The Times: Προστασία όσων "κινδύνευαν" ζήτησε ο ιδρυτής της Wikileaks
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/07/2010

Ο ιδρυτής της Wikileaks, Τζουλιάν Ασάντς, κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο ότι δεν απάντησε στο αίτημα βοήθειας που του απηύθυνε προκειμένου να προστατευθούν άνθρωποι που ενδεχομένως να έθετε σε κίνδυνο η δημοσίευση των απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε προχθές στη βρετανική εφημερίδα "The Times". Το Πεντάγωνο έχει καταδικάσει εντονότατα τη δημοσίευση 92.000 χιλιάδων εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εκτιμώντας ότι μεταξύ άλλων θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αφγανών πληροφοριοδοτών και απειλεί να υπονομεύσει τη δουλειά των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα αυτή, ενώ, από την πλευρά του, ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, χαρακτήρισε τη δημοσίευση των εγγράφων "εξαιρετικά ανεύθυνη και σοκαριστική. Αφορά ζωές και οι ζωές αυτές κινδυνεύουν".

Ο Τζουλιάν Ασάντς ωστόσο αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι είχε ζητήσει από τον Λευκό Οίκο την περασμένη εβδομάδα να συμβάλει ώστε "να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να αποκαλυφθούν τα ονόματα των πληροφοριοδοτών", αλλά ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση. Ο ιδρυτής της Wikileaks έχει διαβεβαιώσει ότι τα έγγραφα διαβάστηκαν πριν δημοσιευθούν και ότι όσα πιθανόν να οδηγούσαν στον εντοπισμό ονομάτων πληροφοριοδοτών από τρίτους δεν δημοσιεύθηκαν. Κάθε έγγραφο που "έθετε σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους συμπεριλήφθηκε στα 15.000 έγγραφα που η Wikileaks έχει στην κατοχή της, αλλά αποφάσισε να μην δημοσιεύσει", διαβεβαίωσε ο Ασάντς. Παράλληλα όμως υπήρξε ξεκάθαρος: "Λυπάμαι βαθύτατα εάν προκλήθηκαν προβλήματα σε κάποιους. Αλλά εάν ήμασταν αναγκασμένοι να επιλέξουμε αν θα δημοσιεύαμε όλα ή τίποτα, θα δημοσιεύαμε το σύνολο των εγγράφων, γιατί είναι εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του πολέμου".

Στο μεταξύ ο Αμερικανός δεκανέας που θεωρείται ύποπτος για τη διαρροή του στρατιωτικού υλικού στη Wikileaks και ο οποίος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για παρόμοιες υποθέσεις, μεταφέρθηκε από το Κουβέιτ στη Βιρτζίνια. Ο δεκανέας Μπράντλει Μάνινγκ κατηγορήθηκε τον Ιούνιο για οκτώ παραβιάσεις του αμερικανικού ποινικού κώδικα και ήταν αυτός στον οποίο επικεντρώθηκε έρευνα για διαρροή 10.000 εγγράφων στη Wikileaks. Ο 22χρονος παραμένει σε περιορισμό, δεδομένου ότι ο στρατός συνεχίζει την έρευνα. Εν τω μεταξύ, στην έρευνα για το «βαθύ λαρύγγι» των χιλιάδων απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν μπαίνει τώρα και το FBI, μετά από αίτημα του υπουργού Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. Ο Γκέιτς τόνισε ότι είναι επικίνδυνο για τα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και για τους συμμάχους, και χρειάζεται μια «επιθετική έρευνα» για να ανακαλύψουν πώς έγινε η διαρροη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι η πρωτοφανής διαρροή δεκάδων χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων για τον πόλεμο του Αφγανιστάν στο Διαδίκτυο δεν θα επηρεάσει ούτε τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν, αλλά ούτε και την ομαλή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι τα επίμαχα έγγραφα (διπλωματικά τηλεγραφήματα, αναφορές πρακτόρων μυστικών υπηρεσιών κ.λπ.) δημοσιεύτηκαν από τα έγκυρα έντυπα "New York Times", "Guardian" και "Der Spiegel" και αναρτήθηκαν στο σύνολό τους, την Κυριακή, στην εξειδικευμένη σε διαρροές ιστοσελίδα wikileaks.org.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν και την Αλ Κάιντα σε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον της Πολυεθνικής Δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF), αλλά και ενδείξεις ότι η Αμερική προσπάθησε επανειλημμένως να συγκαλύψει περιπτώσεις θανάτου αμάχων πολιτών από πυρά δυτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αποκαλύψεις από τις διαρροές αποκλείεται να αλλάξουν επί του παρόντος την αμερικανική πολιτική των γενναίων χρηματοδοτήσεων στο Πακιστάν. Εξάλλου, υπόνοιες ότι η Πακιστανική Διακλαδική Υπηρεσία Πληροφοριών (ISI) δεν έχει διαρρήξει πλήρως τους δεσμούς της με τους Ταλιμπάν διατυπώνονται εδώ και μήνες. Επιπλέον, πολλά από όσα αναφέρονται στα έγγραφα αποτελούν πρωτογενές υλικό που δεν έχει διασταυρωθεί και επομένως είναι αμφίβολο αν περιέχει αξιόπιστες πληροφορίες.

Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος δεν κρύβει την ανησυχία του ότι οι διαρροές θα έχουν ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες πολλών πληροφοριοδοτών των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα θα εξαγάγουν τα σχετικά συμπεράσματα από τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Επίσης, αμυντικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι φανατικοί ισλαμιστές αποκτούν πλέον τη σπάνια ευκαιρία να αξιολογήσουν τον όγκο και την ποιότητα των πληροφοριών στις οποίες έχουν πρόσβαση οι ΗΠΑ, αλλά και να αναλύσουν τον τρόπο σκέψης των επιτελών της Ουάσιγκτον. Εξ ου και η δημοσιοποίηση των εγγράφων καταδικάστηκε σε έντονο ύφος, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου να δηλώνει με νόημα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «ιδιαίτερα διεξοδική» έρευνα για τον εντοπισμό της πηγής.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις στην Καμπούλ. Με ανακοίνωσή του, το Αφγανικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επισημαίνει ότι το πλέον αρνητικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μελέτη του υλικού είναι η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθούν οι δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν στη χώρα. Τέλος, σημειώνεται ότι δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, ο οποίος κατονομάζεται ως συνεργάτης των φανατικών ισλαμιστών σε ορισμένα από τα απόρρητα τηλεγραφήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική τηλεόραση, ο κ. Αχμεντινετζάντ αρνήθηκε τις κατηγορίες υπογραμμίζοντας ότι στη σύρραξη που μαίνεται στο Αφγανιστάν «δεν υποστηρίζει κανέναν, παρά μόνο τον αφγανικό λαό».

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton