Αλ. Τσίπρας: Ο λαός του Μπολιβάρ θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο του Τσάβες
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/03/2013

Στον αγώνα του Ούγκο Τσάβες για την αλλαγή πορείας της Βενεζουέλας προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εστίασε το συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα ώστε να παρευρεθεί στην κηδεία του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελούμενης από τους Κώστα Ήσυχο, συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Προέδρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως αντιπρόεδρός του. Αναλυτικότερα, το συλλυπητήριο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

Στη Βενεζουέλα σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την κηδεία

“Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη. Ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων, έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας.

Ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει τον λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης. Ακολούθησε άξια τον δρόμο του Σαλβαδόρ Αλλιέντε, του Τσε, του Αουγκούστο Σαντίνο, του Χούλιο Αρμπένζ, αλλά και τους ηγέτες της μεγάλης απελευθέρωσης της πατρίδας του, τον Φρανσίσκο ντε Μιράντα και τον Σιμόν Μπολιβάρ.

Σε καιρούς δύσκολους έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μια ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του.

Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολιβάρ θα συνεχίσει να πορεύεται το δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που αργά ή γρήγορα θα πορευτούν και άλλοι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο”.

 

Γ. Δραγασάκης: Άνοιξε νέος δρόμος

Το μήνυμα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και Δ' αντιπροέδρου της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη, υπογράμμισε τους νέους δρόμους που άνοιξε το παράδειγμα του Τσάβες σε μια εποχή που ο νεοφιλελευθερισμός είχε την απόλυτη κυριαρχία. Επίσης η Νεολαία Συνασπισμού επικέντωσε στη συμβολή του Τσάβες στην επαναθεμελίωση του σοσιαλισμού.

“Έφυγε ένας μεγάλος ηγέτης που έβαλε τη σφραγίδα του στην Ιστορία, υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τις αξίες της δικαιοσύνης και της ισότητας και εμπνέοντας τους απανταχού καταπιεσμένους από άκρη σε άκρη του πλανήτη. Ο Ούγκο Τσάβες άνοιξε νέους δρόμους σε μια εποχή που κυριαρχούνταν από τη μονόδρομη σκέψη”, υπογράμμισε ο Γιάννης Δραγασάκης.

“Σε κείνη τη μικρή γωνιά του πλανήτη, ένας ονειροπόλος σύντροφος από τη Βενεζουέλα θύμισε ξανά στον λαό του, τους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής, τα ξεχασμένα θύματα από τα κόλπα του Φρίντμαν και των απογόνων του, τη λέξη αξιοπρέπεια. Τη λέξη σοσιαλισμός”, τόνισε η Νεολαία Συνασπισμού.

 

Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς: Κομβική η συμβολή του στην περιφερειακή ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής

 

Τον πρωτοπόρο ρόλο του Ούγκο Τσάβες στη διαδικασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής, διαδικασία που ηγεμονεύεται από τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογράμμισε το συλληπητήριο μήνυμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής:

“Το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκφράζει τα βαθύτερά του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες μετά από μακρά μάχη ενάντια στον καρκίνο.

Καταρχήν θα θέλαμε να στείλουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και τους φίλους του, καθώς και στον λαό της Βενεζουέλας που τον ψήφιζε και τον στήριζε συνεχώς.

Αυτή η λαϊκή στήριξη είναι ορατή στον συνεχή αγώνα του λαού για την οικοδόμηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, που χαρακτηρίζεται από την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, τη διαφορετική αναδιανομή του πλούτου, την πρόσβαση για όλους και όλες στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και τον πολιτισμό.

Όλα αυτά τα επιτεύγματα στηρίζονται και εκτιμώνται από τους Βενεζουελάνους, που στήριξαν την Μπολιβαριανή επανάσταση και τον Ούγκο Τσάβες μέχρι το τέλος, παρά τις κάθε είδους πιέσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός πραξικοπήματος που υποκινήθηκε από το εξωτερικό, αλλά και από την βενεζουελάνικη ολιγαρχία.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, ενώ στην Ευρώπη η δημοκρατία καταργείται, στη Βενεζουέλα η συμμετοχική δημοκρατία έχει γίνει στοιχείο της ταυτότητας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Ούγκο Τσάβες στη διαδικασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης, που κατόρθωσε να μετασχηματίσει τη Λατινική Αμερική σε παράδειγμα περιφερειακής ολοκλήρωσης, με την ALBA να αποτελεί δρόμο εξασφάλισης περισσότερης ισχύος και δημοκρατίας.

Εκφράζουμε την επιθυμία μας στον λαό της Βενεζουέλας για μια ειρηνική διαδικασία, της οποίας το τελικό αποτέλεσμα θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την προοδευτική ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της χώρας”.

 

 

Οι ανακοινώσεις των άλλων κομμάτων

Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για τη συμβολή του Τσάβες στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας του. Η ΔΗΜ.ΑΡ. στάθηκε στον αγώνα του ενάντια στην φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες. Το ΚΚΕ υπογράμμισε τον αντί-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της πολιτικής του Λατινοαμερικανού ηγέτη. Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει λόγο για την αντικαπιταλιστική τοποθέτηση του Τσάβες.

“Στη δύσκολη πορεία της χώρας του προς τον εκδημοκρατισμό, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, η συμβολή του Ούγκο Τσάβες υπήρξε καταλυτική”, επεσήμανε το ΠΑΣΟΚ.

“Πρωταγωνίστησε στην προώθηση πολιτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, την επίλυση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενάντια στην επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ντόπια αντίδραση. Στάθηκε στο πλευρό της Κούβας και των λαών της Λατινικής Αμερικής. Με τη λαϊκή παρέμβαση και τη διεθνιστική αλληλεγγύη επανήλθε στη θέση του προέδρου μετά το πραξικόπημα των αντιδραστικών δυνάμεων που έλαβε χώρα τον Απρίλη του 2002”, σημείωσε μεταξύ άλλων το μήνυμα του ΚΚΕ.

“Επί μακρόν στην ηγεσία μιας σημαντικής χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Τσάβες επιχείρησε, με τον δικό του τρόπο και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες στη χώρα του. Ευχόμαστε η Βενεζουέλα και μετά τον θάνατό του να συνεχίσει και να επιβεβαιώσει την κατεύθυνσή της ως ένα σύγχρονο πλουραλιστικό κράτος βασισμένο στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας”, επεσήμανε η ΔΗΜ.ΑΡ.

“Ο Τσάβες έδειξε πως η απάντηση στον καπιταλισμό είναι η αντεπίθεση και όχι η 'υπεύθυνη' συμπόρευση. Ότι ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και όχι στους καπιταλιστές. Ότι η απάντηση μιας χώρας μπορεί να είναι οι εθνικοποιήσεις εταιρειών και τραπεζών και όχι το ξεζούμισμα των πολιτών της. Ότι τελικά οι εργάτες πράγματι έχουν να χάσουν μόνο τις αλυσίδες τους”, τόνισε η σχετική ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton