Κίνδυνος για 170.000 "λουκέτα" και 195.000 θέσεις εργασίας το 2013
Ζούντα Αντιγόνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/03/2013

Κίνδυνο για 170.000 νέα “λουκέτα”, που συνεπάγεται απώλεια 195.000 θέσεων απασχόλησης, παγίωση της υποαπασχόλησης με αντίστοιχα χαμηλές αμοιβές, καθώς και ενίσχυση κλίματος αποεπένδυσης επιφυλάσσει το 2013, την ώρα που η κυβέρνηση “βλέπει” αναστροφή κλίματος και αισιοδοξία.

Εντείνονται η υποαπασχόληση και η αποεπένδυση

Παρουσιάζοντας τα δυσάρεστα αποτελέσματα της τελευταίας (εξαμηνιαίας) έρευνας στις επιχειρήσεις, που εκπόνησε η Marc για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο πρόεδρός της Δ. Ασημακόπουλος χαρακτήρισε “έτος αποκάλυψης” το τρέχον, καθώς πλέον έχουν ξεπεραστεί τα όρια αντοχής. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Marc Θ. Γεράκη πως το ότι αρχίζει η ανάπτυξη ή ότι διαφαίνεται αναστροφή του κλίματος “δεν τεκμηριώνεται από πουθενά”, ενώ από τις εκλογές έως τώρα, δηλαδή οι 8 αυτοί μήνες, μεταφράζονται σε “240 μέρες και 240.000 ανέργους”.

Σημείωσε ότι υποεκτιμάται η εργασία και η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις εργασιακές σχέσεις, καθώς, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι υλοποιούνται όλα τα μέτρα και εξαλείφεται η ανεργία “θα έχουμε πετύχει υποαπασχόληση και στην καλύτερη περίπτωση μισθό 580 ευρώ μικτά και κυρίως μαύρη εργασία”.

Σύμφωνα με την έρευνα, μια στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και να κινδυνεύει να κλείσει. Σε απόλυτα μεγέθη, αναφέρεται, 170.000 επιχειρήσεις βρίσκονται στο “κόκκινο” (από αυτές οι 64.000 εμπορικές), ενώ εκτιμάται ότι η καθαρή μείωση επιχειρήσεων τους επόμενους 12 μήνες θα είναι 55.000 (από αυτές οι 20.000 εμπορικές).

Σημειώνεται ότι, βάσει στοιχείων της Ε.Ε., από το 2008 έως το τέλος του 2011 έχουν κλείσει περίπου 120.000 επιχειρήσεις.

 

Απώλεια θέσεων εργασίας

 

Τα πιθανά “λουκέτα” επιχειρήσεων που βρίσκονται στο “κόκκινο” μεταφράζονται σε κίνδυνο απώλειας 195.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί). Εκτιμάται ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000, ενώ το δεύτερο εξάμηνο του 2012 χάθηκαν τουλάχιστον άλλες 61.000 θέσεις. Επιπλέον, σε κάθε 1 πρόσληψη στον ιδιωτικό τομέα αντιστοιχούν περίπου 4 απολύσεις (ενώ στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουλίου η αναλογία ήταν 1:7). Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ Ν. Σκορίνης, επισημαίνοντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική “σκοτώνει τους πάντες και κυρίως τους μικρομεσαίους”, σημείωσε ότι είναι άκρως ανησυχητικό το ότι έχει πενταπλασιαστεί το ποσοστό των ανέργων άνω των 55 ετών που δεν επανεντάσσονται σε καμία αγορά εργασίας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό πολιτικό και κοινωνικοοικονομικό θέμα.

 

Επέκταση υποαπασχόλησης

 

Την ίδια στιγμή, σχεδόν μία στις δύο επιχειρήσεις έχει προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του μισθολογικού κόστους μειώνοντας τον χρόνο (ώρες/ημέρες) εργασίας, ενώ την περίοδο 2010-2011 κάτι τέτοιο αφορούσε 3 στις 10 επιχειρήσεις. Επίσης, το 43,6% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι έχουν αναγκαστεί να μειώσουν τις αποδοχές υπαλλήλων (το 34,8% σε όλους τους υπαλλήλους), όταν τον περασμένο Ιούλιο το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 33,2%. Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (52,4%) το τελευταίο εξάμηνο αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον γενικευμένη πραγματικότητα, καθώς 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε μείωση ωρών/ημερών απασχόλησης, αλλά και αποδοχών του προσωπικού τους. Το 35,7% των επιχειρήσεων θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών ή ωρών εργασίας μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

 

Απαισιοδοξία

 

Πάντως, οι μικρομεσαίοι είναι απαισιόδοξοι, με το 33% να τοποθετεί την ανάκαμψη της αγοράς μετά το 2020, ενώ το 6,8% θεωρεί ότι δεν θα έρθει ποτέ.

Παράλληλα, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν το 2013 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ οι επιχειρήσεις που καθυστερούν να αποπληρώσουν οφειλές προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25%. Η δε αποτίμηση του β' εξαμήνου 2012 ήταν η επιδείνωση της γενικής οικονομικής κατάστασης για 8 στις 10 επιχειρήσεις (τζίρος, ζήτηση, ρευστότητα, παραγγελίες).

Σημειώνεται δε ότι το 83,7% έχει προχωρήσει τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε μείωση τιμών σε προϊόντα-υπηρεσίες, όμως θεωρούν ότι ο σημαντικότερος λόγος που εμποδίζει την περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών είναι η λεγόμενη “κρατική ακρίβεια” (φόροι, ΔΕΚΟ, τέλη κ.λπ.) και μόλις για 5% των επιχειρήσεων αποτελεί εμπόδιο το μισθολογικό κόστος.

Ο Δ. Ασημακόπουλος ζήτησε από το 2014 “συμβολική αύξηση 1% σε μισθούς και συντάξεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης”, καθώς και επαναφορά της επεκτασιμότητας στις συλλογικές συμβάσεις. Ανέφερε ότι διαπιστώνεται οριακή επιβράδυνση της καθοδικής ταχύτητας των αρνητικών επιδόσεων των επιχειρήσεων και πλέον, μετά από χιλιάδες “λουκέτα”, έχουμε φτάσει στον σκληρό πυρήνα, δηλαδή στον αγώνα για επιβίωση, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ακόμα “δεν γνωρίζουμε τον πάτο” της κρίσης και γι' αυτό έχει χειροτερεύσει το επενδυτικό κλίμα (47% προχώρησε σε μείωση επενδύσεων).

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton