Μπελογιάννης, Πλουμπίδης και Βαβούδης: "Μαρτυρίες μιας διαδρομής"
Κρημνιώτη Πόλυ
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/09/2010

"Γιατί δεν γράφετε όλα αυτά που ζήσατε;" ρώταγα τον Πέτρο Διβέρη, μια από τις πιο σεμνές και έντιμες μορφές της αριστεράς, όταν, λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει η "πολιτική διαθήκη" της Έλλης Παππά υπό τον τίτλο "Μαρτυρίες μιας διαδρομής", έφταναν στα χέρια μου μερικές απ' αυτές τις "καυτές" σελίδες για την περιπέτεια της αριστεράς και των αριστερών στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Συζητούσαμε για όσα μαρτυρούσε η Έλλη.

 

Αυτόπτης μάρτυρας πολλών γεγονότων ο Πέτρος Διβέρης αλλά και μάρτυρας της εποχής του, μέλος του κόμματος και αποδιοπομπαίος τράγος του, μου απάντησε αποστομωτικά: "Δεν τα γράφω και δεν τα λέω για δυο λόγους. Πρώτα γιατί η ηλικία μου είναι πια περασμένη. Κυρίως όμως γιατί μπορεί να κάνω κανένα λάθος και να αδικήσω κάποιον". Η μνήμη τελικά, δεν είναι μόνο περιουσία πολύτιμη, παραμένει πάντα και μεγάλος μπελάς. Πώς να τη διαχειριστείς.

Πολύτιμη η περιουσία που ενεχείρισε η Έλλη Παππά στον διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελο Δεληβοριά, το 1993, με την "υπόθεση Πλουμπίδη" και στη συνέχεια το 1995 με τα υπόλοιπα κείμενα της "πολιτικής της διαθήκης". Ρητή η εντολή της: να δημοσιευθούν μετά τον θάνατό της. Το πλήρωμα του χρόνου ήλθε. Οι "Μαρτυρίες μιας διαδρομής", εξαντλημένες ήδη στην πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους, επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον όλων όσοι τόσα χρόνια ανέμεναν τη μαρτυρία της Έλλης Παππά για εκείνα τα χρόνια, για τον σύντροφό της Νίκο Μπελογιάννη, κυρίως όμως για τον εκτελεσθέντα και αναντίστοιχα με τις συκοφαντίες που υπέστη αποκατασταθέντα Νίκο Πλουμπίδη.

Η Έλλη Παππά αποδίδει την πολιτική ευθύνη στον Νίκο Ζαχαριάδη τόσο για την εκτέλεση του Μπελογιάννη από το μετεμφυλιακό καθεστώς όσο και για την αλληλένδετη "υπόθεση Πλουμπίδη". Τη βαρύτατη κατηγορία του "χαφιέ" και του "πράκτορα" που αποδόθηκε στον "Μπάρμπα" και τον ακολούθησε πολλά χρόνια μετά την εκτέλεσή του.

Κομβική θέση στα γεγονότα, κατά την Έλλη Παππά, στα γεγονότα κατέχει ο Νίκος Βαβούδης, που είχε την ευθύνη για τους ασύρματους του ΚΚΕ και την επικοινωνία με την εξόριστη ηγεσία του κόμματος, ο οποίος αυτοκτόνησε όταν η ασφάλεια εντόπισε την κρύπτη του στο σπίτι του Καλούμενου στην Καλλιθέα. Η ίδια θεωρεί τον Βαβούδη "χαφιέ" και του αποδίδει ευθύνες για την "υπόθεση Πλουμπίδη".

"Η σκευωρία του εναντίον του Πλουμπίδη είχε επιτύχει τους στόχους της" γράφει αποδίδοντάς του ότι μετέφερε εσκεμμένα παραποιημένα σήματα προς την εξόριστη ηγεσία του κόμματος. Γράφει συγκεκριμένα: "Ήταν το περίφημο σήμα που έλεγε: 'Είπα στον 21 αυτο που ζητήσατε κι ο 21 απάντησε 'Ωχ αδερφέ, αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα;'. Δεν βλέπω με καλό μάτι αυτές τις τάσεις ανεξαρτησίας του 21'. Ρώτησα τον Νίκο γι' αυτό το κακοηθέστατο σήμα. Και να ξέρεις τι απλό πράγμα ήτανε!' μου είπε. 'Ζητούσανε απ' έξω πληροφορίες. Και βγήκε αυτό που είδες...'.

Ο Βαβούδης ήξερε καλά ποια χορδή χτυπούσε. Ο Ζαχαριάδης ζούσε με το άγχος ότι η οργάνωση της Αθήνας ήθελε να ανεξαρτητοποιηθεί από την ηγεσία έξω, επομένως μια καταγγελία ότι ο Νίκος είχε 'τάσεις ανεξαρτησίας' τον κατέτασσε αυτόματα στους εχθρούς του Ζαχαριάδη. Από 'κεί και πέρα τα πράγματα παίρνανε το δρόμο τους όπως τον έστρωνε ο Βαβούδης".

Βεβαίως αναφέρει ότι ο Πλουμπίδης δεν συμμεριζόταν αυτή την πεποίθησή της. "Για τον ΚΟΥΦΟ (το ψευδώνυμο του Βαβούδη) έχω να σου πω ότι ήταν κακός, εμπαθής, σχιζοφρενής, έκανε μεγάλο κακό στο Κόμμα, ΑΘΕΛΑ του όμως. ΔΕΝ ήταν ούτε χαφιές ούτε τιτικός" της γράφει στην επιστολή με ημερομηνία 4 Μαΐου 1952 που της έγραψε ενώ ήταν φυλακισμένη και την παρέλαβε μετά την αποφυλάκισή της.

"Ο Βαβούδης ήταν ένας αγωνιστής ακέραιος, πιστός και με υψηλό φρόνημα. Είχε ακουστεί ότι ήταν πράκτορας, δεν ξέρω αν αληθεύει. Επί του παρόντος δεν συμμερίζομαι την Έλλη αλλά περιμένω να διαβάσω την πολιτική της διαθήκη να δω τι στοιχεία παρουσιάζει και να κρίνω" μας λέει ο Πέτρος Διβέρης, μέλος τότε της παράνομης ΕΠΟΝ. Αλλά και ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος, που από το βουνό και το φυτώριο δασκάλων του Δημοκρατικού Στρατού βρέθηκε μετά στη νεολαία της ΕΔΑ, επισημαίνει: "Νομίζω ότι η Έλλη δεν έχει δίκιο σε σχέση με τον Βαβούδη. Η αυτοκτονία του δεν ήταν προϊόν φόβου, ήταν προαποφασισμένη υπόθεση".

Η γνωστή συγγραφέας Άλκη Ζέη από την Κατοχή μέχρι το 1952, οπότε έφυγε για την Ιταλία και στη συνέχεια για την ΕΣΣΔ, υπήρξε μέλος της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ στο κλιμάκιο Μπελογιάννη - Παππά - Πλουμπίδη - Μπάτση - Κηλαηδίτη. "Για τον Βαβούδη δεν ξέρω τίποτα πέρα του ότι αυτοκτόνησε στην κρύπτη του για να μην τον πιάσουν. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η Έλλη δεν αμφέβαλε ποτέ για την ακεραιότητα του Πλουμπίδη, δεν πίστεψε ούτε μισό δευτερόλεπτο ότι μπορεί να ήταν χαφιές" μας λέει.

Και οι τρεις συνομιλητές μας εξάλλου στέκονται ιδιαίτερα στο όνομα Νίκος Πλουμπίδης και εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη μαρτυρία της Έλλης Παππά, κυρίως στο πρόσωπο του αγωνιστή που "ακόμα περιμένουμε την αποκατάστασή του" όπως επισημένει η Άλκη Ζέη.

Αξιοπρόσεκτη είναι και η μαρτυρία του Λευτέρη Μαυροειδή, πολιτικού εξόριστου, διευθυντή του ελληνικού προγράμματος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Βαρσοβίας. "Την ημέρα που συνελήφθη ο Πλουμπίδης, ο Ζαχαριάδης με επισκέφθηκε στο σπίτι μου στη Βαρσοβία. Με ρώτησε τι μεταδώσαμε για τον Πλουμπίδη. Του είπα ότι την είδηση την ακούσαμε το πρωί από την Αθήνα, αλλά δεν τη μεταδώσαμε περιμένοντας να δούμε τι θα πει ο Ραδιοσταθμός του κομματος 'Ελεύθερη Ελλάδα'.

Το μεσημέρι ο σταθμός μετέδωσε ότι ο Πλουμπίδης ήταν πράκτορας. Τότε ο Ζαχαριάδης μου είπε να μην μεταδώσουμε τίποτα γι' αυτή την υπόθεση, 'εσείς είστε Πολωνία δεν έχετε κανένα λόγο να αναφέρεστε σ' αυτά'. Όταν είδα, πια, στις εφημερίδες το πτώμα του Πλουμπίδη, κατάλαβα το νόημα της απαγόρευσης".

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις συνθήκες βαθιάς παρανομίας που επικρατούσαν τότε. "Στη βαθιά παρανομία ζεις υπό καθεστώς διαρκούς φόβου, περιμένεις κάθε στιγμή το χειρότερο. Είσαι ένας απομονωμένος άνθρωπος που παλεύει με τα θεριά, ζεις σε ένα βαθύ σκοτάδι" λέει ο Πέτρος Διβέρης. "Όποιος λέει ότι δεν φοβάται τίποτα δεν λέει αλήθεια. Πάντως ένα είναι γεγονός ότι τότε το όραμα της αριστεράς μας συντηρούσε" επισημαίνει ο Μήτσος Παλαιολογόπουλος.

"Είναι περίεργο να ζεις στην παρανομία, να ξέρεις ότι όλοι γύρω σου έχουν μια κανονική ζωή κι εσύ να αισθάνεσαι ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύεις. Εγώ μετά από πολλά χρόνια κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι στην παρανομία, να έχεις άλλες απόψεις με κάποιες αποφάσεις του κόμματος και να αισθάνεσαι ότι σε απομονώνουν" λέει η Άλκη Ζέη.

Πλάι στις πολύτιμες "Μαρτυρίες μιας διαδρομής" της Έλλης Παππά, αυτές της Άλκης Ζέη, του Πέτρου Διβέρη, του Μήτσου Παλαιολογόπουλου που φιλοξενεί η "Αυγή" της Κυριακής σκιαγραφούν το περίγραμμα μιας εποχής που, όσο κι αν σήμερα μοιάζει μακρινή εν τέλει έχει αποτυπώσει έντονα τα σημάδια της.

Όσο κι αν ο χρόνος επεμβαίνει στο μνημονικό του ανθρώπου, η συλλογική μνήμη έχει εγγράψει πλέον τους ήρωες της Έλλης Παππά, τον Μπελογιάννη και τον Πλουμπίδη, ως ήρωές της. Εκείνη το χρέος της το έπραξε παραδίδοντας τη μαρτυρία της στα χέρια της ιστοριογραφικής έρευνας για μια ολόκληρη εποχή, τους ανθρώπους, τους μηχανισμούς και τις συνθήκες της.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton