Χείρα βοηθείας σε Σαμαρά από Κομισιόν και τρόικα
Δαράτος Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/02/2013

Βρυξέλλες

Ο κοινοτικός επίτροπος αποκλείει συζήτηση για αναθεώρηση του Μνημονίου και αποδίδει την αποτυχία στις ανεπάρκειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - Παπαδήμου

Οριακές είναι οι θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις που μπορούν να έχουν οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας, υποστηρίζει ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν με αφορμή τη δημόσια αντιπαράθεση που διεξάγεται όλο το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Ο Όλι Ρεν έστειλε επιστολή χθες στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης με κοινοποίηση στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Πρόκειται για επιστολή με την οποία θέτει τέλος επισήμως σε όλη τη συζήτηση περί επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης (Μνημόνιο) και με την αλλαγή του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που για τη χώρα μας έχει υπολογισθεί στο 0,7 και χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση για τη σύνταξη του τρέχοντος προϋπολογισμού, ενώ άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1,45 και 2.

Υπενθυμίζεται πως αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ νέου (πρόσθετου) φόρου ή μείωσης των δημόσιων δαπανών η μεν κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της υποστηρίζει ότι μειώνεται το ΑΕΠ της χώρας και κατά 70 λεπτά του ευρώ (0,7 ευρώ), ενώ οι άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ μειώνεται κατά 1,45 έως και 2 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η έξοδος της χώρας από την ύφεση και να χειροτερεύει μαζί της και η ανεργία.

Στην επιστολή του αυτή ο Όλι Ρεν, ο οποίος ρίχνει όλες τις ευθύνες στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου (Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο), γράφει:

«Θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις για μια συζήτηση (σ.σ.: που γίνεται στην Ελλάδα), η οποία δεν βοηθάει και απειλεί να πλήξει την εμπιστοσύνη την οποία χτίσαμε με επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε πολλές συνεδριάσεις (σ.σ.: του Eurogroup) που κράτησαν μέχρι αργά τη νύχτα. Αναφέρομαι στη συζήτηση σχετικά με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, δηλαδή με τις οριακές (σ.σ.: !!!) επιπτώσεις που έχει η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής στην οικονομική ανάπτυξη.

Η συζήτηση αυτή (σ.σ.: έως σήμερα) δεν μας έχει κάνει σοφότερους” συμπεραίνει ειρωνικά ο Όλι Ρεν και συνεχίζει γράφοντας ότι “πρόσφατες μελέτες σχετικά με το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών είναι εξαιρετικά περιορισμένης χρησιμότητας, ιδίως όταν μιλάμε για την περίπτωση της Ελλάδας».

«Μάλιστα, σε πρόσφατο άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υπογράμμισε ότι το να συνδέουμε τις περιορισμένες (σ.σ.: οικονομικές κ.λπ.) επιδόσεις της Ελλάδας με τον σχεδιασμό του προγράμματός της συνιστά θεμελιώδη, ριζική παρερμηνεία των ιστορικών δεδομένων και της έρευνας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές.

Το 2009 το δημοσιονομικό έλλειμμα (σ.σ.: της Ελλάδας) έφθασε στο 15,6% του ΑΕΠ της και οι αγορές δεν ήταν πλέον πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση οδήγησε στην έναρξη του προγράμματος οικονομικής στήριξής της την άνοιξη του 2010. Ωστόσο η παρατεταμένη αβεβαιότητα και τα προβλήματα εφαρμογής τα πρώτα χρόνια του προγράμματος είχαν συνέπεια η ελληνική οικονομία να μην επωφεληθεί από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (σ.σ.: των αγορών) που θα έπρεπε να είχε δημιουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή της».

«Από το περασμένο καλοκαίρι (σ.σ.: 2012) το ελληνικό πρόγραμμα επανήλθε με αποφασιστικό τρόπο στη σωστή του τροχιά. Μεγάλο μέρος της συνολικής προσπάθειας έχει πλέον επιτευχθεί στην Ελλάδα σε ζητήματα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα».

«Η συμφωνία στο Eurogroup τον περασμένο Δεκέμβριο ήρε την επιζήμια αβεβαιότητα η οποία αιωρείτο επάνω από την Ελλάδα για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα και άνοιξε τον δρόμο προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Τώρα εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, μέσα από την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων, ότι αυτή η εμπιστοσύνη θα συνεχίσει να ανακτάται».

«Στο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ του περασμένου Ιανουαρίου ο Ολιβιέ Μπλανσάρ και αυτοί που το συνυπέγραψαν υπογράμμισαν ότι δεν απευθύνουν έκκληση για αναστροφή (σ.σ.: αλλαγή πορείας) της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθείται στη διάρκεια της κρίσης και πως, για τον καθορισμό του κατάλληλου μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες συμπεριλαμβάνουν, κυρίως, τις θετικές επιπτώσεις από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, οι οποίες τώρα υλοποιούνται και χάρη σ' αυτές οι (σ.σ.: οικονομικά) ευάλωτες χώρες (σ.σ.: όπως η Ελλάδα) επωφελούνται.

Η προσπάθεια προσαρμογής κάθε χώρας καθορίζεται με διαρθρωτικούς όρους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις από τον οικονομικό κύκλο και τα μη επαναλαμβανόμενα μέτρα στον προϋπολογισμό της. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί επιδείνωση της ανάπτυξης, που εμφανίζεται με αναπάντεχο τρόπο, μια χώρα μπορεί να λάβει επιπλέον χρόνο για τη διόρθωση των ελλειμμάτων της, υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τη συμπεφωνημένη (σ.σ.: με την τρόικα) δημοσιονομική και διαρθρωτική προσπάθειά της. Παρόμοιες αποφάσεις ελήφθησαν τον περασμένο χρόνο για την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα».

«Υπάρχουν πειστικά πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα για τη διατήρηση μιας σταθερής δημοσιονομικής προσαρμογής και στα επάνω και στα κάτω του οικονομικού κύκλου (σ.σ.: μιας χώρας). Το ενδυναμωμένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης διασφαλίζει την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρας, ενώ παράλληλα παρέχει δικλίδες ασφαλείας σε περίπτωση αιφνίδιων και μη αναμενόμενων εξελίξεων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.

Η κουλτούρα της σταθερότητας, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ενισχυμένη δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης, δεν αποτελεί τροχοπέδη στη βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Αντιθέτως. Μάλιστα η προσεκτική και στοχευμένη δημοσιονομική σταθεροποίηση σε έναν αξιόπιστο, μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δημιουργεί τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια».

Άριστα πληροφορημένη πηγή του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup), απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μας, διευκρίνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μέσω του ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρα, ζήτησε από τον Όλι Ρεν μια συγκεκριμένη γραπτή διάψευσή του για το ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, η οποία πήρε, τελικώς, τη μορφή της παραπάνω επιστολής, την οποία θα χρησιμοποιήσει τώρα η κυβέρνηση για να σταματήσει κάθε συνέχεια δημόσιων αναφορών ως προς τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση ότι δεν χρησιμοποίησε τον σωστό δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και δέχθηκε εκείνον που της επέβαλε η τρόικα.

Έτσι ο κ. Σαμαράς ελπίζει να σταματήσει την πολιτική του φθορά σε αυτόν τον τομέα. Έγινε, επίσης, γνωστό ότι στη χθεσινή τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη ρώτησε σχετικά τον Όλι Ρεν, ο οποίος της απάντησε πως η τρόικα θα πάρει κοινή (συλλογική) θέση απέναντι σ' αυτό το ζήτημα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην Ελλάδα, θέση που θα εκφράζει και τα τρία μέλη της τρόικας (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Κομισιόν). Την επιστολή του αυτή ο κ. Ρεν τη συνέταξε αφού, προηγουμένως, οι υπηρεσίες του πήραν το “πράσινο φως” από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μας είπε η ίδια πηγή.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton