ΔΝΤ: "Κούρεμα" χρέους δανειοληπτών για να κινηθεί η οικονομία
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/02/2013

Ουσιαστική αναδιάρθρωση ("κούρεμα") των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις χώρες που πλήττονται από την κρίση συνιστά έκθεση που δημοσιοποίησε το ΔΝΤ, επισημαίνοντας την ανάγκη κάτι τέτοιο να ξεκινήσει άμεσα καθώς τα υψηλά επίπεδα χρεών μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην ανάκαμψη των “προβληματικών” ευρωπαϊκών οικονομιών.

Χωρίς διαγραφή χρεών οι κυβερνητικές εξαγγελίες, εξαιρώντας την πλειοψηφία των υπερχρεωμένων

Μεταξύ των προτάσεων στην έκθεση (“Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis”) περιλαμβάνεται η θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων, οι οποίοι θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ως πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης, και παρά τη σχετική πρόταση - νόμου που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από το καλοκαίρι με πρόβλεψη και για διαγραφή και "κούρεμα" οφειλών υπερχρεωμένων δανειοληπτών.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθά ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές και ότι οι καλά σταθμισμένες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία στο σύνολό της. Όπως τονίζεται, καθώς η άμεση κρίση έχει τελειώσει αλλά η ανάκαμψη παραμένει “χλιαρή”, τώρα είναι η ώρα να αρχίσουν να δημιουργούνται συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε έναν αριθμό υπερχρεωμένων χωρών, κάτι που θεωρείται αναγκαίο, καθώς μπορεί να χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα.

Τονίζεται δε ότι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαβρώνει τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών και δημιουργεί αβεβαιότητες για τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα τα δάνεια που βρίσκονται “στο κόκκινο” από 10% πριν μια τριετία έχουν φτάσει σήμερα στο 25%.

Επιπλέον σημειώνονται οι συνέπειες της υπερχρέωσης στην οικονομία και τις αγορές, καθώς τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά περικόπτουν τις καταναλωτικές τους δαπάνες για να ανταποκριθούν σε δανειακές υποχρεώσεις, ενώ στα ενυπόθηκα δάνεια δημιουργείται πρόβλημα στην κτηματαγορά λόγω της αύξησης των πλειστηριασμών (26.000 στην Ελλάδα το 2012) από μη εξυπηρετούμενα δάνεια που “ρίχνουν” τις τιμές των ακινήτων. Παράλληλα, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δεν προχωρούν σε επενδύσεις και νέα έργα ώστε να δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας, καθώς επικεντρώνονται στην απομόχλευση και εξυγίανση των ισολογισμών τους.

Κατά την έκθεση επιβαρύνεται από την υπερχρέωση του ιδιωτικού τομέα και ο κρατικός προϋπολογισμός, κυρίως μέσω τραπεζικών διασώσεων. Επικαλείται δε η έκθεση στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν με διψήφια ποσοστά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, δηλαδή σε χώρες που αντιμετωπίζουν παρατεταμένη ύφεση.

Εξάλλου, διαπιστώνεται ότι δεν ήταν επιτυχημένος ο “νόμος Κατσέλη” (3869/2010) για τις ρυθμίσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς δεν διευθετήθηκε μεγάλο μέρος ιδιωτικού χρέους που δεν εξυπηρετείται και ως εκ τούτου η ελληνική κυβέρνηση επανεξετάζει το πλαίσιο.

Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ τάσσεται υπέρ λύσεων που θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα μέσω εξωδικαστικών διαδικασιών (συμβιβασμών), ενώ προτείνεται η αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους να γίνει με συνολική προσέγγιση, όπως στην Ισλανδία που οι νομοθετικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα ενσωματώθηκαν σε ευρύτερες θεσμικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

 

Αδυναμία αποπληρωμής

Τη διόγκωση της υπερχρέωσης των ελληνικών νοικοκυριών και των μικρομεσαίων καταδεικνύουν τα στοιχεία για την αδυναμία αποπληρωμής δανείων, καθώς ένας στους τρεις καθυστερεί να πληρώσει τις δόσεις καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών και ένας στους πέντε καθυστερεί τουλάχιστον τρεις μήνες τη δόση του στεγαστικού του.

Εκτιμάται ότι πάνω από το 50% όσων έχουν δάνεια αδυνατούν να ανταποκριθούν, ενώ ο μέσος όρος οφειλών υπολογίζεται σε περίπου 150.000-200.000 ευρώ, που συνήθως περιλαμβάνουν στεγαστικά δάνεια.

Προβλέπεται δε ότι την επόμενη διετία τα καθυστερούμενα δάνεια θα εκτοξευτούν σε ποσοστά άνω του 45% εξαιτίας της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων και της εντεινόμενης ανεργίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι πέρσι πάνω από 1 στα 4 καταναλωτικά δάνεια (26,4%) βρέθηκε στο “κόκκινο”, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης το 2007 ήταν μόλις 6%. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι καθυστερήσεις στα καταναλωτικά εκτοξεύτηκαν το τρίτο τρίμηνο 2012 στο 38%, ενώ το σύνολο των δανείων (έως τον Ιούλιο 2012) έχει φτάσει στα 234,334 δισ ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι κατά καιρούς κυβερνητικές “παρεμβάσεις” αποτελούν επί της ουσίας κενό γράμμα, καθώς είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες οι ρυθμίσεις εξωδικαστικά ή δικαστικά.

Συνολικά οι αιτήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό ανέρχονται σε 40.000 και οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα δικαστήρια σε 25.000-27.000, εκ των οποίων μόλις 5.000 έχουν συζητηθεί και έχουν δημοσιευτεί 3.000, με τις μισές να καταλήγουν σε ρύθμιση και τις άλλες μισές να απορρίπτονται. Επιπλέον, την περίοδο Σεπτέμβριος 2010-Σεπτέμβριος 2012 υποβλήθηκαν (από Συνήγορο του Καταναλωτή και άλλους φορείς) εξωδικαστικά 22.220 αιτήματα για ρύθμιση οφειλών και είχαν θετική έκβαση μόλις... 5.

 

Εξαγγελίες

Ωστόσο, οι τελευταίες εξαγγελίες περί ρύθμισης του ζητήματος και βελτίωσης του νόμου Κατσέλη από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν περιλαμβάνουν σε καμία περίπτωση "κούρεμα" αλλά κριτήρια και όρους που αφήνουν εκτός δυνατότητας ανακούφισης το μεγαλύτερο μέρος των δανειοληπτών. Ακόμα όμως και αυτές οι προτάσεις βρίσκονται υπό την αίρεση τρόικας, Ε.Ε. και ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις, η “ρύθμιση” θα αφορά μόνο μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση του εισοδήματός τους κατά 35% από 1/1/2010 και το τωρινό ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

 

Πρόταση νόμου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ περιείχε τις εξής βασικές αρχές:

- Ολική διαγραφή υποχρεώσεων δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας

- Μείωση των μηνιαίων καταβολών, έτσι ώστε να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου διαθέσιμου εισοδήματος. Το υπόλοιπο ποσό, άνω του 30% της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά.

Ωστόσο, τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη συζήτηση της πρότασης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκαν ότι “επιχειρούν ψευδόμενοι να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και καπηλεύονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση”. Η κυβέρνηση απορρίπτοντας αυτή την πρόταση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει άλλη πρόταση, “καλύτερη”...

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διεθνώς διατυπωμένες απόψεις του ΔΝΤ, στην ελληνική πραγματικότητα οι διατυπωμένες απόψεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Σκορδά, για την επικείμενη κατάθεση σχεδίου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, διέψευσαν για άλλη μια φορά τις ελπίδες εκατοντάδων χιλιάδων καταπιεσμένων και απελπισμένων δανειοληπτών, που περίμεναν με αγωνία την ανακούφισή τους από τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν, αφού βλέπουν να εξαφανίζεται το εισόδημά τους από την πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης που έχει επιλέξει η τρικομματική κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρο, επισημαίνεται, ότι το σχέδιο ρύθμισης δανείων που ανακοινώθηκε, είναι άλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών, που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος των δανειακών υποχρεώσεων, αλλά και των χαρατσιών, που καλούνται να πληρώσουν ως θύματα μιας πολιτικής χωρίς κατεύθυνση και χωρίς να στοχεύει στην ανάκαμψη. Τελικά, πρόκειται για σχέδιο ρύθμισης στα μέτρα των τραπεζών.

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καλεί και πάλι την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να κατανοήσει ότι δεν γίνεται εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μόνο μέσω της ανακεφαλαιοποίησης, αν παράλληλα δεν γίνουν και γενναίες διαγραφές επισφαλών δανείων.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton