Ωμός εκβιασμός σε Κύπρο από ΕΚΤ και Κομισιόν
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 22/03/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

Βερολίνο: Ας βρει η Λευκωσία τα λεφτά ή ας κλείσει και τις δύο τράπεζες

Όλα είναι ανοιχτά κι όλα στον αέρα με την Κύπρο. Το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης συζήτησε διά τηλεδιασκέψεως χθες το βράδυ την αντιπρόταση της Κύπρου να χρηματοδοτήσει το δικό της μέρος από το πακέτο διάσωσης μέσω του επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης που αποφάσισε να δημιουργήσει η Λευκωσία.

Οι πιέσεις ένθεν κακείθεν να βρεθεί λύση είναι ασφυκτικές, καθώς ένα πλήρες ναυάγιο δεν θα είναι καταστροφικό μόνο για την Κύπρο, αλλά θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες και για τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, αφού οι περισσότεροι είναι πεπεισμένοι πως η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο.

Η χθεσινή μέρα ξεκίνησε με ένα τελεσίγραφο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς την Κύπρο. Οι κεντρικοί τραπεζίτες διαμήνυσαν από τη Φραγκφούρτη ότι η παροχή ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό της ΕΚΤ στις κυπριακές τράπεζες θα διατηρηθεί μόνο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και μετά η στρόφιγγα θα κλείσει. Εκτός εάν μέχρι τότε υπάρξει μια συμφωνία της Λευκωσίας με την τρόικα.

Ο μηχανισμός αυτός -ELA, ονομάζεται- είναι μια γραμμή έκτακτων πιστώσεων, εντός του ευρωσυστήματος, την οποία διαχειρίζεται η εκάστοτε εθνική κεντρική τράπεζα, μετά από την έγκριση της ΕΚΤ. Για την Κύπρο η άδεια ενεργοποίησης αυτού του μηχανισμού είχε παραταθεί τον Ιανουάριο για δύο μήνες και λήγει στις 25 Μαρτίου. Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση -και δεν βρεθεί άλλη πηγή χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες- τότε λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας θα καταρρεύσουν. Μέχρι τη Δευτέρα, πάντως, ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, και σύμφωνα με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη, «θα έχει βρεθεί λύση».

Το τελεσίγραφο αυτό σημαίνει ότι ο ένας από τους τρεις βραχίονες της Κύπρου, η ΕΚΤ, δηλώνει αποφασισμένη να μην κουνήσει το δαχτυλάκι της, εάν δεν βρεθεί μια λύση στο πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Λευκωσίας και των άλλων πρωτευουσών της Ευρωζώνης.

Υπογραμμίζεται ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ έγινε πριν από τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο για τη δημιουργία ενός επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Αντίθετα, η τακτική ενημέρωση από την Κομισιόν ξεκίνησε μόλις είχε ανακοινωθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης από τη Λευκωσία, πλην όμως ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Όλι Ρεν δεν ήταν σε θέση να το σχολιάσει. Περιορίστηκε να πει ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή, ότι «πρέπει να κινηθούμε γρήγορα» κι ότι η προθυμία της Κομισιόν να βοηθήσει είναι «τεράστια».

Η Κομισιόν, λοιπόν, είναι σε στάση αναμονής και συνεχίζει να εκτιμά ότι η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη - συνεπώς δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της.

 

Ντέισελμπλουμ: «Ένοχος» μόνο επικοινωνιακά

Την εκτίμηση της Κομισιόν περί συστημικού κινδύνου συμμερίζεται και ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ενημέρωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση με την Κύπρο.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για το αμφιλεγόμενο πακέτο διάσωσης στο οποίο κατέληξε το Eurogroup τα ξημερώματα του Σαββάτου, και υποστήριξε ότι η ζημιά που προκάλεσε αυτή η απόφαση είναι «πολύ μικρή», αφού επανήλθε γρήγορα η ηρεμία στις αγορές, ενώ δεν υπήρξαν μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες των χωρών της περιφέρειας.

Για τον Ντέισελμπλουμ το μόνο πρόβλημα με αυτή τη συμφωνία -που περιελάμβανε κούρεμα των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ στην Κύπρο- ήταν ο τρόπος που ανακοινώθηκε και γιΆ αυτό δήλωσε «ένοχος». Για να... εξιλεωθεί, επανέλαβε ότι ισχύει η εγγύηση των ευρωπαϊκών καταθέσεων στην Ευρωζώνη, ενώ υποστήριξε πως το Eurogroup ήθελε να διαφοροποιήσει τη φορολόγηση των καταθέσεων για τους μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup επέμεινε ότι η συμφωνία θα είχε επιτρέψει στην Κύπρο να ξεκινήσει σε νέο μονοπάτι: «Η Κύπρος χρειάζεται ένα αναδιαρθρωμένο, υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνεπώς οι κυπριακές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν, να συρρικνωθούν», είπε.
Όπως επέμεινε ότι η συμφωνία για την Κύπρο ήταν «δίκαιη», επειδή «η έκτακτη συνεισφορά που προτάθηκε ήταν ένα φορολογικό μέτρο, παρόμοιο με έναν φόρο στον πλούτο».

Ο Ντέισελμπλουμ προειδοποίησε ότι ο δανεισμός της Κύπρου από τη Ρωσία -επιπλέον των αλλαγών στα υφιστάμενα μεταξύ τους δάνεια- δεν είναι μια ελκυστική λύση, επισημαίνοντας ότι «το να αυξηθούν τα χρέη στην Κύπρο δεν θα τους βοηθήσει να δουλέψουν προς ένα νέο μέλλον».

Τέλος, ο πρόεδρος του Eurogroup εξέφρασε την ελπίδα ότι η αντιπρόταση της Κύπρου θα οδηγήσει σε μια αναδιάρθρωση του πακέτου διάσωσης, πλην όμως με τέτοιον τρόπο ώστε η συμβολή των δανειστών να μην ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Η σκληρή γραμμή του Βερολίνου

Σε στάση αναμονής είναι και το Βερολίνο, με τη διαφορά ότι ουσιαστικά δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής Handelsblatt, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η γραμμή της καγκελαρίας είναι η εξής: «Εάν η Κύπρος δεν συμβάλει με το δικό της ποσό που απαιτείται στο πακέτο διάσωσης, δεν πρόκειται να υπάρξει βοήθεια». Μάλιστα η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πτοηθεί ακόμα και εάν πτωχεύσουν οι δυο μεγάλες τράπεζες της Κύπρου. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Βερολίνο θα μπορούσε να βοηθήσει το κυπριακό κράτος ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη χρεωκοπία και έξοδος από την Ευρωζώνη.

«Αυτό δεν είναι ένα σενάριο που εύχεται κανείς, αλλά είναι θέμα της Κύπρου να το εμποδίσει» λένε στο Βερολίνο.

 

Το παρασκήνιο του EuroWorking Group και η... στιγμιαία έξοδος από το ευρώ

Τις απόψεις του Βερολίνου συμμερίζονται πολλές χώρες της Ευρωζώνης - ενώ όσες δεν τις συμμερίζονται δεν έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους. Αυτό φάνηκε και από τα πρακτικά της προχτεσινής τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group (του οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι πρόεδροι των εθνικών συμβουλίων οικονομικών εμπειρογνωμόνων), που βρέθηκαν στην κατοχή του πρακτορείου Reuters. Στην τηλεδιάσκεψη η Κύπρος αποφάσισε να μην συμμετάσχει ο εκπρόσωπός της, μια απόφαση που πολλοί από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ως ενοχλητική και ότι αποτυπώνει την ευρύτερη σύγχυση και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το νησί.


Οι εκπρόσωποι των «17» παραδέχτηκαν ότι η κατάσταση με την Κύπρο εξελίσσεται σε «χάος» και συζήτησαν την επιβολή ελέγχου των κεφαλαίων για να απομονώσουν την περιοχή από μια πιθανή κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Επίσης μίλησαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που επικαλείται το Reuters, ο Γάλλος εκπρόσωπος στο EWG σημείωσε πως «η κυπριακή Βουλή είναι προφανώς πάρα πολύ συναισθηματική και δεν πρόκειται να αποφασίσει για τίποτα. Εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται καν ότι πρέπει να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση, αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εμάς. Ποτέ άλλοτε δεν το έχουμε δει αυτό».

Ο Γερμανός εκπρόσωπος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο προς τη Ρωσία και τη Βρετανία και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε έτοιμοι να βρούμε μια λύση άμεσα» από τη στιγμή που γίνονται σεβαστές οι παράμετροι της διάσωσης που συμφωνήθηκε το Σάββατο.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη εξυγίανσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά στην κατάρρευση, και αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Κύπρος να βγει από την Ευρωζώνη. «Σε μια τέτοια περίπτωση χρειάζεται να ληφθούν βήματα ώστε να προστατευτεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη από την επίδραση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει μετάδοση στην Ελλάδα», είπε.

Ένα μεγάλο θέμα που συζητήθηκε εντόνως ήταν ο κίνδυνος μεγάλης εκροής κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι κυπριακές τράπεζες. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά και ότι «τεχνικές προετοιμασίες» βρίσκονται σε εξέλιξη για να προσπαθήσουν να περιορίσουν το ποσό των εκροών. «Πρέπει να περάσουν επιπρόσθετοι νόμοι. Συνολικά είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με τα πρακτικά. «Προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε είναι εντός των δυνάμεών μας για να περιορίσουμε τις εκροές». Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες τόνισε πως «οι αγορές πιστεύουν πως θα βρούμε μια λύση και ότι θα παρέχουμε περισσότερα λεφτά και αυτό ίσως να μην συμβεί».

Στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του οργάνου, Αυστριακός, Τόμας Βίζερ, περιέγραψε την κατάσταση ως «ομιχλώδη», προέβλεψε ότι «η οικονομία στην Κύπρο θα υποστεί μεγάλη ζημιά, ό,τι και να γίνει».

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton