Η πράσινη αμφιθυμία
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 31/05/2009

Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ας προσγειώσουμε λίγο τη ματιά μας στο επίπεδο της δρυός πριν την ξυλεύσουμε. Η αλήθεια είναι ότι, παρ' ότι έχουμε πήξει στις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αυτόνομη οικολογική συνιστώσα δεν πρόλαβε να ριζώσει στην Ελλάδα. Την πρόλαβε η παρακμή του φαινομένου στην Ευρώπη μέσα από ολέθριες εμπειρίες συγκυβέρνησης.

Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Στους συγχρόνους αυτών απογόνους το σπορ της ξύλευσης ασκείται και όταν η δρυς βλασταίνει και πετάει το πρώτο μπόι από το επίπεδο της γης. Έστω και με γερές δόσεις αυξητικής ορμόνης.

Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές είμαστε σΆ αυτό ακριβώς το παράδοξο σημείο, όσον αφορά το έσχατο φρούτο (για να μείνουμε σε όρους φυτολογίας) του ρευστότατου πολιτικού τοπίου, τους Οικολόγους Πράσινους. Πολλοί τους ποτίζουν κι άλλοι τόσοι (συχνά οι ίδιοι) προσπαθούν να τους κοντύνουν.
Η εμφάνισή τους και η εκτόξευσή τους στις δημοσκοπήσεις (ανεξαρτήτως του βαθμού ακριβείας και αληθείας των μετρήσεων) διαπέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα τα κομματικά επιτελεία.

Μόνον η Ν.Δ. και η κυβέρνηση δείχνουν μια σχετική απάθεια απέναντι στο «φαινόμενο». Ενδεχομένως γιατί η «εργολαβία» επιθέσεων που έχουν αναλάβει ο ΛΑΟΣ και τα πρωτοπαλλήκαρά του καλύπτουν και τις κυβερνητικές ανάγκες για ανακοπή των διαρροών προς τους Πράσινους. Και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η αριστερά επέδειξαν νευρικά ανακλαστικά απέναντι στο (δημοσκοπικό, προς το παρόν) φαινόμενο «Πράσινοι». Με διαφορετικές αποχρώσεις, βέβαια. Με αλαζονεία νικητή το ΠΑΣΟΚ, με την ιδεολογική αυθεντία το ΚΚΕ, με ευγενή διακριτικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΜΦΙΘΥΜΙΑ επικρατεί και στη στάση των ΜΜΕ. Οι απρόσωποι μέχρι προ ολίγων ημερών Πράσινοι απέκτησαν πρόσωπο, ο Μ. Τρεμόπουλος έγινε αγαπημένος προσκεκλημένος στα αυτοσχέδια «ντιμπέιτ» των πρωινάδικων και των δελτίων των 8 κι άλλα δυο - τρία πρόσωπα συνθέτουν το νεοσύστατο σταρ σύστεμ της νέας πολιτικής φωνής. Προσκαλούνται, προβάλλονται ως η επερχόμενη έκπληξη των ευρωεκλογών, αλλά ταυτόχρονα βομβαρδίζονται. Για το τι είπε κάπου, κάποτε ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου περί μακεδονικού, περί μειονοτήτων, περί Κεμάλ. Μυθοποίηση και απομυθοποίηση στον ίδιο χρόνο. Δύο υπηρεσίες σε συσκευασία μιας.

ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ αποδόμηση, πάντως, διενεργείται και από τα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Με ευγένεια ή χωρίς, «αποκαλύπτονται» οι γκρίζες ζώνες των Πράσινων στις περίεργες σχέσεις τους με επιχειρηματικά συμφέροντα. Και τελικά, αν συνθέσουμε τις εικόνες, ο νέος διάττων (;) αστήρ του δημοσίου βίου εμφανίζεται ως κάτι μεταξύ μίσθαρνου οργάνου ξένων μυστικών υπηρεσιών, ενεργούμενου σκοτεινών επιχειρηματικών συμφερόντων και επίδοξου μπαλαντέρ του δικομματισμού.

ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ, παιδιά! Ας προσγειώσουμε λίγο τη ματιά μας στο επίπεδο της δρυός πριν την ξυλεύσουμε. Η αλήθεια είναι ότι, παρ' ότι έχουμε πήξει στις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αυτόνομη οικολογική συνιστώσα δεν πρόλαβε να ριζώσει στην Ελλάδα. Την πρόλαβε η παρακμή του φαινομένου στην Ευρώπη μέσα από ολέθριες εμπειρίες συγκυβέρνησης.

Η αλήθεια είναι επίσης ότι η παγκόσμια φλυαρία για το περιβάλλον έχει απονευρώσει ιδεολογικά το ρεύμα αυτό, καθώς όλες οι επίσημες κρατικές και διακρατικές πολιτικές έχουν και ολίγον από οικολογία, είτε ως άλλοθι είτε ως ουσία. Η αλήθεια είναι ακόμη ότι στην Ελλάδα υπάρχουν συγκεκριμένα πρόσωπα και πυρήνες της επιχειρηματικής ελίτ που προβάλλουν συστηματικά τα τελευταία χρόνια περιβαλλοντικές ευαισθησίες, ενδιαφέροντα και συμφέροντα. Και στο πλαίσιο αυτό παρέχουν ευχαρίστως βήμα προβολής σε περιβαλλοντικές κινήσεις ή ευνοούν ανοικτά (και με μια δόση εκνευριστικού επιχειρηματικού πατερναλισμού) αυτόνομες πολιτικές πρωτοβουλίες στο πεδίο αυτό.

Και η αλήθεια είναι, τέλος, ότι ένα σημαντικό τμήμα της επιχειρηματικής ολιγαρχίας βλέπει λίγο πέρα από τους ετήσιους ισολογισμούς της, διαβλέπει ότι το μέλλον του καπιταλισμού (και της κερδοφορίας της) είναι σε μεγάλο βαθμό πράσινο. Αυτές οι απλές αλήθειες είναι και το υπόστρωμα της παρατηρούμενης και εκ πρώτης όψεως σχιζοφρενικής αμφιθυμίας της οικονομικής ελίτ απέναντι στους Πράσινους. Λελογισμένη εύνοια, αλλά και πολιτική ομηρεία.

Ομηρεία που δεν αφορά μόνο τους Πράσινους, αλλά ενδεχομένως το σύνολο του πολιτικού συστήματος: ο ένας πόλος ηττημένος, ο άλλος κολοβά αυτοδύναμος, ο τρίτος συγκάτοικος της «πολυκατοικίας», ο τέταρτος ηθικά απαξιωμένος, ο πέμπτος φρικτά απογοητευμένος από το δημοσκοπικό ασανσέρ, ο έκτος (αν εκπροσωπηθεί) αυτοπροσδιορισμένος ως μπαλαντέρ της εξουσίας. Αυτό είναι ένα σενάριο πάνω στο οποίο μπορεί να ανασυνταχθεί πλήρως ο μηχανισμός της διαπλοκής και μάλιστα στην αγριότερη μορφή του.

ΑΥΤΑ είναι επίσης τα συστατικά μιας θεωρίας συνωμοσίας που πάντα βρίσκεται πίσω από τα πολιτικά φαινόμενα, αλλά δεν τα εξηγεί ούτε τα ελέγχει πλήρως. Γιατί, εκτός από τους (υποστατούς ή ανυπόστατους) συνωμότες, υπάρχουν οι απλοί πολίτες, οι ψηφοφόροι που αναζητούν εναγωνίως ένα πειστικό και αξιόπιστο πολιτικό στήριγμα για να απεγκλωβιστούν από τον δικομματικό μονόδρομο, να εκφράσουν πολιτικά τη διαμαρτυρία τους, τις ευαισθησίες τους, την αηδία τους, την άρνησή τους ή την κατάφασή τους σε ένα υπερώριμο πρόβλημα επιβίωσης της κοινωνίας, της χώρας, του πλανήτη.

Και υπάρχει ο κίνδυνος -και για την Αριστερά- μέσα στον προεκλογικό ορυμαγδό, μαζί με τα βρομόνερα, να πετάξει και το παιδί. Ή, για να επανέλθουμε σε όρους φυτολογίας, μαζί με το δέντρο να ξηλώσει και τις ρίζες του. Τις οποίες μάλιστα πρώτη μεταφύτευσε στην εγχώρια, άγονη πολιτική χλωρίδα.

 • lisseurs ghd
 • lisseur ghd styler
 • sacs louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • lisseur ghd
 • ghd pas cher
 • achat Sac louis vuitton
 • sacs louis vuitton pas cher
 • sac louis vuitton soldes en ligne
 • chaussures semelle rouge pas cher
 • Sacs Louis Vuitton Pas Cher En Ligne
 • christian louboutin pas chere
 • air jordan 11 pas cher
 • louboutin femme escarpin pas cher
 • christian louboutin pas cher
 • air jordan 6 femme pas cher
 • Air Jordan Pas Cher Magasin
 • Sac louis vuitton Pas Cher Magasin
 • Vente Sac louis vuitton soldes
 • Vente sac louis vuitton
 • air jordan 11 pas cher
 • air jordan 6 retro
 • achat sac louis vuitton