Από τις "κόκκινες γραμμές" στο "ναι σε όλα" και... κάτι παραπάνω
Λιονάκης Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Οι δηλώσεις και οι διαρροές των δύο κυβερνητικών εταίρων, Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, για τις "αμετάκλητες" διαφωνίες τους και τις "κόκκινες γραμμές", αναφορικά με την παράταση του "χαρατσιού" και στο 2013, αλλά και το κλίμα έντασης, επαπειλούμενης "κρίσης" και σχεδόν πολεμικής διάθεσης που καλλιεργήθηκε ενόψει τις χθεσινής σύσκεψης με τον Αντώνη Σαμαρά, κατέρρευσαν... ξαφνικά μέσα στο Μ. Μαξίμου.

Η πολιτική αναδίπλωση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. ήταν βαρύγδουπη. Με το επιχείρημα περί "ελάφρυνσης" των αδύναμων, όχι μόνο αποδέχτηκε την παράταση του "χαρατσιού", το οποίο και οι δύο αρχηγοί "βάφτισαν" "ενιαίο φόρο ακινήτων", αλλά και την είσπραξή του μέσω ΔΕΗ, κάτι που έως την τελευταία στιγμή απέρριπτε κατηγορηματικά. Μάλιστα στην Αγ. Κωνσταντίνου παρουσίαζαν την απόφαση της τρικομματικής κυβέρνησης ως "διαπραγματευτική νίκη μεταξύ των τριών εταίρων" και λίγο-πολύ άφηναν να εννοηθεί ότι με τη στάση που κράτησαν "καταργήθηκε" το "χαράτσι".

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που και εκείνος ζητούσε κατάργηση του ειδικού τέλους, αν και χωρίς να επιμένει τόσο εμφατικά, δέχτηκε την "κοινή λύση". Πρωταρχικό άλλωστε μέλημά του ήταν η όποια απόφαση να στηριχτεί και από τους τρεις, ώστε να μην φορτώνεται μόνο το ΠΑΣΟΚ το πολιτικό κόστος των εκάστοτε μέτρων.

Επιπλέον, ο Ευ. Βενιζέλος, που νωρίτερα είχε συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να μεταφέρει στη σύσκεψη "ομόφωνες" αποφάσεις του οργάνου αναφορικά με το θέμα της λειτουργίας και του συντονισμού της κυβέρνησης αλλά και της επικαιροποίησης της συμφωνίας, αν και φερόταν να είναι αποφασισμένος γι' αυτό, τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έθεσε καν αυτά τα ζητήματα. Μετά από αυτή την οπισθοχώρηση, έσπευσε να δηλώσει, χωρίς να έχει ερωτηθεί σχετικά, για να "προλάβει ερωτήσεις" όπως είπε, ότι "είναι αστείο και προσβλητικό το να τίθεται ζήτημα δικής μου συμμετοχής, λες και το να γίνω ξανά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι". Ορισμένα δε στελέχη της Ιπποκράτους δικαιολογούσαν το ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έθεσε τα δύο αυτά "μείζονα" για τον ίδιο ζητήματα, αναφέροντας ότι τη σύσκεψη μονοπώλησαν τα θέματα διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Εμμέσως πλην σαφώς τα "στρατόπεδα" και των δύο κομμάτων άφηναν να εννοηθεί ότι το κλίμα έντασης που είχε διαμορφωθεί την προηγούμενη ημέρα από διαρροές του Μαξίμου περί εκλογών σε περίπτωση "ανταρσίας" των εταίρων, εκτονώθηκε μετά από τις "διευκρινίσεις" του πρωθυπουργού ότι ποτέ δεν έθεσε τέτοιο θέμα. Ο ίδιος σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και πως "αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη Ν.Δ.".


Ικανοποίηση για την... παράταση του χαρατσιού

Προκειμένου οι Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης να δικαιολογήσουν τις υποχωρήσεις που έκαναν για μια ακόμη φορά απέναντι στον Αντ. Σαμαρά και την τρόικα, επιχείρησαν στις δηλώσεις τους να μεταφέρουν κλίμα ικανοποίησης για την... παράταση του "χαρατσιού" και να υπερτονίσουν τον "κοινό" χαρακτήρα της απόφασης.

Ειδικότερα ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για την ομόφωνη απόφαση "να περάσουμε από τον ειδικό φόρο σε έναν προοδευτικό ενιαίο φόρο ακινήτων" και ανέφερε πως με αυτή τη θέση θα προσέλθει η κυβέρνηση στις συζητήσεις με την τρόικα. Χωρίς να αναφερθεί -όπως και ο Φ. Κουβέλης- στις σημαντικές λεπτομέρειες του νέου "χαρατσιού", είπε ότι ο μηχανισμός είσπραξης για το 2013 θα παραμείνει η ΔΕΗ με το ισχύον καθεστώς και ότι αυτό αφορά όλες τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, ενώ το ειδικό τέλος που καταβάλλεται για άλλα ακίνητα θα εισπράττεται από τις εφορίες.

Ακόμη ότι το 2014 ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα εισπράττεται αποκλειστικά από τις εφορίες και θα αποτελέσει ένα κεφάλαιο του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. "Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα", δήλωσε και πρόσθεσε ότι "έπιασαν τόπο οι προτάσεις μας". Σχολιάζοντας δε εμμέσως τις προχτεσινές διαρροές του Μαξίμου αλλά και την κατηγορηματική άρνηση που προέβαλε η ΔΗΜ.ΑΡ., είπε ότι "πιέσεις δεχόμαστε μέχρις ενός σημείου".

Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε ότι "προσερχόμαστε με κοινές θέσεις καθώς αντικαθίσταται το ΕΕΤΗΔΕ με ενιαίο φόρο στα ακίνητα και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών". Μάλιστα, όσον αφορά στην είσπραξή του μέσω ΔΕΗ για το 2013, είπε: "Βεβαίως, ο εισπρακτικός μηχανισμός θα είναι η ΔΕΗ, αλλά με την έως σήμερα ισχύουσα νομοθεσία", εξηγώντας ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αποδεσμεύεται από την πληρωμή του ρεύματος και όποιος δεν συμφωνεί θα το πληρώνει στην εφορία. Υποστήριξε ακόμη ότι η κοινή θέση που διαμορφώθηκε δεν έχει καμία σχέση με το ισχύον σήμερα Ειδικό Τέλος Ακινήτων και ότι δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού.

 

Πιθανό νέο κούρεμα χρέους, εκτιμά ο Φ. Κουβέλης

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι θεωρεί πιθανή τη νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, "λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και τις γερμανικές εκλογές", και απέρριψε ταυτόχρονα περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton