Αλέξης Τσίπρας: Το μοντέλο της Κύπρου θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο τον Νότο
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/04/2013

Το μοντέλο του κουρέματος καταθέσεων σχεδιάστηκε για να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που βρίσκονται υπό την κηδεμονία της τρόικας κι όχι μόνο για την Κύπρο, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στους εργαζόμενους -ενοικιαζόμενους μέσω εταιρειών και μη- της Εθνικής Τράπεζας στα γραφεία της στον Γέρακα.

Μαζί με τον λαό μπορούμε να κερδίσουμε τη μάχη με την τρόικα

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι είναι αδιανόητο να πανηγυρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την τραγωδία της Κύπρου, τόνισε ότι το Μνημόνιο έχει στόχο την επιβολή του καθεστώτος της επισφάλειας για όλους τους εργαζόμενους και σημείωσε πως οι ξένες επενδύσεις που υπόσχεται ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δεν πρόκειται να έρθουν, καθώς η οικονομία της χώρας έχει καταρρεύσει.

Επιπλέον εξήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προ Μνημονίου επίπεδα και θα μεριμνήσει ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες θεσμικές τομές με σκοπό να εξαλειφθούν οι επισφαλείς σχέσεις εργασιακής απασχόλησης. Μια κυβέρνηση, υπογράμμισε, η οποία θα πορευτεί μαζί με τον αγωνιζόμενο λαό στη δύσκολη αναμέτρηση με την τρόικα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσκεψη στον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο έγινε με αφορμή τη θέσπιση από 1ης Απριλίου του νέου μνημονιακού τρόπου υπολογισμού του κατώτερου μισθού με απόφαση πλέον του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και όχι με υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων.

Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων της ΕθνοData, την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΣΥΔΑΠΤΤ (Συλλόγου Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα) και με τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσω άλλων εταιρειών (ICAP, Mellon) που επίσης εργάζονται για την Εθνική Τράπεζα, αλλά και τον εκπρόσωπο των εργαζόμενων του τοπικού σωματείου εργαζομένων της Ε.Τ.

Εκεί οι εργαζόμενοι εξέθεσαν τα επιπρόσθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της “ειδικής” αυτής σχέσης εργασίας, σε σχέση με τους μισθούς αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα. Ο Αλ. Τσίπρας συνοδευόταν από τους βουλευτές Δημήτρη Στρατούλη, υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Εργασίας, Αλέξη Μητρόπουλο, υπεύθυνο της ΕΕΚΕ Δημόσιας Διοίκησης, και τους βουλευτές Μαρία Μπόλαρη, Γιάννη Σταθά και Κώστα Μπάρκα και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Ζώη Πεππέ.

 

Θα ισοφαρίσουν τη χασούρα με κούρεμα καταθέσεων

Μιλώντας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως “κάποιοι μας είπαν ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση. Εμείς θα πούμε ότι η Κύπρος είναι περίπτωση προς μελέτη, η οποία το επόμενο διάστημα, το λένε, δεν το κρύβουν, το λέει ο επικεφαλής του Eurogroup, το υπονοεί ο κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του, η Κύπρος θα είναι περίπτωση που θα ακολουθηθεί, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα του Νότου, που βρίσκονται υπό την ασφυκτική κηδεμονία της τρόικας, είτε σε Μνημόνια είτε έξω από Μνημόνια”.

Πρόσθεσε δε πως η τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού "έχουν αποφασίσει να ισοφαρίσουν τη χασούρα τους (σ.σ.: των τραπεζών), χασούρα που έχει γίνει είτε από την αλόγιστη επέκταση του παρελθόντος σε δάνεια τα οποία σήμερα, μέσα από την τραγική πολιτική της ύφεσης, δεν μπορούν να αποπληρωθούν, είτε από τα αδιέξοδα των μνημονιακών τους επιλογών, [...] ενδεχομένως και μέσα από ένα κούρεμα καταθέσεων".

Και πρόσθεσε: “Τα χρηματοδοτικά κενά στους τραπεζικούς ισολογισμούς, σε συνδυασμό με τα 2,7 δισ. δημοσιονομικού ελλείμματος που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας, ενέχουν τον μεγάλο κίνδυνο η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα να μην είναι μια ανοιξιάτικη βόλτα, μια ανοιξιάτικα εκδρομή των Βορειοευρωπαίων στον μεσογειακό Νότο, αλλά να εγκυμονεί κινδύνους για νέους εκβιασμούς”.

 

Απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης στην τραγωδία της Κύπρου

“Με τι ακριβώς πανηγύριζαν; Με την καταστροφή της Κύπρου;" αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την Κύπρο. Επιπλέον, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται το τελευταίο διάστημα ότι η περίπτωση της Κύπρου συνιστά τη διάψευση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως “κάποιοι βγήκαν να πουν ότι η τραγωδία της Κύπρου είναι η τραγωδία του ΣΥΡΙΖΑ. Ναι. Βεβαίως... Γιατί η εθνική τραγωδία, η τραγωδία του λαού μας, είναι τραγωδία και για μας. Άραγε γι' αυτούς τι είναι; Επιτυχία; Αυτοί πανηγυρίζουν με την καταστροφή της Κύπρου; Επιχαίρουν μ' αυτό το κακό που βρήκε τον κυπριακό λαό και μας λένε ότι πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο;”

 

Στόχος η γενίκευση της εργασιακής επισφάλειας

Ο Αλ Τσίπρας επεσήμανε κατά την ομιλία του πως ο στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι η πλήρης αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους: “Το καθεστώς της ανασφάλειας επελέγη ως θεσμικό πλαίσιο για την εργασία στη χώρα μας από τις κυβερνήσεις του μνημονίου”. Και πρόσθεσε: “Στόχος τους είναι να γίνουμε όλοι επισφαλείς εργαζόμενοι. Στόχος τους είναι να μην υπάρχει καθεστώς ασφαλούς εργασίας".

Ακόμα τόνισε ότι "στόχος της μνημονιακής πολιτικής είναι να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια χώρα συγκρίσιμη σε ό,τι αφορά την οικονομία της και το εργασιακό της καθεστώς με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όχι με κεντροευρωπαϊκές χώρες, αλλά με χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Κι αυτό που σας λέω δεν είναι ένας ισχυρισμός τον οποίον τον κάνουμε για να πούμε κάτι ακόμα από το μπαλκόνι, αλλά είναι ένας ισχυρισμός που βασίζεται στο ίδιο το Μνημόνιο. Γιατί υπάρχει η ρήτρα της συγκρίσιμης ευθυγράμμισης, της ανταγωνιστικής υποτίμησης με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης".

 

Μαζί με τον λαό για την ανατροπή

“Αν αύριο γίνουμε κυβέρνηση και επιμείνουμε, και θα επιμείνουμε παρά τους εκβιασμούς που θα δεχθούμε, προκειμένου να κερδίσουμε, στο τέλος θα χρειαζόμαστε διαρκώς τη στήριξη, την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τον αποφασιστικό ρόλο του λαϊκού παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της μάχης με την τρόικα.

Αναφερόμενος στις κινήσεις που θα κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ό,τι αφορά την επισφάλεια και τον κατώτατο μισθό, ο Αλ Τσίπρας επεσήμανε πως ο βασικός στόχος είναι “να ξαναφέρουμε το πλαίσιο της εργασιακής νομοθεσίας εκεί που το βρήκαμε, δίνοντας ακόμα περισσότερες δυνατότητες στους εργαζόμενους. Να αποδομήσουμε το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια.

Και πρόσθεσε: “Μας λένε: 'Μπορείτε να επαναφέρετε το κατώτατο μισθό;'. Εμείς λέμε, μπορούμε δεν μπορούμε, θα το κάνουμε για έναν λόγο. Είναι η μόνη προϋπόθεση για να ξανακινήσει η οικονομία”.

 

Δεν γίνεται να υπάρξουν επενδύσεις σε μια κατεστραμμένη οικονομία

“Πού είναι οι επενδυτές;” αναρωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας σχολιάζοντας τις υποσχέσεις του κ. Σαμαρά για ανάπτυξη μέσω ξένων επενδύσεων. Επιπλέον υπογράμμισε πως “οι επενδυτές δεν έρχονται γιατί δεν θα έρθουν ποτέ να επενδύσουν σε μια οικονομία που καταρρέει, σε μια οικονομία που κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα κι όταν διαρκώς ψηφίζονται μέτρα λιτότητας, ύφεσης, όταν είμαστε διαρκώς σε αυτό το σπιράλ του θανάτου”.

 

Μόνος δρόμος οι συλλογικοί αγώνες όλων των εργαζομένων

Στη συνάντηση που είχε με τους αντιπροσώπους των εργαζομένων, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματα των επισφαλώς εργαζόμενων είναι οι κοινοί αγώνες με τους μόνιμους υπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας. Επιπλέον τόνισε πως η σπουδή της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα εργασιακά στο 3ο μνημόνιο είχε ως στόχο ειδικά τους τραπεζικούς υπάλληλους. Κατά την ομιλία του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε πως “η αλήθεια είναι ότι στον τραπεζικό κλάδο, ιδιαίτερα, οι επιδιώξεις της τρόικας, και εσωτερικού και εξωτερικού, είναι να προκαλέσουν ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα[...]. Στον τραπεζικό κλάδο λοιπόν έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε συρρικνώσεις, μέσα από τις συγχωνεύσεις που κάνουν, που σημαίνει συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού”.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την αποτυχία της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων από πλευράς κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ τόνισε πως “ο κ. Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία προκειμένου να αποτρέψει επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα”.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton