Αλ. Τσίπρας: Η αριστερά αντλεί τη δύναμή της μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/06/2010

Η αριστερά αντλεί τη δύναμή της μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας χθες το πρωί τις εργασίες της νέας ΚΠΕ του ΣΥΝ που προέκυψε από το Έκτακτο Συνέδριο του κόμματος.

*Οι σύντροφοι της Ανανεωτικής Πτέρυγας βρήκαν εκ των προτέρων τις κόκκινες γραμμές που θα δικαιολογούσαν τις αποφάσεις τους *Οι φήμες περί χρεωκοπίας λειτουργούν ως μέσο πειθάρχησης για την κοινωνία

Στην εισηγητική του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της κρίσης, στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και στις φήμες περί χρεωκοπίας, στις κυβερνητικές αποφάσεις καλώντας την κοινωνία να βάλει "κόκκινες γραμμές" σε αυτές, στις εξεταστικές επιτροπές, στις αποφάσεις του Συνεδρίου για το κόμμα, στις επιλογές που πρέπει να γίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο μείζον θέμα που ανέκυψε με την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν είναι ευχάριστες για κανέναν, ωστόσο υποστήριξε ότι τα στελέχη της Πτέρυγας "βρήκαν εκ των προτέρων τις κόκκινες γραμμές που θα δικαιολογούσαν τις αποφάσεις τους και όταν χρειάστηκε τις μετατόπισαν κιόλας.

Τις τοποθέτησαν όχι μόνο απέναντι σε φανταστικούς εσωτερικούς εχθρούς και φανταστικούς κινδύνους, αλλά κυρίως απέναντι στην συντριπτική πλειοψηφία των μελών του κόμματος". Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι "θα κριθούν για την πρακτική τους, όπως άλλωστε θα κριθούμε όλοι μας", λέγοντας ότι "δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε πόλεμο φθοράς μαζί τους". Και αυτό γιατί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, "ο αντίπαλός μας είναι απέναντι. Είναι η πολιτική που οδηγεί στη φτώχεια και την ανασφάλεια. Είναι η πολιτική που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και απαλλοτριώνει τα κοινωνικά δικαιώματα. Με αυτό τον αντίπαλο θα πολεμήσουμε. Και ο καθένας ας αναλάβει από εδώ και εμπρός τις ευθύνες του απέναντι στον κόσμο της αριστεράς".

 

Δεν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια

Για πολλοστή φορά ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στρατηγική επιλογή του ΣΥΝ "παραμένει η ευρύτερη δυνατή ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και η διεύρυνση της ενότητας αυτής με δυνάμεις από τον σοσιαλιστικό και τον οικολογικό χώρο". Ωστόσο επειδή, όπως τόνισε, η εμπειρία απέδειξε ότι για να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις και να προχωρήσει, η ενότητα αυτή απαιτείται να υπάρξουν ξεκάθαρες συνεννοήσεις. "Χρειάζεται κυρίως να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ποια είναι τα πράγματα που μας ενώνουν. Και να προχωράμε με αυτά, αφήνοντας στην άκρη όσα μας χωρίζουν. Χρειάζεται ξεκάθαρη συνεννόηση που θα μας απαλλάξει από αδιέξοδες εσωτερικές αντιπαραθέσεις.

Και από εσωτερικούς ανταγωνισμούς που το μόνο το οποίο καταφέρνουν είναι να απογοητεύουν και να πικραίνουν τον κόσμο της αριστεράς". Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε ότι "δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδιο. Ούτε για υπόγεια υπονομευτικά παιχνίδια. Αυτό πρέπει να το κάνουμε ξεκάθαρο", δηλώνοντας ότι ο ΣΥΝ είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν "για τα προβλήματα στην λειτουργία και τη μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το ίδιο οφείλουν να κάνουν και όλοι οι σύντροφοί μας από τις άλλες συνιστώσες". Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ήταν κατηγορηματικός ότι στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς, δηλώνοντας με νόημα ότι "περισσεύει μονάχα όποιος από μόνος του θέλει να περισσεύει. Δεν μπορεί όμως κανένας να εμποδίζει τους υπόλοιπους να προχωρήσουν".

 

Απαιτείται συλλογική και δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΝ

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη σαφή εντολή που έλαβε από το Συνέδριο για ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα, για μορφές πιο συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας του ΣΥΝ, για υπεράσπιση της δημόσιας εικόνας του κόμματος, αλλά και για πολιτική αποτελεσματικότητα. Παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρη σε μια σειρά από ζητήματα, γιατί "το προηγούμενο διάστημα ξοδέψαμε πολύ χρόνο και ακόμα περισσότερη ενέργεια και διάθεση στο να διευθετούμε και να επιλύουμε προβλήματα καθαρά εσωτερικού χαρακτήρα. Προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούμε στον εαυτό μας". Και εξήγησε:

-Έχουμε καθυστερήσει στην ανασυγκρότηση και τον προσανατολισμό των οργανώσεών μας.

-Έχουμε καθυστερήσει στην εργατική δουλειά, ειδικά στους χώρους της επισφάλειας.

-Έχουμε καθυστερήσει στην πολιτική μάχη απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται σήμερα η κοινωνία.

-Έχουμε καθυστερήσει στην οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων.

-Έχουμε καθυστερήσει στην επαφή μας με τον κόσμο, στο χτίσιμο πρωτοβουλιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

 

Σκοτεινές οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΣΥΝ στην τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και ιδίως στα ζητήματα της κρίσης και στις αρνητικές συνέπειες που απορρέουν για την κοινωνία από τις κυβερνητικές επιλογές μετά και την εμπλοκή του ΔΝΤ. "Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ωμή και ξεδιάντροπη λεηλασία εισοδημάτων και κοινωνικών δικαιωμάτων", είπε ο Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας με μελανά χρώματα της προοπτικές τις χώρας: "Δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή προοπτική. Υπάρχει μόνο η προοπτική της τρομακτικής ύφεσης, της ανεργίας και της φτώχειας". Επικαλέστηκε δε τους δείκτες με την πτώση του ΑΕΠ κατά 2,5% και τη μεγάλη συρρίκνωση των παραγωγικών κλάδων, προκειμένου να επισημάνει "πόσο σκοτεινή είναι σήμερα η προοπτική της ελληνικής οικονομίας", προσθέτοντας ότι "η προοπτική γίνεται ακόμα πιο σκοτεινή, όταν βλέπουμε το υπουργείο Οικονομικών να μαγειρεύει λογιστικά την αύξηση των εσόδων αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι οι στόχοι που θέτει το περίφημο Μνημόνιο είναι εντελώς έξω από την πραγματικότητα. Όταν προσπαθούν να συγκρατήσουν τις δαπάνες κηρύσσοντας ουσιαστικά μια άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου".

Περιγράφοντας τις δυσοίωνες προοπτικές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφέρθηκε και στις φήμες περί χρεωκοπίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "λειτουργούν ως μέσο πειθάρχησης, για μια κοινωνία στα όρια της απόγνωσης. Οι φήμες αυτές είναι μέρος του κερδοσκοπικού παιχνιδιού. Και δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο κάποιοι επενδύουν σε τέτοια σενάρια".

 

Το κεφάλαιο υποστηρίζει την έξοδο από την Ευρωζώνη και τη στάση πληρωμών

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ με αφορμή τις εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και τις δηλώσεις που γίνονται από στελέχη του κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε το εξής σαφές μήνυμα: "Μέσα σε ένα κλίμα απειλής για χρεωκοπία, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στα μηνύματα που στέλνουμε. Γιατί βλέπουμε σε κάθε βήμα μια μερίδα του κεφαλαίου να υποστηρίζει τη στάση πληρωμών ή ακόμα και την έξοδο από την Ευρωζώνη. Σε τέτοια ερωτήματα, δεν μπορούμε να δίνουμε απαιτήσεις έξω από τους δεδομένους κάθε φορά συσχετισμούς".

Α.Π.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton