Reuters: Κύπρος και τραπεζική ένωση στο επίκεντρο
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/04/2013

Ο απόηχος από την απρόσεκτη διάσωση της Κύπρου θα κυριαρχήσει στην ατζέντα της διήμερης συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που άρχισε στο Δουβλίνο την Παρασκευή, η οποία αναμένεται επίσης να επικεντρωθεί στην εντεινόμενη απροθυμία της Γερμανίας σχετικά με τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ.

Η αρχική ορμή που υπήρχε για την τραπεζική ένωση έχει υποχωρήσει, ιδίως ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματούχους, καθώς η πολυπλοκότητα και οι ενδεχόμενες δυσκολίες του σχεδίου γίνονται όλο και πιο φανερές

Η ανησυχία για το πακέτο διάσωσης της Κύπρου εντάθηκε την Τετάρτη, όταν το Reuters και άλλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί απέκτησαν πρόσβαση σε έγγραφα που περιγράφουν πώς ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί η διάσωση και πώς θα συμβάλει η ίδια η Κύπρος. Ενώ αρχικά η Κύπρος επρόκειτο να συγκεντρώσει 7 δισεκατομμύρια ευρώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διαθέσουν άλλα 10 δισεκατομμύρια, τα έγγραφα δείχνουν ότι το συνολικό πακέτο θα στοιχίσει 23 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Κύπρο να δίνει τα 13 από αυτά.

Επιπλέον, η Κύπρος αναμένεται να πουλήσει αποθέματα χρυσού αξίας 400 εκατομμυριών ευρώ και θα πρέπει να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και των μερισμάτων σε μια στιγμή που η οικονομία της προβλέπεται να συρρικνωθεί για περισσότερο από 12% μέσα στην επόμενη διετία. Η πλήρης εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους χρέους και ανασφάλιστων καταθέσεων θα συγκεντρώσει 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δείχνουν τα έγγραφα.

Ενώ οι λεπτομέρειες του προγράμματος έχουν ήδη δείξει ότι η Λευκωσία, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν ήδη συμφωνήσει για το πρόγραμμα, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας δήλωσε την Τετάρτη ότι υπήρχει ακόμη η δυνατότητα για κάποιες μικρές προσαρμογές. Αναμένεται έντονος διάλογος για την επιτυχία του σχεδίου διάσωσης. "Κάποιες λεπτομέρειες μπορεί να αλλάξουν την Παρασκευή" δήλωσε η Γιούτα Ουρπιλάινεν στο Ελσίνκι διευκρινίζοντας ότι δεν εννοούσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη.

Η διάσκεψη του Δουβλίνου, η άτυπη συνάντηση των 27 υπουργών Οικονομικών, η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις, θα εξετάσει επίσης τα εντεινόμενα προβλήματα στη Σλοβενία και θα συζητήσει τους τρόπους πλήρους υλοποίησης της "τραπεζικής ένωσης" στην Ευρωζώνη, αλλά και την ευρύτερη Ευρωπαική Ενωση.

Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση έχει μεγαλύτερη σημασία μακροπρόθεσμα, καθώς αγγίζει ζητήματα όπως η εκκαθάριση κακών τραπεζών, ο τρόπος δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων και η συγκρότηση ενός ενιαίου ταμείου εξυγίανσης. Τον περασμένο Ιούνιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης αποτελεί ένα ουσιαστικό επόμενο βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαύλου κύκλου ανάμεσα στις μεγάλες, προβληματικές τράπεζες και τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις προκειμένου οι μεν να μην παρασύρουν τις δε προς τα κάτω.

Όμως, η αρχική ορμή που υπήρχε για την τραπεζική ένωση έχει υποχωρήσει, ιδίως ανάμεσα στους Γερμανούς αξιωματούχους, καθώς η πολυπλοκότητα και οι ενδεχόμενες δυσκολίες του σχεδίου γίνονται όλο και πιο φανερές. Η βασική ανησυχία του Βερολίνου, ως η μεγαλύτερη και πιο επιτυχημένη οικονομία της Ευρωζώνης, είναι ότι θα μείνει ξεκρέμαστο και θα υποχρεωθεί να χρηματοδοτεί ατέλειωτες σειρές διασώσεων τραπεζών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρωζώνης.

"Οι Γερμανοί έχουν εγείρει εμπόδια σε ολόκληρη τη διαδρομή" δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος εκφράζοντας την απογοήτευσή του για την κωλυσιεργία. "Όλοι έχουν απαυδήσει με αυτούς" πρόσθεσε. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι δραστήριοι στη σχετική συζήτηση και ότι ο μοναδικός τους προβληματισμός είναι να διασφαλίσουν πως θα γίνουν τα κατάλληλα βήματα τη σωστή στιγμή. Μια υπερβολικά βιαστική προσέγγιση στη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης δεν θα είναι καλή μακροπρόθεσμα, υποστηρίζουν.

Όμως άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι υπάρχει απροθυμία από πλευράς Γερμανίας να εγκλωβιστεί σε δυνητικά διχαστική νομοθεσία τις παραμονές των εκλογών του Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να μην υπονομευτούν οι προοπτικές επανεκλογής της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που συζητούνται Παρασκευή και Σάββατο θα είναι μια πρόταση της Ιρλανδίας, η οποία ασκεί σήμερα την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επιβληθούν απώλειες στις διατραπεζικές καταθέσεις που βρίσκονται στην κυριότητα προβληματικών τραπεζών προκειμένου να αναζητηθούν άλλοι τρόποι εξυγίανσης των τραπεζών. Η πρόταση, τμήμα της οποίας βρίσκεται στην κατοχή του Reuters, έχει προκαλέσει ανησυχία στη Γαλλία και την Ιταλία και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις χρηματαγορές δημιουργώντας φόβους για τις διατραπεζικές συναλλαγές.

Ο Ντιρκ Σοενμάκερ, της σχολής Οικονομικών του Ντούιζενμπεργκ, που θα λάβει μέρος στις σχετικές συζητήσεις με τους υπουργούς, προτείνει οι χώρες να διαθέσουν το ισοδύναμο του 10% της οικονομικής παραγωγής τους για να βοηθήσουν στην εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. Στην παρουσίασή του ο Σοενμάκερ υπογραμμίζει το πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

"Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ομάδα τραπεζών με ισχνή κεφαλαιοποίηση που δεν έχουν αναγνωρίσει πλήρως όλα τα επισφαλή δάνεια" γράφει. "Η ομάδα αυτή δεν έχει κίνητρο να χορηγήσει νέα δάνεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πιστωτική κρίση και να πνίξει την οικονομική ανάκαμψη" σημειώνει.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για το πώς θα κινηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης -ακόμη ένα βήμα που αποσκοπεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τις προβληματικές τράπεζες.

Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δήλωσε στο Reuters στη διάρκεια συνέντευξης τον περασμένο μήνα ότι μπορεί να μην κριθεί απαραίτητο οι τράπεζες να ανακεφαλοποιηθούν από το ειδικό ταμείο, ένα σχόλιο που θορύβησε τις χώρες που ελπίζουν σε μια τέτοια εξέλιξη.

Παρότι δεν αναμένεται να γίνουν επίσημες συζητήσεις για το θέμα, προβλέπεται πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα δώσουν την έγκρισή τους για την παράταση του χρόνου κατά τον οποίον η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει από τα ταμεία διάσωσης. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια σημαντική παραχώρηση τόσο για την Ιρλανδία, που θα επισφραγίσει έτσι την επιστροφή της στον κανονικό δανεισμό της από τις χρηματαγορές, όσο και για την Πορτογαλία, που αγωνίζεται να προωθήσει περικοπές δαπανών.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton