Ο Ευ. Βενιζέλος πάει για υπουργός και δείχνει πόρτα εξόδου στον Κουβέλη
Λιονάκης Νίκος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/03/2013

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το ΠΑΣΟΚ θέτει θέμα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2016

Να "στριμώξει" ακόμα περισσότερο τον Φ. Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ., που υπό το βάρος της πολιτικής που στηρίζει, εμφανίζει εσχάτως σημάδια... κόπωσης εντός του κυβερνητικού σχήματος, προσπαθεί ο Ευ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση, αλλά ακόμα και τη δική του, σε θέση είτε αντιπροέδρου είτε υπουργού.

Την ίδια στιγμή, μέσω διαρροών, το ΠΑΣΟΚ θέτει εκ νέου θέμα επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2016, ομολογώντας ουσιαστικά ότι το αντίτιμο για το τρίτο Μνημόνιο που "φορτώθηκε" η χώρα, δηλαδή η επιμήκυνση, δεν ήταν ουσιαστικό. Έλεγαν ειδικότερα, ότι οι αποκλίσεις που δημιουργούνται πρέπει να αντιμετωπιστούν με αναπτυξιακή πολιτική και ότι πρέπει να γίνει "συζήτηση με τους εταίρους μας για τις αναγκαίες προσαρμογές στους στόχους του προγράμματος κυρίως με την ουσιαστική επιμήκυνση της περιόδου προσαρμογής, δηλαδή με την αξιοποίηση όλης της περιόδου μέχρι και το 2016 κατά τρόπο αναπτυξιακά και δημοσιονομικά επωφελή".

Αν και οι δύο αρχηγοί έχουν εδώ και μήνες σταματήσει να βρίσκονται κοντά σε επίπεδο συνεννόησης για τη στρατηγική τους εντός της συγκυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά διαφοροποιείται τόσο έντονα από αυτή την πρακτική. Οι δηλώσεις του Ευ. Βενιζέλου έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά την πρόσκληση για κοινή εκλογική κάθοδο με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και ενώ το κόμμα του Φ. Κουβέλη τηρεί μια επαμφοτερίζουσα -για τα έως τώρα δεδομένα του- στάση απέναντι στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε ότι "θα μπούμε μπροστά" και πως ουσιαστικά ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα εξαρτήσει καμία απόφασή του από το τι θα κάνει ο Φ. Κουβέλης, αιτιολογώντας το με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο πραγματικά "υπεύθυνος" εταίρος, καθώς ήταν εκείνο που υπερψήφισε το τρίτο Μνημόνιο, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. δήλωσε "παρούσα". Το άλλο σκέλος του επιχειρήματος του είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι της Ν.Δ. και ότι πρόκειται για συνέχιση της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. Με αυτόν τον τρόπο -στέλνοντας παράλληλα μήνυμα και προς τον πρωθυπουργό- ο Ευ. Βενιζέλος άφηνε να εννοηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει και χωρίς τη ΔΗΜ.ΑΡ. Από την πλευρά της, η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν επιθυμεί ανασχηματισμό, ενώ αντίθετα προσπαθεί να μένει όσο το δυνατόν έξω από τον... προβολέα της κυβέρνησης και της πολιτικής της.

Ειδικότερα, σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε (ρ/σ Real) ότι η επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση "είναι μεγάλη και θέλουμε να γίνει μεγαλύτερη", προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να βοηθήσει με "συγκεκριμένους χειρισμούς", ενώ άφησε αιχμές για το γεγονός ότι ο Φ. Κουβέλης δεν συνάντησε την τρόικα, αναφέροντας ότι "πάμε και μιλάμε με την τρόικα, δεν κρυβόμαστε πίσω". Επιπλέον, είπε ότι "δεν πρόκειται να εξαρτήσουμε καμία πρωτοβουλία μας και καμία πράξη ευθύνης από άλλους" και ότι "άρα δεν θα εξαρτήσουμε ούτε τη στάση μας σε σχέση με την κυβέρνηση από τη ΔΗΜ.ΑΡ.". Ακόμη, είπε ότι την κυβέρνηση "δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν και ιδίως στη Ν.Δ.". "Δεν μπορεί να είναι μια κυβέρνηση της Ν.Δ.", είπε και πρόσθεσε πως τη στρατηγική της την ξεκίνησε μόνο του το ΠΑΣΟΚ με μεγάλο κόστος.

Για το εάν η αναφορά του ότι "θα μπούμε μπροστά" αφορά και τη δική του συμμετοχή στην κυβέρνηση ως αντιπροέδρου, απάντησε ότι είναι κάτι που "θα το συζητήσουμε με τον κ. Σαμαρά, φυσικά και με τον κ. Κουβέλη, με τον οποίο θέλουμε να συζητούμε τα πάντα". Επιπλέον δήλωσε ανοικτός "σε κάθε κάθε είδους διάλογο, όχι μόνο για τα θέματα της καθημερινής διακυβέρνησης, αλλά και για θέματα στρατηγικής". "Αλλά και φυσικά με τον κ. Σαμαρά θέλουμε να έχουμε -κι έχουμε- μια ανοιχτή σχέση...", πρόσθεσε. Σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες, ο Ευ. Βενιζέλος φέρεται να ενδιαφέρεται για τη θέση του υπουργείου Εξωτερικών. Κατά τα λοιπά, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της, αναφορικά με τα θέματα που συζητά με την τρόικα, και ότι αυτή "έχει καταλάβει πλέον ότι δεν μπορούν να ληφθούν νέα μέτρα".

 

Η ΔΗΜ.ΑΡ. "ξορκίζει" ανασχηματισμό και "χαράτσι"

Από την άλλη, η ΔΗΜ.ΑΡ. θέλει να παραμένει μακριά από τη συζήτηση για ανασχηματισμό και τοποθέτηση πολιτικών στελεχών στην κυβέρνηση, την ίδια ώρα που εμφανίζεται με πιο "σκληρές" γραμμές απέναντι στην τρόικα και παίρνει πιο "καθαρή" θέση για την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αντ. Σαμαρά, ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με την τρόικα, ο Φ. Κουβέλης επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ενώ επανέλαβε την "ισχυρή" διαφωνία του για επέκταση της καταβολής του ΕΕΤΗΔΕ και στο επόμενο έτος, όπως φημολογείται ότι απαιτεί η τρόικα. Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. αντιπρότεινε τον σχεδιαζόμενο Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ως "δικαιότερο" και "αποδοτικότερο", τονίζοντας ότι "δεν μπορεί να δεχθεί τη χρονική επιμήκυνση ενός άδικου φόρου, στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας". Σε ηπιότερους τόνους, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την αντικατάσταση του "χαρατσιού", "τώρα που η περίοδος εφαρμογής του λήγει".

Αν και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί σκληρά", ο Σπ. Λυκούδης (χαρακτήρισε την τρόικα "αριθμολάγνους" και "αριθμολάτρεις" που "δεν λειτουργούν πολιτικά, δεν μπορούν να αντιληφθούν, ότι εδώ υπάρχει μια κοινωνία, η οποία κάνει προσπάθειες για να σταθεί όρθια...". Ερωτηθείς δε εάν οι δανειστές βάλουν το δίλημμα "απολύσεις ή δόσεις", είπε ότι είναι δεδομένη η απόφαση της ΔΗΜ.ΑΡ. για καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, για να καταλήξει σιβυλλικά: "Τώρα με ποιες συνέπειες - μη μου δυσκολεύετε παραπάνω την απάντηση".

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο Δ. Χατζησωκράτης δήλωσε ότι "δεν διαπιστώνουμε κάποιο πιεστικό λόγο που θα επέβαλλε έναν ανασχηματισμό άμεσα", συμπληρώνοντας ότι, σε τέτοια περίπτωση, "η σύνθεση της κυβέρνησης θα εξασφαλίζει τη συναίνεση και των τριών πολιτικών αρχηγών". Εν τω μεταξύ, ο Ανδ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. προς τους Αντ. Μανιτάκη και Αντ. Ρουπακιώτη.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton