Ο Σαμαράς έβαλε το νέο ΕΣΠΑ υπό την έγκριση της τρόικας
Δαράτος Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/02/2013

Βρυξέλλες

Παραμένει ο λανθασμένος πολλαπλασιαστής

Ύστερα από τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά για το τι δήθεν πετύχαμε στις διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής της περασμένης Παρασκευής για τους κοινοτικούς προϋπολογισμούς της προσεχούς επταετίας (2014-2020 - Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο - ΠΔΠ) έρχεται η ώρα της ανώμαλης προσγείωσης και της αποκάλυψης των κυβερνητικών ψεμάτων.

Έχοντας πλέον στη διάθεσή μας το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων (αποφάσεων) αυτού του συμβουλίου κορυφής, μπορούμε άφοβα να πούμε ότι οι κοινοτικοί εταίροι και δανειστές μας τύλιξαν τον κ. Σαμαρά, και μαζί του ολόκληρη την Ελλάδα, σε μία κόλλα χαρτί. Οι παράγραφοι 80 και 81 του κειμένου των συμπερασμάτων που η κυβέρνηση έχει αποκρύψει μέχρι σήμερα δίνουν απεριόριστη εξουσία στη Κομισιόν να κόβει από τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού «μέρος ή σύνολο» των πληρωμών της προς την Ελλάδα εάν αυτή διαπιστώσει ότι δεν τηρεί όλα όσα έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο πλαίσιο των Μνημονίων μαζί της.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής για περικοπές (αναστολή πληρωμών - δεσμεύσεων για πληρωμές) «θεωρείται ως αυτομάτως εγκριθείσα" από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ένωσης αν μέσα σε έναν μήνα αυτό δεν αποφασίσει, με ειδική, όμως, πλειοψηφία (σ.σ.: που επιτυγχάνεται πολύ δύσκολα) την απόρριψη της απόφασης της Κομισιόν.

Μεταξύ των «παραπτωμάτων» για τα οποία μπορεί να τιμωρηθεί οικονομικά η Ελλάδα είναι η μη επαρκής τήρηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, του προγράμματος στο πλαίσιο διευκόλυνσης για το μεσοπρόθεσμο ισοζύγιο πληρωμών, καθώς και του προγράμματος στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθεροποίησης και, τέλος, της χρηματοδοτικής συνδρομής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Με άλλα λόγια η Κομισιόν έχει τη δυνατότητα να τινάξει κυριολεκτικά στον αέρα τη χώρα μας εάν κρίνει πως αυτή δεν τηρεί τις συμφωνίες της με την τρόικα. Το πιο τραγικό απ' όλα είναι ότι αυτές οι δύο παράγραφοι (80 και 81) ενσωματώθηκαν στο κείμενο ύστερα από διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων και η τρικομματική κυβέρνηση είπε τώρα «ναι» στο κρέμασμα των Ελλήνων.

Ερχόμαστε τώρα στο νέο ΕΣΠΑ, που στο εξής θα λέγεται «Κοινοτικό Στρατηγικό Πλαίσιο - ΚΣΠ». Η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι κατάφερε και πήρε, παρά τη συνολική και γενική μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού της επόμενης επταετίας, ποσό της τάξης των 14,310 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,390 δισ. ευρώ λιγότερα από το ΕΣΠΑ της προηγούμενης επταετίας (20 δισ. ευρώ περίπου). Κι όμως πανηγυρίζει, ισχυριζόμενη ψευδώς ότι σ' αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί άλλο 1,8 δισ. ευρώ για την «Ανάπτυξη της Υπαίθρου».

Αλλά στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν είχαν συνυπολογιστεί οι πόροι -και πολύ σωστά- για την «Ανάπτυξη της Υπαίθρου», διότι ανήκουν στον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και όχι στα διαρθρωτικά ταμεία. Αν θέλει να κάνει σωστά τη σύγκριση, τότε θα πρέπει να προσθέσει στα 20 δισ. ευρώ του περασμένου ΕΣΠΑ και τα 4 περίπου δισ. ευρώ που είχε πάρει τότε η Ελλάδα και να αφαιρέσει από αυτό το ποσό, των 24 δισ., δηλαδή, τα 14,310 + 1,8 = 16,110 δισ. ευρώ. Αλλά δεν το κάνει.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί σε αυτό το σημείο ένα άλλο μυστηριώδες γεγονός, το οποίο επιβεβαίωσαν καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές: Το βράδυ της διαπραγμάτευσης (περασμένη Παρασκευή), σε ιδιαίτερη συνάντησή τους, ο πρόεδρος της Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι έδωσε στον κ. Σαμαρά έναν φάκελο στον οποίο έγραφε ότι το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο - ΠΔΠ 2014-2020 προβλέπει τη χορήγηση στην Ελλάδα 3,7 δισ. ευρώ για την... “Ανάπτυξη της Υπαίθρου”.

Το ερώτημα μένει ανοικτό γιατί από τα 3,7 δισ. ευρώ ο Αντ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι στην «Ανάπτυξη της Υπαίθρου» πάνε μόλις 1,8 δισ. ευρώ; Πού πάνε τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ; Η απόλυτη του τάφου σιγή. Ουδείς είναι σήμερα στις Βρυξέλλες σε θέση να δώσει μια πειστική απάντηση σ' αυτό το περίεργο μαγείρεμα της Ελλάδας. Ουδείς.

 

Κομισιόν: Δεν ζήτησε κάτι η ελληνική κυβέρνηση

Το μείγμα του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης είναι σωστό και δεν έχει γίνει κανένα λάθος, τόνισε χθες ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν, που, σύμφωνα με την άποψή του, όλα αυτά που διηγούνται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα (σ.σ.: περί λάθους δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή) είναι απλοϊκά.

Με τη δήλωση του αυτή ο κ. Ρεν θέλησε προφανώς να διαχωρίσει τη θέση της Κομισιόν από τις δηλώσεις υψηλών στελεχών του ΔΝΤ περί λανθασμένου δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή.

Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας ζήτησε από τον Ό. Ρεν να δημοσιοποιήσει επίσημα τη θέση της η Κομισιόν, χωρίς όμως να δοθεί κάποια συνέχεια από ελληνικής πλευράς σ' αυτό το τόσο καυτό θέμα. Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αργά προχθές το βράδυ, δήλωσε πως έγινε μία «ακαδημαϊκή συζήτηση» και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε αυτό το θέμα».

Πηγές της Κομισιόν, αναφερόμενες σε όλη αυτή την ιστορία περί λάθους δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, τόνιζαν χθες πως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι δεν έχει υποβάλει στις Βρυξέλλες κανένα συγκεκριμένο αίτημα που να σχετίζεται με τον υπολογισμό του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή στην Ελλάδα.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton