Μακρά διαπραγμάτευση για "συμβιβασμό" λιτότητας
Δαράτος Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 08/02/2013

Βρυξέλλες

200 δισ. χωρίζουν Βορρά - Νότο. Περίπου στη μέση η πρόταση Ρομπάι

Το πιο κρίσιμο ευρωπαϊκό συμβούλιο κορυφής των τελευταίων ετών ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στις Βρυξέλλες με καθυστέρηση εννέα περίπου ωρών, γύρω στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Τις εννέα ώρες που προηγήθηκαν, οι κοινοτικοί ηγέτες, με τους συμβούλους τους, είχαν αλλεπάλληλες παρασκηνιακές συναντήσεις μεταξύ τους προκειμένου να καταλήξουν σε κάποιες, κατ' αρχήν συμφωνίες, για το περιεχόμενο και τον τρόπο της διαπραγμάτευσης του λεγόμενου «Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου», δηλαδή του αθροίσματος των ποσών των ετήσιων κοινοτικών προϋπολογισμών και των κοινοτικών δαπανών ανά τομέα την επταετία 2014-2020.

Ο συμβιβασμός που, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να ανακοινωθεί σήμερα -αν και πολλοί μιλάνε για παράταση των εργασιών του συμβουλίου κορυφής μέχρι και αύριο, Σάββατο, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι προφητεύουν ακόμη ένα διαπραγματευτικό ναυάγιο -θα είναι προϊόν πολύ σκληρών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν ασφαλέστατα στη μείωση των προτεινόμενων ποσών σε όλους τους τομείς της κοινοτικής δράσης, με εξαίρεση ίσως αυτούς για τη γεωργία και τη συνοχή, κάτι που ευνοεί την Ελλάδα.

Η διαπραγμάτευση επρόκειτο ν' αρχίσει με βάση τις τελευταίες προτάσεις του προέδρου της Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι, σύμφωνα με τις οποίες οι δαπάνες για την επόμενη επταετία θα ανέρχονται στα 960 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων, που είναι το θεωρητικά ανώτατο ποσό που μπορεί να δαπανήσει η Κοινότητα από τον προϋπολογισμό της και σε κάτι μεταξύ 910 και 929 δισ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών, με πιθανότερο τα 913 δισ. ευρώ, οι οποίες σημαίνουν τα πραγματικά ποσά που θα δαπανηθούν τελικά.

Ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Ντ. Κάμερον, με τη στήριξη της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας και της Δανίας, επιμένει οι δύο παραπάνω αριθμοί να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο και να κατέβουν στο επίπεδο των 900-905 δισ. ευρώ, κάτι που είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτό από τους άλλους ηγέτες και για πολιτικούς, αλλά και για «λογιστικούς»-πρακτικούς λόγους, για τη συντήρηση-άσκηση όλων των πολιτικών της Ένωσης. Έτσι οι μειώσεις των δαπανών θα πρέπει να πέσουν στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής (δρόμοι, ηλεκτρικά δίκτυα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τηλεπικοινωνίες και Ίντερνετ), δηλαδή σε όλες τις επενδυτικές δραστηριότητες που είναι ικανές να απορροφήσουν τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων ανέργων, δημιουργώντας νέες, σταθερές θέσεις απασχόλησης και να βγάλουν τις χώρες τους από τη λιτότητα και την ύφεση. Ένα τμήμα των ποσών που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές που προτείνονται θα κατευθυνθεί προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις άμεσες επιδοτήσεις των παραγωγών, όπως ζητάει η Γαλλία, και ένα άλλο προς τις πολιτικές της συνοχής που ζητάνε μαζί με την Ελλάδα και οι πολλές χώρες της νότιας και ανατολικής Ευρώπης, η λεγόμενη «ομάδα των φίλων της συνοχής».

Η παραπάνω πρόταση του κ. βαν Ρομπάι είναι ήδη «πετσοκομμένη» σε σύγκριση τόσο με την αρχική της Κομισιόν (1 τρισ. 33 δισ. ευρώ αναλήψεις υποχρεώσεων και 987 δισ. ευρώ πληρωμές) όσο και τη δική του, προηγούμενη πρόταση του περασμένου Νοεμβρίου, που απορρίφθηκε, η οποία πρόβλεπε τότε 13 δισ. ευρώ περισσότερα στις αναλήψεις υποχρεώσεων (973 δισ. ευρώ, τότε) και 30 δισ. ευρώ περισσότερα στις πληρωμές (943 δισ. ευρώ, τότε). Αυτά τα 30 δισ. ευρώ ζήτησε να κοπούν -και φυσικά κόπηκαν- η Γερμανίδα καγκελάριος Άν. Μέρκελ...

Από την πλευρά τους, οι βόρειες, προαναφερόμενες χώρες-μέλη που ζητάνε τις νέες περικοπές, μαζί με τη Μ. Βρετανία, απειλούνται, αν τελικά υιοθετηθεί αυτό το έκτρωμα κοινοτικού προϋπολογισμού, που είναι μικρότερος και από αυτόν της προηγούμενης επταετίας (2007-2013), να χάσουν ολοκληρωτικά ή τμηματικά τις επιστροφές που είχαν πετύχει στο παρελθόν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, επειδή ήταν καθαροί συνεισφορείς σ' αυτόν (έδιναν πολύ περισσότερα απ' όσα έπαιρναν από την Ένωση). Έτσι, κινδυνεύουν να έχουν απώλειες η Γερμανία, που είχε, έως σήμερα, επιστροφές 1 δισ. ευρώ ετησίως, η Ολλανδία, με 580 εκατ. ευρώ, η Σουηδία, με 346 εκατ. ευρώ, και η Αυστρία, με 102 εκατ. ευρώ. Η Μ. Βρετανία δεν κινδυνεύει να χάσει ούτε δεκάρα από τις επιστροφές της (πλέον των 3 δισ. ευρώ ετησίως) που είχε πετύχει η Μ. Θάτσερ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, διότι αυτές είναι καταχωρισμένες ως «συνταγματικό» της δικαίωμα μέσα στο κείμενο των κοινοτικών συνθηκών. Και αυτό δεν μπορεί ν' αλλάξει παρά μόνο και με τη δική της σύμφωνη γνώμη.

 

Συνάντηση Σαμαρά με Ρομπάι

Γ Στουρνάρας: Κάτι παραπάνω από 14 δισ.

Αργά χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Χ. βαν Ρομπάι, από την οποία βγήκε, όπως λένε πηγές προσκείμενες σ' αυτόν, ικανοποιημένος. Λίγο αργότερα, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας είπε στους δημοσιογράφους ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά από τα διαρθρωτικά ταμεία (περιφερειακό, κοινωνικό, συνοχή) την επόμενη επταετία (2014-2020) κάτι παραπάνω από 14 δισ. ευρώ, αν συνυπολογισθούν, θεωρητικά, ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ, περίπου, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Αττική, όπου είναι μαζεμένος ο μισός περίπου πληθυσμός της Ελλάδας, μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ αν αποφασισθεί η σύσταση ενός νέου ταμείου για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων κάτω των 25 ετών και αν δεχθούν οι εταίροι μας να ισχύσουν ειδικά κριτήρια για την Ελλάδα στις περιοχές της εκείνες όπου η ύφεση έχει μειώσει τραγικά την ανάπτυξη μεταβάλλοντας τον σχετικό δείκτη της από θετικό σε αρνητικό.

Επίσης συζητείται να δοθούν ακόμη 200-300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Κοινοτικές πηγές, από την πλευρά τους, φάνηκαν δύσπιστες ακούγοντας τις προβλέψεις του κ. Στουρνάρα, διότι οι υπηρεσίες τους έχουν υπολογίσει ότι η Ελλάδα θα πάρει 13,5 δισ. ευρώ περίπου για να χρηματοδοτήσει το νέο της ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, πάντως, η χώρα μας βγαίνει χαμένη κατά 6-7 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 20,4 δισ. ευρώ που είχε πάρει από τα ταμεία αυτά την προηγούμενη επταετία, ποσό που οι διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, εξαιτίας της ανικανότητάς τους, δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα ν' απορροφήσουν, παρά την κρίση, παρά τη λιτότητα και παρά την ύφεση, και έχουν αφήσει ανείσπρακτα από αυτό το ποσό γύρω στα 7,5 δισ. ευρώ.

Ως προς τις γεωργικές άμεσες επιδοτήσεις και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της υπαίθρου, παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί η χώρα, οι προβλέψεις χθες ήταν αναλλοίωτες, δηλαδή από 18.700 δισ. που πήραν οι αγρότες την επταετία 2007-2013, την επόμενη επταετία θα πάρουν γύρω στα 2,2 δισ. ευρώ λιγότερα, συνεπώς δεν θα πρέπει να περιμένουν περισσότερα από 16.500 δισ. ευρώ.

Με κριτήριο τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις, οποιαδήποτε αλλαγή των αριθμών και των ποσοστών των νέων κοινοτικών προϋπολογισμών της περιόδου 2014-2020 προς το καλύτερο θα οφείλεται μόνο στη Γαλλία και την Ιταλία, που έχουν ρίξει όλο το διαπραγματευτικό βάρος τους στην ανάγκη χρηματοδοτικής τόνωσης της ανάπτυξης σε κοινοτικό επίπεδο και του φρεναρίσματος των μειώσεων των χρηματοδοτήσεων στους αγρότες.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton