Η αιώνια επιστροφή του Μπερλουσκόνι. Και ποιοί την καθιστούν δυνατή
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/04/2013

ΤΗΣ ΡΟΣΑΝΑ ΡΟΣΑΝΤΑ

Η επίθεση στον Μπερσάνι, γιατί δεν παρουσιάζει στο κοινοβούλιο το “σχέδιο Β”, με τον Μπερκουσκόνι να επιστρέφει πρωταγωνιστής, σύμφωνα με τα σενάρια της προεδρία της δημοκρατίας, ανάμεσα σε μια υποταγμένη Αριστερά και την ιστορική έλλειψη στην Ιταλία μιας τουλάχιστον φαινομενικά δημοκρατικής Δεξιάς διολισθαίνει σε μια θανατηφόρο όχθη την εύθραυστη δημοκρατία μας.

Ούτε ο Ολάντ ούτε ο Μπερσάνι είναι δύο επαναστάτες, αλλά δεν θυμάμαι να έχω παρακολουθήσει έναν τόσο βίαιο πόλεμο όπως αυτόν που εξαπέλυσαν εναντίον τους. Ένας πραγματικός ταξικός πόλεμος. Έχει δίκαιο ο Γκαλίνο: η Δεξιά των ιδιοκτητών επιτίθεται εναντίον οποιουδήποτε δεν είναι καθαρός νεοφιλελεύθερος.

Στη Γαλλία ή ήττα του Σαρκοζί συνοδεύτηκε από μια σκληρή επίθεση των αφεντικών, με το κλείσιμο εταιρειών, απολύσεις και μετατοπίσεις των επιχειρήσεων, που ενίσχυσαν αιφνιδιαστικά την ήδη αυξημένη από την κρίση ανεργία, με πάνω από 3 εκατομμύρια ανέργους, χωρίς να υπολογίσουμε τα άλλα δύο εκατομμύρια άτομα που έχουν εξαναγκαστεί να εργάζονται χωρίς συνέχιση της εργασιακής τους σχέσης και χωρίς δικαιώματα. Ο απλός κόσμος, η αγοραστική δύναμη του οποίου μειώνεται μήνα με τον μήνα, κατηγορεί διαρκώς περισσότερο τη σοσιαλιστική κυβέρνηση ότι δεν έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της. Με άλλα λόγια ξεκίνησε η μάχη από τη Δεξιά και την Αριστερά.

Στην Ιταλία ο Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι έγινε αντικείμενο μιας συστηματικής καταστροφολογίας, από το Προεδρικό Μέγαρο και τον Τύπο, γιατί τόλμησε να προτείνει να επιβεβαιωθεί στο κοινοβούλιο η πρόταση ενός προγράμματος, σίγουρα μετριοπαθούς, αλλά με την όχι αβάσιμη ελπίδα να μπορέσει να πάρει την ψήφο κάποιων βουλευτών του Γκρίλο, που αποτελούν μια αδέσποτη στρατιά χωρίς πρόγραμμα, από τους οποίους θα μπορούσαν να βρεθούν καμία ντουζίνα ψήφοι, όπως βρέθηκαν για την προεδρία της Γερουσίας. Το Προεδρικό Μέγαρο δεν του το επέτρεψε, σαν να είμαστε ήδη μια δημοκρατία με ουσιαστικές αρμοδιότητες του προέδρου της δημοκρατίας.

Ο Μπερσάνι δεν δέχθηκε, αλλά ούτε εξεγέρθηκε μπροστά στη θέληση του αρχηγού του κράτους. Έτσι προωθείται το αποκαλούμενο “Σχέδιο Β”, που στοχεύει στην επαναφορά στην κυβέρνηση ενός Μπερλουσκόνι που είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά θρασύς. “Θέλω αυτό”, “θέλω εκείνο”. Ανοξείδωτος. Πεπεισμένος ότι μπορεί να προτείνει για την κυβέρνηση μια πλειοψηφία στην οποία θα αποτελούσε βασικό στοιχείο και στο Προεδρικό Μέγαρο έναν δικό του άνθρωπο. “Ο Λέτα ή, γιατί όχι, εγώ ο ίδιος” είπε ο Μπερλουσκόνι.

Δεν ξέρω πόσο θα διαρκούσε μια κυβέρνηση σαν αυτή που προτείνει ο Μπερσάνι, ακόμη και εάν του επέτρεπαν να την αποσπάσει από το κοινοβούλιο. Το βέβαιο είναι ότι η έννοια της προεδρικής απαγόρευσης είναι να ξανανοίξει τον δρόμο για μια εθνική ενότητα στην οποία ο Μπερλουσκόνι θα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Κατά κάποιον τρόπο, το γεγονός ότι ο Ναπολιτάνο τον δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο δύο μέρες μετά τον εμετό των προβλημάτων που έθεσε ο Καβαλιέρε στην Πλατεία του Λαού στο κέντρο της Ρώμης, τον νομιμοποίησε, μιλώντας πολιτικά. Και σε όλη την Ιταλία φαίνεται ότι φύσηξε ένας... “αέρας ανακούφισης”, φθάνει με τις απαγορεύσεις, αυτός που προτείνει και αποφασίζει είναι η λαϊκή ψήφος, θεωρία που τον προηγούμενο αιώνα έδωσε την εξουσία στις φασιστικές δικτατορίες!

Γιατί η Ιταλία δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση τον Μπερσάνι; Όχι βέβαια, επαναλαμβάνω, γιατί είχε ένα ανατρεπτικό, εξτρεμιστικό ή αντιευρωπαϊκό πρόγραμμα, αλλά γιατί ήταν ελαφρώς μεταρρυθμιστικό, ρεφορμιστικό, γιατί είχε σχέσεις με τον Βέντολα και την ομοσπονδία εργατών μετάλλου της CGIL FIOM, γιατί έχει επιτρέψει να φωλιάσουν στο κόμμα του επικίνδυνα υποκείμενα, όπως ο Ορφίνι και ο Φασίνα. Αυτό έπρεπε να το εμποδίσουν.

Έφθασε η στιγμή να σταματήσουμε να αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να επανεμφανίζεται πάντα ο Μπερλουσκόνι στην πολιτική σκηνή. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, όταν φαίνεται ολοκληρωτικά ηττημένος υπάρχει πάντα ένα χέρι από τη Δεξιά ή την Αριστερά που τον σηκώνει από το τέλμα που βρίσκεται. Αντιθέτως θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί αυτό το σενάριο επαναλαμβάνεται πέμπτη φορά και εάν υπάρχει στη χώρα μια τόσο βαθιά ανεπάρκεια που του το επιτρέπει.

Είναι εμφανής η ευθύνη της Αριστεράς, ειδικά του Ιταλικού Κ.Κ., που ήταν μετά τον πόλεμο το μεγαλύτερο και πιο ενδιαφέρον στη Δύση, γιατί δεν εξέτασε τις αιτίες της κατάρρευσης του '89, όταν τα παιδιά του Μπερλινγκουέρ προσηλυτίστηκαν αιφνιδίως από τον Φουκουγιάμα με το “τέλος της ιστορίας”, με την ίδια στεγανότητα με την οποία είχαν αντιπαρατεθεί εναντίον οποιουδήποτε, μέχρι τον προηγούμενο μήνα, είχε ασκήσει κάποια κριτική στο σοβιετικό σύστημα.

Από τη στιγμή που γίνει αποδεκτή αυτή η αδυναμία της Αριστεράς και των Ιταλών κομμουνιστών ειδικότερα, είναι αδύνατον να μην αναρωτηθούμε γιατί η Ιταλία φαίνεται ανίκανη, ιστορικά πια, να φτιάξει μια Δεξιά που να είναι τουλάχιστον τυπικά δημοκρατική και όχι στα πρόθυρα της ενοχοποίησης στο όνομα του ποινικού κώδικα. Αυτή είναι η κατάρα που μας ακολουθεί από την ενοποίηση της χώρας και δεν φαίνεται ότι οι δέκα “σοφοί” που πρότεινε η Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αιτίες και να κόψουν τις ρίζες της.

Δεξιά και Αριστερά φαίνονται άρρωστες μέσα στην ίδια την πολιτιστική και ηθική τους βάση. Σε αυτό το σημείο βρίσκεται, προφανώς, η αιτία που στην ουσία βρισκόμαστε σε αυτή την πολύ άσχημη σημερινή κατάσταση. Εάν δεν κάνουμε αυτή τη διάγνωση με σοβαρότητα, δεν πρόκειται να βγούμε, ακόμη και όταν δεν λείπουν, όπως σήμερα, λογικές προτάσεις για να μπλοκάρουμε αυτή την πορεία που φαίνεται θανάσιμη για τη νεαρή και εύθραυστη δημοκρατία μας.

 

(Από την προσωπική ιστοσελίδα της Ροσάνα Ροσάντα. Μετάφραση: Αργύρης Παναγόπουλος)

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton