"Πατριωτικό" πλιάτσικο στα αποθεματικά των ταμείων για την επαναγορά των ομολόγων
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/11/2012

“Πατριωτικό καθήκον” βαφτίζει η κυβέρνηση το νέο "πλιάτσικο" που σχεδιάζει εναντίον των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και την συνεπαγόμενη ισοπέδωση των συντάξεων. Με την φράση “είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει” η επαναγορά χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί πως, αν η εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα, θα ενεργοποιηθεί “plan B”, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ομολογιούχους που έχουν πρόσφατη την οδυνηρή εμπειρία του περιβόητου PSI του Ευ. Βενιζέλου.

Με συμψηφισμούς η αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων χρεών του Δημοσίου

Η ανησυχία για τους κατόχους ομολόγων όμως εντείνεται και από τρεις πρόσθετους λόγους, οι οποίοι είναι:

* Πρώτον, ότι ο Γ. Στουρνάρας άφησε να εννοηθεί πως από την επιτυχία της επαναγοράς χρέους εξαρτάται και η τελική απόφαση για την καταβολή της πρώτης από τις 4 δόσεις των 44 δισ. ευρώ (δηλαδή των 34,4 δισ. ευρώ) που προσδιόρισε για τις 13 Δεκεμβρίου, αλλά και του γενικότερου προγράμματος. Μάλιστα, διάβασε λέξη προς λέξη χθες σε συνέντευξη Τύπου τις τελευταίες φράσεις της γραπτής ανακοίνωσης της πρόσφατης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκεί όπου σημειώνεται ότι "το Eurogroup αναμένει να είναι σε θέση να αποφασίσει την εκταμίευση στις 13 Δεκεμβρίου κατόπιν έκθεσης για το αποτέλεσμα ενδεχόμενης επαναγοράς χρέους".

* Δεύτερον, τη γενικευμένη πεποίθηση πως η κυβέρνηση βαδίζει δίνοντας την εντύπωση ότι λόγω του περιορισμένου όγκου του ενδεχόμενου υποχρεωτικής επαναγοράς (με απλά λόγια: “κουρέματος”) δεν θα θεωρηθεί “πιστωτικό γεγονός” από τους οίκους αξιολόγησης.

* Τρίτον, ότι, ακόμη και αν χαρακτηριστεί η υποχρεωτική επαναγορά “πιστωτικό γεγονός”, η κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρεται, αφού ούτως ή άλλως η χώρα έχει αποκλειστεί από τις αγορές και δανείζεται από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ. “Τι 1.500 spreads, τι 2.000” ρώτησε “ρητορικά” παράγοντας της αγοράς για να σχολιάσει τι σημαίνει πρακτικά ένα “selective default”...

Στον αντίποδα, τόσο οι τραπεζίτες όσο και οι μέτοχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και αρνητικοί στο ενδεχόμενο αυτό. Ενδεικτικό είναι πως μέσα στις τρεις συνεδριάσεις από την αρχή της εβδομάδας ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών έχασε 18%!

Πάντως, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, απαντώντας ο Γ. Στουρνάρας σε ερώτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία, είπε «θα ήθελα τα ασφαλιστικά ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους», λέγοντας πως υπάρχει και «Plan B» για την απομείωση του χρέους εάν δεν πετύχει η επαναγορά των ομολόγων. Διέψευσε τα σενάρια περί έκδοσης εντόκων γραμματίων λέγοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση από τον ΕFSF, η οποία όπως είπε θα μπορούσε να αποπληρωθεί από τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η διάθεση ενός ποσού 10 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup προκειμένου να “τρέξει” το νέο πρόγραμμα και να εκταμιευθεί η δόση των 43,7 δισ. ευρώ (34,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα σε τρεις δόσεις μέσα στο α' τρίμηνο του 2013) και να μειωθεί τελικά το χρέος το 2020 από το 144% του ΑΕΠ στο 122% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός και ο παριστάμενος στη συνέντευξη Τύπου νέος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος ανέφεραν ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να ανακοινωθεί η πρόταση εξαγοράς των ομολόγων (με βασικούς διαπραγματευτές του Δημοσίου δύο μεγάλες διεθνείς τράπεζες) και θα παραμείνει «ανοικτή» για περίπου επτά ημέρες. Το Δημόσιο θα διαθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ για να ξαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας σχεδόν 30 δισ. ευρώ. Τα 10 δισ. ευρώ θα προέλθουν από νέο δάνειο από το EFSF (που θα μπορεί ενδεχομένως να εξοφληθεί και από έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων) και θα είναι πέραν των 43,7 δισ. ευρώ της δόσης.

 

"Business as usual" της αγοράς εις βάρος της υπερχρεωμένης Ελλάδας

Μπορεί οι δύο τράπεζες να μην κατονομάστηκαν, αλλά, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, το Reuters ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση προσέλαβε τις τράπεζες Deutsche Bank και Morgan Stanley για την επαναγορά χρέους, με την υπερχρεωμένη Ελλάδα να αποτελεί πεδίο για νέες "business" προς όφελος των μεγάλων ομίλων και των golden boys που τις χειρίζονται. «Αυτή τη στιγμή στόχος είναι η επαναγορά να είναι εθελοντική. Ελπίζουμε ότι στις αρχές της άλλης εβδομάδας, εάν είναι δυνατόν, τη Δευτέρα, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοσιεύσει την πρόσκληση για την επαναγορά», πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποια τιμή θα προσφέρει την επαναγορά του χρέους που κρατούν ιδιώτες ομολογιούχοι.

 

Έρχεται η "λίστα Μοσκοβισί"

Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ακόμη ότι έχει ζητηθεί από τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί να αποσταλεί εκ νέου η «λίστα Λαγκάρντ» στην Ελλάδα και ήδη η νομική σύμβουλος Γεωργία Μπέη αναζητεί τον πλέον πρόσφορο τρόπο από κοινού με τις γαλλικές αρχές προκειμένου να φτάσει το αρχείο με τα ονόματα από τη Γαλλία στην Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό είναι ζήτημα χρόνου. Διευκρίνισε πως δημοσίευμα της "Wall Street Journal" που έκανε λόγο για χρέος 126,6% του ΑΕΠ το 2020 αναφερόταν σε παλαιότερα στοιχεία που δεν προσμετρούσαν τη θετική εξέλιξη στο επόμενο ΕΣΠΑ, το οποίο δεν προσδιορίζεται πλέον στα 11,2 δισ. ευρώ, αλλά στα τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ.

Με συμψηφισμούς η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου

Ακόμη και συμψηφισμούς θα ενεργοποιήσει το Δημόσιο προκειμένου να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και σήμερα το πρωί ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το «Σχέδιο Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών».

Το γενικότερο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου θα διευκολύνει σύμφωνα με πληροφορίες ιδιώτες και επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τα χρέη τους στις εφορίες, ενώ και το Δημόσιο ξεκινάει με αργούς ρυθμούς τη διαδικασία εξόφλησης των οφειλών του προς τους ιδιώτες υπό την προϋπόθεση ότι θα εισπράξει περί τα μέσα Δεκεμβρίου την πρώτη δόση από τα 44 δισ. ευρώ του Μνημονίου. Οι οφειλές του Δημοσίου, στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ανέρχονταν σε 9,3 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές φόρων, κυρίως από ΦΠΑ, που υπολογίζονται σε 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο εκκαθάρισης των χρεών του Δημοσίου, που θα παρουσιάσει σήμερα ο Χρ. Σταϊκούρας, προβλέπει την εξόφληση των χρεών έως το τέλος του 2013. Το ποσό που θα δοθεί φέτος στην αγορά υπολογίζεται σε 1,9 δισ. ευρώ. Πρώτα θα εξοφληθούν τα παλιά χρέη, δηλαδή οι οφειλές που έχει το κράτος πριν από το 2012, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα θέσει και τρία κριτήρια, προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποπληρωμή σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συμψηφισμού των οφειλών που χρωστά το κράτος με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις του ιδιώτη ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους σε περίπτωση διευθέτησης του ποσού του χρέους σε ρευστό -τακτική η οποία ακολουθήθηκε στην περίπτωση των φαρμακευτικών οφειλών.

Της αποπληρωμής των χρεών θα προηγηθεί νέο ευνοϊκό καθεστώς δόσεων για φορολογούμενους και επιχειρήσεις που τα έχουν βρει «σκούρα» με την εξόφληση των φόρων του Μνημονίου. Οι δόσεις διπλασιάζονται στις 48 από 24 που είναι σήμερα, ενώ μικρότερα καθίστανται και τα μηνιαία ποσά εξόφλησης.

 

Εμμένει η κυβέρνηση στην κατάργηση του αφορολογήτου των παιδιών

Ερωτηθείς στη συνέντευξη, ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Πάνος Τσακλόγλου υπερασπίστηκε την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά τονίζοντας ότι θα δοθεί ειδικό επίδομα με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια που θα βοηθήσει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Όπως είπε, "αυτή τη στιγμή με τις απαλλαγές για παιδιά οι οποίες δίνονταν εκείνοι οι οποίοι ωφελούνταν ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν καταθέσει φορολογική δήλωση και ήταν από ένα σημείο και πάνω, δεν είναι οι πλέον αναξιοπαθούντες της κοινωνίας" και πρόσθεσε ότι "εκείνοι οι οποίοι θα ωφεληθούν, και μάλιστα πάρα πολύ, είναι νοικοκυριά με ένα ή δύο παιδιά και ενδεχομένως και με τρία ακόμα, που βρίσκονται στο πολύ κάτω μέρος της κατανομής".

 

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton