Καλόδεχτη, αλλά καθυστερημένη ευαισθησία
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/04/2013

ΤΗΣ ΜΠΕΤΗΣ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ*

Για τον κορεσμό της Φυλής και την ταλαιπωρία της Δ. Αττικής

- Όταν αναγγέλθηκε ο ΧΥΤΑ της Κερατέας, ο δήμαρχος και οι κάτοικοι επιδόθηκαν σε «ιερό πόλεμο» με τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, των συνδικαλιστών του, της νεολαίας του, ακόμα και κορυφαίων στελεχών.

- Σε εκδήλωση στο Σπόρτινγκ, δύο φίλτατα κορυφαία στελέχη (και καταρχήν μηχανικοί), ο αξέχαστος Γιάννης Μπανιάς κι ο πολύπλευρα χαρισματικός Αλέξης, αποθέωσαν την «εξέγερση της Κερατέας», προκαλώντας ενθουσιώδες χειροκρότημα σε πλατεία και κερκίδες ασφυκτικά γεμάτες. Αν δεν είχα μελετήσει το αντικείμενο και γράψει στην "Αυγή" διαφορετική άποψη, θα χειροκροτούσα με το ίδιο «πάθος». Αντίθετα, θύμωσα τόσο πολύ, ώστε παρ' ολίγο να ζητήσω τον λόγο «επί προσωπικού» (παλιό συνδικαλιστικό κόλπο για να πάρεις τον λόγο επί... μη προσωπικού). Τη διαφορετική άποψη την είχα καταγράψει σε άρθρο ("Αυγή" 13.3.2011) με επίγνωση ότι θα διαβαζόταν από ελάχιστους και με τίτλο "Πότε το καλύτερο είναι εχθρός του καλού".

Αντιγράφω αποσπάσματα:

- Όταν η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έδωσε μικρόφωνα καναλιών στους δημάρχους, κάτι που συνέπεσε με την έναρξη της ΕΠΑ, πολλοί αρχιτέκτονες χαρήκαμε ελπίζοντας ότι η αυξημένη δημοσιότητα ήταν γερό κίνητρο ανταπόκρισης των δήμων στις νέες αρμοδιότητες.

Η συνέχεια διαγράφηκε πολύ διαφορετικά. H χρυσή ευκαιρία καθημερινού τηλεοπτικού show δόθηκε μαζί με τo πρόγραμμα των πρώτων ΓΠΣ για μια από τις λίγες αρμοδιότητες που ώς τότε τους είχε αφήσει το κράτος, για τα σκουπίδια!

- Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Τέτοια απόρριψη, τέτοιες τηλεοπτικές κραυγές δημάρχων κατά των ΧΥΤΑ, ποιος τις περίμενε; Και μάλιστα χωρίς εναλλακτικές προτάσεις; [...] Ο «ιερός πόλεμος» της Κερατέας συνέχισε εκείνες τις κραυγές που άφησαν την Ελλάδα αγκαλιά με τις χωματερές της και με τα πληρωμένα ή διεκδικούμενα από την Ε.Ε. πρόστιμα.

- Ας επιστρέψομε στον ΧΥΤΑ της Φυλής, στο μαρτύριο των Λιοσίων κι όλης της Δ. Αττικής.

Ασφαλώς γνωρίζει η/ο συντάκτης του πρόσφατου άρθρου τουλάχιστον όσα μάθαμε όλοι από την τηλεόραση. Τη φρίκη του λόφου-χωματερής, τον απέραντο ξέχειλο σκουπιδότοπο με την αφόρητη δυσωδία, την «ομπρέλα» των αναρίθμητων αρπαχτικών πουλιών. Ασφαλώς άκουσε την έκκληση των οδηγών απορριμματοφόρων για αστυνομική προστασία κατά της Μαφίας, που τα σταματούσε για να αδειάσει ό,τι τη συνέφερε, ειδικά τα μέταλλα. Για την ανακάλυψη πτωμάτων που «ήταν αδύνατο να αναγνωριστούν». Προσωπικά όταν ξέσπασε η υιοθετημένη θριαμβικά από τον πολιτικό μας χώρο «επανάσταση Κερατέας και συμμάχων», υποψιάστηκα ακόμα και προβοκάτσια των μαφιόζων της Φυλής, που δεν ήθελαν την κατάργηση του σκουπιδότοπου.

- Κι επειδή από το '83 μέχρι σήμερα δεν «επαναστάτησε» κατά των ΧΥΤΑ μόνο η Κερατέα κι επειδή τα πάμπολλα σχετικά κονδύλια της Ε.Ε. μετατράπηκαν σε πρόστιμα, πώς να μην κορεστεί ο ΧΥΤΑ της Φυλής πριν καλά-καλά τελειώσει (το 2008) και λειτουργήσει;

- Ας ξαναθυμίσω το παράδειγμα του ΧΥΤΑ της Πάτρας, που υιοθετήθηκε αμέσως, τη δεκαετία '90, από δήμαρχο με διαφορετικές παραστάσεις από σπουδές εκτός Ελλάδας, και κατασκευάστηκε το 1991. Συμπτωματικά σε συνθήκες ίδιες (απόσταση από τις παρυφές της πόλης, ανάγλυφο εδάφους) με της τόσο διασυρμένης επιλογής της Κερατέας. Την καταπράσινη πευκόφυτη διαδρομή ώς τον ΧΥΤΑ δεν την υποβάθμισαν ούτε τα παλιά ανοιχτά απορριμματοφόρα, ούτε η λειτουργία του ίδιου, μολονότι δεν εξυπηρετούσε μόνο την τρίτη σε μέγεθος ελληνική πόλη και πρωτεύουσα του Καποδιστριακού δήμου, αλλά και τους χαμηλότερους οικισμούς του Παναχαϊκού, γλυτώνοντας έτσι τις κοντινές χαράδρες από απορρίμματα. Πιστεύω ότι ένας από τους σοβαρούς παράγοντες διάσωσης από την πύρινη λαίλαπα της Αχαϊας είναι κι αυτός.

- Και τώρα τι γίνεται, συντρόφια; Θα στηρίξουν οι οργανώσεις μας της Πελοποννήσου τις ρίψεις στην κορεσμένη Φυλή και οι οργανώσεις της Αττικής την απαγόρευσή τους;

- Ή θα διεκδικήσουμε όλοι την επίσπευση των νέων ΧΥΤΑ που εκκρεμούνε και στις δύο περιοχές; Φυσικά και της πλήρους με σημερινά δεδομένα εγκατάστασης (διαλογή - διαχωρισμός οργανικών ουσιών - ΧΥΤΥΠ - Ανακύκλωση), χωρίς όμως να τορπιλίζουμε, να καθυστερούμε το καλό, επιμένοντας για το καλύτερο.

- Κανενός αριστερού κόμματος οι συλλογικότητες, ο ακτιβισμός, δεν τεκμηρίωσε τόσο υπεύθυνα, μελετημένα, καταλυτικά, τις διαφωνίες, τις αντιστάσεις του, αλλά και δεν προχώρησε σε θετικό έργο συμπαράστασης, αλληλεγγύης, βοήθειας λειτουργικής και θεσμικής ακόμα και προς την κυβέρνηση.

- Καμιάς αντιπολίτευσης και δη αξιωματικής οι βουλευτές όλοι δεν επεξεργάστηκαν με τόση ευθύνη θέματα της περιοχής τους ή των γνώσεών τους. Δεν παίρνουν τον λόγο μελετημένοι, αντικειμενικοί, ψύχραιμα καταλυτικοί σε επιτροπές, κόντρα σε αδίστακτες πλειοψηφίες συγκάλυψης, διαστρέβλωσης, ταφής της αλήθειας από τον δικομματισμό: Βατοπέδι, Siemens, λίστα Λαγκάρντ τώρα, όπου η προστασία των πλουσίων οφειλετών που άρχισε από «σοσιαλιστικό sic!» κορυφαίο τρίδυμο απόκρυψης (και αλλοίωσης; αναμένουμε) με επιμήκυνση-καθυστέρηση της διαδικασίας και ουρλιαχτά κατά της υπεύθυνης διερεύνησης.

- Δεν αξίζει, δεν μας αξίζει, τόσες γνώσεις, έργο, μόχθος, τόση εσωτερική δημοκρατία κόμματος κόντρα στην κατάλυσή της από τις τρεις κυβερνήσεις, να ξοδεύονται και για βιαστικά OXI, για αρνητικές επιλογές.

 

* Η Μπέτη Βακαλοπούλου είναι δρ αρχιτέκτων - πολεοδόμος

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton