Η Ε.Ε. σε κρίση στρατηγικής
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/03/2013

Του Στέλιου Παππά*

Πυκνώνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι η στρατηγική της «νεοφιλελεύθερης ανασυγκρότησης» της Ε.Ε. βρίσκεται σε κρίση.

Οι μηχανισμοί δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποδεικνύονται ανίκανοι να εξυγιάνουν και να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα ακόμη και μιας μικρής χώρας όπως η Κύπρος και φυσικά ανίκανοι να εξυγιάνουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι φορτωμένο με τοξικά

Μόνο οι δογματικοί του νεοφιλελευθερισμού ζουν στην νιρβάνα τους. Οι σημερινές ηγεσίες της Ε.Ε. και ειδικότερα της Ευρωζώνης είναι υπεύθυνες και υπόλογες στους λαούς της Ευρώπης, διότι:

* Στο σύνολο της η Ε.Ε. και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε ύφεση.

* Μια σειρά από χώρες βρίσκονται σε πτωχευτικό πλαίσιο και υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες των Μνημονίων.

* Εντείνονται τα φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης στο έδαφος της ανεργίας που καλπάζει προς τα πάνω.

* Οι μηχανισμοί δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας αποδεικνύονται ανίκανοι να εξυγιάνουν και να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα ακόμη και μιας μικρής χώρας όπως η Κύπρος και φυσικά ανίκανοι να εξυγιάνουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι φορτωμένο με τοξικά.

* Η περίπτωση της Κύπρου αποδεικνύει ότι ένα από τα κεντρικά θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης, το Eurogroup, αμφισβητεί τον εαυτό του και την Ευρωζώνη, αφού υπονόμευσε την αρμοδιότητά του να περιφρουρεί την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Διέσπειρε τεράστια ανησυχία στην Ευρώπη ενισχύοντας τη διαφυγή κεφαλαίων από τις πιο εύθραυστες οικονομίες στις πιο σταθερές.

* Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε το κοινοτικό πλαίσιο 2014-2020.

* Η Χάρτα Δικαιωμάτων, που έχει προσαρτηθεί στη Συνθήκη της Λισσαβώνας, παραβιάζεται σε μια σειρά ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, με κεντρικό το δικαίωμα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

* Η Βρετανία διαλαλεί την πρόθεσή της να πάει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

* Η Τουρκία σκέπτεται να παγώσει την ενταξιακή της διαδικασία και εξετάζει μαζί με Πακιστάν και Ινδία τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) όπου συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα, Καζακστάν, Κιργισία και Ουζμπεκιστάν.

* Η ένταξη της Κροατίας έχει φρενάρει.

* Ο ευρωσκεπτικισμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες διευρύνεται.

* Οι ηγεσίες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, αντί να κατανοήσουν τις συνέπειες, συνεχίζουν το σχέδιο για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Αυτό έχει δημιουργήσει ευρύτερη γεωστρατηγική αστάθεια και ανασφάλεια, καθώς παραβιάζονται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική αξιοπρέπεια λαών.

Οι τελευταίες 10 χώρες που εντάχθηκαν στην Ε.Ε. έχουν μέσο μισθό τέσσερις και πέντε φορές μικρότερο από τις χώρες του σκληρού πυρήνα. Αυτό σε συνδυασμό με την οδηγία Μπολκεστάιν υπονομεύει και το βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης του σκληρού πυρήνα.

Στην Κύπρο επιβεβαιώθηκε ότι το πρόβλημα είναι συστημικό. Άρα πρέπει να αναζητηθεί λύση συνολική για την Ευρωζώνη, την Ε.Ε., τον τρόπο που οικοδομήθηκαν και τις πολιτικές που ασκούνται.

Η λύση πρέπει να υπάρξει άμεσα, εδώ και τώρα, μέσα από διεθνή διάσκεψη για το χρέος και την κρίση, με τη συμμετοχή και δυνάμεων πέραν της Ε.Ε. Ας μην σκίζουν τα ρούχα τους οι Φαρισαίοι του νεοφιλελευθερισμού. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Ευρωζώνη και όχι στα κράτη - μέλη. Δεν είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία χθες, η Κύπρος σήμερα και η Γαλλία αύριο.

Αλλά ας μην έχουν αυταπάτες.

Η Αριστερά δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Η δική μας λύση είναι μια άλλη πορεία στα πράγματα, που μπορεί να ξεκινήσει σήμερα, αν και έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες.

Η διεθνής διάσκεψη για το χρέος και την κρίση θα πρέπει να έχει ως αφετηρία:

* Ελάχιστο δίχτυ προστασίας για αποτροπή φαινομένων ανθρωπιστικής κρίσης.

* Αποτροπή φαινομένων έντασης του νομισματικού πολέμου. Άρα διεθνείς διαφανείς διαδικασίες κοινών πολιτικών για τη ρύθμιση των νομισματικών διακυμάνσεων. (Απαλλαγή από τα σημερινά νεοφιλελεύθερα δόγματα, αποτροπή σχεδίων για πολλαπλές ταχύτητες και «ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ε.Ε.». Μελέτη ιδεών όπως η ιδέα για νέο νόμισμα ως παγκόσμιο αποθεματικό.)

* Συνολική αναμόρφωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος με κεντρικό χαρακτηριστικό τον δημοκρατικό έλεγχο, την αποτροπή φαινομένων που επιτρέπουν τη δημιουργία τοξικών προϊόντων και με στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας

* Η τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση να συνδυαστεί με μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημοκρατίας στην Ε.Ε. Χωρίς αυτές, είναι αδιανόητη η συνέχιση της λειτουργίας της Ευρωζώνης. Ήδη έχουν προκληθεί τεράστιες οδύνες με τις εμμονές στα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.

* Κατάργηση των φορολογικών παραδείσων, του φορολογικού ντάμπινγκ και σταδιακή εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών στην Ε.Ε. με προοπτική παγκόσμιες διευθετήσεις.

* Αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Η Αριστερά οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Να αλλάξουμε τον νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των πολιτικών της Ε.Ε.

Να ευαισθητοποιήσουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις χώρες με τις πιο ασταθείς οικονομίες και για τον επικίνδυνο χαρακτήρα της πολιτικής των συντηρητικών δυνάμεων της Γερμανίας, που οδηγούν στα όρια διάλυσης την Ε.Ε.

Για τον λόγο αυτό νομίζω ότι χρειάζεται:

* Πρωτοβουλία του προεδρείου του ΚΕΑ σε θεσμικό επίπεδο στην Ε.Ε.

* Άμεση συνεννόηση των ευρωβουλευτών του ΚΕΑ ώστε να εκπονηθεί σχέδιο για τη μεγίστη δυνατή διεύρυνση του μετώπου.

* Να αξιοποιήσουμε το όχι του Ευρωκοινοβουλίου για τον πλαίσιο προϋπολογισμού 2014-2020.

* Να σταματήσει η αντιδημοκρατική συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης.

* Να ακούσουμε τη φωνή των συνδικάτων και της Τ.Α. και των μεγάλων πανευρωπαϊκών κινητοποιήσεων στις πλατείες.

* Να ενισχύσουμε την προσπάθεια αριστερών και ευρύτερων δυνάμεων για κοινές δράσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία, Ιταλία στο πλαίσιο μιας γενικότερης ενότητας με τους εργαζομένους και τους λαούς της Ευρώπης.

* Να απευθυνθούμε στον γερμανικό λαό και να θέσουμε το ζήτημα των κινδύνων που προκύπτουν για την πολιτική σταθερότητα από τους ηγεμονισμούς και την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της γερμανικής κυβέρνησης. Να του πούμε ότι τον οδηγεί για μια ακόμα φορά να καταστεί υπόλογος έναντι της Ιστορίας και των λαών.Η γερμανική ηγεσία, ανιστόρητη και επικίνδυνη

Η συμμετοχή των κρατών και των λαών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Ευρωζώνη αποτελεί εθελοντική προσχώρηση σε μια ισότιμη συνεργασία. Αν κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται αυτό και αξιοποιούν το πολιτικό τους μέγεθος για να επιβάλουν την ηγεμονία τους, αργά ή γρήγορα θα αντιληφθούν το οδυνηρό λάθος που κάνουν, διότι ουδείς λαός είναι διατεθειμένος να δεχτεί επί μακρόν την καταπάτηση της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και το δικαίωμά του να συνυπάρχει ισότιμα με τους άλλους λαούς. Κανένα οικονομικό συμφέρον δεν μπορεί να μπει πάνω από τα δικαιώματα των λαών.

Αυτό το μάθημα της Ιστορίας θα έπρεπε να το έχουν μάθει η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας και οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες της. Όσο καθυστερεί τόσο το χειρότερο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για τον γερμανικό λαό, που θα οδηγηθεί από δογματικά νεοφιλελεύθερες και αυταρχικές πολιτικές ηγεσίες σε έναν ακόμη ηθικό διασυρμό.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό, αλλά και όλους τους λαούς της Ευρώπης, δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν κανένα από τα δικαιώματά τους, τα οποία απορρέουν από την ισότιμη συμμετοχή τους στους ευρωπαϊκού θεσμούς.

Γιατί η Ευρώπη είναι το κοινό τους σπίτι.


* Ο Στέλιος Παππάς είναι συντονιστής του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton