Πλατιά συμμαχία για τη σωτηρία της χώρας και της κοινωνίας
Σίμος Χ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/03/2013

Στην ανάγκη μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας μεταξύ των αριστερών, των οικολογικών και των προοδευτικών δυνάμεων και προσωπικοτήτων που θα απεμπλέξει τη χώρα από τον καταστροφικό δρόμο των Μνημονίων συγκροτώντας μια κυβέρνηση “λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας”, εστίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το περασμένο Σάββατο στη διημερίδα του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και του Levy Economics Institute με θέμα «Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας», αλλά και την Κυριακή στη Νίκαια, σε εκδήλωση του κόμματος για τα 70 χρόνια από το μπλόκο της Κοκκινιάς. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, να μην πάρει νέα μέτρα και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έχει συγκροτήσει μια ομάδα στελεχών γύρω του η οποία ακολουθεί ακροδεξιά πολιτική. Επιπλέον κατηγόρησε τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΔΗΜ.ΑΡ. για την πρόσδεσή τους στην ακροδεξιά αυτή πολιτική.

Σχολιάζοντας το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα από την εφαρμογή της πολιτικής των Μνημονίων, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως ο λεγόμενος «μεσαίος χώρος» δεν υφίσταται πλέον, ενώ η Κεντροαριστερά δεν έχει λόγο ύπαρξης. Επιπλέον, επεσήμανε πως το κλειδί για την επιτυχία της κυβερνητικής συμμαχίας είναι η διατήρηση του ριζοσπαστισμού της, ενώ τόνισε πως η προεκλογική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση της Αριστεράς εμπόδισε τη νίκη του κόμματος, καθώς οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξαν διαφορετική στρατηγική, η οποία, ανεξαρτήτως προθέσεων και αφετηριών, εγκλωβίζει το λαϊκό κίνημα, όπως τόνισε.

 

Να συγκροτήσουμε μια πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία

“Είναι απολύτως προφανές ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα πολιτική συμμαχία ευρύτερων δυνάμεων. Αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και προσωπικοτήτων, μπορεί να σχηματιστεί, όχι όμως στη βάση της ορθής πολιτικής αριθμητικής ούτε στη βάση συμφωνιών από τα πάνω, αλλά στη βάση του διαλόγου και των πρωτοβουλιών και πάλης από τα κάτω, ενάντια σε αυτήν την πολιτική που καταστρέφει το μέλλον μας”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Να αναζητήσουμε νέους σχηματισμούς, στην προοπτική ενός μεγάλου αστερισμού δυνάμεων, κι εμείς λέμε ότι σε αυτόν τον αστερισμό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει να έχει ένα ρόλο κορμού”. Για το ίδιο θέμα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: “Και αυτή μας η πρόταση δεν μπορεί παρά να απευθύνεται, εκτός από τις δυνάμεις της Αριστεράς, και στις δυνάμεις εκείνες που χειραφετούνται ή έχουν ήδη χειραφετηθεί από τις αυταπάτες και τις φοβίες που έσπερναν προεκλογικά τα κόμματα του Μνημονίου”.

Μιλώντας για τον χαρακτήρα της κυβέρνησης που θα συγκροτηθεί από αυτήν την πολιτική συμμαχία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε: “Να οικοδομηθεί μια κυβέρνηση λαϊκής ενότητας και κοινωνικής σωτηρίας, με κορμό την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια αριστερή κυβέρνηση, που θα δώσει αριστερή κοινωνική πολιτική στο αδιέξοδο που έχετε φέρει στον τόπο”. Επιπλέον, σημείωσε χαρακτηριστικά πως η πρώτη κυβέρνηση που είχε συγκροτήσει ο πρόσφατα εκλιπών ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δεν ήταν κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά είχε ευρύτερο χαρακτήρα: “Ο Τσάβες, πριν από 14 χρόνια, όταν έφτιαξε την πρώτη επαναστατική κυβέρνηση με πρόταγμα την ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την κοινωνική δικαιοσύνη, ξέρετε, όρκισε και υπουργούς όχι μόνο από τον χώρο του Κέντρου, αλλά και από τον χώρο της Δεξιάς τότε. Η κυβέρνησή του δεν ονομάστηκε τότε κυβέρνηση της Αριστεράς, αλλά κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας".

Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για τα παραπάνω, είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, οπότε ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της εκδήλωσης στη Νίκαια, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, τόνισε: “Αποφασίστε μόνοι σας να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές, με δημοκρατικές διαδικασίες να δοθεί λύση, αφού εσείς τα έχετε υπογράψει όλα, αφήστε τουλάχιστον τον λαό μας να υψώσει ανάστημα απέναντι στους δανειστές. Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την προοπτική μιας περήφανης και ελεύθερης χώρας, που θα ζήσει με προοπτική ευημερία. Αποφασίστε μόνοι σας εκλογές, μην προχωρήσετε σε νέα μέτρα”.

 

Ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης σέρνονται από τον ακροδεξιό Σαμαρά

“Ο κ. Σαμαράς έχει διαμορφώσει γύρω του μια ακροδεξιά ομάδα βγαλμένη από τις χειρότερες περιόδους της συντηρητικής παράταξης. Και με την πολιτική που επιλέγει χτίζει ένα ντε φάκτο μέτωπο συνεργασίας με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: “Πίσω του ακολουθούν, δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, οι υποτιθέμενοι προοδευτικοί του Μνημονίου. Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης. Γιατί εκεί κατάντησαν. Από τη στιγμή που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με το Μνημόνιο, δεν υπάρχει γιΆ αυτούς επιστροφή. Θα είναι δεκανίκια του Σαμαρά μέχρι το τέλος”.

 

Ο «μεσαίος χώρος» δεν υφίσταται πλέον

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως το Μνημόνιο έχει διαμορφώσει ένα κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο πολωμένο, στο οποίο ή έννοια του “Κέντρου” έχει χάσει τη σημασία της: “Με το Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικό Κέντρο. Και ούτε θα υπάρξει πολιτικό Κέντρο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι καλό ή κακό, πάντως είναι μια πραγματικότητα. Ούτε και Κεντροαριστερά μπορεί να υπάρξει με το Μνημόνιο”.

Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως «η απειλή είναι, μήπως, μέσα από την επιδίωξη της κυβερνητικής συμμαχίας, χάσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, την ψυχή μας», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει ότι «πρέπει οι άλλοι να γίνουν πιο ριζοσπάστες, όχι εμείς πιο συντηρητικοί».

 

Το ΚΚΕ και η ΔΗΜ.ΑΡ. ακολουθούν αδιέξοδη στρατηγική

Σχολιάζοντας την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο, η οποία είχε ως βασικό σύνθημα τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τις ευθύνες των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, σημειώνοντας πως “από τη μια μεριά είχαμε ένα ΚΚΕ που, προς έκπληξη κάθε αριστερού και κομμουνιστικού κόμματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, επέμενε πεισματικά και αρνιόταν τη συνεργασία και από την άλλη τη ΔΗΜ.ΑΡ., που στο όνομα μιας αδιόρατης ευθύνης, που στη πραγματικότητα αποτέλεσε το φύλλο συκής ενός αμοραλιστικού κυβερνητισμού, όπως φάνηκε στην πορεία, έκανε από τότε εμφανές πως θα προτιμήσει τη σιγουριά της ζεστής Μνημονιακής αγκαλιάς από το ρίσκο μιας μεγάλης πολιτικής ανατροπής”.

 

Ο "χαρακτήρας" της κυβέρνησης στο επίκεντρο των συζητήσεων του ΣΥΡΙΖΑ

Το ζήτημα του χαρακτήρα της κυβέρνησης που θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, στο ενδεχόμενο νίκης του στις εκλογές, απασχολεί έντονα το κόμμα, καθώς, μετά την τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, στο οποίο πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γεράσιμος Αρσένης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, έκανε λόγο για κυβέρνηση της Αριστεράς με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επιπλέον, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Νίκος Βούτσης, αναφέρθηκε χθες στην ανάγκη συγκρότησης κυβέρνησης λαϊκής σωτηρίας. Για το ίδιο θέμα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μίλησε χθες για την ανάγκη συγκρότησης μιας κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας.

“Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια ιδεολογική προκατάληψη ούτε παραταξιακή επινόηση, αλλά ανάγκη”, σημείωσε ο Π. Λαφαζάνης. Και πρόσθεσε: “Αυτή την κρίσιμη ώρα, όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ ώς το ΚΚΕ, μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να κάνουν τις δικές τους μικρότερες ή μεγαλύτερες μετατοπίσεις για να γίνει δυνατή μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση που θα επιφέρει ένα δημιουργικό πολιτικό 'σεισμό', όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη!”.

Ο Ν. Βούτσης (Alpha 989) μίλησε για τη «συγκρότηση κυβέρνησης λαϊκής σωτηρίας με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων, εκτός από Ν.Δ. και Χρυσή Αυγή», θέτοντας ως προϋπόθεση τον απεγκλωβισμό από τη λογική των Μνημονίων. Και πρόσθεσε: «Ακόμα και να είμαστε πρώτο κόμμα, αναζητούμε συμμάχους, δεν θέλουμε μόνο την τυπική πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, αλλά και στον λαό».

Ο Δ. Παπαδημούλης τόνισε πως “αν η εντολή του λαού είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με βασική δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είναι πολύ δύσκολο για άλλες δυνάμεις που θα βρίσκονται στη Βουλή να μην συνδράμουν είτε με συμμετοχή είτε με ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, αλλά λέμε, σχηματικά, ότι θα απευθυνθούμε και προς τα αριστερά μας και προς τα δεξιά μας”. Επιπλέον, επεσήμανε πως “τα χαρακτηριστικά της θα πρέπει να είναι χαρακτηριστικά κυβέρνησης εθνικής και κοινωνικής σωτηρίας”.

 

Εισηγήσεις στη διημερίδα του ΙΝΕΡΠΟΣΤ για την έξοδο από την κρίση

Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην υπουργός, Λούκα Κατσέλη, υπογράμμισε την ανάγκη σύναψης προγραμματικής συμφωνίας αριστερών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης μνημονιακής πολιτικής, επισημαίνοντας 5 σημεία στα οποία διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων στη διημερία.

Ο Χάρης Καστανίδης, επίσης πρώην υπουργός, έκανε λόγο για την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου που θα περιλαμβάνει τόσο την παραγωγική όσο και τη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας. Επιπλέον, επεσήμανε πως, για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, είναι απαραίτητη η υπερίσχυση της πολιτικής έναντι της οικονομίας, ενώ τόνισε πως η πολιτική λογική της σοσιαλδημοκρατίας, που είχε στον πυρήνα της τη συναίνεση γύρω από το περίφημο “Κέντρο”, πρέπει να ξεπεραστεί και να αντικατασταθεί από μια “ανταγωνιστική πολιτική".

Ο Ανδ. Νεφελούδης, πρώην μέλος της Εκτ. Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ., σημείωσε πως είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενός ρεύματος της Αριστεράς και της Προόδου. Ο ακαδημαϊκός James Galbraith υπογράμμισε πως η στρατηγική της Γερμανίας ωθεί την Ευρωπαϊκή 'Ένωση σε διάλυση, ενώ τόνισε πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία εξέπεμψε θετικό μήνυμα. Τέλος, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννης Δρόσος, επεσήμανε πως ο διεκδικητικός χαρακτήρας που διέπει το ελληνικό Σύνταγμα είναι ξεπερασμένος.

 

Λούκα Κατσέλη: Κοινωνικό μέτωπο και συμπαράταξη δυνάμεων με σκοπό την ανατροπή

"Να δοθεί ένα ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια προγραμματική συμφωνία αριστερών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων για την ανατροπή της ακολουθούμενης αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής. Το κοινωνικό μέτωπο χρειάζεται πολιτική έκφραση", επεσήμανε η Λ. Κατσέλη. Επιπλέον τόνισε πως "επείγει η συγκρότηση μιας πολιτικής συμπαράταξης προσώπων, προσωπικοτήτων, δικτύων και κομμάτων που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαδρομές και βιώματα, που διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας".

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, σημείωσε: "Ας στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις: είμαστε αποφασισμένοι νΆ αγωνιστούμε για να υπάρξει διεκδίκηση και ανατροπή. Μια ανατροπή που θα επαναφέρει την αξιοπρέπεια, την ελπίδα και το χαμόγελο στα χείλη μας".

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton