Οι γερμανικές αποζημιώσεις στο προσκήνιο: Εφικτή η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/04/2013

Ρεπορτάζ

"Ακόμη και ένα μάρκο αν μας χρώσταγε η Γερμανία", όπως επιγράφεται το τελευταίο βιβλίο του Μανώλη Γλέζου, θα ήταν ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό στίγμα για τη σύγχρονη Γερμανία το να μην το αποδέχεται. Πολύ περισσότερο όταν το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πολλά δισ. μάρκα. Το θέμα αναθερμαίνεται σήμερα αιφνιδιαστικά και από την κυβέρνηση, ύστερα από πολύ μεγάλο διάστημα που η ανακίνησή του, από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως, αντιμετωπιζόταν από τους κυβερνώντες ως χαμένη υπόθεση που απλώς περιέπλεκε τη σχέση με τους συμμάχους μας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η επίκαιρη επερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τον Οκτώβριο του 2012 θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα, με επτά μήνες καθυστέρηση.

Την περασμένη εβδομάδα, το “Βήμα της Κυριακής” αποκάλυψε ότι στις 8 Μαρτίου παραδόθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών και στη συνέχεια προωθήθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους πόρισμα 80 σελίδων το οποίο αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις. Το πόρισμα, που χαρακτηρίστηκε "απόρρητο", συνέταξε επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με πρόεδρο τον γενικό διευθυντή Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του Γενικού Λογιστηρίου, Παναγιώτη Καρακούση. Η επιτροπή μελέτησε, ταξινόμησε και αρχειοθέτησε το αρχείο, που πλέον βρίσκεται σε 761 φακέλους, από 240-300 σελίδες έκαστος, το οποίο, όπως είπε ο κ. Καρακούσης, πριν μπει σε τάξη "ήταν σκορπισμένο, σχεδόν πεταμένο σε αποθήκες".

 

Η ξαφνική "κινητικότητα" του υπουργείου

Το ξαφνικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει το υπουργείο Εξωτερικών σίγουρα προκαλεί ερωτήματα, ιδίως αν συνδυαστεί με το "απόρρητο" του πορίσματος, για το περιεχόμενο του οποίου δεν έχουν ενημερωθεί καν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέβαζε "κλιμακωτά" τους τόνους ολόκληρη την εβδομάδα. Ξεκίνησε με μία λιτή δήλωση, συνέχισε με μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, στη διάρκεια της οποίας είπε: «Μια τέτοια κίνηση είναι περισσότερο νομική και λιγότερο πολιτική», για να κλιμακώσει την Πέμπτη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την προκλητική δήλωση του Β. Σόιμπλε, «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων", λέγοντας πως "Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων."

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν έχει αποφασίσει ακριβώς τι στάση θα κρατήσει, παρά την ξαφνική ανακίνηση του θέματος. Πάντως, το γεγονός πως οριοθέτησε τη μέθοδο της ελληνικής διεκδίκησης κυρίως "σε νομική βάση", αφήνει πολλά περιθώρια σε εκείνους που ανησυχούν για "ενδεχόμενα επικοινωνιακά τρικ" και για προμόσιον "εσωτερικής κατανάλωσης". Πηγές αναφέρουν πως το υπουργείο σκέφτεται να αναθέσει το θέμα σε διεθνές νομικό γραφείο και σε οίκο αξιολόγησης, ο οποίος θα κάνει την εκτίμηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει βρετανικές νομικές εταιρείες που ασχολούνται με τέτοια ζητήματα για λόγους status. Προς το παρόν, πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καν τη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών.

 

Πυρά Γλέζου για τις οφειλές της Γερμανίας

Ο Μανώλης Γλέζος, μιλώντας στην “Αυγή”, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι "συνεχίζει την κωλυσιεργία στην οποία επιδίδονται με εξαιρετική επιτυχία οι ελληνικές κυβερνήσεις τα είκοσι τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας αιφνιδίως απόρρητο το πόρισμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή, την οποία η ίδια η κυβέρνηση συνέστησε". Συνέχισε λέγοντας πως, "από όσα τουλάχιστον έχουν διαρρεύσει, διεύρυναν τη χρονική περίοδο διερεύνησης, περιλαμβάνοντας και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κακώς", και εξηγεί πως, περιλαμβάνοντας και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, "και πιο πολύπλοκη γίνεται η εξαγωγή συμπερασμάτων και οι διεκδικήσεις της Ελλάδας κινδυνεύουν να τεθούν υπό αμφισβήτηση." Επίσης ο Μ. Γλέζος προειδοποιεί: "Μη διανοηθεί κανείς να επιχειρήσει το 'κλείσιμο' του θέματος υπογείως και υπόπτως, όπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν", και καταλήγει: "Εγώ δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Χρέος μας είναι να διεκδικήσουμε: α. το αναγκαστικό δάνειο, β. τις επανορθώσεις λόγω βλάβης στις υποδομές της χώρας και γ. την επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών" και τονίζει πως "είναι υπόθεση του κράτους η διεκδίκηση", με τη Γερμανία να μην έχει καμία δικαιολογία από το 1990, οπότε και συντελέσθηκε η ενοποίηση. "Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε", αναφέρεται, επίσης, σε επίκαιρη επερώτηση 60 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτον υπογράφοντα τον ίδιο, που θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γερμανία χρωστάει:

α. 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στις υποδομές της Ελλάδας στην Κατοχή. Το ύψος της συγκεκριμένης οφειλής αποτιμήθηκε το έτος 1946, από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι, σε 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 108,43 δισεκατομμύρια ευρώ.

β. 54 δισ. ευρώ χωρίς τους τόκους. Πρόκειται για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο. Μόλις τελείωσε ο πόλεμος, η Γερμανία αναγνώρισε το δάνειο και το ποσό υπολογίζεται στα 3,5 δισ. δολάρια, αγοραστικής αξίας έτους 1938. Σήμερα, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους.

γ. Να επιστρέψει τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Επίσης η Γερμανία οφείλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.

 

Αντ. Μπρεδήμας: Το νομικό σκέλος

Μιλήσαμε για το "νομικό" σκέλος της υπόθεσης, με τον Αντώνη Μπρεδήμα, καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, ο οποίος, κρίνοντας από την αναφορά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρα, που άφησε ανοιχτή, ακόμη, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σημειώνει ότι μάλλον δεν το "γνωρίζουν" καλά το ζήτημα.

"Πώς θα πας τη Γερμανία στη Χάγη όταν δέχεται να δικαστεί για υποθέσεις μόνο από το 2008 και μετά; Aκόμη και να τα κατάφερνε η Ελλάδα, η απάντηση θα ήταν ανάλογη με αυτήν που δόθηκε στην περίπτωση της Ιταλίας", εξηγεί ο κ. Μπρεδήμας και συνεχίζει λέγοντας πως "το Διεθνές Δίκαιο είναι αρκετά καθυστερημένο και συντηρητικό και δεν πρόκειται να κάνει καμία επανάσταση στο θέμα αυτό". "Η Ελλάδα δεν έχει πάψει να έχει δικαίωμα να διεκδικεί πολιτικά και διπλωματικά τις αποζημιώσεις και καλά θα κάνει να συνεχίσει". “Δεν νομίζω πως οι Γερμανοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν, διότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για άλλες δυνάμεις. Χώρες οι οποίες δεν αρέσκονται στην επίδοση αποζημιώσεων, όπως η Γαλλία, φανταστείτε να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα για την Αλγερία, οι ΗΠΑ για το Ιράκ και το Αφγανιστάν..."

 

Ισχυρή νομικά η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου

"Υπάρχει όμως το σκέλος του κατοχικού δανείου, έχουμε σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε νομικο-διπλωματικό, το δίκιο με το μέρος μας. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό είναι ότι υπάρχει δικαστήριο που μπορούμε να πάμε τη Γερμανία, ένα διαιτητικό δικαστήριο, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Λονδίνου 1953. Υπάρχουν προβλήματα", προσθέτει ο κ. Μπρεδήμας, "διότι είναι ένα περίεργο δικαστήριο και κανείς δεν ξέρει τι θα βγάλει με 10 διαιτητές, 4 Γερμανούς, 1 Έλληνα και οι υπόλοιποι από τις μεγάλες δυνάμεις, ΗΠΑ, Γαλλία κ.ά. Η Γερμανία βρίσκεται σε προνομιακή θέση". "Θεωρώ πως η Ελλάδα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο των διαπραγματεύσεων, να πιέσει τη Γερμανία να προχωρήσει σε συμβιβασμό", συμπεραίνει.

 

Παναγιώτης Καρακούσης: Πώς διασώθηκε το αρχείο

"Το πόρισμα έγινε με το αρχείο του Λογιστηρίου από το 1944 και μετά. Με το που έφυγαν οι Γερμανοί, ή ακόμη και πριν, υπήρχε αρχείο, αλληλογραφία, αιτήσεις για αποζημιώσεις κ.λπ.", λέει στην “Αυγή” ο Παναγιώτης Καρακούσης. "Δεν περιποιούσε τιμή σε κανέναν ότι ήταν πεταμένο σε αποθήκες στην Αθήνα. Αυτός ήταν ο λόγος που εμείς προσπαθήσαμε να το ανασύρουμε, να το αξιοποιήσουμε και να το διασώσουμε".

"Σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο”, μας λέει ο Π. Καρακούσης, “έχουμε δύο συγκεκριμένες εκθέσεις, μία του Λαμπρούκου, τότε γενικού διευθυντή του υπουργείου Συντονισμού, η οποία συντάχθηκε το 1944 με την απελευθέρωση, και μία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που περιλαμβάνει όλες τις πληρωμές και τα έξοδα Κατοχής και για το κατοχικό δάνειο. Αυτά είναι τα μοναδικά στοιχεία που έχουμε".

 

Αρχείο Ζολώτα

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Αυγής”, αρχείο για το κατοχικό δάνειο βρισκόταν στην κατοχή του π. πρωθυπουργού και διοικητή της ΤτΕ (1955-1967,1974-1981) Ξ. Ζολώτα και, όταν πέθανε, η σύζυγος του, Λόλα, το παρέδωσε στην Τράπεζα.

"Η εκτίμηση του Σπίγκελ είναι μακριά από το κατοχικό δάνειο, αλλά για τις επανορθώσεις πολύ πιθανόν να είναι κοντά", σχολιάζει άλλη πηγή σχετικά με το γερμανικό δημοσίευμα, που έχει βασιστεί σε ελληνικές πηγές.

Εάν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ ταχείας καύσεως, το θέμα του «πόσα ακριβώς μας χρωστάνε» πρόκειται όχι μόνον να βάλει φωτιά στα κομπιουτεράκια, αλλά και να πυροδοτήσει διαμάχες.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton