Κατακραυγή για τις αθλιότητες κατά των χρηστών ναρκωτικών!
Βενιζέλος Β.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/03/2013

Αποτροπιασμό και κοινωνική κατακραυγή έχει προκαλέσει η πρωτοφανής αστυνομική και "υγειονομική" επιχείρηση "Θέτις", η οποία εξαπολύθη το βράδυ της Τετάρτης 6 έως τα ξημερώματα της Πέμπτης 7 Μαρτίου από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας κατά 132 χρηστών ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας και το... Κέντρο Κράτησης Αμυγδαλέζας!

* Στη Βουλή συζητείται την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ * Ερώτηση και από την Δημοκρατική Αριστερά

Την ωμή επίδειξη αυταρχισμού, την βιαία καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις αποκρουστικές πρακτικές καταστολής και στιγματισμού κατά των χρηστών ναρκωτικών, αλλά και την κατάφωρη παραβίαση της ιατρικής δεοντολογίας και του θεσμικού ρόλου των φορέων του υπουργείου Υγείας καταδίκασαν με οργισμένες ανακοινώσεις τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην πρόληψη, την φροντίδα, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη των χρηστών ναρκωτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, η Δημοκρατική Αριστερά, η Ανοιχτή Πόλη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το σύνολο σχεδόν του Τύπου, αλλά και επτά πανεπιστημιακοί εγκληματολόγοι, οι Γιώργος Αντωνόπουλος, Σοφία Βιδάλη, Στράτος Γεωργούλας, Όλγα Θέμελη, Νίκος Κουλούρης, Γρηγόρης Λάζος και Γιώργος Παπανικολάου.

Η "Αυγή" αποκάλυψε την Τρίτη 12 Μαρτίου ολόκληρο το αποτρόπαιο απόρρητο "σενάριο" του ΕΚΕΠΥ του υπουργείου Υγείας, μαζί με επίσης αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα όσα παράνομα και απαράδεκτα κατά των 132 χρηστών ναρκωτικών συνέβησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης "Θέτις" από αστυνομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και διοικητικούς υγειονομικούς υπαλλήλους, ενώ το θέμα θα απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα και τη Βουλή μετά από την σχετική επίκαιρη ερώτηση την οποία έχει καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια. Ερώτηση προς τον Νίκο Δένδια για το ίδιο θέμα έχουν καταθέσει και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Γιάννης Πανούσης και Μαρία Γιαννακάκη.

 

Τζανέτος Αντύπας: Απαράδεκτες πρακτικές στιγματισμού και περιθωριοποίησης

Η πληροφόρηση που προήλθε από διάφορα δημοσιεύματα στη ΜΚΟ Praksis σχετικά με την έναρξη της επιχείρησης «Θέτις» στις 6/3/2013 το βράδυ, κατά την οποία κλιμάκια της αστυνομίας με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ προέβησαν στις προσαγωγές χρηστών τοξικών ουσιών από τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας στο Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας με σκοπό την «απογραφή» τους, αποτέλεσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη για μας.

Η πρόσβαση όλων των μελών μιας κοινωνίας στις υπηρεσίες υγείας και στη θεραπεία αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καταγεγραμμένα από δεκαετίες σε όλες τις χάρτες και τις συμβάσεις που υπογράφονται και άρα είναι αποδεκτές από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση αυτή τέτοιου είδους ενέργειες όπως η επιχείρηση «Θέτις» αποτελούν εμπόδιο και όχι προαγωγό της αναζήτησης θεραπείας από τους χρήστες τοξικών ουσιών, αφού στην ουσία οδηγεί σε αμφισβήτηση και έλλειψη εμπιστοσύνης στο σύστημα πρωταρχικά και στις υπηρεσίες υγείας κατΆ επέκταση.

Επιπλέον οι άνθρωποι οι οποίοι απογράφονται ως χρήστες στιγματίζονται κοινωνικά τη στιγμή που η απογραφή τους αυτή δεν εξυπηρετεί κανέναν απολύτως στόχο προάσπισης της ασφάλειας του κοινού, παρά μόνο τους καταχωρεί σε μια πληθυσμιακή κατηγορία από την οποία είναι ήδη δύσκολο να ξεφύγουν, πόσο μάλλον αν είναι και επισήμως καταγεγραμμένοι ως μέλη αυτής.

Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει πολλές προτάσεις για βελτίωση των θεραπευτικών διαδικασιών, αλλά και για νέους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από ουσίες από φορείς που εξειδικεύονται στην απεξάρτηση (π.χ. ΟΚΑΝΑ) που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με διεθνή επιστημονικά πρωτόκολλα και που συνοδεύονταν από τους αντίστοιχους οικονομικούς προϋπολογισμούς και που όμως είτε περικόπηκαν είτε δεν τέθηκαν ποτέ σε λειτουργία λόγω έλλειψης πόρων. ¶ρα λοιπόν δεν μπορεί κανείς να προβαίνει σε τέτοιου είδους ακραίες, το λιγότερο, ενέργειες όπως η επιχείριση «Θέτις», με σκοπό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην πόλη της Αθήνας, χωρίς πρωτίστως να έχει μεριμνήσει για τη θεραπεία των ατόμων αυτών.

Σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία διέπουν οι νόμοι και το Σύνταγμα, είναι απαράδεκτες οι πρακτικές στιγματισμού και περιθωριοποίησης, οι οποίες οδηγούν την ίδια τη χώρα και την κοινωνία πολλά βήματα πίσω. Παράλληλα τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν τροχοπέδη σε όλες τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται να γίνουν σε μια περίοδο πραγματικά δύσκολη για τη χώρα, τόσο οικονομικά, όσο και ηθικά και κοινωνικά, που απαιτεί όλες τις κοινωνικές ομάδες να λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο ενωμένα και συντονισμένα, προκειμένου να υπάρξει διέξοδος τελικά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα και ως πολίτες μεμονωμένα.

* Ο Τζανέτος Αντύπας είναι ο πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Praksis"

 

Γιώργος Ζαρκωτός: Ποιοι έχουν σειρά τώρα;

Με μεγάλη μας έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο τα σχετικά με την επιχείρηση "Θέτις" των ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΕΠΥ και ΚΕΕΛΠΝΟ, για τη συγκέντρωση και καταγραφή των χρηστών από τις πιάτσες του κέντρου της Αθήνας. Κυριολεκτικά μείναμε εμβρόντητοι.

Βέβαια, σαν πρώην χρήστες ουσιών, γνωρίζουμε πολύ καλά τις πρακτικές και τις μεθόδους της αστυνομίας και τον τρόπο που κατά καιρούς προβαίνει σε επιχειρήσεις σκούπα, όπου με κριτήριο την εμφάνιση και μόνο τσουβαλιάζονται άνθρωποι στις κλούβες.

Αλλά οι πρόσφατες επιχειρήσεις είχαν και κάποιες επιπλέον πρωτοτυπίες την παρουσία γιατρών και υγειονομικών, την με το στανιό διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και λήψη αίματος και «ιστορικού», το «κερασματάκι» σάντουιτς και νερού και τέτοια...

Θέλουμε να δηλώσουμε την απόλυτη αντίθεσή μας σε τέτοιες πρακτικές, σε κάθε είδους εξαναγκασμό και καταναγκαστική συγκέντρωση και καταγραφή και ακόμα περισσότερο σε υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις κάθε είδους.

Γνωρίζουμε πως η επιχείρηση αυτή συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες στο κέντρο της Αθήνας και κάποιοι μας ανέφεραν πως όσο περίμεναν να εξακριβωθούν τα στοιχεία τους εξαναγκάστηκαν να κάνουν καθαριότητα στους χώρους του στρατοπέδου της Αμυγδαλέζας!!!

Και βέβαια ελάχιστη προσοχή δόθηκε στο ότι οι προσαχθέντες αφήνονταν ελεύθεροι στο μέσο της νύχτας στην Αμυγδαλέζα, απ' όπου οι περισσότεροι, μη έχοντας χρήματα, γύρισαν στην Αθήνα με τα πόδια...

Καψώνια, καταναγκαστική εργασία, υποχρεωτικές ιατρικές και αιματολογικές εξετάσεις, «καταγραφή» και ιστορικό...

Τι άλλο πρόκειται να δούμε;

Δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τέτοιες πρακτικές και νΆ αναρωτηθούμε αν ισχύουν ακόμη τα ανθρώπινα δικαιώματα σε τούτη τη χώρα...

Στην αρχή ήταν οι αλλοδαποί, τώρα οι χρήστες ουσιών, μετά ποιοι έχουν σειρά;

 

* Ο Γιώργος Ζαρκωτός είναι μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Θεραπευομένων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)

 

Βαγγέλης Μάλλιος: Ολοκληρωτικές πρακτικές

Μετά τον «Ξένιο Δία» και τη διαπόμπευση οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε μια νέα «ανθρωπιστική επιχείρηση» της αστυνομίας: η «επιχείρηση Θέτις». Στόχος της «η περισυλλογή τοξικοεξαρτημένων ατόμων που κινούνται στο κέντρο της πόλης και η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα με σκοπό την καταγραφή τους». Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, η συγκεκριμένη επιχείρηση θέτει σοβαρά προβλήματα τουλάχιστον τριών διαφορετικών τάξεων.

Καταρχήν, σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Οι πρακτικές υποχρεωτικής συγκέντρωσης ατόμων, ο εξαναγκασμός τους σε ιατρικές εξετάσεις, η άνευ συγκατάθεση, καταγραφή ευαίσθητων προσωπικών τους στοιχείων και η, παρά τη θέλησή τους, κράτησή τους σε ορισμένο χώρο παραβιάζουν κάθε έννοια ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εν συνεχεία, εύλογα ερωτήματα τίθενται σε επίπεδο θεσμικό: Ποιος, με ποιες διαδικασίες κρίνει ότι κάποιος συμπολίτης μας πρέπει να συλληφθεί και τεθεί υπό περιορισμό; Με ποιες νομικές εγγυήσεις και με ποιο ιατρικό πρωτόκολλο διεξάγεται η όλη επιχείρηση; Επίσης, εκτός από το πρόβλημα της αδιαφάνειας και της έλλειψης οργάνωσης, είναι προφανές ότι το εν λόγω σχέδιο δεν πρόκειται να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα στο πρόβλημα των ναρκωτικών. Και τούτο διότι δεν υπάρχει η παραμικρή φροντίδα για συνεργασία με τους κατεξοχήν αρμόδιους φορείς και η αναγκαία μέριμνα για το τι θα επακολουθήσει μετά τη «διαμονή» των εν λόγω προσώπων στην Αμυγδαλέζα. Θα επιστρέψουν στα ίδια στέκια; Σε αντίθεση με τη βασική φιλοσοφία του πρόσφατου νόμου για τα ναρκωτικά, δυστυχώς η πολιτεία πισωγυρίζει και αντιμετωπίζει, για μια ακόμα φορά, με αυταρχισμό και κατασταλτικό τρόπο τους χρήστες ναρκωτικών ταυτίζοντας την ποινική καταστολή με την κοινωνική πρόνοια.

Εν τέλει, αντί να ασκείται ουσιαστική πολιτική (εν προκειμένω, μέσω της λήψης μέτρων πρόληψης, παρέμβασης, θεραπείας και επανένταξης), επιλέγεται η εύκολη και τιμωρητική πολιτική: αυτή που, προκειμένου να εξορκίσει το πρόβλημα, στιγματίζει και διαπομπεύει αυτούς που το φέρουν. Η πολιτική, όμως, αυτή αφενός διογκώνει το πρόβλημα, αφετέρου δε εθίζει σε επικίνδυνες και ολοκληρωτικές πρακτικές κοινωνικού στιγματισμού και εκτοπισμού ευάλωτων και ανίσχυρων κοινωνικά ομάδων.

* Ο Βαγγέλης Μάλλιος είναι διδάκτωρ Νομικής και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton