Κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο για την ανασυγκρότηση της χώρας
Σίμος Χ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/03/2013

Ρεπορτάζ

Γόνιμος διάλογος για εναλλακτική πολιτική

Στην ανάγκη συγκρότησης ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου, που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο και θα χαράξει μια διαφορετική πορεία, συμφώνησαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της διημερίδας "Έξοδος από την κρίση: Η πρόκληση της εναλλακτικής πορείας", η οποία διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής και το Levy Economics Institute του Βard College, στον πολυχώρο "Αθηναΐδα", την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασε. Επιπλέον, υπογραμμίστηκε η σημασία του μετώπου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και των κοινωνικών συμμαχιών σε ολόκληρη την Ευρώπη, η δημοκρατικότητα της οποίας υπονομεύεται από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, όπως επεσήμαναν αρκετοί ομιλητές.

Σ' ο,τι αφορά στην αναγκαιότητα, τον τόνο έδωσε η εισήγηση του Δ' Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος έθεσε 3 σημεία για τη συγκρότηση του μετώπου και τόνισε πως πρέπει να σπάσουν τα στεγανά του παρελθόντος. Από την πλευρά του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Γεράσιμος Αρσένης, τόνισε πως είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός "αρραγούς μετώπου", το οποίο θα δώσει μια σκληρή μάχη για μια καλύτερη Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Levy Institute, Δημήτρης Παπαδημητρίου* αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα.

Η Ισπανίδα γραμματέας της Νεολαίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Μπεατρις Ταλεγκόν, υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συμμαχίας των χωρών του Νότου αλλά και της συμπόρευσης της Αριστεράς. Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, μια διαδικασία που θα είναι δύσκολη, αλλά θα έχει πιθανότητες επιτυχίας, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο για την πρότασή του να συνταγματοποιηθεί ο περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε πως η Αριστερά οφείλει να επιδιώξει κοινωνικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να προασπίσει τη δημοκρατία, η οποία τίθεται υπό αίρεση από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού.

Η συνταγή της μονόπλευρης λιτότητας και του αποπληθωρισμού που ακολουθείται αποτελεί τραγωδία για την Ελλάδα, υποστήριξε ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ντάνι Ρόντρικ, σημειώνοντας ότι απουσιάζει μια στρατηγική ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης. Τους βασικούς άξονες στους οποίους στηρίζεται η λύση παρουσίασε ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, μεταβίβαση μεγάλου μέρους του χρέους των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στην ΕΚΤ που θα το διαχειρίζεται κεντρικά και ένα new deal που θα το διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

Να σπάσουν τα στεγανά του παρελθόντος

Για την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός "ευρέος κοινωνικού και πολιτικού μετώπου" που θα απαντήσει στην "επείγουσα ανάγκη για αλλαγή πορείας σε ρήξη με τη στρατηγική των μνημονίων και την εφαρμογή μιας νέας πολιτικής", μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε τρεις "κοινούς τόπους". Πρώτον, στην "υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας". Δεύτερον, στην εφαρμογή προγράμματος "άμεσης αναστροφής της καταστροφικής πορείας", ένα σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας, μετασχηματισμού του κράτους και ανασυγκρότησης της οικονομίας. Τρίτος "κοινός τόπος", ο διάλογος για το περιεχόμενο ενός νέου υποδείγματος, οικονομικού, κοινωνικού και αξιακού, που θα αποτελέσει τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη απάντηση στην κρίση.

Ο Γ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως "η δραματικότητα των συνθηκών μας επιβάλλει να αναζητήσουμε κοινούς τόπους με κριτήριο τις ανάγκες του σήμερα και αύριο, και όχι τις διαφορές ή τις προκαταλήψεις του παρελθόντος". Ιδιαίτερη σημασία έδωσε στην "υπεράσπιση και διεύρυνση της δημοκρατίας ως θεμελιώδης προϋπόθεση για δημοκρατική έξοδο από την κρίση". Σήμερα, όπως είπε, επιβάλλεται "μια βαθιά αντιδημοκρατική αυτοκρατορική λογική που επιβάλλεται από τους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη μορφή μιας εποπτείας που θυμίζει αποικιακές εποχές. Τέσσερις δεκαετίες μετά την πτώση της δικτατορίας βρισκόμαστε ξανά στην ανάγκη να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση".

 

Να ξεπεράσουμε το σοκ

Την ανάπτυξη συμμαχιών στην Ευρώπη και τη δημιουργία "αρραγούς κοινωνικού μετώπου, αποφασισμένου να δώσει τη μάχη για μια καλύτερη πατρίδα", έθεσε ως στόχο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ο πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ, Γεράσιμος Αρσένης. "Για μας η εξίσωση λύνεται με αύξηση παραγωγής και στήριξη του κοινωνικού κράτους", είπε και τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι "να αποβάλουμε το φοβικό σύνδρομο που έχει μπει στο πετσί μας από τη θεραπεία σοκ στην οποία έχουμε υποβληθεί από τη μνημονιακή προπαγάνδα". Και πρόσθεσε: "Το διακύβευμα δεν είναι μόνο οικονομικό, αφορά το μέλλον της χώρας".

 

Αναγκαίο ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ

"Η επανεκκίνηση της οικονομίας και της ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα χρειάζεται σημαντική συμβολή από μεγάλες επιχειρήσεις και τεράστια κεφάλαια" που δεν υπάρχουν στην περίπτωση της Ελλάδας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, τόνισε ο Δ. Παπαδημητρίου. "Μόνο ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση", είπε χαρακτηριστικά,

 

Να υπερβούμε τον καπιταλισμό

Η Μπεατρίς Ταλεγόν τόνισε πως "δεν μπορούμε να περιμένουμε το μέλλον. Το μέλλον ήδη μας ξεπέρασε". Η συμμαχία του Νότου είναι αναγκαία και "δεν είναι δυνατόν να χορεύουμε με τον καπιταλισμό", υποστήριξε. Και πρόσθεσε: "Πρέπει να ξεπεράσουμε τον καπιταλισμό ως δείκτη ανάπτυξης και προόδου".

 

Όχι στη βαλκανοποίηση του Νότου

"Είναι αναγκαία μια νέα διαπραγμάτευση για τη χώρα, η οποία είναι εφικτή, αλλά όχι εύκολη", τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Επιπλέον, τόνισε πως χρειάζεται μια "νέα στρατηγική για την Ευρώπη, η οποία θα αμφισβητεί το δόγμα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο, όπως αποδεικνύεται, οδηγεί στη βαλκανιοποίηση της Νότιας Ευρώπης. Τέλος, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε τον Ευ. Βενιζέλο ως προς την εξαγγελία του για συνταγματοποίηση του περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, πράγμα που δεν έχει ζητηθεί από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

 

Ο καπιταλισμός υπονομεύει τη δημοκρατία

"Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τις πολυεθνικές, τις χρηματαγορές, τις off - shore ή το οικολογικό πρόβλημα" τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πρόσθεσε δε πως η Αριστερά πρέπει να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να επιδιώξει κοινωνικές συμμαχίες στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέλος, υπογράμμισε πως "για ν' αλλάξει η Ευρώπη, πρέπει να γίνει μια επανάσταση από τα κάτω", ενώ επεσήμανε ότι η κυριαρχία των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού έχει καταφέρει να μπλοκάρει και να απονομιμοποιήσει τις συλλογικές διαδικασίες, όπως είναι π.χ. τα συνδικάτα, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ίδια η έννοια της δημοκρατίας.

 

Κινδυνεύει η νέα γενιά της Ελλάδας

Ο Ντ. Ρόντρικ τόνισε ότι αν δεν αλλάξει στρατηγική το πρόγραμμα, τότε θα χαθεί μία ολόκληρη γενιά στην Ελλάδα, ενώ καυτηριάζοντας τις επιλογές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά: "Πολύ φοβάμαι ότι μέχρι να ανακτήσει πλήρως την ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα, η ανεργία θα φτάσει στο 44%, στου νέους δε το 100%".

 

Ισχυροποίηση της Ευρώπης

Οι τέσσερις βασικοί άξονες που πρότεινε ο Γ. Βαρουφάκης για το ξεπέρασμα της κρίσης περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

"Να αναλάβει το ESM την άμεση χρηματοδότηση των τραπεζών, με παράλληλη μεταβίβαση των μετοχών τους σε αυτό και χωρίς τη διαμεσολάβηση των κρατών - μελών.

Μεταβίβαση ενός μεγάλου κομματιού του χρέους των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο κατά Mάαστριχτ νόμιμο χρέος του 60% του ΑΕΠ στην ΕΚΤ, η οποία θα πάρει αυτό το χρέος και θα το διαχειρίζεται κεντρικά, είτε όπως λέει ότι θα πράξει με το OMP είτε μέσω της έκδοσης δικών της ομολόγων, όπως προτείνω τρία χρόνια τώρα.

Ένα πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, δηλαδή ένα ευρωπαϊκό new deal, που όμως δεν θα περνάει ούτε από τις Βρυξέλλες, όπως τα ΕΣΠΑ, ούτε από τις Κυβερνήσεις των κρατών - μελών, αλλά το οποίο θα το διαχειρίζεται μόνη της η ΕΤΕπ.

Δημιουργία κοινού Ευρωζωνικού συστήματος ελάχιστων συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας".

 

* Ολόκληρη την ομιλία του Δ. Παπαδημητρίου θα τη βρείτε στα "Ενθέματα" και στην ιστοσελίδα της "Αυγής"

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton