Συνέντευξη Τύπου προέδρου Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Συμμορία με λευκά κολάρα η τρόικα
Παπαδημητρίου Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σφοδρή επίθεση κατά της τρόικας εξωτερικού (“άγρια συμμορία με τα λευκά κολάρα, που πριν λίγες μέρες ρήμαξε την Κύπρο και τώρα επιχειρεί μια νέα επιδρομή στην Ελλάδα”), όπως και εκείνης του εσωτερικού (“οι τρεις ιεράρχες ψάλλουν το προπαγανδιστικό απολυτίκιο του “ναι”), εξαπέλυσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας, αντιπαραβάλλοντας την παραίνεση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς τον ελληνικό λαό, που είναι: Αντίσταση, αντίσταση, αντίσταση.

Ψάλλουν το "ναι" οι 3 αρχηγοί

Με μια βαρυσήμαντη πολιτική κίνηση -είναι χαρακτηριστικό ότι η συνέντευξη μονοπώλησε σχεδόν τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία-, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε, “δεν πρόκειται να πούμε ναι, κάτω από οποιονδήποτε εκβιασμό, στην εκποίηση της Ελλάδας. Δεν πρόκειται να πούμε ναι στις εντολές της κ. Μέρκελ”, την ίδια ώρα που “ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να τους υποδεχθεί με μια ανθοδέσμη με ναι. Ναι στο χαράτσι που είχαν δεσμευθεί ότι θα καταργήσουν, ναι στις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα κάνουν, ναι στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες η τρόικα ως κοινός ντίλερ αδημονεί να προχωρήσουν, ακόμα κι αν αυτές σημαίνουν λεηλασία του δημόσιου πλούτου έναντι ευτελούς τιμήματος".

Όμως ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνος, γιατί έχει στο πλάι του τον Ευαγγ. Βενιζέλο, “που είπε ναι σε όλα από την αρχή", αλλά και τον Φ. Κουβέλη, “που ενώ ψηφίζει παρών σχεδόν σε όλα, στηρίζει με πάθος την κυβέρνηση που λέει ναι σε όλα".

 

Τρεις όροι για να πετύχει η διαπραγμάτευση

Ταυτοχρόνως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις "για να πετύχει μια σκληρή διαπραγμάτευση, που, κατά τη δική μας άποψη, είναι σύγκρουση. Αυτές είναι: πρώτον, η κυβέρνηση που θα ηγείται αυτής της διαδικασίας να είναι αποφασισμένη και να πιστεύει ότι θα κερδίσει. Δεύτερον, ο λαός, η πλειοψηφία του λαού να είναι αποφασισμένος και να στηρίζει αυτή την προσπάθεια. Και τρίτον, να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλες συμμαχίες, ώστε ο συσχετισμός δύναμης να μην είναι απόλυτα αρνητικός".

Έκανε δε ειδική μνεία στο παράδειγμα της Κύπρου, εκεί όπου “από αυτές τις τρεις σημαντικές προϋποθέσεις μόνο μία υπήρχε, η αποφασιστικότητα του λαού να μη δεχθεί αυτή την τραγική εξέλιξη. Δεν υπήρχε ούτε μια κυβέρνηση αποφασισμένη ούτε η κατάλληλη προετοιμασία συμμαχιών".

Για πολλοστή φορά περιέγραψε ότι ο δρόμος για μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα: "Διότι, αν εμείς βρεθούμε στην κυβέρνηση, και είμαστε αποφασισμένοι, αλλά αν δεν έχουμε ένα λαό να μας στηρίζει στις επιλογές μας” και μετά την εκλογική αναμέτρηση, τόνισε, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ευκταίο.

 

Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων / Ελληνίδων

Όμως, στη συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Αλ. Τσίπρας είχε στο πλάι του τους Γ. Δραγασάκη και Π. Σκουρλέτη, έκανε αναλυτική αναφορά και στα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης αυτής που θα υπερασπιστεί το λαϊκό συμφέρον: “Θα είναι -τόνισε- κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, αλλά δεν μπορεί παρά να είναι αριστερή αυτή η κυβέρνηση. Και μάλιστα ριζοσπαστικά αριστερή. Γιατί οι λύσεις που χρειάζονται σήμερα είναι ριζοσπαστικές λύσεις”. Έριξε μάλιστα το γάντι στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, χωρίς εξάλλου να αρνηθεί την αξιοποίηση στη μελλοντική αυτή κυβέρνηση ευρύτερων δυνάμεων, ακόμη όμως και μεμονωμένων προσωπικοτήτων.

Τελικό συμπέρασμα; Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες “να μην έχετε καμιά αμφιβολία (ότι) εμείς αριστερή κυβέρνηση θα φτιάξουμε, με ριζοσπαστικές λύσεις. Θα επιδιώξουμε, όμως, αυτή η κυβέρνηση να συσπειρώσει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε αυτόν τον πραγματικό πανεθνικό στόχο και σκοπό που είναι η σωτηρία της κοινωνίας”.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διαπραγμάτευση που αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να κάνει με τους δανειστές, παρατήρησε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες -επιχειρήματα, ότι “δεν έχει δοκιμαστεί η εφαρμογή στην πράξη των εκβιασμών και των απειλών των εταίρων σε σχέση με το ζήτημα του ευρώ ή και της χρηματοδότησης ακόμα”.

Τέλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την καμπή που εμφανίζει η κοινωνική αντίσταση - “αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στην ηρεμία πριν την καταιγίδα. Και αυτό που μας προβληματίζει πιο πολύ είναι ότι η καταιγίδα μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη”.

 

Το Μνημόνιο πίσω από το "ευρώ πάση θυσία"

Λιτότητα ή όχι, το πραγματικό δίλημμα

Τα αποκαλυπτήρια του δόγματος “ευρώ, πάση θυσία” έκανε ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι το μείζον για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι η διάσωση της Ελλάδας και των πολιτών της. Το πραγματικό δίλημμα, εξάλλου, δεν είναι το με ποιο νόμισμα θα κάνουμε τις συναλλαγές μας, διευκρίνισε.

Αφού παρατήρησε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης “για το θέμα του ευρώ έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες και προσεγμένες τοποθετήσεις από την αρχή, οι οποίες βρίσκονται στα ντοκουμέντα μας, στις συνεδριακές αποφάσεις". Συνέχισε διευκρινίζοντας: "Δεν αποτελεί επίκεντρο της πολιτικής μας το νόμισμα. Το βασικό δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι με ποιο νόμισμα θα έχουμε λιτότητα, αλλά αν θα έχουμε λιτότητα ή όχι".

Και πρόσθεσε: “Είμαστε σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία και δεν υπάρχουν γειτονικές χώρες μονάχα στο ευρώ, υπάρχουν και γειτονικές χώρες εκτός ευρώ που και εκεί βλέπουμε ότι ακολουθούνται πολιτικές λιτότητας καταστροφικές", ήταν μια άλλη αποστροφή του με νόημα.

“Για μας λοιπόν -είπε- το καταστροφικό διακύβευμα, το βασικό μας μέλημα, είναι να αποκρούσουμε τη λιτότητα. Λέμε λοιπόν πολύ ξεκάθαρα ότι στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ. Όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα. Κι όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα πάση θυσία, όπως μας λένε τώρα τελευταία. Ξέρετε τι υποκρύπτει αυτό το πάση θυσία;” έθεσε το ερώτημα για να απαντήσει αμέσως μετά, “δεν υποκρύπτει το πάση θυσία στο νόμισμα. Υποκρύπτει το πάση θυσία στο Μνημόνιο. Το πάση θυσία σ’ αυτές τις πολιτικές. Για μας είναι ανατριχιαστικό να λέμε πάση θυσία. Τι θα πει πάση θυσία; Θα πει η ανεργία να φτάσει το 60%; Πού υπάρχουν όρια; Πάση θυσία θα πει να ξεπουλήσουμε τον δημόσιο πλούτο πιο χαμηλά και από τα 9 δισ. αποτίμησης έναντι των 50 που είχε γίνει στο πρώτο Μνημόνιο; Τι θα πει πάση θυσία;” ήταν τα καταιγιστικά ερωτήματα του Αλ. Τσίπρα.

Στην αναφορά του, κλείνοντας, χαρακτήρισε τον ευρωσκεπτικισμό ως "μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Δεν αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, αφορά όλη την κοινωνία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το κυρίαρχο αφήγημα για την Ευρώπη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, κλονίζεται”.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Ουδείς έχει ασυλία

Συνέχεια στην ερώτηση που απηύθυνε στον Αντ. Σαμαρά για όσα -εγκληματικά, όπως τα χαρακτήρισε- γίνονται στο ΤΑΙΠΕΔ, έδωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας: δεν έθεσε όμως μόνο τη διάσταση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, αλλά και το γεγονός ότι το Ταμείο λειτουργεί εκτός νομιμότητας, ενώ έχει μετατραπεί σε άβατο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αφού δεν δίνονται στοιχεία ούτε καν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης!

Δεν θα πρέπει μάλιστα να υποτιμήσει κανείς την αποστροφή του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: "Σε αυτή τη χώρα κανείς δεν έχει ασυλία. Όσοι νομίζουν ότι έχουν ασυλία είναι γελασμένοι. Και ιδίως όταν διαχειρίζονται τη δημόσια περιουσία, λες και είναι τσιφλίκι των παππούδων τους. Θέλουμε διαφάνεια. Θέλουμε συνταγματική νομιμότητα και θα το απαιτήσουμε. Και να ξέρουν ορισμένοι οι οποίοι κρύβονται ότι θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να βγουν στο φως".

Αναλυτικά κατήγγειλε ότι “το ΤΑΙΠΕΔ λειτουργεί έξω από το πλαίσιο της νομιμότητας, έξω από το πλαίσιο της στοιχειώδους διαφάνειας και έξω από κάθε λογική δημόσιου, κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πρώτα διόρισαν με αντισυνταγματικό τρόπο των πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, τον κ. Αθανασόπουλο, ο οποίος στην πορεία παραιτήθηκε διότι είχε ανοιχτά θέματα με τη Δικαιοσύνη. Στην πορεία μάθαμε ότι οι συνεδριάσεις του διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα, διότι αυτό απαιτούν οι δανειστές και οι παρατηρητές της τρόικας που είναι εκεί”.

Ενώ γνωστοποίησε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τα πρακτικά, αλλά “δεν μας τα έδωσαν. Είναι δυνατό να ζητά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ και να αρνούνται να τα δώσουν; Τι έχουν να κρύψουν;”, αναρωτήθηκε και συνέχισε: “Δεν αναρτώνται οι τριμηνιαίες εκθέσεις στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει η στοιχειώδης διαφάνεια στις διαδικασίες. Το μάθαμε από την επιστολή που έστειλε ένα μέλος της διοίκησης (σ.σ.: η κ. Άννα Ζωηρού), το οποίο εκπαραθυρώθηκε επειδή διαφωνούσε. Και εκπαραθυρώθηκε διότι δεν ήθελαν να υπάρχει καταγεγραμμένο στα πρακτικά των συνεδριάσεων η άρνηση ή η επισήμανση ότι είναι παράνομες οι διαδικασίες. Και εκπαραθυρώθηκε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή, στην επιστολή που στέλνει στον πρωθυπουργό και στους πολιτικούς αρχηγούς, το μέχρι χθες μέλος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, καταγγέλλει ότι στον διαγωνισμό για ΔΕΠΑ αποφασίστηκε η αλλαγή των όρων του διαγωνισμού μετά το άνοιγμα των προσφορών, το οποίο είναι προφανώς αντίθετο με τους όρους του διαγωνισμού”.

Χαρακτηριστικά εξάλλου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν αυτή η καταγγελία “θα απασχολεί μονάχα τη συνέντευξη ή την ερώτησή μου προς τον πρωθυπουργό ή μήπως θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί και τη δικαιοσύνη;”.

Ενώ και σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα, από τη συγκυβέρνηση, οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων, θύμισε ότι “στο πρώτο Μνημόνιο είχαν εγγράψει 50 δισ. Μάλιστα, κάποιοι τότε είχαν πει ότι είναι ένας αριθμός που είναι απολύτως ορθολογικός και η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου είχε αποτιμήσει στα 280 δισ. περίπου, την απόδοση των ακινήτων του Δημοσίου. Αυτά στο πρώτο Μνημόνιο, διότι στο τρίτο Μνημόνιο η αποτίμηση όλου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, δηλαδή της πλήρους εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, από το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται στα 9,6 δισ.”.

Επιπλέον ο Αλ. Τσίπρας έθεσε και τη διάσταση των επιτπώσεων των ιδιωτικοποιήσεων: “Τι θα σημαίνει αν αποκρατικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ; Ότι θα αυξηθεί το τιμολόγιο. Ή η ΔΕΗ; Τότε θα αυξηθεί το τιμολόγιο. Ή ότι θα αποκρατικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ; Σημαίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα μπορεί να παίρνει αυτά τα 800 ή 900 εκατομμύρια τον χρόνο που είναι τα κέρδη του ΟΠΑΠ. Και, άρα, θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά κενά”. Με δυο λόγια “αυτή η κυβέρνηση, αντί να διεκδικεί διαγραφή χρέους, επιμένει στις αποκρατικοποιήσεις", κατέληξε.

 

Τσίπρας - Δραγασάκης: Δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες

Έντονο ενδιαφέρον επεδείχθη από μερίδα του Τύπου για το θέμα των τραπεζών συνολικά, τον γάμο Εθνικής - Eurobank ειδικότερα. Αλ. Τσίπρας και Γ. Δραγασάκης απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του, έχει ως εξής:

“Άμεσα πρέπει όσες τράπεζες χρηματοδοτούνται από το ΤΧΣ να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο και να αλλάξουν οι διοικήσεις τους. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς γίνεται αυτές οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιούνται για τα επισφαλή τους δάνεια, για τα 'κόκκινα' δάνεια, και την ίδια στιγμή να συνεχίζουν να κυνηγάνε νοικοκυριά, να κυνηγάνε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, ζητώντας στο ακέραιο τις επισφαλείς γι' αυτές απαιτήσεις χάριν των οποίων οδηγήθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση", ήταν το εύλογο θέμα που ετέθη από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ: “Άρα, ανακεφαλαιοποίηση, τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο, νέες διοικήσεις και άμεσα αυτό που εμείς ονομάζουμε νέα σεισάχθεια, δηλαδή μερική διαγραφή χρεών ή, να το πω καλύτερα, αναπροσαρμογή των δανείων, ρύθμιση των δανείων ώστε ο καθένας, η καθεμιά να ρυθμίσει το δάνειό του με βάση τις νέες αποδοχές του μετά τις περικοπές που έχει δεχθεί το εισόδημα από τη μνημονιακή λαίλαπα”.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. δεν παρέλειψε, τέλος, να υπογραμμίσει “τον κίνδυνο του αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος, (που) είναι δεδομένος με αυτή την πορεία των πραγμάτων. Και είναι δεδομένος ακριβώς διότι με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε σε μια οικονομία που δεν μπορεί να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι ζόμπι, δεν είναι τραπεζικό σύστημα υγιές. Αν οι τράπεζες σήμερα είναι ανοιχτές, αυτό το οφείλουν στη λειτουργία του ΕLA”.

 

“Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο;”

Πιο εξειδικευμένα, για τη συγχώνευση της Εθνικής με την Eurobank, ο Γ. Δραγασάκης κατήγγειλε το έλλειμμα ενημέρωσης, ακόμη και σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση. "Από όσο γνωρίζω λοιπόν, εμείς δεν έχουμε καμία θεσμική ενημέρωση ότι υπάρχει θέμα αλλαγής των νόμων και των αποφάσεων, ανεξάρτητα αν εμείς συμφωνούμε ή διαφωνούμε με αυτούς τους νόμους. Η μόνη ενημέρωση που έχουμε είναι από τη Διοίκηση της Εθνικής, η οποία μας έχει πει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση από τον κ. Προβόπουλο ή τον κ. Στουρνάρα ότι έχει τεθεί κάποιο θέμα".

Και επαναλαμβάνοντας τη γνωστή ρήση, “ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;", την επέκτεινε θέτοντας τα εξής ερωτήματα: "Πού παίρνονται οι αποφάσεις; Και πότε θα ενημερωθούμε κι εμείς ως αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάτι αλλάζει απ’ αυτά που ξέρουμε ότι έχουν αποφασιστεί;"

Ο Γ. Δραγασάκης, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με δημόσιο χρήμα, επικαλέστηκε επίσης τη διεθνή εμπειρία (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Σουηδία), με την επισήμανση: “άρα άμεσα πρέπει να γίνουν τα αυτονόητα. Είναι λάθος να εμπλέκεται αυτή την ώρα το θέμα της ιδιοκτησίας των τραπεζών. Δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια ελεύθερα. Ο μόνος τρόπος για να σωθούν οι τράπεζες, όπως ελέχθη, είναι: περνάμε τώρα σε δημόσιο έλεγχο, ανασυγκροτείται το σύστημα και γίνεται ένας διάλογος αργότερα, στην πορεία, όπου εμείς θα καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις, άλλοι ενδεχομένως θα έχουν άλλες απόψεις, για τη μελλοντική αρχιτεκτονική του συστήματος".

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton