ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΔΗΜ.ΑΡ.: Ή ψηφίζετε ή φεύγετε
Λιονάκης Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/04/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Το "χαράτσι" δοκιμάζει τη συνοχή των δύο κομμάτων και της... κυβέρνησης

Προ αποφάσεων που θα καθορίσουν την κυβερνητική ισορροπία βρίσκονται οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ., ενόψει της αυριανής σύσκεψης με τον Αντ. Σαμαρά, λίγες ώρες πριν την έλευση της τρόικας. "Εμβρυουλκό" των εξελίξεων για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν τα δύο κόμματα κυρίως απέναντι στην αναμενόμενη απόφαση του πρωθυπουργού και των δανειστών να συνεχιστεί η είσπραξη του "χαρατσιού" μέσω της ΔΕΗ.

Η στάση του Φ. Κουβέλη, που δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε αυτό το "νέο μέτρο" και τονίζει ότι δεν πρόκειται να το ψηφίσει, "στριμώχνει" τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος δέχεται την ίδια εσωκομματική πίεση από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και το ενδεχόμενο στήριξης νέων μέτρων, όπως συμβαίνει και στο κόμμα του Φ. Κουβέλη. Ενδεικτική αυτών των δεδομένων για τη ΔΗΜ.ΑΡ. είναι και η εξέλιξη με τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα από δυσαρεστημένα πρώην μέλη της, καθώς επίσης και οι αιχμές του βουλευτή της, Γ. Πανούση, ο οποίος δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ότι "αν δεν υπάρχει σχέδιο από την κυβέρνηση, η κόκκινη γραμμή θα γίνει ροζ, θα γίνει άσπρη, θα γίνει μαύρη, θα εξαφανιστεί".

Ωστόσο, η καταψήφιση του σχεδίου "Αθηνά" εκ μέρους της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο επιτελείο της Ιπποκράτους, με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει απρόθυμο να συνεχίσει να υπερψηφίζει νομοσχέδια με τα οποία δηλώνει ότι διαφωνεί και να "κρύβεται" πίσω η ΔΗΜ.ΑΡ. Όμως χτύπησε και "καμπανάκι" για το το θα πράξει ο κυβερνητικός εταίρος και στην περίπτωση του "χαρατσιού". Εάν η ΔΗΜ.ΑΡ. καταψηφίσει την επέκταση της εφαρμογής του "χαρατσιού", το ΠΑΣΟΚ, που και εκείνο διαφωνεί με αυτό το μέτρο, θα έχει μείνει εκτεθειμένο. Διότι, παρ' όλο που διαφωνεί, ο Ευ. Βενιζέλος προσβλέπει και σε έναν ισχυρό και συμβολικό ανασχηματισμό, κάτι που προϋποθέτει να έχουν αποφευχθεί προηγουμένως οι ενδοκυβερνητικές αναταράξεις μεταξύ των τριών.

 

ΠΑΣΟΚ: Η όποια απόφαση, θα στηριχτεί και από τα τρία κόμματα

Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για τη στάση της ηγεσίας της ΔΗΜ.ΑΡ., όπως συνεχίζουν να την εκφράζουν στενοί συνεργάτες του, σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από την Αγ. Κωνσταντίνου. Στο ΠΑΣΟΚ ζητούν από εδώ και μπρος οι κυβερνητικοί εταίροι "να μοιράζονται δίκαια το κόστος και το όφελος", προειδοποιώντας ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν θα σηκώσει πάλι βάρη που δεν του αναλογούν για να προστατευθούν άλλοι εταίροι από το βάρος παλαιότερων ή τωρινών επιλογών τους". Με αυτές τις σαφείς αιχμές, το ΠΑΣΟΚ αφήνει να εννοηθεί ότι εάν δεν ψηφίσει η ΔΗΜ.ΑΡ., το ίδιο θα πράξει και εκείνο. Ενδεχόμενο που δεδομένης της επιθυμίας του Ευ. Βενιζέλου να μπει στην κυβέρνηση, μάλλον φαίνεται να αποτελεί μέσο πίεσης προς τον κυβερνητικό του εταίρο, παρά πραγματική "απειλή" της κυβερνητικής συνοχής.

Χθες, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Γ. Μανιάτης, επανέλαβε (ρ/σ Real) ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί το Ειδικό Τέλος Ακινήτων και το 2013 και πως αν και το υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να είναι έτοιμο να εφαρμόσει το εναλλακτικό σχέδιο για το οποίο είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, δεν ήταν. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "συμμετέχουμε ως εταίροι σε μια τρικομματική κυβέρνηση", "κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από οποιονδήποτε άλλον" και ότι "άρα, όποια απόφαση παρθεί, η απόφαση θα στηριχθεί και εφαρμοστεί και από τα τρία κόμματα". Στο ίδιο πνεύμα, είπε ότι "σε κάθε περίπτωση κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βεβαιότητα ή την παρελθούσα βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει όλα τα μέτρα. Όλοι θα βρεθούμε ενώπιον των ευθυνών μας".

Οι παραπάνω αναφορές έρχονται σε αντιδιαστολή με τον συλλογισμό που είχε εκφράσει προ καιρού ο Ευ. Βενιζέλος αναφορικά με τον ανασχηματισμό, ότι δεν θα εξαρτήσει τις πρωτοβουλίες του από τον Φ. Κουβέλη. Έτσι άφηνε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να συνεχίσει η κυβέρνηση και χωρίς εκείνον, κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί σε περίπτωση που η ΔΗΜ.ΑΡ. καταψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στο δόγμα που αποκλείει την έξοδο από τη συγκυβέρνηση: "Θα ανέβουμε μαζί με τη χώρα".

 

Ν. Τσούκαλης: Να ξεπεράσουμε το ποιος θα εισπράξει τι

Πάντως, καθ' ότι, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η επέκταση της καταβολής του "χαρατσιού" μέσω ΔΕΗ δεν αποκλείεται να μην περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα βρεθεί προ νέων διλημμάτων, καθώς θα πρέπει να... αποδείξει με κάποιον τρόπο την επιμονή της στην απόρριψη αυτού του μέτρου. Από την άλλη, εάν οι εταίροι δεν κληθούν να ψηφίσουν γι' αυτό, ενδεχομένως να βρουν σε αυτό ένα "πάτημα" για να... κάνουν τα στραβά μάτια, μπροστά στη διασάλευση της κυβερνητικής ενότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η στάση των δύο κομμάτων θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν με τον Αντ. Σαμαρά, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια "λύση" ώστε να "νομιμοποιούνται" οι δύο εταίροι να τη στηρίξουν. Έτσι, ενώ ο Σπ. Λυκούδης επανέλαβε (ΕΡΤ) χθες ότι "δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα, γιατί δεν αντέχει άλλο η κοινωνία... Το χαράτσι και για το 2013 είναι νέο μέτρο", ο Ν. Τσούκαλης εμφανίστηκε περισσότερο διαλλακτικός, αναφέροντας (ρ/σ Alpha) ότι "πρέπει να ξεπεράσουμε το ποιος θα εισπράξει τι, αν θα το εισπράξει το τέλος η ΔΕΗ ή οι μηχανισμοί" και ότι πάντως "πρέπει να έχει δημιουργηθεί η βάση δεδομένων και από τον Σεπτέμβριο να αρχίσει να εισπράττεται το Τέλος Ακινήτων".

 

Αιχμές ΔΗΜ.ΑΡ. προς Γ. Στουρνάρα, μέσω Αντ. Μανιτάκη

Η στάση της ΔΗΜ.ΑΡ. συνδέεται πάντως και με την "επίθεση" που δέχεται ο Αντ. Μανιτάκης και η οποία εκτιμούν ότι ενορχηστρώνεται από τον Γ. Στουρνάρα. Ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης -ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες "κινδυνεύει" σε περίπτωση ανασχηματισμού- δήλωσε χτες ότι "στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το αγκάθι δεν είναι η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο", αφήνοντας έτσι αιχμές προς τον υπουργό Οικονομικών και εκφράζοντας εμμέσως τη δυσφορία της ΔΗΜ.ΑΡ. για τους χειρισμούς του, που φέρνουν "προ τετελεσμένων" τους κυβερνητικούς εταίρους.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton