τοποθετήθηκε στο θέμα και δεν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Δημήτρη Ανδριόπουλου να συνεχίσει να μετέχει στην ομάδα. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση και δυσάρεστη. Όπως προβλέπουν οι διαδικασίες, έγινε ανασύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ταμίας της ομοσπονδίας ανέλαβε η Ξένια Αργειτάκη, η οποία ήταν αναπληρώτρια, και τη θέση της πήρε ο Σπύρος Καλοζούμης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας, όμως, για να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε πληγωμένοι από αυτή τη διαδικασία".

Μετά τη σε βάρος του "μομφή" ο κ. Ανδριόπουλος έκανε την τελευταία του τοποθέτηση: "Αμφισβητώ την ορθότητα και νομιμότητα της απόφασης και έχω επιφυλαχθεί για κάθε νόμιμο δικαίωμα. Θεωρώ ότι το μοναδικό όργανο που μπορεί να αποδώσει ευθύνες, μομφές και εμπιστοσύνη είναι η γενική συνέλευση" Και για το επίμαχο θέμα είπε στο "stivosnews.gr":

"Ανακοινώθηκε ότι πήραμε και φέτος περίπου 5 εκατομμύρια ως προϋπολογισμό. Μετά, όταν ξεκινήσαμε τη συζήτηση για το αν έπρεπε να κάνουμε διαγωνισμό στον Μαραθώνιο, όπως εγώ υποστηρίζω, ειπώθηκε ότι δεν είμαστε δημόσιο και δικαιούμαστε να μην κάνουμε διαγωνισμό. Αμέσως μετά ήρθε θέμα για την κατασκευή site για τους αγώνες της επαρχίας και έγκριση προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, προϋπολογισμού 10.000 ευρώ. Γιατί κάνουμε διαγωνισμό για 10.000 ευρώ και όχι για 300.000 ευρώ, πού είναι η ετήσια αμοιβή του προμηθευτή του Μαραθωνίου; Πώς είμαστε πότε Δημόσιο και πότε ιδιώτες; Πιστεύω ότι, ακόμη κι αν είχα εσφαλμένη άποψη, που δεν έχω, και πάλι η ομοσπονδία θα έπρεπε να κάνει διαγωνισμό για την ανάθεση τέτοιου έργου και όχι ορισμό...".

 

"Σύννομη η απόφαση..."

Από την πλευρά του ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι είναι "σύννομη και συμφέρουσα η σύμβαση για τον Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας". Ο νόμος 2725/99, όπως τροποποιήθηκε από τον 3057/02 (άρθρο 55, παράγραφος 4), αναφέρει:

"Κατ' εξαίρεση των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η προμήθεια αθλητικού υλικού, αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού, ύστερα από πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Δ.Σ. της οικείας ομοσπονδίας, στις εξής περιπτώσεις:

δ. Σε περίπτωση αναζήτησης χορηγού ή χορηγών της ομοσπονδίας ή της πρόσληψης φυσικού ή νομικού προσώπου για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών μάρκετινγκ.

Στις περιπτώσεις αυτές επιτρέπεται η προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης ή διενέργεια κλειστού διαγωνισμού".

Εμείς να σημειώσουμε ότι η τροποποίηση του νόμου το 2002 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο παραπάνω άρθρο θα μπορούσε να είναι κάλλιστα "φωτογραφική", αφού ο συγκεκριμένος προμηθευτής συνεργαζόταν από τότε σε θέματα μάρκετινγκ με τον ΣΕΓΑΣ και βέβαια οι σχέσεις ανάλογων εταιρειών με τις ομοσπονδίες δεν ήταν τότε πρώτης προτεραιότητας για τον υπόλοιπο ελληνικό αθλητισμό. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως τη ρήση "ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό" την πληρώνει ακόμη ο Βουλγαράκης...

Επιπλέον αιωρείται το ερώτημα: Αφού όλες σχεδόν οι συμβάσεις έργου του ΣΕΓΑΣ είναι ετήσιες, γιατί η συγκεκριμένη, που είναι και ακριβότερη, έχει, σε εποχή που δεν ξέρουμε τι μας... ξημερώνει (και στον αθλητισμό), τετραετή διάρκεια;

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton