Εισήγηση της Αλέκας Παπαρήγα στο 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ: Τι Ν.Δ., τι ΣΥΡΙΖΑ;
Σίμος Χ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με οποιονδήποτε άλλον κομματικό φορέα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παρουσίαση της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος προς το 19ο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το πρωί της περασμένης Πέμπτης στον Περισσό και ολοκληρώνονται σήμερα Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής. Η εισήγηση έστειλε σαφές μήνυμα σε όλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος που ασκούν κριτική στην τακτική του κόμματος, όπως αυτή διατυπώθηκε από τα κείμενα που δημοσιεύτηκαν στον προσυνεδριακό διάλογο, ότι όσοι επιζητούν συμμαχίες είναι ρεφορμιστές και οπορτουνιστές, θέτουν εμπόδια στον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, ενώ τόνισε πως όλες οι εκδοχές των προτάσεων που παρουσιάζει η υπόλοιπη Αριστερά αναπαράγουν τα μονοπώλια. Στο ίδιο μοτίβο, τόνισε πως, αντίθετα με όσα μέλη του κόμματος υποστήριξαν πως οι θέσεις για το 19ο Συνέδριο ανατρέπουν τις αποφάσεις του 15ου, βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με αυτές, σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες.

Οι ρεφορμιστές και οι οπορτουνιστές δεν βοηθούν στην ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος

Όποιο σχήμα κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, είτε με κορμό τη Ν.Δ., είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα σε διέξοδο από την κρίση προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ έχει δικαιωθεί πλήρως από την επιλογή του να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, άσκησε κριτική εφ' όλης της ύλης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε πως η πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη συνιστά ρεφορμιστική λύση, η οποία δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική απάντηση στην κρίση προς όφελος των εργαζομένων. Επίσης, ανέλυσε την τακτική και τη στρατηγική του κόμματος, για το επόμενο χρονικό διάστημα, η οποία συνοψίζεται στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας, ως μεθοδολογία για την επίτευξη της επαναστατικής αλλαγής στην Ελλάδα, στρατηγική η οποία, σε πολιτικό επίπεδο, τοποθετεί το ΚΚΕ απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, σημείο το οποίο αποτυπώθηκε ρητά και με έμφαση σε πολλές αποστροφές της εισήγησης.

 

Η σκηνοθεσία της Ιστορίας

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με την προβολή ενός βίντεο διάρκειας 20 λεπτών, το οποίο επισκοπούσε τα κυριότερα σημεία από την ιστορία του ΚΚΕ, στο οποίο κυριαρχούσε η φράση, η οποία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του βίντεο, "κάτω από την ίδια σημαία", δίνοντας έμφαση στη συνέχεια και τη συνέπεια ως βασικές αξίες του κόμματος, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτες. Μεταξύ άλλων, στο βίντεο επισημαίνονται ως κομβικά γεγονότα για την πορεία και την αντοχή του κόμματος ενάντια στο "ξεστράτισμα" από τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, η διάσπαση του 1968, από την οποία προέκυψε το ΚΚΕ Εσωτερικού και βεβαίως η δεύτερη διάσπαση κατά το 13ο συνέδριο του ΚΚΕ, το 1991, συνέδριο στο οποίο εκλέχτηκε για πρώτη φορά η Αλέκα Παπαρήγα ως γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θέση την οποία διατηρεί μετά από 22 χρόνια. Σε ένα κόμμα που τα πάντα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία -αξίζει να σημειωθεί πως το συνέδριο ξεκίνησε ακριβώς στις 10 το πρωί της Πέμπτης, όπως ακριβώς είχε αναγγελθεί, δηλαδή- στο προεδρείο του συνεδρίου μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δ. Γόντικας, ο Γ. Μαρίνος και ο Ν. Σοφιανός.

 

"Όχι" σε όλους

"Το 19ο Συνέδριο δίνει απάντηση στο πιεστικό ερώτημα πώς θα οργανωθεί ο αγώνας απόκρουσης των βάρβαρων ταξικών αντιλαϊκών μέτρων από οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης και των συμφερόντων των μονοπωλίων, είτε με κορμό τη Ν.Δ. είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με κυβέρνηση του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου από τη λαϊκή Δεξιά ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά", υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, με σκοπό να δείξει πως δεν υπάρχει άλλη λύση πέρα από την αντικαπιταλιστική ρήξη και την απευθείας μετάβαση στον σοσιαλισμό.

Τόνισε ακόμα πως "σε μη επαναστατικές συνθήκες" οι συνταγές που προτείνονται από τους "ρεφορμιστές" και τους "οπορτουνιστές" δεν βοηθούν την "ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος": "Μήπως η πάλη κατά του Μνημονίου, το κούρεμα και η επιμήκυνση του χρέους, η διεύρυνση του κρατικού παρεμβατισμού, η διέξοδος από την κρίση με ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με τους καλούς καπιταλιστές μπροστά και όχι τους πειρατές, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο θα πιαστείς και θα συνεχίσεις να κρατάς στο χέρι όλη την αλυσίδα; Ή μήπως είναι το Plan Β που πλασάρεται με την έξοδο από την Ευρωζώνη; Είναι κρίκος η κεϊνσιανή διαχείριση που προτείνεται από ρεφορμιστές και οπορτουνιστές; Είναι κρίκος η συνεργασία με ένα τμήμα της αστικής τάξης; Όχι βέβαια".

Αναφερόμενη σε όσους ασκούν κριτική εκ των έσω για την τακτική των συμμαχιών που ακολουθεί το ΚΚΕ, η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε: "Ορισμένοι καλοθελητές μάς εγκαλούν γιατί σήμερα δεν προωθούμε συνεργασίες με πολιτικά κόμματα ή με κάποια τμήματά τους με στόχο να αποτραπεί ο κατήφορος που έχει πάρει το βιοτικό επίπεδο του λαού. Μας προτείνουν δηλαδή να αγνοήσουμε τη σχέση πολιτικής και οικονομίας". Και πρόσθεσε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τραβήξει δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, ολόκληρα τμήματα του πασοκικού μηχανισμού, έχοντας προσθέσει στην εκλογική του δύναμη ένα μέρος κομμουνιστικών ψήφων, απέβαλε πολύ γρήγορα υποσχέσεις και ριζοσπαστικά συνθήματα, αυτά που τον έκαναν δημοφιλή σε αριστερές, ριζοσπαστικές μάζες".

 

Το ΚΚΕ και οι "άλλοι"

Η Αλ. Παπαρήγα επεσήμανε πως το ΚΚΕ συνιστά ένα εντελώς διαφορετικό στρατόπεδο, το οποίο έχει μέτωπο σε όλα τα υπόλοιπα πολιτικά σχήματα, τα οποία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ενταγμένα στις δυνάμεις του αστισμού: "Στην αστική ιδεολογία και το αστικό πολιτικό σύστημα ανήκουν ο εθνικοσοσιαλισμός-φασισμός και ο σύγχρονος σοσιαλδημοκρατισμός που από την άποψη της οργανωτικής προέλευσης συνιστά νέο οπορτουνιστικό ρεύμα προερχόμενο από το κομμουνιστικό κίνημα".

Συμπλήρωσε δε πως "τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης έχουμε το δίπολο Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα μετασχηματίζεται ως Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουν συμβεί (πέρα από την αποδιάρθρωση της σοσιαλδημοκρατίας) στις τελευταίες εκλογές αποσχίσεις τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης εμφανίστηκε με εκλογική δύναμη και επιρροή η εθνικοσοσιαλιστική φασιστική Χρυσή Αυγή".

 

Η έξοδος από το ευρώ δεν συνιστά λύση

"Είναι άλλο πράγμα η προτεινόμενη από μερικούς αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ ή η άποψη ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ, και άλλο η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την Ε.Ε.", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Και πρόσθεσε: "Η πρόταση του ΚΚΕ που απευθύνεται στον λαό δεν έχει να κάνει με την αλλαγή του νομίσματος, ούτε επίσης με τη σύνδεση της δραχμής με το δολάριο, τη στερλίνα, το γιεν ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα".

 

Η Λαϊκή Συμμαχία δεν ανατρέπει το ΑΑΔΜ

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας στο πολιτικό επίπεδο: "Η Λαϊκή Συμμαχία είναι κοινωνική όσον αφορά ποιες κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να συμπαραταχθούν στον αγώνα, έχει κινηματικά χαρακτηριστικά με γραμμή αντεπίθεσης, ρήξης και ανατροπής". Τα σχήματα που περιλαμβάνει η Λαϊκή Συμμαχία είναι τα μετωπικά σχήματα που έχει στήσει το ΚΚΕ ανά κοινωνικό κι εργασιακό χώρο: "Σήμερα στην Ελλάδα διαμορφώνονται τα φύτρα αυτής της συμμαχίας με τη μορφή ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ με κινηματική οργανωμένη βάση στους χώρους δουλειάς και στην εργατική-λαϊκή γειτονιά".

Επιχειρώντας την ανάδειξη της συνέχειας από το 15ο στο 19ο Συνέδριο, σημείο που αμφισβητείται έντονα από τους διαφωνούντες, η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Στο 15ο Συνέδριο υπογραμμιζόταν ότι η συγκρότηση της συμμαχίας ξεκινάει από τα κάτω προς τα πάνω, το καθοριστικό πεδίο είναι το κοινωνικό, ενώ ξεκαθάριζε ότι η αντίθεση με τον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια ήταν πιο βαθιά αντικαπιταλιστική". Και πρόσθεσε: "Γινόταν λόγος για κυβέρνηση αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και όχι για κυβέρνηση του ΑΑΔΜ, δεν αναφερόταν η συμμετοχή του ΚΚΕ ούτε η δέσμευση του ΚΚΕ απέναντί της".

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton