Σχέδιο Ασεμπίγιο: ενστάσεις και αντιπροτάσεις για μια βιώσιμη Αθήνα
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/06/2011

Η πρόταση για την «αξιοποίηση» του πρώην αεροδρομίου από τον Ασεμπίγιο, μέσα σε κλίμα οικονομικής ασφυξίας ξεκινά τη συζήτηση για τη μεγαλύτερη ενιαία δημόσια έκταση σε πόλη στην Ευρώπη. Ένα από τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα φιλέτα όπως οι ίδιοι οι μελετητές αναφέρουν. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι το σχέδιο δεν είναι δεσμευτικό και μπορεί να μεταβληθεί με βάση τις διαθέσεις του επενδυτή. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα προτείνεται να χτιστεί μια νέα μικρή πόλη. Πολλές σελίδες κριτικής και στο γενικό πλαίσιο αλλά και στα επιμέρους ζητήματα μπορούν να γραφτούν πάνω στο σχέδιο.

Συγκεκριμένα προτείνονται οι ακόλουθες χρήσεις:

Ιδιωτικά γραφεία και υπηρεσίες, καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες, 6500 κατοικίες - 15.000 νέοι κάτοικοι.

Η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, μετά την έκρηξη της βίας στο κέντρο της πόλης και το ξεσάλωμα από ακροδεξιά στοιχεία ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης οικονομικής ανάκαμψης του κέντρου ώστε να σπάσουν τα υπεργκέτο που δημιουργούνται. Αν απομακρυνθούν υπηρεσίες, γραφεία ιδιωτικά και δημόσια από το κέντρο δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η κατάσταση καθώς θα αλλάξει σημαντικά και η πληθυσμιακή σύσταση αλλά και το οικονομικό status quo; Σε μια αγορά ακινήτων που καταρρέει και που για χρόνια συντηρούνταν από το μαύρο και ανεξέλεγκτο χρήμα τί ακριβώς εξυπηρετεί η δημιουργία 6.500 πολυτελών κατοικιών;

Συνεδριακό Κέντρο, Ξενοδοχεία

Χρειάζονται νέα εκθεσιακά και συνεδριακά κέντρα και νέα ξενοδοχεία; Η Ολυμπιάδα άφησε αρκετές εγκαταστάσεις να ρημάζουν και να σαπίζουν στο διάβα του χρόνου ασυντήρητες και χωρίς καμία αξιοποίηση από την κοινωνία. Χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ στον Έλληνα πολίτη ενώ δαπανήθηκαν εκατομμύρια αν συνυπολογίζουμε και της μίζες που ενσωμάτωσε η οικονομική και πολιτική ελίτ της εποχής. Γιατί δεν μπορούν κάποια απ αυτά να μετατραπούν σε συνεδριακά κέντρα; Το κλείσιμο πολλών μεγάλων ιστορικών ξενοδοχείων στο κέντρο της πόλης δεν προβληματίζει αυτούς που σχεδιάζουν νέα; Πόσο συνεδριακό τουρισμό μπορεί να συγκεντρώσει η Ελλάδα;

Εμπορικό κέντρο, στις παρυφές της έκτασης, 300.000 τετρ. μέτρων

Έχει ιδιαίτερη σημασία η αντίδραση του αντιπροσώπου του δήμου Γλυφάδας, στην αγωνία του να υπερασπιστεί τα «συμφέροντα» των έμπορων και των μικρών και μεγάλων επιχειρηματιών που έχουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή. Δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος και η απάντηση του κ. Ασεμπίγιο ήταν ότι το εμπορικό μπορεί να μην χτιστεί. Η εμπειρία μετά από αρκετά χρόνια MALL στο Μαρούσι, λίγους μήνες εμπορικού κέντρου στον Αγ. Δημήτριο και πολυκαταστημάτων που έχουν χτιστεί σε μικρές και μεγάλες πόλεις την χώρας είναι ότι συνθλίβουν τις τοπικές αγορές, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Τα εμπορικά κέντρα συντρίβουν τις εργασιακές σχέσεις, τα ωράρια και τις ζωές των εργαζόμενων. Δεν είναι υπερβολή ότι σε μερικές περιπτώσεις ο μισθός-αποζημίωση των part – time εργαζόμενων είναι χαμηλότερος από το επίδομα ανεργίας. Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν κάνει αυτή την στρατηγική επιλογή για το πώς θα διαρθρώνεται η αγορά και το εμπόριο στη χώρα.

Κέντρο έρευνας, Πανεπιστήμιο

(δεν διευκρινίζεται αν θα είναι ιδιωτικό ή δημόσιο)

Τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν σα τα μανιτάρια σε κάθε επαρχιακή πόλη της χώρας. Ποιοί πόροι θα στηρίξουν αυτές τι υποδομές; Δεν επαρκούν οι υπάρχουσες; Αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ποιότητα της παιδείας και της έρευνας ας ακούσει το συναγερμό που χτύπησε προ μηνός ο Πρύτανης του ΑΠΘ προειδοποιώντας για τα οικονομικά του ΑΠΘ και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις εξοικονόμησης πόρων .

15 % θα είναι δρόμοι

Metrο; Προγραμματίζεται μια πόλη με την υποδομή που περιγράφεται παραπάνω χωρίς metro. Το metro ήδη έχει φτάσει στην Αργυρούπολη και είναι ετοιμοπαράδοτο αλλά η κυβέρνηση το κρατά κλειστό ελέω του σκανδάλου Siemens ταλαιπωρώντας χιλιάδες κατοίκους. Το δε τραμ που θα πέρνα από την έκταση αν επιτέλους δεν εφαρμοστεί το «πράσινο κύμα» θα συνεχίζει να απαξιώνεται και να υποβαθμίζεται.

72 % πράσινο

Είναι ασαφές αν στην έκταση πράσινου περιλαμβάνεται και το υπάρχον γκόλφ Γλυφάδας. Πολλά από τα Ολυμπιακά έργα, δεν αποτυπώνονται στην πρόταση. Οι ακάλυπτοι χώροι μεταξύ των 6.500 κατοικιών που προγραμματίζονται, θεωρούνται «πράσινο». Το 72% πράσινου που εμφανίζεται, είναι παραπλανητικό.

Η βάση των συζητήσεων για το μέλλον του χώρου

Πρόκειται για τη μελέτη που εκπονήθηκε από το ΕΜΠ. Τεκμηριώνει την σημασία της δημιουργίας Πάρκου Πρασίνου και Κοινωφελών Χρήσεων για όλους τους πολίτες της Αθήνας. Η πρόταση αυτή είναι ρεαλιστική διέξοδος για ένα βιώσιμο λεκανοπέδιο που από τον Μάιο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη ζει με  air condition.

Η αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας δεν πρέπει να συνδέεται με σχέδια εκποίησης του συνόλου ή μέρους ενός χώρου τέτοιας σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Οι επιπτώσεις που θα έχει στην δημόσια υγεία και στην περιβαλλοντική κατάσταση του λεκανοπεδίου η «αξιοποίηση» του ελληνικού είναι πολύ πάνω από τα 5 δις που θα εισπράξει ευκαιριακά η κυβέρνηση. Το βασικό πρόβλημα σε αυτή την χώρα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και δεσμευτικότητα. Το πολιτικό προσωπικό των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών είναι πλήρως αφερέγγυο να εγγυηθεί το οτιδήποτε. Δεν πρόκειται για υπερβολική καχυποψία αλλά για πραγματικότητα.

Έστω ότι εφαρμόζεται το σχέδιο Ασεμπίγιο ως ακριβώς έχει... Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε 20 χρόνια μια άλλη κυβέρνηση δεν θα έρθει να αξιοποιήσει ένα ποσοστό από το πράσινο για να έρθουν νέες επενδύσεις, νέες δουλείες, νέα ανάπτυξη; Ακόμα και για το πιο απλό, ισχυρίζομαι ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί η ελληνική πολιτεία, ότι δεν θα εμφανιστούν αυθαίρετα.

Κώστας Ζαχαριάδης

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton