Οι πρόθυμοι της νέας τάξης πραγμάτων
Κυρίτσης Γ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/05/2010

Λύσεις που ξεκινούν από τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου, περνούν από μια κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ ή μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και φτάνουν μέχρι και την επιβολή δικτατορίας ζυμώνονται ανοικτά το τελευταίο διάστημα διά του συστημικού Τύπου. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν αναλάβει οι ναυαρχίδες του μιντιοεπιχειρηματικού κατεστημένου και κυρίως ο ΔΟΛ και το συγκρότημα Αλαφούζου εκπροσωπώντας ή διερμηνεύοντας τα πολιτικά, επιχειρηματικά και μιντιακά νεφελώματα, τα οποία θα κληθούν να καταλάβουν τη θέση του σχήματος ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. καθώς το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης, διεφθαρμένο και σε προφανή κρίση νομιμοποίησης, αδυνατεί να φέρει σε πέρας τη νέα κατάσταση υπό το ΔΝΤ.

Τέλος της Μεταπολίτευσης με επιστροφή στον γύψο; Μητσοτάκης, Σημίτης, Α. Παπαδόπουλος "βάζουν πλάτη"

Η βασική κριτική στη σημερινή κυβέρνηση είναι το χάσμα μεταξύ προεκλογικών εξαγγελιών και μετεκλογικών επιλογών. Χάσμα το οποίο στερεί από τον Γ. Παπανδρέου το αναγκαίο πολιτικό κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αδυναμία του να απευθυνθεί πλέον και να στηριχθεί στις δυνάμεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ που τον ανέδειξαν στην ηγεσία. Το λαϊκό ΠΑΣΟΚ των συνδικαλιστών, το ταυτισμένο με το Δημόσιο, δεν μπορεί και δεν είναι βέβαιο πως θα θελήσει να στηρίξει μια κυβέρνηση που πολιτεύεται με σημαία το ότι φταίει το Δημόσιο. Ιδιαίτερη κριτική ασκείται και στην "ομάδα Παπανδρέου". Ο Γ. Παπανδρέου "ξέμεινε με την παρέα του στο Γυμναστήριο", αναφέρει ο Α. Καρακούσης αρθρογράφος του "Βήματος" και τον καλεί "να κηρύξει γενική επιστράτευση, να καλέσει τους καλύτερους και τους πιο χρήσιμους, αν θέλει να διαμορφώσει συνθήκες διάσωσης της χώρας". Μπαράζ άρθρων με το ίδιο περιεχόμενο και την ίδια προτροπή συναντά κανείς επίσης στην "Καθημερινή" αλλά και στο συγκρότημα "Αυριανή" - Alter, ενώ από το κεντρικό δελτίο του Mega ο κ. Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ευθαρσώς ότι "αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα". Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα αδιάφορος για το αν θα τελειώσουν τα υφιστάμενα κόμματα, κάτι που έχει χαρακτηρίσει εξέλιξη "ντε φάκτο" και η κ. Μπακογιάννη.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια συμφωνημένη πορεία προς τη "νέα μεταπολίτευση". Ο ΔΟΛ αναζητεί λύσεις στο σημιτικό παρελθόν υιοθετώντας τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε το μανιφέστο του την περασμένη Κυριακή με οικοδεσπότη τον κ. Γ. Πρετεντέρη, ακροατήριο παλαιών εκσυγχρονιστών και ατζέντα που συμπυκνώνεται στην πρόταση να υπερακοντίσουμε το ΔΝΤ. Στην εξειδίκευση των προτάσεων του κ. Παπαδόπουλου περιλαμβάνονται βασικές προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Τέτοιες είναι οι επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις του συνόλου του δημοσίου τομέα και της δημόσιας περιουσίας και η σύμπηξη δύο τραπεζικών πόλων. Παράλληλα, από τον ΔΟΛ επανέρχεται στο προσκήνιο ο κ. Κ. Σημίτης με διεθνείς συναντήσεις υψηλού προφίλ. Παρούσα και κοντά στις "εκσυγχρονιστικές ευαισθησίες" δηλώνει και η κ. Μπακογιάννη.

Εναλλακτικά από την πλευρά του ΔΟΛ προωθείται το σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. - ΛΑΟΣ. Μάλιστα στην εκπομπή "Ανατροπή" του κ. Γ. Πρετεντέρη παρουσιάστηκε δημοσκόπηση κομμένη και ραμμένη στο σενάριο αυτό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO, η κοινή γνώμη εκτιμά σε ποσοστό 31,9% ότι την κρίση μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατά 31% μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, η οποία να υποστηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και Καρατζαφέρη. Και οι δύο αυτές λύσεις πάντως δεν στηρίζονται στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, η οποία μόνον σε ποσοστό 15% δέχεται κυβέρνηση με Σαμαρά και Καρατζαφέρη, ενώ μόνον ο ένας στους δύο ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αντιμετωπίσει την κρίση μόνο του.

Παράλληλα με τη νεκρανάσταση του "εξωστρεφούς" σημιτικού μπλοκ, από την πλευρά του συγκροτήματος Αλαφούζου προωθούνται οι πιο εσωστρεφείς προτεραιότητες (και υποψηφιότητες) ενός κομματιού του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και ζητεί στάση πληρωμών και επιστροφή στη δραχμή. Βασικοί εκφραστές αυτής της γραμμής είναι οι κ. Α. Βγενόπουλος (μιλάει για την ανάγκη "κρατικού καπιταλισμού" και νέου κόμματος) και Α. Ανδριανόπουλος. Στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, υπέρ της δημιουργίας "νέου κόμματος" τάσσεται περίπου το 30% της κοινής γνώμης.

Ο εσωτερικός κίνδυνος

Οι δύο μιντιακοί πόλοι συμφωνούν σε δύο πρόσωπα. Στον κ. Α. Παπαδόπουλο, για το ξεκαθάρισμα του κράτους, και στον κ. Χρυσοχοΐδη, στον οποίο άλλοι επιφυλάσσουν ρόλο ακόμα και πρωθυπουργού ή δεύτερου τη τάξει υπό τον ΓΑΠ, ενώ άλλοι θεωρούν αναντικατάστατο στο ρόλο του χωροφύλακα. Είναι χαρακτηριστικό άρθρο του στελέχους της "Καθημερινής" και ρεπόρτερ "αντιτρομοκρατικών" αποκλειστικοτήτων κ. Τέλογλου ο οποίος ζητεί κατάργηση ή αναστολή ισχύος άρθρων του Συντάγματος: "Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του Συντάγματος πρέπει να βγουν 'εκτός' η να ερμηνευτούν ανάλογα" (...). Πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς". Είναι προφανώς η απάντηση στον εσωτερικό κίνδυνο, που επικαλείται ο διευθυντής της "Καθημερινής", κ. Παπαχελάς.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton