Ζακ Σαπίρ: Χωρίς δράματα και προσχήματα δημιουργήθηκαν δύο ευρώ
Τσερεζόλε Ε.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/04/2013

Ο Ζακ Σαπίρ, ένας από τους βαθύτερους γνώστες της ρωσικής πολιτικής, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Μεθόδων Βιομηχανοποίησης (CEMI-EHESS) και διευθυντής Μελετών στη Σχολή Ανώτατων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών στο Παρίσι, αναλύει τα συμφέροντα της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καθώς και τις εξελίξεις στην κυπριακή κρίση. Ο Σαπίρ επισημαίνει την de facto δημιουργία δύο ειδών ευρώ. «Εκείνοι που συνέλαβαν αυτό το σύστημα δεν κατάλαβαν ότι έτσι προσέφεραν την πιο τρανή απόδειξη πως τίποτε δεν είναι ευκολότερο από το να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη» λέει χαρακτηριστικά.

Ο τρόπος διευθέτησης της κυπριακής κρίσης δημιουργεί ένα προηγούμενο. Βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο «δόγμα» της Ευρωζώνης

 

* Πιστεύετε ότι η Ρωσία εγκατέλειψε την Κύπρο; Ή ότι, εν πάση περιπτώσει, αυτή η ρωσική απόφαση ήταν αναμενόμενη με δεδομένες τις προνομιακές σχέσεις που συνδέουν Μόσχα και Βερολίνο;

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία «παράτησε» την Κύπρο, γιατί η θέση της Μόσχας ήταν πάντα πολύ καθαρή: η Ρωσία δεν θέλει να σώσει μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που, εξαιτίας του γεγονότος αυτού, εξαρτάται από την τελευταία. Η οριοθέτηση των ζωνών επιρροής είναι ένα σημαντικό θέμα για τους Ρώσους ηγέτες. Έπρεπε οι Βρυξέλλες να διευθετήσουν το κυπριακό ζήτημα. Επιπλέον οι Ρώσοι ηγέτες γνώριζαν απολύτως ότι ένα τμήμα των «ρωσικών» περιουσιών στην Κύπρο προέρχονται από φοροδιαφυγή στη Ρωσία. Αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που σίγουρα έπαιξε ρόλο.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η Ρωσία είναι αδιάφορη έναντι των εξελίξεων στην Κύπρο. Επέκρινε, μέσω του Βλαντίμιρ Πούτιν ή του Ντμίτρι Μεντβέντεβ, τα σχέδια διάσωσης που επιβλήθηκαν από την «τρόικα». Υπ' αυτή την άποψη, η έμμεση κριτική της Μόσχας στη γερμανική στάση σε σχέση με την Κύπρο μου φαίνεται πολύ σαφής. Η Μόσχα όντως προβληματίζεται από την κατάσταση ορισμένων ρωσικών επιχειρήσεων, που πλήττονται από την τραπεζική κρίση στην Κύπρο. Αλλά δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική σημασία στο γεγονός αυτό. Αν υπάρξει ανάγκη, η ρωσική κυβέρνηση θα βοηθήσει αυτές τις επιχειρήσεις.

 

* Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, πώς διαγράφονται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην ανατολική Μεσόγειο;

Η Ρωσία έχει μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα στην περιοχή αυτή. Μακροπρόθεσμα θα ήθελε να αποσυνδέσει την Τουρκία από τις ΗΠΑ και να πείσει τους ηγέτες της Άγκυρας ότι τα συμφέροντά τους θα προστατεύονται καλύτερα από τις καλές σχέσεις με τους προς ανατολάς γείτονές τους, δηλαδή τη Συρία και το Ιράκ, και από τη Ρωσία. Βραχυπρόθεσμα η Ρωσία θέλει πάνω από όλα να αποφύγει μια δυτική επέμβαση στον εμφύλιο στη Συρία. Αν δεν μπορεί να το αποφύγει, τότε θα τεθεί θέμα εξεύρεσης άλλου λιμένα για τον ρωσικό στόλο της Μεσογείου. Μπορεί να πάει ο νους μας στην Κύπρο, αλλά όχι με τη σημερινή κατάσταση. Όσο η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ οι Ρώσοι ηγέτες θα αποφύγουν να δεσμεύσουν πολύ βαθιά τα ρωσικά συμφέροντα στο νησί.

 

* Σε ποιο βαθμό η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή απειλείται από την ήττα, αργά ή γρήγορα, του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την απώλεια του λιμένα Ταρτούς;

Αυτός είναι πράγματι ένας από κύριους προβληματισμούς της Ρωσίας. Είναι σαφές ότι η συνέχιση του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, και βεβαίως μια υποθετική ήττα του καθεστώτος Άσαντ, θα αποσταθεροποιούσαν την περιοχή, και όχι μόνον αυτή. Πίσω από τη Συρία διαγράφεται το Ιράν.

 

* Κατά τη γνώμη σας, ο τρόπος συμπεριφοράς στην Κύπρο είναι αποκαλυπτικός μιας νέας ευρωπαϊκής προσέγγισης σχετικά με τις τραπεζικές κρίσεις στην Ευρωζώνη;

Ο τρόπος διευθέτησης της κυπριακής κρίσης δημιουργεί ένα προηγούμενο. Βλέπουμε να αναδύεται ένα νέο «δόγμα» της Ευρωζώνης. Στο εξής, σε περίπτωση κρίσης, το βάρος θα κατανέμεται μεταξύ των φορολογουμένων, των μετόχων και των καταθετών. Μπορούμε να συζητήσουμε σχετικά με την ορθότητα ή όχι, ενός τέτοιου δόγματος. Πρέπει όμως να παρατηρήσουμε δύο πράγματα. Καταρχήν, πρόκειται πράγματι για ένα δόγμα. Η άποψη ότι η Κύπρος αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση, άποψη που επανέλαβε ο Φρανσουά Ολάντ την Πέμπτη, 28 Μαρτίου στην τηλεόραση, δεν ισχύει με κανέναν τρόπο. Ο Κλαας Νοτ, μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, εξέφρασε επίσης την Παρασκευή 29 Μαρτίου την καταρχήν συμφωνία με την πολύ αμφιλεγόμενη δήλωση του Γερούν Ντέισελμπλουμ, του προέδρου του Eurogroup που ήταν ο πρώτος που είχε κάνει λόγο για ένα νέο δόγμα.

Αυτό προκύπτει απευθείας από την γερμανική πίεση. Η κυρία Μέρκελ αποφάσισε, με αφορμή την κυπριακή κρίση, να υποδείξει με σαφήνεια ότι δεν τίθεται πλέον θέμα ο Γερμανός φορολογούμενος να συνεχίσει να συμβάλλει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη Γερμανία βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Είναι μια στάση την οποία εξάλλου μπορούμε να καταλάβουμε απολύτως. Ωστόσο περικλείει το τέλος της Ευρωζώνης - και τούτο για δύο λόγους: Από τη μια το να θίγονται οι καταθέτες των τραπεζών είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό λόγω των επιπτώσεων πανικού, “bank run”, που μπορεί να προκληθούν. Έπειτα, αν η Γερμανία δεν θέλει πλέον να πληρώνει, και γνωρίζουμε ότι πρέπει να καταβάλλει από 8% ως 10% του ΑΕΠ της κάθε χρόνο έτσι ώστε να λειτουργεί η Ευρωζώνη, η τελευταία είναι de facto καταδικασμένη.

 

* Ποια θα έπρεπε να είναι λύση για την τραπεζική κρίση της Κύπρου;

Καταρχήν η κρίση θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί όχι τώρα, αλλά ήδη από τον Ιούνιο του 2012, όταν υπολογίστηκαν οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Θα έπρεπε κατόπιν να γίνει μια γενική μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, που θα ανάγκαζε σε συμμετοχή τους μετόχους αλλά θα απέφευγε να θίξει τους καταθέτες. Τέλος, ένα ταμείο που θα επέτρεπε την αποπληρωμή των ποσών που καταβλήθηκαν θα μπορούσε να είχε συσταθεί με τους πόρους του φυσικού αερίου, που θα γίνουν στο μέλλον αντικείμενο εκμετάλλευσης. Δεν θα είχαν «δοθεί» χρήματα στην Κύπρο, αλλά θα είχε καταβληθεί το απαραίτητο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση, με δεδομένο ότι η Κύπρος θα έχει μέσα σε λίγα χρόνια τα μέσα να ξεπληρώσει το ποσό.

 

* Βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος; Εισερχόμαστε σε μια ζώνη αναταράξεων άνευ διεξόδου;

Η κυπριακή κρίση ήταν πράγματι σημαντική, όχι λόγω του μεγέθους της χώρας - η Κύπρος δεν αντιπροσωπεύει παρά το 0,2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης - αλλά λόγω των μέτρων που ελήφθησαν και των συνεπειών τους. Οι τελευταίες έπληξαν πολύ βαθιά την Ευρωζώνη. Η επιστροφή των ελέγχων των κεφαλαίων και του ελέγχου των συναλλαγών, που διαπιστώσαμε με αυτή την κρίση, προβλέψιμα.

Αυτό αντιστοιχεί τόσο σε μια πραγματικότητα, όπως στη Ρωσία ή την Αργεντινή, όσο και σε μια σοβαρή εξέλιξη του δόγματος των διεθνών οργανισμών και του ΔΝΤ. Εκείνο που προκύπτει είναι ότι δημιουργήθηκαν, χωρίς δράματα και χωρίς προσχήματα, δύο ευρώ. Ένα κυπριακό, που η εφαρμογή του είναι περιορισμένη λόγω των ελέγχων και των περιορισμών που του επιβάλλονται, και ένα άλλο για την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Εκείνοι που συνέλαβαν αυτό το σύστημα δεν κατάλαβαν ότι έτσι προσέφεραν την πιο τρανή απόδειξη ότι τίποτε δεν είναι ευκολότερο από το να φύγει μια χώρα από την Ευρωζώνη.

Όλες οι παρεμβάσεις που αναφέρονταν στις καταστροφικές πτυχές μίας τέτοιας εγκατάλειψης κατέρρευσαν μπροστά στα γεγονότα: στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή μια ισχυρή «χρηματοπιστωτική καταστολή», τίποτε δεν είναι πιο απλό από την έξοδο από το ευρώ.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton