Σφίγγα ο Ευ. Βενιζέλος για τα κρίσιμα, Μπόμπολα, Λαυρεντιάδη
Πουλακίδας Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/04/2013

Κείμενα - ρεπορτάζ: Συστηματικά, και από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μεθόδευσε, με τη συνδρομή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να μην απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα για το πώς και πότε παρέλαβε τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και πώς τη διαχειρίστηκε. Ήταν προφανές ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να εμπλακεί σε λεπτομέρειες, από τις οποίες θα προέκυπταν οι αντιφάσεις του, ενώ επέλεξε τον ρόλο εκείνου ο οποίος δεν είχε έλεγχο της κατάστασης.

"Πίσω από την πλάτη μου"... έπαιζαν με τη λίστα Παπακωνσταντίνου, Μπίκας, Διώτης

"Κάποιοι πίσω από την πλάτη μου με είχαν αγνοήσει και έκαναν συνεννοήσεις για τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ", είπε αφήνοντας αιχμές για τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Ιωάννη Διώτη και Κωνσταντίνο Μπίκα. "Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο Ι. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο Ι. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος", ήταν η αρχική του τοποθέτηση.

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιούργησε είναι ότι στην πρώτη ερώτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου αρνήθηκε να απαντήσει. Τον ρώτησε αν επιμένει στην εκδοχή της ιστορίας που έχει κάνει με τις ώς τώρα δηλώσεις του και εκείνος απάντησε: "Θεωρώ απαράδεκτη δικονομικά την ερώτηση αυτή, κατά το άρθρο 223 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αρνούμαι να απαντήσω και σας παρακαλώ να με προστατεύσετε"! Και ο πρόεδρος Χρήστος Μαρκογιαννάκης συνηγόρησε: "Δεν έχουμε φέρει εργαλεία βασανισμού και δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τον μάρτυρα να απαντήσει. Αφού αρνείται, αρνείται. Τέλος."

 

Προκλητικές ειρωνείες

Ο Ευ. Βενιζέλος αρνήθηκε να απαντήσει και σε πολλές άλλες ερωτήσεις. Ακόμη και φαινομενικά απλές, όπως πόσους υπολογιστές έχει στο γραφείο του.

- Κωνσταντοπούλου: Πόσους υπολογιστές έχετε;

- Βενιζέλος: (καθήμενος αναπαυτικά και σταυροπόδι απαντά): άπειρους...

- Κωνσταντοπούλου: Σας παρακαλώ, όταν μου απαντάτε κατεβάστε το πόδι σας...

Δεν απάντησε ούτε πού είναι οι εκτυπώσεις της λίστας που του έδωσε ο Ι. Διώτης. "Δεν έχω να απαντήσω τίποτα. Έχω απαντήσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας", ήταν η "απάντηση"."Δεν τις διατηρήσαμε τις εκτυπώσεις. Δεν καταχωρήθηκαν πουθενά. Ήταν άτυπα αντίγραφα από το USB", παραδέχθηκε.

Αλλά δεν απάντησε και σε ερωτήσεις που ενέπλεκαν μεγάλους επιχειρηματίες. Για τον εκδότη Φώτη Μπόμπολα, που είναι στη λίστα Λαγκάρντ, ισχυρίσθηκε ότι "δεν είχα δει κανένα όνομα" και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εκβιάζει πολιτικά τον εκδότη! Τα ίδια ακριβώς ισχυρίσθηκε και για τον έγκλειστο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Και όταν ρωτήθηκε αν τους γνωρίζει, απάντησε: "Μαζέψτε την"...


Αντιφάσεις

Ο Ευ. Βενιζέλος, όποτε βρισκόταν μπροστά σε αντίφαση, ανέτρεχε στην κατάθεσή του στους οικονομικούς εισαγγελείς, η οποία είναι μέρος της δικογραφίας, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται από τη δικονομία.

Ο Ευ. Βενιζέλος κατέθεσε ότι το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου 2012 μίλησε με τον Ι. Διώτη και κατάλαβε ότι ο ΣΔΟΕ δεν έχει ελέγξει καθόλου τη λίστα Λαγκάρντ. Όμως στους οικονομικούς εισαγγελείς και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είχε πει ότι αναζήτησε το USB με τη λίστα το βράδυ της 1ης Οκτωβρίου, μετά τη συνομιλία με τον Ι. Διώτη...


ΣΥΡΙΖΑ ο Ι. Διώτης!

Για τον Ι. Διώτη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι "δυστυχώς, έχει καταθέσει είτε προφορικώς είτε διά υπομνήματος έξι φορές ή εφτά και έχει πει διαφορετικά πράγματα και κάθε φορά τα κάνει χειρότερα και κάθε φορά επιδεινώνει τη θέση του". Επίσης ισχυρίστηκε ότι του έδωσε το CD στις αρχές Αυγούστου 2011 και όχι στις 8 Ιουλίου του 2011 που έχει καταθέσει ο Ι. Διώτης. "Με βάση τα e-mail δε μπορεί να γίνονται συνεννοήσεις στις 7 Ιουλίου και 8 Ιουλίου να ισχύει πως μου παρέδωσε ο Ι. Διώτης τη λίστα. Πότε μίλησε με τον Κ. Μπίκα, πότε ενημερώθηκαν" είπε.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι ο Ι. Διώτης είχε "αίσθηση πολιτική επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ", επειδή έγινε προεκλογικά επίσκεψη στον ΣΔΟΕ, ενώ η ανιψιά του (Ηρώ Διώτη) είναι βουλευτής του κόμματος. Για να αποδείξει δε σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Ι. Διώτη, επικαλέστηκε tweet του Αλ. Τσίπρα ότι "χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύθηκε η λίστα"!

 

Πήρε SMS για την ΕΥΠ, όχι σημείωμα

Όσον αφορά την ενδεχόμενη εμπλοκή της ΕΥΠ, ο Ευ. Βενιζέλος εμφανίσθηκε να μη γνωρίζει τίποτα. Αναίρεσε εκ νέου την αρχική του "εντύπωση", που του είχε δημιουργήσει ο Κ. Μπίκας, ότι η λίστα ήρθε την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ο Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει τρεις φορές πως ο Κ. Μπίκας "μου ανέφερε" ότι είχε έρθει την άνοιξη του 2010... Για το πώς άλλαξε την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (μετά το γνωστό σημείωμα) ισχυρίστηκε ότι δεν την άλλαξε λόγω σημειώματος, αλλά λόγω ενός SMS που εστάλη από το γραφείο του.

Όλα τα παραπάνω τα "διάνθισε" με ύβρεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ζ. Κωνσταντοπούλου. "Η κατΆ επανάληψη υποβολή της αυτής ερώτησης συνιστά βασανιστήριο, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η σκόπιμη, καταχρηστική και κατΆ επανάληψη υποβολή της αυτής ερώτησης συνιστά βάσανο", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, την ώρα που δεν απαντούσε στις ερωτήσεις που του γίνονταν.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton