The Economist: Δεύτερη αστοχία
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/03/2013

Έπειτα από μία εβδομάδα κατά την οποία, το πρώτο κακοσχεδιασμένο πρόγραμμα διάσωσης ξεδιπλώθηκε εν μέσω αγανάκτησης για την ιδέα να παρακρατηθεί ένα μέρος των εγγυημένων καταθέσεων, μια δεύτερη συμφωνία για το νησί εγκρίθηκε τις πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου. Το σχέδιο, που φορολόγησε τους επενδυτές των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου αλλά άφησε ανέπαφες τις εγγυημένες καταθέσεις, ήταν βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχο του. Ωστόσο, η οικονομία οδεύει προς την καταστροφή και για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωζώνης τέθηκαν σε εφαρμογή έλεγχοι στις κινήσεις κεφαλαίων. Επομένως δεν πρόκειται για θρίαμβο.

Η αρχική ανακούφιση των αγορών για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν εκδιώχθηκε από το ευρώ σύντομα υποχώρησε καθώς ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο Ολλανδός επικεφαλής του Eurogroup ξέφυγε από το σενάριο. Αντί να παρουσιάσει, όπως συνήθως, τη συμφωνία για την Κύπρο ως εξαίρεση, δήλωσε ότι η φορολόγηση των τραπεζικών επενδυτών, ακόμη και των ανασφάλιστων καταθέσεων, αποτελεί ένα νέο μοντέλο. Παρότι ανασκεύασε γρήγορα τις δηλώσεις του αυτές όταν οι αγορές πανικοβλήθηκαν, ο Ντέισελμπλουμ αποκάλυψε απλώς δημοσίως αυτό που οι βορειοευρωπαίοι δανειστές συζητούν κατ' ιδίαν. Έχουν κουραστεί να διοχετεύουν ρευστό στις χώρες της περιφέρειας και θα προτιμούσαν η ιδέα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω του ειδικού ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης να παραμείνει ακριβώς αυτό: μία ιδέα.

Βάσει της δεύτερης συμφωνίας, το δάνειο από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ δεν θα ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Η νέα συμφωνία εγκαταλείπει την ιδέα της επιδρομής στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ που εξευτέλισε τις ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Τελικά, οι Κύπριοι συμφώνησαν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί τη Λαϊκή, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα του νησιού. Τα κακά της δάνεια θα πεταχτούν σε μια "κακή τράπεζα" που θα πάρει επίσης και 4,2 δισεκατομμύρια ανασφάλιστων καταθέσεων που μάλλον δεν θα επιβιώσουν της εμπειρίας.

Ό,τι απομένει, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλισμένων καταθετών θα πάει στην Τράπεζα της Κύπρου που θα αναδιαρθρωθεί και θα ανακεφαλοποιηθεί μετά τη διαγραφή ομολόγων και ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι καταθέσεις αυτές, που υπολογίζονται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, θα "παγώσουν" περιμένοντας το κούρεμα που θα προκύψει από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Οι απώλειες δεν αναμένεται να είναι τόσο σοβαρές όσο εκείνες στη Λαϊκή αλλά ενδέχεται να φτάσουν σε ποσοστό το 40%.

 

***

 

Το δεύτερο πακέτο ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με την πρόταση του ΔΝΤ και των Γερμανών που είχε απορριφθεί από τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη. Οι πυρετώδεις προσπάθειες για την προσέλκυση βοήθειας από τη Ρωσία -πηγή πολλών μεγάλων καταθέσεων- αποδείχτηκαν άκαρπες. Το τελεσίγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η έκτακτη βοήθεια θα σταματούσε μετά την 25η Μαρτίου αν δεν υπήρχε συμφωνία, άφησε την Κύπρο με ελάχιστα περιθώρια ελιγμών. Και χάρη στη νομοθεσία που εγκρίθηκε την τελευταία στιγμή στη Λευκωσία, ο Αναστασιάδης δεν χρειάστηκε να θέσει την αναθεωρημένη συμφωνία υπό την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Οι επίσημοι δανειστές ενδέχεται να κρίνουν τη συμφωνία ως επιτυχημένη. Δεν χρειάστηκε να υλοποιήσουν την μόλις συγκαλυμένη απειλή τους να πετάξουν την Κύπρο έξω από το ευρώ με όλη τη ζημιά που αυτό θα προκαλούσε στο ενιαίο νόμισμα. Χάραξαν μια νέα πορεία για τη ζώνη του ευρώ σε ό,τι αφορά τις παραπαίουσες τράπεζες: τη διάσωση από τους επενδυτές αντί για τη διάσωση από τους φορολογούμενους. Και το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο αποδεκτό στους καχύποπτους ψηφοφόρους, καθώς τα χρήματα δεν θα πάνε στις μεγάλες τράπεζες της Κύπρου. Αυτό διευκολύνει ιδιαίτερα τους Γερμανούς να περάσουν τη χρηματοδότηση από την Μπούντενσταγκ.

 

***

 

Ωστόσο, η κυπριακή διάσωση ενδέχεται τελικά να στοιχειώσει τους δημιουργούς της. Η επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων, που εγκρίθηκαν από το κυπριακό κοινοβούλιο στις 22 Μαρτίου, αποτελεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Παρότι οι έλεγχοι απαγορεύονται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, υπάρχει μια ρήτρα που τους επιτρέπει για έξι μήνες σε εξαιρετικές περιστάσεις. Ο Αναστασιάδης επιμένει ότι οι περιορισμοί θα είναι "πολύ προσωρινοί", ωστόσο η ιστορία υποδηλώνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ για περισσότερο καιρό από ό,τι αναμένεται. Για παράδειγμα, παραμένουν σε ισχύ στην Ισλανδία, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή τους. Αν οι περιορισμοί παραμείνουν για κάποιο διάστημα, η Κύπρος θα ανήκει στη νομισματική ένωση μόνο ονομαστικά. Ένα κυπριακό ευρώ, περιχαρακωμένο μέσα στα σύνορα του νησιού, δεν θα είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα νομίσματα στην υπόλοιπη ζώνη.

Και, όσο και αν διαμαρτύρεται ο Ντέισελμπουμ σχετικά με αυτό που πραγματικά εννοούσε, η κυπριακή διάσωση αποτελεί ένα σήμα κινδύνου για τους επενδυτές αδύναμων τραπεζών σε όλη τη ζώνη του ευρώ. Οι μεγαλοκαταθέτες θα μπουν στον πειρασμό να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό. Παρότι οι μικροκαταθέτες δεν απομακρύνονται με την ίδια άνεση, η μαζική φυγή κεφαλαίων είναι τώρα περισσότερο πιθανή όταν εκκρεμούν προγράμματα διάσωσης. Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα γεμάτη καταθέσεις. Η ευρωπαϊκή ηγεσία υποτιμά τον βαθμό κατά τον οποίο τα γεγονότα στην Κύπρο μπορεί να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

Οι Κύπριοι έχουν λόγους να θρηνούν για το γεγονός ότι οι διασώστες τους δημιούργησαν μια έρημο και την αποκάλεσαν ειρήνη. Η μικροσκοπική οικονομία τους δέχτηκε ένα σαρωτικό πλήγμα. Οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 5% μέσα στην επόμενη διετία ήταν ήδη αρκετά άσχημες. Σήμερα πιθανολογείται ότι η ύφεση ενδέχεται να φτάσει και το 20%. Κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι το χρέος θα είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί. Η συμφωνία για το πακέτο διάσωσης μπορεί σήμερα να ικανοποιεί τους δανειστές, ωστόσο πολύ σύντομα ίσως κληθούν να παραδώσουν ακόμη ένα.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton