Με ασαφείς προθέσεις η διαβούλευση για το ασφαλιστικό
Παναγόπουλος Θάνος
Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/11/2009

"Φοροαπαλλαγές", "κλίμακα", "ακίνητα" και "πόθεν έσχες" αποτελούν τα επίμαχα κεφάλαια στην ατζέντα της δημόσιας διαβούλευσης για το φορολογικό, καθώς το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί για αύξηση των εσόδων κατά 9% το 2010 και ενώ ο προϋπολογισμός του ερχόμενου έτους κατατίθεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Το ερώτημα όμως είναι εάν τα μέτρα που σκέπτεται να λάβει η κυβέρνηση θα πέσουν επί δικαίους και αδίκους (και εν προκειμένω επί των κατεχόντων ή των χαμηλότερων εισοδημάτων...).

Ένα πρόβλημα ωστόσο που αντιμετωπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ακούει στο όνομα "κρατικές δαπάνες", καθώς η Κομισιόν δεν θεωρεί ικανοποιητική ούτε καν την πρόβλεψη να μειωθούν αυτές για πρώτη φορά στην Ελλάδα (κυρίως οι πρωτογενείς, αλλά και οι τακτικές στο σύνολό τους, παρ' ότι στις τελευταίες περιλαμβάνονται και οι αυξημένοι τόκοι που υπολογίζονται στα 12,95 δισ. ευρώ).

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η περικοπή σειράς φοροαπαλλαγών και ειδικής φορολογικής αντιμετώπισης (άγνωστο αν θα θιγούν ακόμη και κάποιες που έχουν κοινωνική σκοπιμότητα), η διαμόρφωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων και η γενικευμένη εφαρμογή του «πόθεν έσχες», η οποία θα βασίζεται σε καταγραφή της περιουσίας και των εισοδημάτων 8 εκατομμυρίων  φορολογουμένων. Η δημόσια διαβούλευση αναμένεται να διαρκέσει έως και τον Φεβρουάριο, οπότε και θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει:

1. Καθιέρωση ενιαίας, προοδευτικής και τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας, όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή  40% να επιβάλλεται για εισοδήματα από 60.000 ευρώ αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα όπως επίσης και για συντελεστή 15% αντί 25% σήμερα για εισοδήματα άνω του αφορολογήτου και έως 15.000 ευρώ με καθιέρωση νέου κλιμακίου  με συντελεστή 20% από 15.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Ωστόσο, άρχισαν να διοχετεύονται και σενάρια για δυσμενείς μεταβολές, όπως π.χ. για ακόμη χαμηλότερο ύψος επιβολής του ανώτατου συντελεστή...

2. Την ένταξη στην κλίμακα των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (πλην εξαιρέσεων, π.χ. των τόκων των καταθέσεων).

Προτάσεις περικοπής των φοροαπαλλαγών

3. Τον περιορισμό των 984 φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα (π.χ. μειώσεις φόρων από έκπτωση ιατρικών  δαπανών, δικηγορικών αμοιβών και τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας).

4. Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων με αντικατάστασή του από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

5. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο όριο, με  κλιμακούμενους από 5% συντελεστές.

6. Αλλαγές στο «πόθεν έσχες» με καθολική εφαρμογή του, που θα καταργεί το σημερινό σύστημα των τεκμηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά το σύστημα θα εφαρμοστεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων εντοπίζεται και η μεγαλύτερη φοροδιαφυγή, και ακολούθως για το σύνολο των φορολογουμένων. Όσοι δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με βάση τα εισοδήματά τους καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία θα κινδυνεύουν με  επιβολή προστίμων.

7. Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται προτάσεις για αυξήσεις περί το 25% κατά μέσον όρο που σε  περιοχές θα υπερβαίνει και το 60% με 70%.

Προτάσεις για αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος

Αναθεώρηση του  πλαισίου που διέπει τις offshore εταιρείες, προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα το «Ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», όπου οι σύνεδροι (όπως π.χ. ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, Σ. Μπάγιας) έθεσαν ζήτημα να είναι ο πολίτης που θα πρέπει να δικαιολογεί την προέλευση των χρημάτων για την απόκτηση περιουσιακών στοχείων επί ποινή προστίμων και όχι οι καταδιωκτικές αρχές. Χαρακτηριστικό το ότι ο συνταξιούχος αεροπαγίτης Γ. Ζορμπάς  ανέγνωσε το δημοσίευμα του Economist για "κοιμώμενο" έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά στη διαχείριση των αποθεματικών των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων.

Ο υφυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι προωθείται δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της επιτροπής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενίσχυση με τεχνικά μέσα.
Παράλληλα, προωθούνται η πλήρης ποινικοποίηση του αδικήματος της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενώ η αρχή θα παραμείνει υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή (στο τέλος αυτής της εβδομάδας) και υπό την πίεση της Κομισιόν για ακόμα μεγαλύτερη συγκράτηση στις δαπάνες τον προϋπολογισμό του 2010. Το τελικό κείμενο δεν έχει ακόμη τυπωθεί και μένει ανοικτό ακόμη και στο "παρά πέντε" να μειωθούν περαιτέρω σε σχέση με το προσχέδιο κάποιες δαπάνες ( υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο προβλεπόταν περιορισμός του ελλείμματος στο 9,4% από 12,7% εφέτος).

Ακόμη, στις 160 μονάδες βάσης (από 140 την Παρασκευή) έφτασαν χθες τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά, λόγω της φημολογίας περί συστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος προς τις εμπορικές τράπεζες να σταματήσουν να αντλούν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, προανήγγειλε χθες την αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων σε κέντρο για το σύνολο των υπηρεσιών του Δημοσίου.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton