Αρχεία αρχιτεκτονικής μνήμης
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/02/2010

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΙΡΑ*

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Αρχιτεκτονικά Σχέδια, Ημερολόγιο 2010, έκδοση Γενικά Αρχεία του Κράτους

Τα ημερολόγια με τη μορφή λευκωμάτων είναι ένα εποχικό εκδοτικό προϊόν που ευδοκιμεί ιδιαίτερα, καθώς αναλαμβάνει να πλαισιώσει την κυρίως χρήση εποπτείας, αποτύπωσης και παρουσίασης του τρέχοντος έτους, υπό μορφή πινάκων με ακριβείς και απόλυτες ημερομηνιακές σειρές, με μια ευφάνταστη, εικαστική, ψυχαγωγική ή ενημερωτική πρόταση. Μια πρωτότυπη ιδέα που θα συνοδεύει τον χρήστη επί ένα ολόκληρο χρόνο, καθώς θα παρακολουθεί, την ακολουθία των ημερών, των εβδομάδων, των μηνών, των εποχών. Θα παγιδεύει το βλέμμα του, καθώς θα αναζητά περίφροντις τις υπομνήσεις προγραμματισμένων ενεργειών, τις σημαντικές συναντήσεις, τις εβδομαδιαίες υποχρεώσεις. Θα ταξιδεύει τη σκέψη του, καθώς θα ονειροπολεί σημειώνοντας τις αργίες, τις γιορτές, τις μέρες της ανάπαυσης και της σχόλης.

Το ημερολόγιο του έτους 2010 των Γενικών Αρχείων του Κράτους είναι ένα χρηστικό αντικείμενο, ένας κλασικός ημεροδείκτης και ταυτόχρονα ένα καλαίσθητο λεύκωμα, το οποίο αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο το άγνωστο αρχειακό υλικό των αρχιτεκτονικών σχεδίων, που εκπόνησαν γνωστοί και διακεκριμένοι αρχιτέκτονες για το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και μέρος του περιεχομένου του ιδιωτικού αρχείου του αρχιτέκτονος Ευσταθίου Στίκα. Ανακυκλωμένο χαρτί, εύχρηστη σπιράλ βιβλιοδεσία, διακριτικός σχεδιασμός, κλασικές γραμματοσειρές, δημιουργούν ένα αισθητικό σύνολο που παρατίθεται αρμονικά και αναδεικνύει τη μορφή και τον χαρακτήρα των σχεδίων.

Όπως πληροφορούμαστε στο κατατοπιστικό εισαγωγικό σημείωμα: «Ο μεγαλύτερος αριθμός αρχιτεκτονικών σχεδίων του ημερολογίου προέρχεται από το αρχείο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΕΠΘ (1898-1986), ένα εξαίρετα σημαντικό αρχείο που φυλάσσεται στην Κεντρική Υπηρεσία των ΓΑΚ. Το αρχείο περιλαμβάνει περισσότερα από 8000 αρχιτεκτονικά σχέδια ταξινομημένα σε 1436 θεματικές ενότητες, 320 φακέλους εγγράφων, φωτογραφίες κυρίως σχολικών κτιρίων, αλλά και άλλων κτιρίων της αρμοδιότητας του συγκεκριμένου τμήματος του υπουργείου όπως ναοί, βιβλιοθήκες κλπ.». Οι επιμελητές της έκδοσης και η εισηγήτρια Μαριέττα Μινώτου αλιεύουν από τα αρχεία σχέδια-κομψοτεχνήματα μεγάλων αρχιτεκτόνων, που φέρουν τη σφραγίδα της έμπνευσης των δημιουργών τους και πιστοποιούν τις διαδρομές της ιστορίας του νεότερου κτιριακού πολιτισμού της χώρας. Σχέδια-πίνακες που ο χρόνος τα έχει μετατρέψει σε αντικείμενα τέχνης, τα οποία μελετούν τη μορφή και τη λειτουργία κυρίως των σχολικών κτιρίων των αρχών του 20ού αιώνα ανά την Ελλάδα, δημιουργώντας πρότυπα υποδείγματα διδακτηρίων.

Αρχιτεκτονικά σχέδια με τη γοητεία του χειροποίητου, μιας μαστορικής για πάντα χαμένης, που σήμερα φαντάζουν σαν γκραβούρες, αφού η ψηφιακή τεχνολογία αντικατέστησε το αναγνωρίσιμο προσωπικό σχεδιαστικό ιδίωμα με την τυποποιημένη τελειότητα μιας μηχανικά παραγόμενης αποτύπωσης. Σχέδια εμποτισμένα από τον κόπο του σχεδιαστηρίου, τη μυρωδιά του μελανιού στους δύστροπους γραμμοσύρτες, την αγωνία της απόδοσης «δια χειρός» της αρχιτεκτονικής μορφής, των δομικών υλικών και των πολύπλοκων διακοσμητικών λεπτομερειών. Σχέδια-τεκμήρια της αναζήτησης και σύλληψης της ιδέας, που θα δώσει αρχιτεκτονική υπόσταση σε νέες παιδαγωγικές θεωρίες, αναφορικά με τη δομή και την οργάνωση του σχολικού χώρου, σημαντικών αρχιτεκτόνων που συνεργάστηκαν με τον κρατικό μηχανισμό για να υλοποιηθούν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές, μαζί με πολλά άλλα, ανυπόγραφα, ανώνυμων μελετητών. Μολύβια, μελάνια, έγχρωμες υδατογραφίες, που δεν είναι παρά μελετητικές προτάσεις, αληθινά καλλιτεχνικά κειμήλια.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει μια επιλογή αρχειακών δειγμάτων που δεν ενδιαφέρει μόνο τους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές αλλά και το ευρύ κοινό. Ο Πικιώνης, ο Καραντινός, ο Δεσποτόπουλος, ο Ζογγολόπουλος, ο Κριεζής, ο Κωνσταντινίδης, ο Ορλάνδος, ο Στίκας, ο Μητσάκης και άλλοι πολλοί επώνυμοι αρχιτέκτονες υπογράφουν τα σχέδια τα οποία φυλάσσονται στα αρχεία του εθνικού αρχειακού φορέα και παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση. Συνεργάζονται με την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μελετούν σχολικά κτίρια με κλασικό ύφος, ραδινές αναλογίες, ανάλαφρες συμμετρίες, ενταγμένα στο τοπίο με χαρίεντα τρόπο, στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας. Επίσης μελετούν δημόσια κτίρια διαφόρων χρήσεων, με εμφανή πρόθεση ανατροπής και αμφισβήτησης των παγιωμένων πρακτικών και υιοθέτησης νέων, καινοτόμων για την εποχή αρχιτεκτονικών λύσεων. Τα δείγματα που επελέγησαν, (προσχέδια, αποτυπώσεις, κατόψεις, προσόψεις, προοπτικές απόψεις, κατασκευαστικές λεπτομέρειες) με την αποκοπή τους από τον αρχικό αρχειακό κορμό συγκροτούν ένα νέο αντικείμενο. Συνθέτουν μια άλλη μορφή γνώσης και εμπειρίας, κατασκευάζουν ένα νέο αρχείο που παρουσιάζεται στο αναγνωστικό κοινό.

Καθώς φυλλομετρώ το ημερολόγιο, το βλέμμα ξεγλιστρά από την αυστηρή ακολουθία των ημερών του έτους 2010, που οργανώνεται λειτουργικά στις δεξιές σελίδες ανά εβδομάδα και αναπαύεται στα αρχιτεκτονικά τεκμήρια αστικής και εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα, που αποπνέουν το ύφος και το ήθος μιας παρελθούσας εποχής. Σ' αυτές τις νοσταλγικές αποτυπώσεις μιας χειροποίητης σχεδιαστικής πρακτικής και μιας άλλης αρχιτεκτονικής γλώσσας και γραφής.

*Η Μαρία Μοίρα είναι αρχιτέκτονας και διδάσκει στο ΤΕΙ της Αθήνας

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton