Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά προς τον μεγάλο στόχο: την κυβέρνηση της Αριστεράς
Σφέτσα Δάφνη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/12/2012

Βγαίνει από μια Συνδιάσκεψη με καλούς οιωνούς: Με μία Διακήρυξη ψηφισμένη με συντριπτική πλειοψηφία ως βάση για να πάει παρακάτω, με μια πολιτική απόφαση ψηφισμένη με συντριπτική πλειοψηφία ως άξονες δράσης για την επόμενη περίοδο και με ένα νέο όργανο που θα προετοιμάσει το ιδρυτικό συνέδριο. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, το υπό διαμόρφωση κόμμα με 35 χιλιάδες μέλη και πολλά περισσότερα ζευγάρια μάτια να το παρακολουθούν με ελπίδα και αγωνία, έχει να βάλει μπροστά τα επόμενα βήματα. Να ξεπεράσει για τα καλά τον εαυτό του ώστε να κάνει πράξη τον πρώτο στόχο, όπως περιγράφεται και από τα δύο κείμενα που υιοθετήθηκαν σχεδόν παμψηφεί, και που δεν είναι άλλος από τη συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς.

Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προχωρήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις * Όχι στις αποκρατικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων, ναι στη σύμπραξη των επιχειρήσεων με ιδιωτικά κεφάλαια υπό τον έλεγχο του κράτους

Εξάλλου ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει πια καθαρό προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις -έστω αυτές τις λίγες που διενεργούνται- υπερτερώντας και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ο Αλ. Τσίπρας γίνεται «κατάλληλος» πρωθυπουργός, η «αλάνθαστη» παράσταση νίκης ανήκει εξ ολοκλήρου στη σημερινή μείζονα αντιπολίτευση. Με τα δημοσκοπικά ευρήματα υπέρ του να εδραιώνονται, τα μνημονιακά κόμματα συζητούν για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Απάντηση έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν σας σώζει κανένα εκλογικό πυροτέχνημα, κανένας νέος εκλογικός νόμος», είπε με νόημα από το βήμα της Βουλής, την Παρασκευή.

Πάντως, ο δρόμος, όπως όλοι συνομολόγησαν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, προς την ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης αλλά και προς την επιτυχία μιας τέτοιας κυβέρνησης που θα έχει ισχυρούς αντιπάλους, δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Υπάρχει όμως η βούληση και αποφασιστικότητα. Φάνηκε από τις τοποθετήσεις αντιπροσώπων από την Περιφέρεια και από τις συνοικίες της Αθήνας ή το εξωτερικό, από νεότερους και γηραιότερους, από «πασοκογενείς» και τροτσκιστές, από μαοϊκούς και ευρωκομμουνιστές, από νεοενταγμένους χωρίς ανάλογες αφετηρίες, από το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο, από όσους συγκρότησαν την «Αριστερή Πλατφόρμα». Φάνηκε από όλους. Γι' αυτό ο Αλ. Τσίπρας καταχειροκροτούνταν όταν τόνιζε στην εισαγωγή της ομιλίας του την Κυριακή: «Όλοι και όλες έχουμε συναίσθηση της ευθύνης, αλλά, κυρίως, έχουμε ήδη πάρει τη μεγάλη απόφαση. Θα μπούμε εμείς μπροστά για να σταματήσει η καταστροφή». Και όταν έκλεινε την ίδια ομιλία: «Η κληρονομιά μας είναι οι αγώνες του λαού. Είναι η ψυχή μας. Δεν θα χάσουμε την ψυχή μας. Εμείς δεν θα προδώσουμε ποτέ τις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού μας. Θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καιρών και θα τα καταφέρουμε. Θα νικήσουμε».


Ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα

Ανάλογη αποφασιστικότητα επέδειξε και σε ένα καθ' όλα διαφορετικό ακροατήριο. «Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας» είπε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου ανέπτυξε τις βασικές αιχμές του «ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού» προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη φάση άλλωστε η ανάδειξη του προγράμματος βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες. Κεντρικά στελέχη σημειώνουν ότι το πεδίο που ήταν η αδυναμία της Αριστεράς αποτελεί πια ένα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. «Δικαιώνονται οι εκτιμήσεις μας» λένε θέτοντας ως παράδειγμα το χρέος: «Εμείς πρώτοι μιλήσαμε για γενναίο 'κούρεμα' και μας χλεύαζαν» υπενθυμίζουν.

Ο Αλ. Τσίπρας λοιπόν, κατακεραυνώνοντας την υποταγή της κυβέρνησης στο σχέδιο Μέρκελ, που συμπύκνωσε στη φράση: «ολόκληρη η Ελλάδα σε Ειδική Οικονομική Ζώνη», παρουσίασε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου έναν τελείως διαφορετικό δρόμο. Με διαφορετικά παραγωγικά και κοινωνικά πρότυπα, με ένα ριζικά διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ως μονόδρομο την ακύρωση των Μνημονίων. Με μόνες εξαρτήσεις από τον ελληνικό λαό και τη βούλησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ο επικεφαλής του, είναι ο μόνος που μπορεί να προχωρήσει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις όμως και όχι απορρυθμίσεις σαν αυτές που προωθούν οι μνημονιακές δυνάμεις.

Στόχοι του σχεδίου του είναι η κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη δημοσιονομική σταθεροποίηση, η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. «Ένα πολιτικό σχέδιο που θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο και στη βάση του οποίου θα αναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση με τους εταίρους μας» όπως τόνισε. Ένα σχέδιο που κατΆ αρχήν στοχεύει στη σταθεροποίηση και σταδιακή ανάκαμψη των εισοδημάτων με την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, στο τρίπτυχο νέο φορολογικό σύστημα - νέα δημόσια διοίκηση - νέο πολιτικό σύστημα, που ο ΣΥΡΙΖΑ (και πάλι: μόνη εξάρτηση από τον ελληνικό λαό και όχι από συστήματα διαπλοκής) είναι ο μόνος που μπορεί να υπηρετήσει. Με παραγωγικές ιδιωτικές επενδύσεις (στη Βουλή την Παρασκευή ανέφερε το παράδειγμα της Νορβηγίας μιλώντας για «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά τη μερίδα του λέοντος στο Δημόσιο»), με κάθετη διαφωνία στις αποκρατικοποιήσεις φυσικών μονοπωλίων που το μόνο που εξυπηρετούν είναι την κερδοφορία ισχυρών συμφερόντων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι επιδιώκεται η σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων με δημόσιες επιχειρήσεις με την προϋπόθεση ότι το κράτος θα κατέχει την πλειοψηφία.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή:

Θα συνεδριάσει στο τέλος της εβδομάδας - κυρίως για να εκλέξει Γραμματεία (35μελή, σύμφωνα με την πρόταση), η οποία με τη σειρά της θα εκλέξει «Διεύθυνση», σαφώς μικρότερη, για να μπορεί με ευελιξία να διαχειρίζεται τα τρέχοντα.

Θα αποτελείται τελικά από 301 +15 μέλη. Σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας, η κάθε περιφέρεια πρέπει να εκπροσωπείται στο νέο όργανο από 5 μέλη. Τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δεν είχαν λάβει υπόψη τους την εν λόγω διάταξη. Με κονσένσους προκρίθηκε η λύση να προστεθούν στο όργανο τα μέλη που απαιτούνται για να ικανοποιηθεί η ποσόστωση.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton