Η "σπαζοκεφαλιά" της ελληνικής διάσωσης προκαλεί αναταράξεις στη γερμανική Βουλή
Μπαλή Κάκη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/11/2012

Δυο μέρες μετά την επίτευξή της και τη μετάφραση του σχετικού ανακοινωθέντος στις γλώσσες των χωρών της Ευρωζώνης η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα εξακολουθεί να σπαζοκεφαλιάζει αυτούς που τη διάβασαν. Δεν φτάνει που η απόφαση είναι γεμάτη προαπαιτούμενα και υπολογισμούς προσομοίωσης για το τι υποτίθεται ότι θα συμβεί σε οκτώ και δέκα χρόνια με το δημόσιο χρέος μιας χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, είναι και μια απόφαση που προκαλεί πολιτικά προβλήματα, όσο κι αν το παζάρι των «17» είχε πρωτίστως στόχο να τα ελαχιστοποιήσει παραπέμποντας μια πιο «καθαρή» λύση στο μέλλον.

Financial Times: Όλα βασίζονται σε εκτιμήσεις...

Αυτή η απόφαση, λοιπόν, προκάλεσε και χθες αναταράξεις στη γερμανική Βουλή, καθώς αφενός όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες προσπάθησαν να υπερασπιστούν την τιμή τους και να ζητήσουν τουλάχιστον 24 ώρες περισσότερο για να συζητήσουν το θέμα, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ψηφίσουν εδώ και τώρα, αφετέρου η αντιπολίτευση ήθελε να προβάλει τις…ασάφειες της απόφασης πριν συρθεί να τις ψηφίσει.

Πρώτοι ξιφούλκησαν οι Πράσινοι, που δήλωσαν ότι θέλουν να καταλάβουν πρώτα τι είναι αυτό που καλούνται να ψηφίσουν και αρνούνται το κάνουν σήμερα, όπως επέμενε ο Σόιμπλε. ¶λλο που δεν ήθελαν και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κυβερνητικών κομμάτων, που ούτως ή άλλως χρειάζονταν χρόνο για να ελαχιστοποιήσουν τις «διαρροές» τους.

Ναι μεν η κυβέρνηση μπορεί να υπολογίζει σε άνετη πλειοψηφία σΆ αυτή την ψηφοφορία, αλλά θα ήθελε αυτή να μην εξαρτάται από τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Οπότε κατΆ αρχήν η ψηφοφορία αναβλήθηκε για αύριο, με τους Φιλελεύθερους να δηλώνουν βέβαιοι ότι «το αποτέλεσμα θα είναι θετικό και δη με συντριπτική πλειοψηφία».

Όλοι θεωρούν βέβαιο ότι και οι Σοσιαλδημοκράτες θα ψηφίσουν υπέρ, αφού πρώτα καταγγείλουν την κυβέρνηση για επικίνδυνες καθυστερήσεις και δημιουργική λογιστική. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί σήμερα από την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Το κόμμα της Αριστεράς, πάλι, επέμενε να μετατεθεί η ψηφοφορία για τις 10 Δεκεμβρίου, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα ψήφιζε κατά όποτε κι αν γινόταν αυτή, καθώς εκτιμά ότι τα πακέτα «διάσωσης» σχεδιάζονται μόνο για τους τραπεζίτες και είναι καταστροφικά τόσο για τους Έλληνες πολίτες όσο και για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

 

Για πρώτη φορά πραγματικά χρήματα και όχι εγγυήσεις

Το πρόβλημα για τους περισσότερους βουλευτές είναι ότι για πρώτη φορά μια απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα συνεπάγεται και πραγματικά χρήματα, όχι μόνο εγγυήσεις. Οι μεν κυβερνητικοί καλούνται να το παραδεχτούν, οι δε της αντιπολίτευσης θέλουν να το αναδείξουν. Πρόκειται για μόλις 730 εκατομμύρια ευρώ - από τη μείωση των επιτοκίων και τα κέρδη της γερμανικής κεντρικής τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα. Την καταβολή αυτών των χρημάτων βγήκε να υπερασπιστεί ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων Γιούργκεν Τριτίν με το επιχείρημα, «επιτέλους, πρέπει να πάψει η Γερμανία να κερδίζει από τη βοήθεια που δίνει στην Ελλάδα» και κατηγορώντας τον Σόιμπλε ότι είχε συμπεριλάβει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα στον προϋπολογισμό του 2013.

Υπέρ της καταβολής είναι και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι όμως κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι εξακολουθεί να κρύβει την αλήθεια για τους κινδύνους του ελληνικού προγράμματος από τους Γερμανούς πολίτες. Να σημειωθεί ότι αυτός που πρέπει να δώσει το πρώτο πράσινο φως για την καταβολή των κερδών στην Αθήνα είναι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί για οτιδήποτε μέχρι τον Φεβρουάριο. Την οριστική απόφαση για την καταβολή την παίρνει, πάντως, η Βουλή.

 

Αμφιβολίες παντού

Ο προβληματισμός των Γερμανών βουλευτών δεν είναι ο μοναδικός, είναι απλώς ο πιο προβεβλημένος. Ανάλογοι προβληματισμοί κυριαρχούν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα οικονομικά επιτελεία έχουν συναίσθηση των… ασαφειών της απόφασης του Eurogroup. Για παράδειγμα ο κεντρικός στόχος να έχει μειωθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, καθώς εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μάλιστα, που επικαλούνται εμπιστευτικά ντοκουμέντα, ακόμη κι αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 126,6% το 2020, οπότε απαιτούνται και πρόσθετες δράσεις, οι οποίες θα αποφασιστούν μόνο αφού αρχίσει η Ελλάδα να έχει πρωτογενή πλεονάσματα. Επιπλέον όλα βασίζονται σε εκτιμήσεις: πρώτον ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων θα πετύχει - και δη μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου- και δεύτερον ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας από το 2014 στο 2016 θα φτάσουν το 4,5%, που είναι και το προαπαιτούμενο για να μειωθεί άλλες 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο των δανείων.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι κάθε απόκλιση από το «βέλτιστο» αποτέλεσμα των δράσεων απομακρύνει ακόμη περισσότερο την επίτευξη του στόχου.

Στο πολιτικό επίπεδο οι… όρκοι πίστης στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ παίρνουν και δίνουν -«θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» δήλωσε χθες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο- , αλλά στο οικονομικό επίπεδο όλοι είναι μουδιασμένοι. Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ, για παράδειγμα, βγήκε προχθές να πει ότι η λύση για την Ελλάδα θα ωφελήσει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για να βγουν χθες μια σειρά έγκριτοι αναλυτές να εκτιμήσουν το αντίθετο.

 

Γερμανία: Φτιάχνουν κλίμα για «κούρεμα»

Σε όλη τη διάρκεια του θρίλερ των απανωτών Eurogroup για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η πιο βροντερή φωνή ενάντια στο ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» ήταν αυτή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού αρχίζουν να διαφοροποιούνται από τη γραμμή Σόιμπλε και ουσιαστικά προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για ένα «κούρεμα», εννοείται μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, που χθες ορίστηκαν για τις 22 Σεπτεμβρίου του 2013.

«Φοβάμαι ότι μακροπρόθεσμα δεν θα το γλιτώσουμε το κούρεμα» δήλωνε χθες ο παλαίμαχος Χριστιανοδημοκράτης, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, ενώ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και ισχυρός άνδρας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρίντερλε υποστήριζε ότι «μπορώ να φανταστώ ένα κούρεμα από τη στιγμή που η Ελλάδα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα, πάντως όχι νωρίτερα από το 2016». Όσο για τον αρμόδιο των Χριστιανοδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Νόρμπερτ Μπάρτλε, τοποθετούσε την ημερομηνία του πιθανού «κουρέματος» στο 2020- στο όριο «ανοχής» του ΔΝΤ.

Μέχρι προχθές κανείς πρωτοκλασάτος πολιτικός στη Γερμανία δεν μιλούσε δημόσια για «κούρεμα» ούτε τολμούσε να παραδεχτεί ότι αυτό θα σήμαινε απώλειες τουλάχιστον 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους φορολογουμένους. Αρκεί οι απώλειες αυτές να μη βρεθούν ως ενδεχόμενο στο τραπέζι μέχρι τις εκλογές -αρκεί δηλαδή η μεσοβέζικη λύση του τελευταίου Eurogroup να κρατήσει για ένα χρόνο. Πολλοί Γερμανοί αναλυτές το αμφισβητούν.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton