• Aρχική
 • ΔΙΕΘΝΗ
 • ΚΥΠΡΟΣ
 • Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα...
Τάκης Χατζηγεωργίου, ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα...
Γιάμαλη Αναστασία
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/04/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

"Όσα συζητάμε είναι οικονομικά, αλλά πρωτίστως πολιτικά. ΓιΆ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανό συνδυασμό αυτών των ζητημάτων. Δεν θέλουμε να μας επιβληθεί μια λύση ένεκεν της οικονομικής δυσπραγίας" λέει στην "Αυγή" ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Τάκης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αναφέρεται επίσης στο κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, στη διακυβέρνηση Χριστόφια και στο ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.

 

* Ποιο είναι το κλίμα που εισπράττετε από τους συναδέλφους σας στις Βρυξέλλες; Κατανοούν ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο αφορά και τις χώρες τους ή προσχωρούν στη λογική των "ειδικών περιπτώσεων";

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν μια και μόνη εικόνα. Υπάρχουν 750 ευρωβουλευτές και, όπως είναι φυσικό, υπάρχει ποικιλία απόψεων και αντιδράσεων. Είναι βέβαιο πάντως ότι φίλοι και μη, για να το θέσω ήπια, θεωρούν την Κύπρο φορολογικό παράδεισο, που μάζευε τα λεφτά των Ρώσων, τα οποία στη συνέχεια κατά έναν μαγικό τρόπο τα μοιράζονταν μεταξύ τους οι Κύπριοι.

Υπάρχει βέβαια και μια μικρή μερίδα αριστερών ή και προοδευτικών ευρωβουλευτών που κατανοούν σε βάθος το ζήτημα, αλλά δεν είναι αρκετό. Από την άλλη, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, που είναι και η μεγαλύτερη ομάδα, θεωρούν μάλλον ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση και ότι το όλο θέμα δεν αφορά άλλα κράτη. Κοντόφθαλμη σκέψη. Επειδή όμως φαίνεται πως στην επόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί η απόφαση του Eurogroup, είναι τεράστιας σημασίας να συγκροτηθεί μια πλειοψηφούσα άποψη που να υποστηρίζει ότι η περίφημη αλληλεγγύη έχει πάει περίπατο και ότι αν δεν ανακτηθεί άμεσα το χαμένο έδαφος στη δυνατότητά μας για κοινή επίλυση κοινών προβλημάτων, τότε κινδυνεύει το ήδη διαβρωμένο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Προσωπικά θα διατυπώσω την άποψη πως μόλις η Κύπρος ξανασταθεί στα πόδια της, θα ξαναπιάσει το νήμα από την αρχή και θα πάρει αποφάσεις. Θα μελετήσουμε κάθε σενάριο, ακόμη και το "μεγάλο αντίο". Είναι καλό να το ξέρουν έγκαιρα.


* Στην Κύπρο άνοιξε η συζήτηση για το νόμισμα. Μια αντίστοιχη συζήτηση γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπετε κάποιον κοινό παρονομαστή;

Η συζήτηση για το νόμισμα είναι λογικό να ανοίξει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες. Για μένα, είναι πέρα από ξεκάθαρο ότι η ένταξη στο ευρώ δεν βοήθησε όλους εξίσου. Πράγμα που σημαίνει ότι κάποιους τους έβλαψε.

Μάλιστα ο βαθμός βλάβης του ενός ήταν σε πολλές περιπτώσεις ανάλογος του βαθμού ωφελείας για κάποιους άλλους. Δεν είμαι σε θέση να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι τώρα είναι η ώρα αλλαγής νομίσματος και επιστροφής στη λίρα. Δεν θα περιγράψω εδώ τα πιθανά μείζονα προβλήματα που θα δημιουργηθούν.

Ωστόσο, αρκετοί απΆ όσους υποστηρίζουν αυτήν την άμεση κίνηση έχουν πολλά εκατομμύρια στο εξωτερικό και με την επιστροφή σε μια υποβαθμισμένη λίρα, θα επιστρέψουν και οι ίδιοι για το αγοραστικό πλιάτσικο. Είμαι ταυτόχρονα της άποψης πως η Κύπρος θα πρέπει να ετοιμαστεί για την επιστροφή στο νόμισμά της. Σωστή κίνηση είναι η κίνηση που γίνεται στην ώρα της.

Όσον αφορά τη σχέση όσων συζητάμε με το Κυπριακό: όσα συζητάμε είναι οικονομικά, αλλά πρωτίστως πολιτικά. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανό συνδυασμό αυτών των ζητημάτων. Δεν θέλουμε να μας επιβληθεί μια λύση ένεκεν της οικονομικής δυσπραγίας, γι' αυτό πρέπει εμείς πρώτοι να δούμε πώς αποφεύγεται η επιβολή μιας λύσης και πώς σκοπεύουμε να χειριστούμε αυτήν την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, στοχεύοντας στην επίλυση.

* Η συζήτηση για το νόμισμα -ευρώ ή κυπριακή λίρα- αφορά, κατά τη γνώμη σας, μια Κύπρο με άλλο μοντέλο ανάπτυξης ή στοχεύει στη διατήρηση του μοντέλου του χρηματοπιστωτικού κέντρου;

Η ανακάλυψη υδρογοναθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είναι ευκαιρία εμπλουτισμού του οικονομικού μας μοντέλου. Πέρα από την ίδια τη δραστηριότητα γύρω από τον τομέα των αερίων, πολλοί άλλοι τομείς μπορούν να αναπτυχθούν. Που θα έχουν να κάνουν είτε με την οικοδομική βιομηχανία είτε με τις υπηρεσίες. Είμαστε χώρα μικρής έκτασης και με προβλήματα στην υδατική μας επάρκεια. Αυτό σημαίνει πως, ενώ δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλους, πρέπει να συντηρήσουμε τον γεωργικό μας τομέα. Είμαστε νησί, πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για το κακό σενάριο.

Διαφωνώ με τον σοφό κύριο Κρούγκμαν που μας διαμηνύει από μακριά να στραφούμε στη γεωργία με άμεση έξοδο από το ευρώ για να δούμε χαΐρι. Ο τίτλος του νομπελίστα δεν πρέπει να αποτελεί από μόνος του εχέγγυο.

Έχουμε ήλιο ολοχρονίς και θαυμάσιες παραλίες. Δεν μπορούμε ούτε δικαιούμαστε να φύγουμε από τον τουρισμό. Να αναβαθμίσουμε τις δυνατότητες και να βελτιώσουμε το προϊόν, ναι. Και να μεγαλώσουμε την τουριστική περίοδο, οργανώνοντας τον λεγόμενο θεματικό τουρισμό.

Όντας χώρα χωρίς πρώτες ύλες (τουλάχιστον ώς τώρα) δημιουργήσαμε και ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο, που κτυπήθηκε σχεδόν θανάσιμα από την πρόσφατη απόφαση στο Eurogroup. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον τομέα. Έχουμε τη γνώση -και τη δύναμη- να τον ξαναστήσουμε. Σε πιο υγιείς βάσεις και άρα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό. Στα σίγουρα δεν πρόκειται να αναπτύξουμε αυτοκινητοβιομηχανία... Κατάληξη; Με λίρα ή ευρώ, αυτά μπορούμε να κάνουμε.

* Το ΑΚΕΛ, διά του Δ. Χριστόφια, είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης την τελευταία περίοδο. Η κυβέρνηση του Ν. Αναστασιάδη, ως πιο "πρόσφατη", ισχυρίζεται πως το ΑΚΕΛ ευθύνεται για τις σημερινές εξελίξεις. Τι απαντάτε;

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός υποσχέθηκε για να πάρει την εξουσία πως θα βελτίωνε το Μνημόνιο. Είδαμε τι έγινε. Ορκιζόταν πως είχαμε τη δυνατότητα ενδιάμεσου δανείου, όπως το ονόμαζε ο κ. Αναστασιάδης, κάτι που θα μας έδινε τον κρίσιμο και αναγκαίο χρόνο. Ήταν κουβέντα του αέρα.

Και βέβαια πήγαν στο Eurogroup παντελώς απροετοίμαστοι, χωρίς σενάρια και με μια πίστη σχεδόν αρρωστημένη για την περίφημη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για την αποτελεσματικότητα των γνωριμιών με δεκάδες πρωθυπουργούς και προέδρους. Όλα πήγαν περίπατο μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις.

Το ΑΚΕΛ ήταν βέβαια κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Νομίζω πως δεν αποτελεί γενναιότητα να δεχτώ πως υπήρξαν και λάθη και παραλείψεις. Δεν προβλέφθηκε έγκαιρα το βάθος και το εύρος της κρίσης. Σκέφτομαι ακόμα πως ίσως και το δάνειο των δυόμισι δισ. που πήραμε από τη Μόσχα μας έδωσε την εντύπωση πως έχουμε χρόνο ή έστω την αίσθηση πως και ένα δεύτερο δάνειο ήταν εφικτό.

Η ερώτηση όμως αφήνει έξω τους μεγάλους ενόχους, που ήταν κάποιοι τραπεζίτες, καθώς και την παντελή έλλειψη ουσιαστικής εποπτείας. Η εκκωφαντική σιωπή τους στις συνέπειες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που άγγιζαν τα πέντε δισ., και τα επισφαλή (αμαρτωλά μάλλον) δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων σε άγνωστες μονές της ελληνικής υπαίθρου, είναι μόνο δύο πολύ μικρά παραδείγματα των εγκληματικών λαθών τους. Όμως το κυριότερο θέμα που μπαίνει μπροστά μας είναι τι κάνουμε τώρα.

Χρειαζόμαστε όλη τη σύνεση και όλη την πίστη στη συναίνεση για να κρατηθούμε και να προχωρήσουμε. Πιστεύω και υποστηρίζω πως υποχρεούμαστε να λέμε την άποψή μας χωρίς να αποκρύπτουμε τίποτα. Υπάρχει, όμως τρόπος να λεχθεί η άποψη χωρίς αυτό να τραυματίζει τη δυνατότητά μας να δημιουργήσουμε ξανά το μέλλον. Πατρίδα κάθε προοδευτικού ανθρώπου πρέπει να είναι το μέλλον.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton