Τριγμοί στην κυβέρνηση από το "ναυάγιο" της συγχώνευσης Εθνικής-Eurobank
Λιονάκης Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις από την απόφαση να προχωρήσουν ξεχωριστά οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, κάτι που, σε συνδυασμό με τη μαζική αποδοχή όλων των άλλων αιτημάτων της τρόικας, "απογυμνώνει" τις περίφημες διαπραγματευτικές δυνατότητες της συγκυβέρνησης.

Το γεγονός ότι οι δύο τράπεζες βρίσκονταν στην τελική διαδικασία για τη μεταξύ τους συγχώνευση έως και την Κυριακή το βράδυ και ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα και η ενημέρωσή του στους Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, φανερώνει την αδυναμία του πρωθυπουργού να "περάσει" από τους δανειστές ένα ακόμα μείζον κεντρικό αίτημα της ελληνικής πλευράς. Ωστόσο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., οι οποίοι μάλιστα στην τελευταία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό είχαν συμφωνήσει αναφανδόν, επιμένουν στη θέση τους για συγχώνευση των δύο τραπεζών και παίρνουν αποστάσεις από τους χειρισμούς που έγιναν, χωρίς να κρύβουν τη δυσφορία τους γι' αυτούς. Παράλληλα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να μη συνεχίσει η Εθνική να βρίσκεται υπό ελληνικό και δημόσιο έλεγχο, κάτι που θα προκαλούσε κλυδωνισμούς στη σταθερότητα του κυβερνητικού σχήματος.

Την ίδια στιγμή, παρά τις διαρροές που προέρχονται από τον Γ. Στουρνάρα ότι βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία και για το βασικό προαπαιτούμενο, που αφορά στα 2,8 δισ., δηλαδή τις απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και παρά τη στροφή 180 μοιρών του Μαξίμου, που πλέον αντί να τον "αδειάζει"... στηρίζει κατηγορηματικά τον Γ. Μανιτάκη, η ΔΗΜ.ΑΡ. επανήλθε στο ζήτημα υποστηρίζοντας ότι οι απαιτήσεις της τρόικας συνιστούν "κατάργηση του κράτους δικαίου".

Ο Σ. Κεδίκογλου επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες για το "ναυάγιο" του ντιλ της συγχώνευσης από τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι "από τη στιγμή που οι δύο τράπεζες παραδέχθηκαν χθες το βράδυ ότι αδυνατούν να αντλήσουν από ιδιώτες τα κεφάλαια που χρειάζονται για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου (κατά 10%), τότε μπήκε στη μέση το Ελληνικό Δημόσιο με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας...". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να εμφανιστεί καθησυχαστικός προσθέτοντας ότι παραμένουν "απολύτως διασφαλισμένες" οι καταθέσεις των πολιτών. Εξίσου καθησυχαστικός θέλησε να εμφανιστεί και για το ενδεχόμενο να χαθεί ο δημόσιος έλεγχος της Εθνικής μέσω της ανακεφαλαιοποίησής της από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απαντώντας ότι "είναι δημόσιος έλεγχος. Το Ταμείο υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Είναι δημόσιος έλεγχος και θα γίνει ό,τι είναι καλύτερο για τους πολίτες". Πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής των μελών του Δ.Σ., καθώς ερωτηθείς για το "ποιος θα διορίζει τα μέλη", απάντησε: "Το αν θα χρειαστεί να αλλάξουν τα μέλη, αυτό δεν είναι της παρούσης".

 

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. δυσφορούν για τους χειρισμούς

Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ άφηνε να διαρρεύσει η ανησυχία του για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για το εάν θα παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας υπό δημόσιο έλεγχο. "Πάντως, ακόμα και τώρα, επισημαίνουμε ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε ότι η Εθνική δεν θα είναι υπό ελληνικό και υπό δημόσιο έλεγχο", έλεγαν συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου, ο οποίος σήμερα συναντάται με την τρόικα. Επιπλέον, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς του Γ. Στουρνάρα και εμμέσως στον πρωθυπουργό, πηγές της Ιπποκράτους "υπενθύμιζαν" ότι το ΠΑΣΟΚ "είχε επισημάνει εγκαίρως τα προβλήματα και είχε ζητήσει να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί". Αφετέρου επέμεναν στη θέση του κόμματος για συγχώνευση ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει ένας πυλώνας - «ατμομηχανή» της πραγματικής οικονομίας.

Αλλά και η ΔΗΜ.ΑΡ. υποδέχτηκε με δυσφορία και προβληματισμό τις εξελίξεις. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα (ΕΡΑ) ότι "δεν θα είναι οριστικό το διαζύγιο", ενώ ο Δ. Χατζησωκράτης μίλησε (ρ/σ Αθήνα 9.84) για ένα "αναμφισβήτητα κακό αποτέλεσμα". "Όταν έχει ξεκινήσει μια διαδικασία η οποία έχει προχωρήσει και όταν επί περίπου επτά μήνες η Eurobank λειτουργεί κατά μία έννοια ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα" συνέχισε και ανέφερε ότι "δεν είναι απλά θέμα υπαναχώρησης σε μια συμφωνία που έχει γίνει, αλλά τίθενται ζητήματα για τη λειτουργία της Εurobank από εδώ και πέρα και για τον τρόπο που η τράπεζα θα μπορέσει να βρει τα 580 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή της".

 

ΔΗΜ.ΑΡ.: Η τρόικα ζητάει μη εφαρμογή των νόμων

Στο άλλο μείζον ζήτημα, που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, μπορεί το Μαξίμου να έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Μανιτάκη και το σχέδιό του μετά το μπαράζ διαρροών από την πλευρά του Γ. Στουρνάρα με στόχο το πρόσωπό του, ωστόσο το επίδικο της σύγκρουσης παραμένει για τη ΔΗΜ.ΑΡ. οδηγώντας τη σε μεγάλη πίεση. Αναφορικά με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι δεν τίθεται θέμα αποπομπής ή παραίτησής του και πως "εργάζεται νυχθημερόν, έχει φέρει αποτελέσματα, χρειάζονται επί μέρους βελτιώσεις, χρειάζονται σαφέστερα χρονοδιαγράμματα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο και θα ολοκληρώσουμε αυτό που πρέπει.

Ωστόσο, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη του κόμματος, το οποίο επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΔΗΜ.ΑΡ. χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους για την επιμονή της τρόικας σε άμεσες απολύσεις αλλά και σε όσους εντός της κυβέρνησης διάκεινται θετικά σε αυτή τη θέση, ενώ επαναλαμβάνει την απόλυτη στήριξή της προς τον Γ. Μανιτάκη.

"Το να ζητάει η τρόικα σχέδιο απομακρύνσεων ανά τετράμηνο με συγκεκριμένο αριθμό εξόδων στην ουσία σημαίνει ότι ζητάει τη μη εφαρμογή των νόμων και την κατάργηση του κράτους δικαίου" αναφέρεται στο σημείωμα. Με επικριτικό τόνο αναφέρεται και σε όσους εντός της κυβέρνησης στηρίζουν τις απολύσεις: "Συνειδητές προσπάθειες ή αμέλειες που οδηγούν στην υπονόμευση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ουσία υπονομεύουν τη συνεισφορά της Δημοκρατικής Αριστεράς στο κυβερνητικό έργο και δημιουργούν προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή".

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton