Ο Σόιμπλε δεν βλέπει εκταμίευση της δόσης τις ερχόμενες εβδομάδες
Μπαλή Κάκη
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/11/2012

Εδώ η δόση, εκεί η δόση, πότε έρχεται η δόση; Μάλλον όχι και τόσο γρήγορα όσο ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση, αν πιστέψει κανείς τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας. «Πολύ φοβάμαι ότι την ερχόμενη εβδομάδα δεν θα μπορέσουμε να πάρουμε καμία απόφαση για την Ελλάδα», είπε χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε εκδήλωση της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Die Zeit" στο Αμβούργο, χωρίς να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν αναμένει απόφαση από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. Μάλιστα, ο Σόιμπλε είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί από προχτές το βράδυ -την ίδια ώρα που γινόταν η ψηφοφορία επί του τρίτου Μνημονίου στην ελληνική Βουλή- ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης δεν πρόκειται να γίνει σύντομα, καθώς είχε αποκλείσει ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης της γερμανικής Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, για να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση.

Ντράγκι (ΕΚΤ): Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για την Ελλάδα

Προφανώς λοιπόν, τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που περίμενε με αγωνία η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις 16 Νοεμβρίου, οπότε, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αδειάζει το ταμείο, δεν θα έρθουν. Και κανείς στη Γερμανία δεν μοιάζει να ανησυχεί γι' αυτό - ενώ ταυτόχρονα άπαντες ξορκίζουν μια στάση πληρωμών της Ελλάδας. Πιθανώς δεν έχουν πιστέψει την κραυγή αγωνίας του Σαμαρά ή θεωρούν ότι η άμεση χρεωκοπία θα αποτραπεί με μια «οικονομική ένεση» μέσω εντόκων γραμματίων.

Πάντως, στο Βερολίνο χαιρέτισαν την απόφαση της ελληνικής Βουλής για το «μαχαίρι» των 18,1 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2016 - αλλά δεν τους φάνηκε αρκετή για την εκταμίευση της δόσης. Ο Σόιμπλε εξέφρασε και τον θαυμασμό του που «άντεξε τη νύχτα» η φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία που προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου στην Ελλάδα, «παρά τις διαδηλώσεις και τη γενική απεργία». Αλλά η ψηφοφορία δεν του φάνηκε και τόσο... τελειωτική:

«Στην Ελλάδα τίποτε δεν έχει χαθεί, αλλά και τίποτε δεν έχει κερδηθεί», είπε και... αυτοδιαψεύσθηκε λέγοντας ότι «ο κυνισμός δεν μας οδηγεί πουθενά».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε βεβαίως πεπεισμένος ότι η Ευρώπη «βρίσκεται στον δρόμο για να λύσει τα προβλήματά της», αλλά έβαλε και έναν αστερίσκο, έχοντας προφανώς υπόψη του τις σκοτεινές φθινοπωρινές προγνώσεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της, επηρεάζει την ικανότητα της Ε.Ε. να ελέγξει την ευρωπαϊκή κρίση», είπε.

 

Ντράγκι: Ό,τι κάναμε, κάναμε

Ο Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι η «λίγη εμπιστοσύνη» που ανακτήθηκε στις αγορές οφείλεται στις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο διοικητής της οποίας, Μάριο Ντράγκι, έριξε χθες το μπαλάκι τόσο για τη συνολική διαχείριση της κρίσης όσο και το ελληνικό ζήτημα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του διευθυντηρίου της ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη, ο Ντράγκι ανακοίνωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ότι το επιτόκιο παρέμβασης του ευρώ παραμένει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75% - κι άφησε ένα παραθυράκι για περαιτέρω μείωση στο μέλλον: «Εάν απαιτηθεί, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», είπε. Αυτή ήταν και η χθεσινή συμβολή της ΕΚΤ στην προσπάθεια αναθέρμανσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στο «καυτό» ζήτημα της Ελλάδας, ο Ντράγκι χαρακτήρισε μεν «πολύ σημαντικό βήμα» το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή, ξεκαθάρισε όμως ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τη βοήθεια που θα μπορούσε να παράσχει στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο ένας από τους πυλώνες της τρόικας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει κάτι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία πλέον δεν αμφισβητείται επισήμως μόνο από το ΔΝΤ, αλλά και από τον Όλι Ρεν της Κομισιόν. Μάλιστα, ο Ντράγκι δεν αντιδρά μόνο στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ στα χαρτοφυλάκιά της ή τη «μετακύλισή» τους, αρνείται και να πάρει ο ίδιος την απόφαση για το τι θα γίνουν τα κέρδη που θα βγάλει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα. Υπολογίζεται ότι το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα στην τριετία του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε βάθος επταετίας μπορεί να φτάσει και τα 15 δισ. -κυρίως λόγω της διαφοράς μεταξύ της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και της πραγματικής τιμής που κόστισαν στη δευτερογενή αγορά. Αυτό το κέρδος η ΕΚΤ είχε συμφωνήσει να το μοιράσει στις εθνικές κεντρικές τράπεζες- κι από κει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. «Επαφίεται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα αυτά για την Ελλάδα», δήλωσε χθες ο Ντράγκι.

 

Η ισπανική... παράταση

Ερωτήσεις δέχτηκε ο Ντράγκι και για την Ισπανία και επανέλαβε αφενός ότι είναι θέμα της κυβέρνησης της Μαδρίτης να αποφασίσει πότε θα ζητήσει βοήθεια, αφετέρου ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει να αγοράζει ομόλογα των χωρών που θα το ζητήσουν υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες αυτές θα ενταχθούν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και θα αποδεχθούν ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Στο ερώτημα εάν η ΕΚΤ θα αγόραζε σε περίπτωση ύψιστης ανάγκης τα ομόλογα μιας χώρας άνευ προϋποθέσεων, η απάντησή του ήταν ένα μονολεκτικό «όχι». Πάντως, ο Ντράγκι φρόντισε να πει δυο καλά λόγια για την Ισπανία και την πατρίδα του την Ιταλία -«έχουν κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές προόδους»-, για να καταλήξει ότι «η δοκιμασία δεν τελείωσε ακόμη».

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης, από την πλευρά της, όσο κι αν ζορίζεται, φαίνεται να έχει ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης, πριν ζητήσει τη βοήθεια της ΕΚΤ με όλα τα συμπαρομαρτούντα. Με τη χτεσινή επιτυχημένη δημοπράτηση ομολόγων και εντόκων γραμματίων -συνολικής αξίας σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ- κατάφερε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για το σύνολο του 2012. Μάλιστα, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2011, έριξε στην αγορά και 20ετή ομόλογα, η ζήτηση για τα οποία υπερκαλύφθηκε, πλην όμως το επιτόκιο ήταν σχετικά υψηλό, 6,3%. Αντίθετα, τα επιτόκια για τα τριετή ομόλογα έπεσαν στο 3,6% από 3,9% στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα.

 

Ελληνική "πινελιά" στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ

Ο διοικητής της ΕΚΤ παρουσίασε χθες στη Φραγκφούρτη και τη νέα σειρά χαρτονομισμάτων του ευρώ, που θα κυκλοφορήσει από τον Μάιο. Ο Ντράγκι υπογράμμισε, με μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα, ότι η νέα σειρά, που σχεδιάστηκε για να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή των επίδοξων παραχαρακτών, θα έχει στο ολόγραμμά της τη φιγούρα της Ευρώπης, της κόρης του Αγήνορα και της Τηλέφασσας, «μιας φιγούρας από την ελληνική μυθολογία, που έδωσε το όνομα στην ήπειρό μας».

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton