The Economist: Έχει δει κανείς την ΕΚΤ;
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/04/2013

Ας εξετάσουμε απλώς τα σκληρά δεδομένα: Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι σε ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του 2011. Η ανεργία στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο ιστορικά υψηλό του 12%, δύο ποσοστιαίες μονάδες πάνω από εκείνη του 2011. Ο πληθωρισμός υποχωρεί χρόνο με τον χρόνο και βρίσκεται σήμερα στο 1,7%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός μειώνεται σχεσόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ύφεση συνεχίστηκε και στο πρώτο τρίμηνο και ενδεχομένως θα γίνει πιο βαθιά μετά τον Μάρτιο.

Για τις κυβερνήσεις που ζυγίζουν τα κόστη και τα οφέλη της συνεχιζόμενης συμμετοχής τους στην Ευρωζώνη η προοπτική μιας μόνιμης σχέσης με μια κεντρική τράπεζα αδιάφορη για τη νομισματική πολιτική δεν θα φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα έχει την εντολή να διατηρεί τις τιμές σταθερές και επομένως, επιφανειακά, δεν είναι υποχρεωμένη να ενδιαφέρεται για τις τρομακτικές επιδόσεις της οικονομίας ή την ανεργία. Στην πραγματικότητα, φυσικά, οι τρομακτικές οικονομικές επιδόσεις και η ανεργία τροφοδοτούν τη μείωση του πληθωρισμού. Θα πίστευε, όμως, κανείς ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να ανησυχεί για την πιθανότητα ο πληθωρισμός να υποχωρήσει κάτω από τους στόχους.

Παρ' όλα αυτά η ΕΚΤ ενδεχομένως αισθάνεται ότι έχει κάνει ό,τι πρέπει να γίνει. Το βασικό επιτόκιό της, που βρίσκεται στο 0,75% είναι πάνω από εκείνα των περισσότερων κεντρικών τραπεζών. Όπως όμως σημειώνει ο Μάριο Ντράγκι, το βασικό επιτόκιο απέτυχε να ρίξει το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας που βρίσκεται αισθητά πάνω από ό,τι για τις γερμανικές ή τις γαλλικές.

Τα κενά αυτά δύσκολα θα καλυφθούν μετά την πρόσφατη εμπειρία της Κύπρου, μετά την οποία πολλοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα υποστούν απώλειες αν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν προβλήματα (ένα μήνυμα που ο Ντράγκι χαρακτήρισε "όχι έξυπνο"). Αυτό δίνει ένα ισχυρό κίνητρο στους καταθέτες της περιφέρειας να μεταφέρουν τις αποταμιεύσεις τους αλλού, μειώνοντας έτσι τους πόρους δανεισμού και αυξάνοντας το σχετικό κόστος.

Όταν αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξαν να πειραματιστούν με τολμηρά προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχειών. Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία τόσο για να αυξήσει τη συνολική νομισματική πολιτική όσο και για να βελτιώσει την ακόμα διαταραγμένη ροή των πιστώσεων προς τις αγορές κατοικιών. Η Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει περιουσιακά στοιχεία και πειραματίζεται με προσπάθειες βελτίωσης της ροής πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ δεν κάνει τίποτε από αυτά. Παρά τα αθλια δεδομένα, η τράπεζα επέλεξε να μην μειώσει το βασικό επιτόκιό της αυτή την εβδομάδα (υπονοώντας πάντως ότι ενδέχεται να το κάνει αργότερα). Ούτε ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων με στόχο να τονώσει την γενικότερη πολιτική. Και παρότι παραδέχτηκε ότι η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην περιφέρεια θα ήταν ιδιαίτερα επιθυμητή, εκτίμησε πως έκανε ό,τι είναι δυνατό στο συγκεκριμένο μέτωπο όταν παρενέβη δυναμικά το 2011 και το 2012 για να κρατήσει το κόστος δανεισμού υπό έλεγχο και να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των κυβερνήσεων, παρατήρησε ο Ντράγκι σημειώνοντας ότι οι ηγέτες πρέπει τώρα να προχωρήσουν στην τραπεζική ένωση.

Μια τραπεζική ένωση οπωσδήποτε θα βοηθούσε και είναι ατυχές ότι η πρόοδος της θεσμικής εμβάθυνσης στη ζώνη του ευρώ σταμάτησε μετά το 2012. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ΕΚΤ, χωρίς μια ενιαία κυβέρνηση που να την υποστηρίζει, βρίσκεται σε πολύ πιο περίπλοκη θέση από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την απραξία της. Είναι στην αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει το επικίνδυνο κενό στο κόστος δανεισμού μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας. Η αγορά περιουσιακών στοιχείων οπωσδήποτε προκαλεί νευρικότητα σε πολλά μέλη της ΕΚΤ, ειδικά τον Γιενς Βάιτνμαν και τους εταίρους του στην Μπούντεσμπανκ. Και οι πολιτικές που θα αποδεικνύονταν πιο αποτελεσματικές -στοχευμένες αγορές ομολόγων διασφαλισμένων με εμπράγματες εγγυήσεις από τις οικονομίες της περιφέρειας- ίσως να μοιάζουν υπερβολικά με διασώσεις για να κερδίσουν την αποδοχή.

Ωστόσο, η εναλλακτική είναι μια ΕΚΤ που δεν θα χαράσσει πια νομισματική πολιτική. Αντιθέτως, βασική ενασχόλησή της έγινε η αναμέτρηση με τις κυβερνήσεις για το ποιος τελικά θα υποχωρήσει. Στην περιφέρεια προσφέρει μια συμφωνία: Υιοθετήστε τις πολιτικές που θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε στα χρηματοοικονομικά συστήματά σας να καταρρεύσουν. Στους υπόλοιπους λέει: αποδεχτείτε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι να ξαναρχίσουν οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Ίσως να αισθάνεται ότι δεν έχει άλλες επιλογές. Για τις κυβερνήσεις όμως που ζυγίζουν τα κόστη και τα οφέλη της συνεχιζόμενης συμμετοχής τους στην Ευρωζώνη η προοπτική μιας μόνιμης σχέσης με μια κεντρική τράπεζα αδιάφορη για τη νομισματική πολιτική δεν θα φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική. Κάποιοι θεσμοί πρέπει κάποτε να δείξουν ενδιαφέρον για να κάνουν τη ζώνη του ευρώ να μοιάζει με μια καλή, μακροπρόθεσμη συμφωνία για τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Αλλιώς θα μετατραπεί σε έναν αποτυχημένο γάμο ενιαίου νομίσματος, με τα μέλη της να περιμένουν ή να ελπίζουν σε μια ευκαιρία διεξόδου.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton