Πολλαπλασιαστής δεινών και διαιρέτης της κοινωνίας η συγκυβέρνηση
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/02/2013

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

Πλασιές για φρεγάτες, ενέργεια και υδάτινους πόρους ο Φρανσουά Ολάντ

Στη Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ ο Ν. Δένδιας επέστρεψε από τις Σκουριές Χαλκιδικής, όπου είχαμε επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός με καμένα αυτοκίνητα της εταιρίας, και προσπάθεια στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων με τη σύλληψη κατοίκων για ηθική αυτουργία -ανέβασαν στο Ίντερνετ κείμενα συμπαράστασης και καλούσαν σε πορεία!... Χθες το απόγευμα είχαμε και τη συνάντηση των τριών αρχηγών σε ένδειξη σύμπνοιας απέναντι στα νέα μέτρα που προετοιμάζονται και στη στάση της συγκυβέρνησης απέναντι στην τρόικα που επανέρχεται με σκληρές απαιτήσεις - κυρίως τις απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Μαξίμου και συστημικά Μέσα Ενημέρωσης, αποκρύβοντας την αλήθεια, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν επικοινωνιακά την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή;


Η επίσκεψη Ολάντ

Μια αδύνατη δημοσιονομικά Γαλλία δεν έχει και πολλά πράγματα να προσφέρει. Πέρα από τις διακηρύξεις του Γάλλου προέδρου -«έρχομαι στην Ελλάδα για να σας προσφέρω τη στήριξη της Γαλλίας για να επιστρέψετε στην ανάπτυξη» [Νέα, 18.02.13]-, καμιά ουσιαστική επένδυση δεν μπορεί να προσφέρει. Μόνο πολιτική στήριξη [;] τύπου «Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία», ενώ η επίσκεψη του Ολάντ θα είναι «άλλου τύπου» από αυτή της Α. Μέρκελ, καθώς δεν θα βγουν στους δρόμους οι χιλιάδες διαδηλωτές. Κυρίως, όμως, ο Φρ. Ολάντ κατέφθασε για δικές του «μπίζνες» στην Αθήνα. Έρχεται ως σοσιαλιστής πρόεδρος αλλά και ως αντιπρόσωπος γαλλικών εταιρειών:

** Της DCNS που κατασκευάζει τις φρεγάτες Fremm και αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Μια συμφωνία «ενοικίασης προς πώληση», για δύο ως και έξι φρεγάτες, θα αποτελούσε το φιλί της ζωής για την εταιρεία, που συμφωνεί να πληρωθεί ακόμα και μετά την κρίση! Φρεγάτες που ξεπερνούν σε κόστος τα 7 δισ. ευρώ, είναι τεράστιες [άρα και εύκολος στόχος] και δεν χωρούν στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, παρά μόνο στη Σούδα! Τη ναυπήγηση των φρεγατών μπορούν να αναλάβουν και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ιδιοκτησίας Ν. Ταβουλάρη - πρώην αξιωματικού του στρατού, προσωπικού φίλου του Αντ. Σαμαρά και διευθυντή άλλοτε της Πολιτικής Άνοιξης!

** Του γαλλικού κολοσσού ύδρευσης Suez και της Total που ενδιαφέρεται για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο - ήδη η Total ενεργοποιείται με έρευνες σε δύο «οικόπεδα» που της παραχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ίδιος ο Φρ. Ολάντ σημειώνει [Νέα, 18.02.13] ότι «οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι, λοιπόν, ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μας θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν». Ο Αντ. Σαμαράς, βέβαια, θα βρει την ευκαιρία να απευθύνει και το σχετικό κάλεσμα σε γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις, αλλά και για τη δραστηριοποίησή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων...


Γεωπολιτικά παιχνίδια

Ο Γάλλος πρόεδρος, όμως, που δηλώνει «φίλος της Ελλάδας», ενδιαφέρεται να ανακόψει και την πτώση του ρόλου της Γαλλίας στην ευρύτερη περιοχή. Έφτασε στην Αθήνα λίγες μέρες από τη δήλωσή του ως «ένθερμος υποστηριχτής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.», αλλάζοντας την πολιτική της «ειδικής σχέσης» που προωθούσε ο Ν. Σαρκοζί. «Το Παρίσι», γράφει ο Γ. Δελαστίκ [Έθνος,15.02.13], «επί δεκαετίες 'πουλούσε' στο Βερολίνο τη μεσανατολική επιρροή του. Έτσι εξηγείται άλλωστε και η προσπάθεια του Ολάντ να προσεγγίσει την Τουρκία, αλλάζοντα τη γραμμή του Σαρκοζί». Όλα αυτά γιατί μετά την απώλεια του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, πριν μια δεκαετία, και την αναμενόμενη [;] πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή θα αναβαθμιστεί.

Οι κινήσεις της Γαλλίας με τις φρεγάτες [και με την Τουρκία] έχουν άμεση σχέση με την πρόθεση -τουλάχιστον στα λόγια- της συγκυβέρνησης να ανακηρύξει την ΑΟΖ «εδώ και τώρα». Η Figaro [18.02.13] είναι αποκαλυπτική, σημειώνοντας ότι η ιστορία με τις φρεγάτες «αναζωπυρώνει 'επικοινωνιακά' το θέμα της ανακήρυξης AOZ, για το οποίο από τις ΗΠΑ τουλάχιστον έχει ανάψει 'κόκκινο' και η κυβέρνηση έχει 'λάβει το μήνυμα'. Η ανακοίνωση για τις Fremm θα δείξει ότι γενικώς δεν κάνουμε πίσω και προετοιμαζόμαστε -μακροπρόθεσμα- για να 'είμαστε δυνατοί'».

Πράγματι, οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει, με όλους τους τρόπους -και όχι μόνο στη συγκυβέρνηση...-, ότι σε μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ οι Τούρκοι θα αντιδράσουν, ενώ δεν αποκλείεται και θερμό επεισόδιο. Ποιος, όμως, μπορεί να σκέπτεται εξοπλισμούς και μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο; Ιδιαίτερα σήμερα, με την κοινωνία σε πλήρη εξαθλίωση και ένα κράτος διαλυμένο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται;...

 

Αδιέξοδο

Η συγκυβέρνηση, που συνεχίζει το αποτυχημένο μοντέλο τεχνητής ελπίδας, ακροδεξιάς πυγμής και συκοφαντίας, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα συνοχής. Πιέζεται, όμως, από την τρόικα και την κοινωνία. Ανεργία [πάνω από 30,1% σύμφωνα με το ΚΕΠΕ], ύφεση [4,5% στην καλύτερη περίπτωση στο τέλος του χρόνου], τους νέους που δεν έχουν κανένα μέλλον, τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα έρθουν γιατί «δεν βγαίνει το πρόγραμμα», τις 25.000 απολύσεις στο Δημόσιο, τους φόρους στα ακίνητα που δεν πληρώνονται όχι γιατί οι πολίτες «καθοδηγούνται» από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση ο Αντ. Σαμαράς απαντά με ευχολόγια, εκφοβισμό υπουργών του για ανασχηματισμό [σε κάθε περίπτωση μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ], ενώ δεν διστάζει να επιτεθεί στους εργαζόμενους ως υπαίτιους για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί λόγω Μνημονίου! «Κάθε μέρα», δηλώνει στη Real News [17.02.13], «που έχουμε απεργίες, καταλήψεις δρόμων ή δημοσίων γραφείων, μπλοκάρει το κέντρο της πόλης ή οι εθνικοί δρόμοι και παραλύουν τα πάντα. Τότε κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να βγει. Μερικοί αυτό επιδιώκουν, αλλά δεν θα τους αφήσουμε». Αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος λέγοντας «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ό,τι διαλύει τα πάντα, ούτε έχουμε λόγο να αλλάξουμε ό,τι δουλεύει καλά».

Αντιλαμβανόμενος, πάντως, ότι τα δύσκολα έρχονται, φροντίζει να μιλά [χθες, στο Ζάππειο] για την ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, που «έχει τραυματιστεί αυτές τις δύσκολες ώρες», και ανακούφισης των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση. Η συσσώρευση, όμως, όλων των επώδυνων μέτρων θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την κυβέρνησή του. Η εκτίμηση πως με τον μνημονιακό μονόδρομο δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας για την κοινωνία είναι πλέον πεποίθηση όλων...

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton